καλωδια για home cinema

giasak

New member
22 March 2011
13
Καλησπέρα ! έχω κάποιες απορίες σχετικά με τα καλώδια του home cinema για τα ηχεία. Λογω του οτι τα ηχεία τα πίσω sarround είναι μακριά θέλω να τα προεκτείνω. το πρόβλημα μου ειναι:
-αν τα καλώδια για πισω πρεπει να ειναι του ιδιου τυπου καλωδιο με τα μπροστα ηχεια,
-αν μπορώ να τα προεκτείνω κάνοντας ένωση με κολλητήρι
-αν το πάχος πρέπει να εχει το καλώδιο( το ιδιο στα μπροστα με τα πισω ηχεια)?

Καλησπέρα ! έχω κάποιες απορίες σχετικά με τα καλώδια του home cinema για τα ηχεία. Λογω του οτι τα ηχεία τα πίσω sarround είναι μακριά θέλω να τα προεκτείνω. το πρόβλημα μου ειναι:
1.αν τα καλώδια για πισω πρεπει να ειναι του ιδιου τυπου καλωδιο με τα μπροστα ηχεια,
2.αν μπορώ να τα προεκτείνω κάνοντας ένωση με κολλητήρι
3.αν το πάχος πρέπει να εχει το καλώδιο( το ιδιο στα μπροστα με τα πισω ηχεια)?

1. Δεν είναι απαραίτητο. Πίσω επειδή είναι συνήθως πολλά τα μέτρα δεν αξίζει να βάλεις καλώδιο ίδιο με των μπροστά που ίσως είναι ακριβό.

2. Το κολλητήρι ξέχασέ το. Όσο και καλή να είναι η κόλληση, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της ψυχρής κόλλησης και το ρίσκο σημαντικών απωλειών...

3. Το πάχος πάει με τα ρεύματα που τραβάει το κάθε ηχείο. Για πίσω ηχεία (φαντάζομαι σε ηχεία βάσης αναφέρεσαι και όχι κολώνες) δεν χρειάζεται να είναι χοντρό. Εγώ για πίσω έχω βάλει Supra Classic 1,6mm.

Σε κολόνες αναφέρομαι για τα πίσω ηχεία. είναι μακριά και εχω κάνει κόλληση για προέκτασή και περνάνε μεσα απο καλωδιαδρομο. υπάρχει κάποιος τρόπος να τα προεκτείνω χωρίς πολλές απώλειες? τι ειναι καλύτερο χοντρό ή ψιλό καλώδιο?

Ποια είναι τα ηχεία σου πίσω? Αφού τα πίσω είναι κολώνες και ειδικά αν είναι πολλά τα μέτρα τότε μη βάλεις κάτω απο 2,5mm. Για κόλληση/σύνδεση και γενικότερα προέκταση δε θα στο συνιστούσα. Καλύτερα βάλε ενιαίο καλώδιο. Υπάρχουν κάτι κονέκτορες αλλά θα έχεις απώλειες..Φαντάσου πολλοί αποφεύγουν ακόμα και τις μπανάνες (η Pioneer το προτείνει και επίσημα) για να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες συνδέσεις ώστε να μην έχουν απώλειες.

....και κατι ακομα πρεπει να ειναι τα ιδια μετρα αριστερα με δεξια ?
Ευχαριστω για την απάντηση σου .

Θεωρητικα ναι. Αν βεβαια τα πισω ηχεια δεν ισαπεχουν απο τον ενισχυτη και αναγκαστεις σε ενα απο τα δυο καλωδια να κανεις κουλουρα, τοτε καλυτερα να μην ειναι ισα τα καλωδια αλλα οσο πραγματικα χρειαζεται το καθε ηχειο.

Ενδιαφερον θεμα και μιας και το ανοιξε ο φιλος θα ηθελα να ρωτησω και εγω τα μελη της παρεας μιας και ενδιαφερομαι για το τι τυπο καλωδιου - διατομη να αγορασω για τα Μ1 με:

Sensitivity : 85dB spl ( 2.83V, 1m )
Nominal impedance : 8Ω
Power : 100W
Max. recommended cable impedance : 0.1Ω

Αποστασεις στα μπροστα γυρω στα 2,5m
και στα πισω 10m max

Εκτος απο προτασεις - συμβουλες ριξτε και κανενα λινκ με το που θα μπορουσε καποιος να τα προμηθευτει.
Ευχαριστω :2thumb22sup:

Νομίζω οτι με το προαναφερθέν καλώδιο (Supra Classic 1,6mm) θα είσαι ok. Δεν πιστεύω οτι αξίζει να δώσεις αρκετά χρήματα για καλώδια υπο την έννοια οτι δε θα δεις και μεγάλη διαφορά ειδικά με ηχεία σ'αυτό το budget. Αυτό είναι αρκετά οικονομικό. Εγώ το έχω πάρει για τα surround απο Ηχοέκφραση.

Νομίζω οτι με το προαναφερθέν καλώδιο (Supra Classic 1,6mm) θα είσαι ok. Δεν πιστεύω οτι αξίζει να δώσεις αρκετά χρήματα για καλώδια υπο την έννοια οτι δε θα δεις και μεγάλη διαφορά ειδικά με ηχεία σ'αυτό το budget. Αυτό είναι αρκετά οικονομικό. Εγώ το έχω πάρει για τα surround απο Ηχοέκφραση.

Δεν ειναι πολυ μικρη ομως η 1,6 διατομη για τα ηχεια;
Μηπως το ιδανικοτερο θα ηταν κατι σε 2,5 για τοσα μετρα αποσταση;
Καπου ειχα διαβασει οτι σε τετοιες αποστασεις χρειαζεται καποιος 4mm.

Δεν ειναι πολυ μικρη ομως η 1,6 διατομη για τα ηχεια;
Μηπως το ιδανικοτερο θα ηταν κατι σε 2,5 για τοσα μετρα αποσταση;
Καπου ειχα διαβασει οτι σε τετοιες αποστασεις χρειαζεται καποιος 4mm.

Ίσως λόγω των μέτρων όντως να χρειάζεται 2,5mm...Εγώ πάντως παίζω με 1,6mm με αυτά τα ηχεία πίσω σε απόσταση 9μ/13μ-αριστρο/δεξί και είναι μιά χαρά.

Σε τι τιμη χτυπησες το μετρο;
Ειναι oxygen "free";
Τελικα για 10μ αποσταση και ας ειναι βασης τα ηχεια τι διατομη 2,5 η 4mm;

Σε τι τιμη χτυπησες το μετρο;
Ειναι oxygen "free";
Τελικα για 10μ αποσταση και ας ειναι βασης τα ηχεια τι διατομη 2,5 η 4mm;

Ναι είναι OFC, δυστυχώς όμως δε θυμάμαι τιμή..και αυτό είναι καλό αφού τα μπροστά που έκαναν 12e/μ το θυμάμαι πολύ καλά! :D Χωρίς να στο λέω με σιγουριά κρίνοντας απο το συνολικό ποσό που έδωσα για καλώδια συμπεραίνω οτι πρέπει να έκανε γύρω στα 3e/μ..Τα 2,5mm νομίζω για πίσω είναι καλά. Εγώ στα μπροστά έχω καλώδιο 4mm (το οποίο το βγάζει η Monitor Audio για τη σειρά RX).