Κακοκαιρία...ο εχθρός των δορυφορικών

panosxgr

Supreme Member
24 June 2006
8,604
Που είναι επιτέλους αυτές οι αλκιωνίδες μέρες??? Οεοοοοο!!! :slapface:

Με την κακοκαιρία χθες βράδυ και σήμερα μέχρι το μεσημέρι, κατάφερε το μεγάλο πιάτο να βρεθεί από τα ανατολικά που το είχα τέρμα στα δυτικά και το μικρό να μην έχει σήμα καθόλου (αλλά αυτό ήταν από την προηγούμενη κακοκαιρία, πριν από 1 μήνα).

Άντε πάλι να έρθει ο τεχνικός να ρυθμίζει... :BXVZCBXZ6:

Ελπίζω οι υπόλοιποι φίλοι να μην είχατε τα ίδια συμβάντα με τα δικά μου. :AFADF0:

Ναθ, αυτό είναι το θέμα, προφανώς... Κατάλαβες τι "καλή" δουλειά μου έκανε αυτός που μου τα έβαλε... :argue:
Κατά τα άλλα, όταν είναι να πληρωθούν, σε πρήζουν στα τηλέφωνα. Όταν χαλάσει κάτι, ούτε που το σηκώνουν το κινητό!!!
Ευτυχώς συνεννοήθηκα με άλλον τεχνικό, που είναι και πολύ καλός χομπίστας να έρθει την Τρίτη να μου τα ρυθμίσει και τα 2.
Πάντως χθες το βράδυ, με τον δυνατό αέρα που είχε, το μεγάλο πιάτο το άκουγα από την κρεβατοκάμαρα που πήγαινε πέρα δώθε κι έλεγα από μέσα μου ότι ώρα είναι να πετάξει τώρα!! :angel:

Παιδιά συμφωνώ απολύτως με το πρόβλημα αυτό στα δορυφορικά...

Βλέποντας δε σε κάτι μαγαζιά κάποια κάτοπτρα λένε για 200 χλ/ω αντοχή (πχ http://www.shls.gr/product.asp?catid=951 ) και αναρωτιέμαι ισχύει??? Αξίζει να ψωνίσει κανείς κάτι τέτοιο???

Κατα αρχην λενε "εως 200χλμ" αυτο ειναι συζητησιμο το κλειδι σε μια εγκατασταση ειναι το πως εχεις στηριξει το πιατο, εαν η βαση ειναι στημενη σε γερο πχ τοιχο ή πατωμα τοτε δε εχεις να φοβηθεις εαν παλι το πιατο το εχεις εγκαταστησει σε καγκελο τοτε η θα χαλασει το πιατο ή το καγκελο λογο μεγαλυτερης ταλαντωσης.

Μάλλον κακή δουλειά τεχνικού.
Eγώ έχω ένα 1,40 εδώ και 5-6 χρόνια και δεν το εχω πειράξει καθόλου , μιλάμε ότι έχει φάει πολλαααα μποφόρ.

Κατα αρχην λενε "εως 200χλμ" αυτο ειναι συζητησιμο το κλειδι σε μια εγκατασταση ειναι το πως εχεις στηριξει το πιατο, εαν η βαση ειναι στημενη σε γερο πχ τοιχο ή πατωμα τοτε δε εχεις να φοβηθεις εαν παλι το πιατο το εχεις εγκαταστησει σε καγκελο τοτε η θα χαλασει το πιατο ή το καγκελο λογο μεγαλυτερης ταλαντωσης.

Τσιμέντο (στέγη)...

Άρα μάλλον πάμε για επανεγκατάσταση...

Ξέρει κανένας κάποιον καλό και μερακλή εγκαταστάτη για περιοχή Κηφισιάς?? (παρακαλώ με πμ για να μην αντιβούμε τους κανόνες του φόρουμ...)

Εγώ πάντως στο Λουτράκι στον αδερφό μου τοποθέτησα σε ταράτσα με βάση δαπέδου αυτό το GILBERTINI από SHLS και παρότι τους τρομερούς ανέμους που διέπουν την περιοχή (ειδικά στο σπίτι του όπου είναι στους πρόποδες του βουνού) όλο το χρόνο δεν έχει στρίψει ούτε μισό εκατοστό !!!

Το ότι αντέχει το πιάτο σε 160χλμ. ανέμους είναι το ότι δεν θα στραβώσει το ίδιο το πιάτο, όχι ότι δεν θα φύγει από τη βάση του.

Το θέμα είναι να γίνει καλό βίδωμα στη βάση όπως και η βάση να είναι όσο γίνεται πιο άκαμπτη για να μην υπάρχει "παλάτζο".

Τα 200km/h αναφέρονται στην ανοχή του κατόπτρου και όχι της βάσης ή των βιδών που χρησιμοποιεί ο εκάστοτε τεχνικός. Φυσικά, στην Ελλάδα δεν έχουμε τόσο ισχυρούς ανέμους για να δοκιμάσουμε του λόγου το αληθές

Θεμα τοποθετησης ειναι,γιατι ο ανεμος προχθες δεν ξεπερασε σε ταχυτητα τα 40 -45 μιλια δηλαδη 82 χλμ.
Φιλε panosxgr η μονη λυση ειναι να αρχισεις να "παιζεις" μονος σου με το πιατο,δεν ειναι δυσκολο.

Πάνο, πρόσεχε τι εγγυήσεις ζητάς από τους τεχνικούς που χρησιμοποιείς. Ο Γαβριήλ μου αποκάλυψε σήμερα ότι το δικό του Aris δεν έχει κουνηθεί ούτε εκατοστό και έχει εκτεθεί σε πολύ δυνατούς ανέμους..

Re: Απάντηση: Κακοκαιρία...ο εχθρός των δορυφορικών

Ναθ, αυτό είναι το θέμα, προφανώς... Κατάλαβες τι "καλή" δουλειά μου έκανε αυτός που μου τα έβαλε... :argue:
Κατά τα άλλα, όταν είναι να πληρωθούν, σε πρήζουν στα τηλέφωνα. Όταν χαλάσει κάτι, ούτε που το σηκώνουν το κινητό!!!
Ευτυχώς συνεννοήθηκα με άλλον τεχνικό, που είναι και πολύ καλός χομπίστας να έρθει την Τρίτη να μου τα ρυθμίσει και τα 2.
Πάντως χθες το βράδυ, με τον δυνατό αέρα που είχε, το μεγάλο πιάτο το άκουγα από την κρεβατοκάμαρα που πήγαινε πέρα δώθε κι έλεγα από μέσα μου ότι ώρα είναι να πετάξει τώρα!! :angel:
Πάνο κι εγώ 2.40 έχω στην ταράτσα και δεν κουνήθηκε απο την θέση του...σε αντίθεση με την καμηνάδα μου που μάζεψα σχεδόν ένα τετράγωνο πιο κάτω! Μοτέρ, ιστορίες έχεις πάνω;

Παιδιά, είναι όπως τα λέτε. Λάθος τοποθέτηση. Το ίδιο μου είπε κι ο τεχνικός που πήρα τηλέφωνο, ότι δεν έπρεπε να κουνηθεί εκατοστό το πιάτο. Το καλό της όλης υπόθεσης είναι ότι θα το ρυθμίσουμε από την αρχή, γιατί ο προηγούμενος :argue: που μου το ρύθμισε, ας μην αναφέρω καλύτερα τι τόξο έπιανα... :twoguns:

Παιδιά, είναι όπως τα λέτε. Λάθος τοποθέτηση. Το ίδιο μου είπε κι ο τεχνικός που πήρα τηλέφωνο, ότι δεν έπρεπε να κουνηθεί εκατοστό το πιάτο. Το καλό της όλης υπόθεσης είναι ότι θα το ρυθμίσουμε από την αρχή, γιατί ο προηγούμενος :argue: που μου το ρύθμισε, ας μην αναφέρω καλύτερα τι τόξο έπιανα... :twoguns:
Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Κερδισμένος θα βγεις, φίλε!:a0210:

Πανω πάντως αμα δούμε κανενα πιάτο να μας έρχεται απο Νότια ίσως να είναι το δικό σου!

Σήμερα το μεσημέρι θα ρυθμίσουμε εκ νέου το τόξο στο Aris 2.40m, οπότε ελπίζω αργότερα να σας πω τα νέα μου (ελπίζω να είναι ευχάριστα) :rolleyes:

Απάντηση: Re: Κακοκαιρία...ο εχθρός των δορυφορικών

Αντε μπραβο, τουλαχιστον 45W-90E να σου βγαλει, λεμε τωρα..

Εσύ είσαι πιο αισιόδοξος κι από εμένα Χρήστο :grinning-smiley-043

Θα αναφέρω μετά το πέρας των εργασιών το αποτέλεσμα :a0210:

Όπως είχαμε προβλέψει, τελικά το πιάτο ήταν αλλού κι αλλού!!!! Αυτό επιβεβαιώθηκε περίτρανα το Σάββατο, όταν ήρθε ο τεχνικός για να μου το φτιάξει. Απορώ πως έπιανα τόσο καιρό και είχα έστω κι ένα μικρό τόξο..

Πιο αναλυτικά λοιπόν. Το Σαββάτο είχα ραντεβού με τον τεχνικό κατά τις 14:00 για να έρθει στο σπίτι μου και να κάνουμε εκ νέου σωστά τη ρύθμιση του πιάτου Aris 2.40, όπου ο προηγούμενος που το έβαλε μάλλον δεν ήξερε τι του γινόταν... Αλλά είπαμε, μαγαζιά υπάρχουν πολλά εκεί έξω, οι επαγγελματίες είναι τελικά λίγοι :grandpa:

Αφου με ειδοποίησε νωρίτερα ότι θα καθυστερούσε κανένα μισάωρο, γιατί περίμενε τον βοηθό του να γυρίσει από μια άλλη δουλειά, κατά τις 14:45 έφτασε στο σπίτι μου με το βανάκι του κι όλα του τα σύνεργα. Δώσαμε ρεύμα στην μπαλαντέζα και βουρ για την ταράτσα με τα πεδιόμετρα παραμάσχαλα. Το μόνο που δεν κράτησα στην μνήμη μου ήταν το μεγάλο πεδιόμετρο που είχε στην κατοχή του, εκτός από τα 2 πιο μικρά που είχε φέρει επίσης :BDGBGDB55:

Λόγω κακοκαιρίας, η μια βίδα του πιάτου είχε φύγει, στο σημείο που κρατά το πιάτο, κοντά στο μοτέρ. Ίσως δεν καταλαβαίνετε για ποια βίδα μιλάω, θα σας τραβήξω screenshot για να καταλάβετε όταν γυρίσω σπίτι. Φεύγοντας η συγκεκριμένη βίδα, ψιλοχαλάσανε τα πάσα από μέσα κι έτσι όταν προσπαθήσαμε να την ξαναβιδώσουμε, δεν έπιανε καλά, με αποτέλεσμα το πιάτο με το φύσημα των ανέμων να κουνιέται πάλι. Αλλά όταν έχεις τελικά καλό τεχνικό, έχει τα πάντα μαζί του!!! Δεν το περίμενα ότι θα έχει τέτοιες βίδες μαζί του, κι όμως με εξέπληξε πολύ ευχάριστα!!! Αυτό φυσικά οφείλεται στο ότι ο άνθρωπος έχει βάλει πάνω από 100 πιάτα τέτοιου μεγέθους κι έτσι για αυτίον ήταν παιχνιδάκι κάτι που στον προηγούμενο που είχα φωνάξει φαινόταν ΒΟΥΝΟ!!!

Βγάζει λοιπόν και κάτι παξιμαδάκια από την μαγική βαλίτσα που είχε μαζί του και... έτοιμη η βίδα, χωρίς κανένα πρόβλημα. Έσφιξε και τις υπόλοιπες, που όπως φαινόταν για ακόμη μια φορά ο προηγούμενος δεν τις είχε σφίξει σχεδόν καθόλου... και το πιάτο πια ήταν στιβαρό, όπως αξίζει να είναι ένα πιάτο αυτού του μεγέθους. :a0210:

Ξέχασα δε να πω ότι με την πρώτη ματιά που έριξε στο πιάτο, μου είπε αμέσως ότι η ανύψωση είναι πολύ λάθος! Αλλά μου είπε να μην ανησυχώ και να περιμένω απλά στο τέλος να δω τα αποτελέσματα :antlers:

Είχαμε ανεβάσει και το positioner στην ταράτσα, το οποίο τελικά στην πορεία αποδείχθηκε ότι είχε και όρια από το software του. Εκεί είχαμε ένα μικρό προβληματάκι για να το κάνουμε reset, γιατί το κουμπί reset που είχε το τηλεκοντρόλ δεν λειτουργούσε. Όμως για αυτό υπάρχουν οι καλοί φίλοι και χομπίστες, όπως ο Voreios :grinning-smiley-043, που μέσα σε 5 λεπτά μου έδωσε τη λύση μέσω τηλεφώνου. Όπως καταλαβαίνετε, για να γίνει μια σωστή εγκατ'ασταση, πρέπει οι φίλοι ανά άκρη της Ελλάδος να είναι σε επιφυλακή :fahne90:

Συνδέει λοιπόν το Invacom 0.3 στο πεδιόμετρο, συνδέει και τα καλώδια του μοτέρ στο positioner και αρχίζει το καλό κομμάτι τώρα. Το πιάτο ήταν μεν κεντραρισμένο στο σημείο ΜΗΔΕΝ για τη Ρόδο, δηλ. στις 28.2° ανατολικά, αλλά η ανύψωσή του ήταν για τα κλάματα. Για παράδειγμα, πριν την ρύθμιση μέτρησε το σήμα στο Sky Sports 1 και ήταν 39db. Μετά το τέλος των ρυθμίσεων, στο αντίστοιχο κανάλι είχαμε σήμα 62-63db!!!! Καταλαβαίνετε όσοι ασχολείστε περισσότερο με το άθλημα των ρυθμίσεων για τι διαφορά μιλάμε...

Αφού κεντράρουμε στον Astra 28.2º, ξεκινάμε με την βοήθεια του positioner να γυρνάμε το πιάτο και να βλέπουμε το τόξο μας. Με ρώτησε αν θέλω να δώσω έμφαση προς ανατολικά ή προς δυτικά, δηλ. προς τα ποια πλευρά θέλω να γυρνάει περισσότερο το πιάτο, ώστε να βιδώσει και το μοτέρ από την αντίστοιχη πλευρά. Για όσους μπορεί να μην γνωρίζουν, αυτά τα πιάτα έχουν 2 θέσεις για την τοποθέτηση των μοτέρ. Μια από δεξιά και μια από αριστερά. Από αριστερά αν βάλουμε το μοτέρ, δίνουμε έμφαση στην ανατολή ενώ από δεξιά πάμε για τους δυτικούς δορυφόρους περισσότερο.

Το προηγούμενο μου τόξο ήταν σχεδόν από τις 42.0° ανατολικά μέχρι τις 07.0° δυτικά. Έτσι αποφάσισα να πάω περισσότερο προς δυτικά, που ήθελα να πιάνω και τον Hispasat στις 30.0° και ανατολικά μέχρι όπου με πάει, αφού έτσι κι αλλιώς πέρα από τον Turksat στις 42.0° σχεδόν δεν υπάρχει και τίποτα άλλο να δούμε, τουλάχιστον από τα κανάλια που ενδιαφέρουν εμένα.

Μετά από περίπου 3 ώρες μετρήσεων και μικρομετρικών ρυθμίσεων του πιάτου, το τόξο που πιάσαμε ήταν από 70.0° ανατολικά μέχρι 33.0° δυτικά!!!! Ανατολικά μπορούσε να πάει κι άλλο, αλλά μου τόνισε ο τεχνικός ότι αν κάποια στιγμή το έχω ξεχασμένο το πιάτο τέρμα ανατολικά και αρχίσουν να φυσάνε άνεμοι πολύ ισχυροί, υπάρχει περίπτωση να σπάσει ο σωλήνας του μοτέρ, επειδή θα είναι σχεδόν ολόκληρος έξω και δεν θα έχει την απαιτούμενη αντίσταση. Δυτικά δεν μας έπαιρνε να πάμε δυστυχώς άλλο, γιατί έχω προς εκείνη τη πλευρά ένα μικρό βουνό που μου εμποδίζει την παραπέρα λήψη. Όχι ότι με χαλάει, αλλά λέμε τώρα :operator:

Μου είπε ότι αν θέλω, μπορεί να ξαναέρθει κάποια άλλη στιγμή για να το φέρουμε στο 100% το τόξο, γιατί τώρα ήταν και καλά κοντά στο 90-95% των δυνατοτήτων του. Ψιλά γράμματα δηλαδή, αλλά δεν λέω και μεγάλα λόγια :flipout:
Τι μπορώ να κερδίσω μου είπε με αυτήν την μικρορύθμιση του εναπομείναντος 5%? Υπάρχει μια περίπτωση τις απογευματινές ώρες, να κατεβαίνουν κάποιες συχνότητες του 2D στις 28.2°.

Αφού κατεβήκαμε τελικά από την ταράτσα, πήγαμε στον δέκτη για να δοκιμάσουμε κάποια κανάλια κι από εκεί και να είμαστε σίγουροι για τα αποτελέσματά μας. Τι να πω... Με το γύρισμα του πιάτου, όλοι οι δορυφόροι έρχοταν με σήμα FULL!!!

Μιλώντας αργότερα και με τον αγαπητό διαχείριστη AlexT στο τηλέφωνο, έτυχε να είμαστε στις 33.0° ανατολικά και δοκιμάσαμε κάποιες συχνότητες να δούμε τι ψάρια πιάνει το πιάτο. Σας πληροφορώ ότι τα κανάλια Universal Channel Polska και Sci FI που βρίσκονται στην 11027V κατέβηκαν κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα! Μπορείτε να δείτε τους χάρτες του συγκεκριμένου δορυφόρου για να καταλάβετε ότι εδώ στη Ρόδο δεν έχει καθόλου κάλυψη ο συγκεκριμένος δορυφόρος!

eb_b.gif

eb_c.gif

Θα προσπαθήσω να βάλω και μερικές φωτογραφίες που τράβηξα. Απλά τώρα είμαι στο γραφείο και δεν έχω την φωτογραφική μαζί μου.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω το κατάστημα Europesat και τον ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ με τα όλα του Ευριπίδη για την βοήθειά του και το μεράκι που έχει σε τέτοιες δουλειές. Χωρίς να θέλω να κάνω καμία διαφήμιση, όποιος βρίσκεται στη Ρόδο και θέλει να κάνει μια πολύ σωστή εγκατάσταση, σας τον συνιστώ ανεπιφύλακτα. Επαγγελματία-χομπίστα δύσκολα συναντάμε τις μέρες μας.