Κακό μπάσο=κακός ήχος γενικώς!!

28 June 2006
2,941
Το λινκ ισως είναι γνωστό σε κάποιους:
http://www.siteswithstyle.com/VoltSecond/211_Load_lines/211_LOAD_LINE.html

Με λίγα λόγια αποδεικνύει ότι αν τα Henry του μετ/τή εξόδου δεν αρκούν, εισάγεται παραμόρφωση που επηρεάζει τις αμέσως επόμενες οκτάβες (αρμονικές από τις χαμηλές συχν.) και παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης μετρήσιμη και στις μεσαίες.
Συμπέρασμα: Μέχρι τους 30 κύκλους ο ενισχυτής πρέπει να είναι flat. Καραflat.(Δεν λέω 20, μιας και μεταξύ 20-30 είναι σπανιότατο να υπάρχει μουσικό περιεχόμενο).

Δυστυχώς, ο τόσο κομψός μετασχηματιστής από την άπω ανατολή με το περίβλημα έργο τέχνης πρέπει να είναι και μεγάλος, όσο κι αν αυτό χαλάει την αισθητική του CNC κουτιού μας.

Μια καλή κίνηση για κατόχους τελικών με αναιμικό σίδερο εξόδου, είναι να αποκόπτονται με κάποιο φίλτρο στην είσοδο οι πολύ χαμηλές συχνότητες. Προυπόθεση βέβαια ο προ να μπορεί να τα βγάλει πέρα με τη συνολική εμπέδηση εισόδου που προκύπτει.

Και πότε το σίδερο δεν είναι αναιμικό?
Από την άποψη της επαγωγής πρωτεύοντος (γιατί υπάρχει και ο κορεσμός λόγω ισχύος, όπως και οι ωμικές απώλειες- αλλά αυτά άλλη φορά)
και για Rload=3xRp (σύνηθες στα S.E.):
Rload 2,5k: min 20H, μέχρι τα 30 υπάρχει μικρή βελτίωση.
Για άλλες τιμές φορτίου ανάλογα, πάντα με όριο τα 30 χερτζ.

Κάτω από τις τιμές αυτές, μην κάνετε καν τον κόπο να τον βιδώσετε στο σασί.

Ένας καλός "μπούσουλας" είναι τα χαρακτηριστικά (διαστάσεις, βάρος) κορυφαίων κατ/των π.χ sowter.

Αφήνω έξω "σίδερα" με εξωτικά μέταλλα (Hi-B silicon steel) όπως οι πάλε ποτέ Tango, Tamura, μέχρι να πέσει κανένα στα χέρια μας να το μετρήσουμε.

Σχόλια, διορθώσεις, παρατηρήσεις καλοδεχούμενες και αν κανένας ξέρει κάτι παραπάνω στο θέμα, ας συνεισφέρει.

Καλή Κυριακή
Κωνσταντίνος

Γεια σου Κωσταντινε
Και πως θα ακουω εγω τα εκλησιαστικα μου οργανα?
Η κυρια συχνοτητα μου ειναι 16 κυκλοι για μενα. με πετας εξω απο την παραια των νοσταλγων και με αναγκαζεις στα τρανσιστορ/ολοκληρωμενα?
παντως εγω εχω εναν The Fisher SA1000 και τον δινει μεχρι τους 11 κυκλους αν θυμαμαι καλα, καπου στους 20 σε πληρη ισχυ και παραμορφωση κατω του 0,5%. 8417ΡΡ στην εξοδο. καπου εχω και τις μετρησεις που εκανε ενα περιοδικο το 1963. Ακουγεται πολυ καλα εκει κατω, μπορω να πω.

Στο Radiotron designers handbook ,στις σελιδες 216 εως 220 υπαρχει μια σχετικη αναλυση καλη για το θεμα αυτο...το εχω σε pdf..:guitarist:

Λάθος με αυτά εδώ ακούει.http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=15765&page=2
Με κόρνες ακούει ο Σπύρος από την Σουηδία και έχει καιρό μάλιστα να φανεί.Αυτές οι κόρνες είναι του Σπύρου.

OK :worshippy:
Θα μπει και ο ίδιος να μας πει:BDGBGDB55:

Πάντως τα 16Hz γενικώς ακούγονται από μερικούς ανθρώπους. Θεωρητικά ακούμε από τα 16Hz εως τα 20KHz. Άσχετα αν στην πράξη είναι αλλιώς τα πράματα...

Βρήκα ένα ενδιαφέρον λινκ που αναφέρει την άποψη διαφόρων για την ανθρώπινη ακουστότητα...
Δείτε εδώ
Δηλαδή Back, λες ότι ακούγονται οι τριγμοί, αλλά δεν ακούγεται η μουσική; Και οι τριγμοί σε τι συχνότητα είναι; Στις αρμονικές των 16;
Αν δεν έχουμε δωμάτιο, ή είναι ανεχοϊκό ή είναι ακουστικά τότε ακούγεται κάτι;

λοιπον εκανα το πειραμα και ακουγονται.:award:

δεν ειναι τριγμοι γιατι περπατωντας μεσα στο δωματιο αλλου ακουγονται και αλλου οχι αναλογα με τους ρυθμους δωματιου.

ειδικα κοντα στους τοιχους που κανουν ενισχυση ακουγονται ανετα.

τα 15 ακουγονται ενω τα 14 οχι.

βεβαια δεν ξερω ποσα db εχει πεση η εξοδος του ηχειου τοσο χαμηλα.

πρεπη να μετρησω.

παντως απο 18-20 ακουγεται πιο πολυ η πορτα της κουζινας απο τη συχνοτητα.

Υπάρχει πάντα και η λύση της παράλληλης οδήγησης (αγγλιστί: parafeed). Για του γνώστες των δυνατοτήτων και περιορισμών των Μ/Σ εξόδου είναι γνωστά και τα πλεονεκτήματα της τοπολογίας αυτής: πολλά Henry ως επαγωγικό φορτίο στη λυχνία εξόδου, ελαχιστοποίηση των περιορισμών του Μ/Σ εξόδου από παρασιτικά φαινόμενα, λιγότερα κοψίματα, κλπ. Βέβαια, το βάρος του ενισχυτή ανεβαίνει κατακόρυφα. Αλλά, μπρος στο μπάσο τι ειν' το βάρος!

Στον SE Transconductance ενισχυτή μου, που οδηγεί τα Fostex εδώ και 1,5 χρόνο τώρα, μετράω -0,2 dB στα 20 Hz (και -0,1 dB στα 20 kHz).

Απάντηση: Re: Κακό μπάσο=κακός ήχος γενικώς!!

Γεια σου Κωσταντινε
Και πως θα ακουω εγω τα εκλησιαστικα μου οργανα?
Η κυρια συχνοτητα μου ειναι 16 κυκλοι για μενα. με πετας εξω απο την παραια των νοσταλγων και με αναγκαζεις στα τρανσιστορ/ολοκληρωμενα?
παντως εγω εχω εναν The Fisher SA1000 και τον δινει μεχρι τους 11 κυκλους αν θυμαμαι καλα, καπου στους 20 σε πληρη ισχυ και παραμορφωση κατω του 0,5%. 8417ΡΡ στην εξοδο. καπου εχω και τις μετρησεις που εκανε ενα περιοδικο το 1963. Ακουγεται πολυ καλα εκει κατω, μπορω να πω.

Ναι μόνο που ο Fisher ήταν μηχάνημα! Δεν ήταν κανένας φτηνιάρικος ολοκληρωμένος κινέζικος της πεντάρας...

Για να κανω μια μικρη παρενθεση εδω, δεν ακουω συνεχεια 16 κυκλους, αλλα τα εργα που ακουω μπορουν να περιεχουν και αυτην την συχνοτητα! Αλλα απο 30 και κατω ειναι προυποθεση για να ακουσω την μουσικη μου. Αλλοιως δεν αξιζει να εχω μεγαφωνα καθολου, τα καιω στο τζακι! Εδω δεν χωρανε συμβιμβασμοι για εμενα παιδες.
Ξερω οτι ειναι πολυ δυσκολο με μετασχημετιστες, αλλα μηπως μπορουμε να ριξουμε μια ματια στους ενισχυτες [SIZE=-1]circlotron ισως? Αυτοι δεν χρειαζονται και τοσο μεγαλους για να καταιβουν χαμηλα.
[/SIZE]

Έγώ πάντως πιστεύω οτι ενώ τα 16 και κάτω δεν ακούγονται τα νοιώθουμε όλοι μας στο σώμα μας. Είναι κάτι σαν να γεμίζει ο χώρος από μια πίεση, μιά ένταση που τη νοιώθουμε με το δέρμα μας και τα εσωτερικά μας όργανα και όχι τόσο με τα αυτιά. Ελάχιστες φορές το ένοιωσα αυτό σε μεγάλη ένταση και η μιά ήταν στη Σουηδία με ένα full horn loaded συστημα σε ένα σπίτι στην εξοχή. Επίσης αυτοί με πολύ μεγάλα συστήματα αυτοκινήτου και κάμποσα κιλοβάτ τα νοιώθουν καθημερινά, επίσης είναι πολύ addictive!!

Πανο, αυτο το νοιωθεις και στην πραγματικοτητα σε ορισμενες εκκλησιες, μαλλον δεν ειναι και πολλοι που το εχουν νοιωσει αυτο..............ακομα και κατασκευαστες ηχειων!!

Το θέμα δεν είναι αν ακούγονται ή όχι, ή αν μπορούν να απαραχθούν σε οικιακό περιβάλον οι <30 κύκλοι.

Το θέμα είναι τι κάνουν σε ενισχυτές με λάμπες και μετασχηματιστές εξόδου. Βρωμίζουν περιοχές που ακούμε "καλύτερα".

Εδώ δεν νομίζω ότι υπάρχει αντίλογος ότι το μέγεθος μετράει.

Και αν δεν υπάρχει -μπορεί σωστά να υπολογιστεί- το μέγεθος καλό είναι αυτές οι συχνότητες να μην υπάρχουν καθόλου στη αλυσίδα.

Το θέμα δεν είναι αν ακούγονται ή όχι, ή αν μπορούν να απαραχθούν σε οικιακό περιβάλον οι <30 κύκλοι.

Το θέμα είναι τι κάνουν σε ενισχυτές με λάμπες και μετασχηματιστές εξόδου. Βρωμίζουν περιοχές που ακούμε "καλύτερα".

Εδώ δεν νομίζω ότι υπάρχει αντίλογος ότι το μέγεθος μετράει.

Και αν δεν υπάρχει -μπορεί σωστά να υπολογιστεί- το μέγεθος καλό είναι αυτές οι συχνότητες να μην υπάρχουν καθόλου στη αλυσίδα.

Πιθανότατα οι τιμές συχνοτήτων κάτω από τους 30Hz καταπονούν και αλλοιώνουν τα χαρακτηριστά στην αλυσίδα ενός λαμπάτου μηχανήματος όπως ορθώς αναφέρεις Πρόεδρε. Μια ερωτησούλα μόνο θα υποβάλω και όποιος έχει άποψη ας απαντήσει. Μήπως η αποκοπή από εκεί και κάτω αυτών των συχνοτήτων (<30) έχει σαν αποτέλεσμα να μας ακυρώνει και τυχόν επόμενες αρμονικές τους που θα μας γέμιζαν ευχάριστα το κάτω ακουστό φάσμα ?

-bye-

Μήπως η αποκοπή από εκεί και κάτω αυτών των συχνοτήτων (<30) έχει σαν αποτέλεσμα να μας ακυρώνει και τυχόν επόμενες αρμονικές τους που θα μας γέμιζαν ευχάριστα το κάτω ακουστό φάσμα ?

Αν καταλαβαίνω σωστά την ερώτηση, οι αρμονικές >30 απλά δεν θα κοπούν.
Εκτός αν αναφέρεσαι στις αρμονικές που θα δημιουργηθούν στο woofer σαν παραμόρφωση της θεμελιώδους ;)