Καλωδια Ηχειων

...έχω πάρει κολλητήρι βουτανίου ακριβώς γι αυτή τη δουλειά. Η κόληση γίνεται τέλεια.
Αφού μπορείς τέτοια κόλληση, τι να λέμε... Τα άλλα είναι ημίμετρα.

Τα περί οξείδωσης που έγραψες είναι γκαραντι?
Δεν σε αμφισβητώ, ούτε το κατέχω σε βάθος το θέμα της οξείδωσης και του χρόνου της...
Απλά έχω τσεκάρει γυμνό χάλκινο μετά από χρόνια και το χρώμα του ήταν σα να το είχα μόλις γδύσει.

Last edited:
Η οξείδωση είναι θέμα και μετάλλου, αλλά και περιβάλλοντος και δεν μπορούμε να την προεξοφλήσουμε χρονικά ή να τη γενικεύσουμε.

Μπορεί να είσαι τυχερός και το καλώδιό σου να μην οξειδώνεται γρήγορα. Ή να μένεις σε περιοχή με χαμηλή υγρασία. Ή χίλια δυο άλλα. Αλλά δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα έτσι και να θεωρήσουμε τα ίδια και για τις συνθήκες του άλλου που μας διαβάζει. Οπότε καλό είναι να σκεφτόμαστε και το κακό σενάριο.

Εμπειρία μου με καλά καλώδια με καθαρό χαλκό, ότι η οξείδωση ήταν αρκετά γρήγορη. Το Kimber 12TC ας πούμε μέσα σε 2 μήνες είχε σκουρύνει αρκετά. Καθαρίζοντάς το πήρα σαφώς καλύτερο ήχο. Το ίδιο και βάζοντας καλής ποιότητας μπανάνες. Δεν έκανα Α-Β, αλλά δεν είμαι διατεθημένος να τσεκάρω συνέχεια το καλώδιο, οπότε οι μπανάνες είναι ένας καλός συμβιβασμός για μένα. Θυσιάζω λίγη ποιότητα σίγουρα, αλλά κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια :p

Επειδη τα audioquest που αναφερθηκαν ενδιαφερουν και μενα,να φανταστω οτι μονο απο εξω?δεν τα φερνει καποιος εδω?

Δεν έκανα Α-Β, αλλά δεν είμαι διατεθημένος να τσεκάρω συνέχεια το καλώδιο, οπότε οι μπανάνες είναι ένας καλός συμβιβασμός για μένα. Θυσιάζω λίγη ποιότητα σίγουρα, αλλά κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια

εννοείς ότι κάνεις κολλήσεις στις μπανάνες; αλλοιώς πάλι δεν υπάρχει οξείδωση ; επίσης αν έχεις σκέτο καλώδιο βιδωμένο σφιχτά στα βύσματα θα οξειδωθεί γρήγορα στις θέσεις που κάνουν επαφή ή μιλάς για το υπόλοιπο που είναι γυμνό;
Πολλές ερωτήσεις αλλά προσπαθώ να καταλάβω τι παίζει και τι είναι καλύτερο να κάνουμε.

Απάντηση: Re: Καλωδια Ηχειων

Με το γυμνό καλώδιο διαφωνώ κάθετα. Ακούγεται καλό σαν ιδέα, αλλά σε ένα κανένα μήνα ο χαλκός θα είναι χάλια. Η βιομηχανία της επιμετάλλωσης δεν στήθηκε τυχαία ή απλά για να βγάζουν λεφτά οι audio εταιρείες.

Αν δεν θέλουμε μπανάνες, τουλάχιστον πρέπει να περάσουμε ένα λεπτό στρώμα καλάι για να προστατέψει το χαλκό μας. Και ναι ένα λεπτό στρώμα καλάι είναι απείρως καλύτερο από οξειδωμένο χαλκό. Η επαφή με καθαρό χαλκό είναι κάτι που υφίσταται για 1-2 βδομάδες μόνο. Μετά ξεκινάει η κατηφόρα. Και η μόνη λύση είναι να κόβουμε το οξειδωμένο και να ξεγυμνώνουμε νέο καλώδιο. Κάτι που δεν είναι επιλογή για τον περισσότερο κόσμο, ειδικά σε ακριβά καλώδια.
Συμφωνώ μαζί σου...

Για μένα πάντα κολλήσεις.

Πρακτικά οξείδωση υπάρχει σε όλη την επιφάνεια του εκτεθημένου χαλκού. Τα σημεία επαφής είναι συνήθως σχετικά μικρά στα περισσότερα σημεία σφιξίματος, ειδικά με πολύκλωνο καλώδιο, και η οξείδωση δυστυχώς έχει την κακιά συνήθεια να εξαπλώνεται προς τα μέσα (ή στην προκειμένη περίπτωση και στα πλάγια), οπότε καταλήγει όλο οξειδωμένο.
Μια καλή λύση έχει βρεί η WBT με τα επίχρυσα μανικάκια που καλύπτουν όλο τον εκτεθημένο αγωγό και σφίγγονται με πένσα πριν μπούν μέσα στο βύσμα/μπανάνα. Από πίσω βάζεις θερμοσυστελώμενο, οπότε μένει εκτεθημένο μόνο από μπροστά, που το καλύπτει έτσι κι αλλιώς το ότι είναι χωμένο μέσα στην υποδοχή της μπανάνας που εφαρμόζει καλά και δεν έχει πολλές επαφές με αέρα κλπ. Βέβαια εκεί έρχεται αυτόματα μόνο του το ερώτημα, αφού παίζουν καλά, γιατί να μην βάλεις σκέτο το μανικάκι... Δεν θα παίζει λογικά καλύτερα? Και σε τι διαφέρει το μανικάκι από μια μπανάνα που σφηνώνει καλά στην υποδοχή της? Δεν θα οξειδωθεί σταδιακά και κάτω από το μανικάκι ο χαλκός μιας και δεν είναι σφιχτά σφταγισμένος? Ιδέα δεν έχω... απλά σκέφτομαι φωναχτά...

Τέλος πάντων. Αυτό που θέλω να πώ είναι ότι το καλάι για μένα είναι το μικρότερο από μια σειρά κακών. Με την προϋπόθεση πάντα ότι θα γίνει και σωστά η κόλληση έτσι? Η απόφαση προφανώς είναι και λίγο προσωπική υπόθεση όμως. Τι θα αιτιολογήσουμε επαρκώς στον εαυτό μας ώστε να το εφαρμόσουμε και να είμαστε ήσυχοι. Επίσης κάτι που δεν δούλεψε για μένα, μπορεί να δουλέψει για κάποιον άλλον με λίγο διαφορετικό περιβάλλον ή καλώδιο. Γνώμες υπάρχουν άπειρες, διαφορετικές, τεκμηριωμένες και συχνά αντικρουόμενες. Αλλά για μια ακόμα φορά, είναι θεμα και τι θα δουλέψει καλύτερα για μας. Προσωπικά προτιμώ όπως είπα το μικρότερο κακό. Ένα κακό που έτσι κι αλλιώς υπάρχει σε πληθώρα σημείων μέσα στο σύστημά μας.

Όπως το βλέπω εγώ πάντως πρακτικά και χωρίς ούτε εγώ να είμαι σίγουρος,κοιτάζω τι επιφάνεια απ´το γυμνό καλώδιο πιέζουν οι μπόρνες μου,και τι επιφάνεια πιέζει το πίσω της μπανάνας.
Ε λοιπόν ή μπανάνα πιέζει πολύ λιγότερη αφήνοντας πολύ περισσότερη επιφάνεια χαλκού εκτεθειμένη.
Οπότε κι εγώ τα έχω βάλει σκέτα με ένα λεπτό στρώμα καλάι και θερμοσυστελώμενο μέχρι το έσχατο άκρο.
Κι αν έβαζα μπανάνες,θα κοιτούσα να είναι κολλητές και τύπου Nacamici που σφίγγουν μέσα στην υποδοχή χωρίς τον παραμικρό τζόγο.
Αυτά μόνο από πρακτικής άποψης και με βάση την λογική.
Ηχητικά τώρα.....

Το καλό ακόμα και της ακόλητης μπανάνας είναι ότι παίρνει θερμοσυστελόμενο από πίσω, οπότε μπορεί να περιοριστεί πολύ η οξείδωση ακόμα και με ακόλλητο καλώδιο.

Κατά τ' άλλα συμφωνώ

Με ψήσατε και πήρα μερικά μέτρα Van Damme 6mm να δοκιμάσω.

Το παρέλαβα σήμερα. Ωραίος ο ebays. Το πήρα σε λιγότερο από βδομάδα.

Εκ πρώτης όψης φαίνεται αρκετά ποιοτικό, και κόλλησε αρκετά εύκολα στις μπανάνες χωρίς να χρειαστεί έξτρα σολντερίνη.
Μόνο ξενέρωμα ότι δεν είναι 6mm ο αγωγός, αλλά όλο το καλώδιο. Οπότε πραγματικό χαλκό έχουμε κάπου στα 4,5mm ή και λιγότερο αν υπολογίσουμε και τον αέρα ανάμεσα στους κλώνους. Πρακτικά, μια χαρά χώρεσε άνετα και στις απλές 4mm μπανάνες με λίγο στρίψιμο.

Επίσης κάτι που δεν βλέπω με καλό μάτι είναι τα βελάκια κατευθυντικότητας. Το έχουμε υπεραναλύσει και αλλού οπότε ας μην το ξανακουράσουμε εδώ. Απλά το αναφέρω για όποιον σημαίνει κάτι.

Για ~100 ευρώ τερματισμένο με deltron μπανανούλες δεν το λές φτηνό. Μένει να δούμε τι θα κάνει και στην πράξη. Απλά είναι αργά σήμερα για δοκιμές ήχου.

Αυτο ειναι που εχω. Τα πριμα κεντανε και κατεβαινει πολυ χαμηλα, αλλα ισως ειναι λιγο αργο-θολο. Περινενω την αποψη σου.

έλπιζα να μου πει κάποιος ότι με τα 2,5mm2 θα είμαι οκ μπας και γλυτώσω κάποια ευρώ :p . Ευχαριστώ για την απάντηση

Απάντηση: Re: Καλωδια Ηχειων

έλπιζα να μου πει κάποιος ότι με τα 2,5mm2 θα είμαι οκ μπας και γλυτώσω κάποια ευρώ :p . Ευχαριστώ για την απάντηση

:a0210:
Θα μπορούσες να πάρεις και τα λεπτότερα,ναι.
Όμως 15 μέτρα είναι πολλά,καλύτερα να είσαι σίγουρος.

Αυτο ειναι που εχω. Τα πριμα κεντανε και κατεβαινει πολυ χαμηλα, αλλα ισως ειναι λιγο αργο-θολο. Περινενω την αποψη σου.

Μέρα χαλάρωσης σήμερα, οπότε είπα να παίξω λιγάκι...

Η πρώτη εντύπωση είναι θετική, αν και όχι κάτι συνταρακτικό.

Σε αυτή τη φάση κυριαρχούν τα μεσαία. Ψηλά και χαμηλά είναι εκεί, αλλά με σαφώς χαμηλότερη ένταση. Για θολούρα δεν μπορώ να μιλήσω ακόμα μιας και η μουσική που ακούω εχει αρκετή αντίθεση και χωρίς τα άκρα μπορεί να ακούγεται στρογγυλεμένη.

Εμφανέστατα έχει θέματα προς το παρόν, αλλά είναι ακόμα τελείως άστρωτο και ανταγωνίζεται medical grade ασήμι, οπότε δεν θα πω περισσότερα πριν παίξει για καμιά βδομάδα.

Last edited: