Καλώδια SCART για μείωση του προβλήματος βουητού

talos_2002

Supreme Member
27 January 2010
5,394
Θεσσαλονίκη
Η σύνδεση ενός επίγειου δέκτη μέσω καλωδίου SCART, συνήθως προκαλεί την εμφάνιση έντονου βουητού στα ηχεία της τηλεόρασης.
Σημαντικό βαθμό στην παρουσία αυτού του προβλήματος φαίνεται ότι προκαλεί η συνήθως κακή ποιότητα των προσιτών καλωδίων αυτού του τύπου.

Αντιμετωπίζοντας και ο ίδιος το παραπάνω πρόβλημα, δοκίμασα μερικά καλώδια από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, το κόστος των οποίων κυμαινόταν από 1,5 έως 12 ευρώ. Αγόρασα από απλά και ανώνυμα, έως επώνυμα με επίχρυσες επαφές και φερρίτη. Κανένα όμως δεν βοήθησε στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πρόσεξα όμως ότι παρά την ποικιλία σε τιμές και επωνυμίες, όλα μοιράζονταν δύο ίδια πλαστικά καλύμματα βυσμάτων,

scart-rect.jpg scart-curb.jpg
κάτι που με έκανε να παρατηρήσω ότι και τα καλώδια ήταν ίδια, άρα μάλλον από το ίδιο εργοστάσιο και κατ' επέκταση της ίδιας -κακής- εσωτερικής σχεδίασης.

Έτσι άρχισα να αναζητώ κάποιο καλώδιο του οποίου το κάλυμμα του βύσματος να μην είναι απλώς διαφορετικό, αλλά -ως ένδειξη καλής ποιότητας- να είναι «πρεσαριστό» και όχι κουμπωτό γύρω από το βύσμα. Προαιρετικά, επιθυμητό ήταν να έχει επίπεδο (πλακέ) αντί στρόγγυλου καλωδίου και μεταλλικό κάλυμμα βύσματος.

Στα μεγάλα καταστήματα δεν βρήκα κάποιο σε προσιτή κατά την άποψή μου τιμή (<10 ), πλην του Belkin F3Y047bf2M που κόστιζε περίπου 7 και κάλυπτε την απαίτησή μου για το βύσμα. Η ανώτερη ποιότητα σε σχέση με τα προηγούμενα καλώδια -ακόμη και με εκείνο των 12 - ήταν εμφανής από την στιγμή που το αφαιρέθηκε από την συσκευασία: Έχει μεγαλύτερο βάρος, στιβαρότητα και καλό πλαστικό στα καλύμματα των βυσμάτων.
Ο θόρυβος στα ηχεία δεν εξαλείφθηκε, αλλά μειώθηκε αισθητά. Προηγουμένως έπρεπε η ένταση ήχου του δέκτη να είναι λίγο πριν το τέρμα και εκείνη της τηλεόρασης κάτω από τη μέση ώστε να είναι ανεκτός ο θόρυβος, ενώ πλέον ο δέκτης είναι κοντά στην μέση και η τηλεόραση αρκετά πάνω από αυτή και χωρίς να γίνεται ενοχλητικός ο θόρυβος.

Υποπτεύομαι ότι υπάρχουν αρκετά καλά καλώδια με τιμή χαμηλότερη των 10 , αφού αργότερα ενημερώθηκα ότι υπάρχουν κάποια που είναι επίπεδα ή/και με μεταλλικό κάλυμμα βύσματος, διατιθέμενα συνήθως σε μικρά καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών ή δορυφορικών συστημάτων.

Αν βρήκατε κάποιο προσιτό καλώδιο που σας βοήθησε να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, βοηθήστε και άλλους προτείνοντάς το :smile:
 
Καλή ιδέα η δημιουργία ενός νέου thread. Το φτηνό scart των 2 που χρησιμοποιώ μου δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και στην εικόνα, όπου φαίνονται δυο κάθετες "μπάρες" σε διαφορετικά σημεία της τηλεόρασης όπου η εικόνα είναι πιο σκοτεινή. Δράμα...

Έχω δει αυτά τα καλώδια, αλλά εκτός από πανάκριβα δεν ξέρω αν όντως κάνουν δουλειά. https://www.skroutz.gr/c/700/audio-video-kalodia.html?keyphrase=clicktronic+scart
 
Θερμά συγχαρητήρια για την εξαιρετική η προσέγγιση του συγκεκριμένου θέματος.
Είχα παρατηρήσει το ίδιο πρόβλημα αλλά το απέδιδα στην παλιά λαμπάτη TV...
 
Νομιζω οτι θορυβοι και παρασιτα προερχονται απο το αλαλουμ των 21 πινς του σκαρτ
που δεν ειναι παντα απολυτως συμβατα με τις αντιστοιχες λειτουργιες των συσκευων.
Προσωπικα δεν αγοραζω πια ποτε ετοιμο σκαρτ.
Βυσματα, καλωδιο και κολητηρι, συνδεση μονο των απαραιτητων 5 πινς, και ετοιμο.
 
Από που παίρνεις βύσματα και καλώδιο; Τι είδους καλώδιο χρειάζεται;
 
Αν και τα καλωδια παιζουν ρολο, και πιο πολυ στο θεμα κακης επαφης ειτε εσωτερικα ειτε σαν βυσματα, εκεινο που παιζει ρολο ειναι οι ιδιες οι συσκευες.
Τοσο ο δεκτης οσο και η τηλεοραση.
Αν εχουν καλη υλοποιηση τοτε με οποιοδηποτε καλωδιο παιζουν σωστα.
Το να παιζει ενας δεκτης μονο με ενα καλωδιο σωστα δεν ειναι και το ζητουμενο.

Για αρχη σε οσους ειχαν σε αχρηστια την θυρα scart σε παλιες τηλεορασεις καλο θα ηταν να φυσηξουν την θυρα με αερα υπο πιεση και να την καθαρισουν με σπρεϋ επαφων μετα.
Μιας και ειτε η σκονη, ειτε η καπνα, ειτε το τσιγαρο εχουν κανει τις επαφες χωμα.
 
Απάντηση: Re: Καλώδια SCART για μείωση του προβλήματος βουητού

Αν εχουν καλη υλοποιηση τοτε με οποιοδηποτε καλωδιο παιζουν σωστα.
Τα φθηνά καλώδια επιτρέπουν παρεμβολές στο σήμα ήχου από το σήμα εικόνας. Γι' αυτό σε φωτεινές εικόνες ο θόρυβος γίνεται εντονότερος.
 
Το σημαντικότερο κατά την γνώμη μου πλεονέκτημα του να φτιάχνεις μόνος σου το καλώδιο είναι ότι μπορείς να το φτιάξεις στο μήκος που το χρειάζεσαι ώστε να μην κρέμεται ή να είναι διπλωμένο και να βαραίνει με αποτέλεσμα να μην κάνει καλή επαφή στις συσκευές.
Προσοχή για την αποφυγή "θορύβου" στο ήχο ή ακόμη και στην εικόνα θέλει η γείωση των καλωδίων. Προσωπικά τις συνδέω πάντα όλες μεταξύ τους και με ένα καλώδιο και το μεταλλικό περίβλημα.
 
Προσοχή για την αποφυγή "θορύβου" στο ήχο ή ακόμη και στην εικόνα θέλει η γείωση των καλωδίων. Προσωπικά τις συνδέω πάντα όλες μεταξύ τους και με ένα καλώδιο και το μεταλλικό περίβλημα.

Δεν συνδεω ποτέ διαφορετικες γειωσεις μαζι. Μου εχει τυχει να βγαλουν προβλημα θορυβων-παρεμβολων αναμεταξύ τους.
Προφανως γι' αυτο και υπαρχουν ξεχωριστες γειωσεις για audio και για video.
 
Απο τα μαγαζια ηλεκτρονικων. Στερεοφωνικο καλωδιο audio-video.
Όταν λες στερεοφωνικό καλώδιο, πιο εννοείς; Αν καταλαβαίνω καλά, πρέπει να βάζεις 3 τέτοια καλώδια μαζί, σωστά;
 
Υπαρχουν ετοιμα. Ή πλακε με τρια καλωδια ψυχα-μπλενταζ, η κανονικο με 3 ψυχες και 2 μπλενταζ (για τις γειωσεις ηχου εικονας)
 
sorry ppl .... χιλια συγγνωμη που θα σας την ""πω "" αλλα μεχρι εδω δειχνει σαν ενα νημα στιριγμενο σε λαθος πληροφοριες και ραδιο αρβυλα ...

Αρχικα καποιοι εχουν δηλωσει ενα εως τρια προβληματα τα οποια ολοι προσπαθουν να φορτωσουν πανω στα καλωδια ενω στην ουσια δεν ειναι ....

---τα προβληματα βομβου κατα κανονα προερχονται απο μη συμβατοτητα στα πρωτοκολα γειωσης της μιας συσκευης με την αλλη ....Στο 99% των περιπτωσεων το προβλημα θα ειναι στο τροφοδοτικο του ψηφιακου δεκτη .

---περα απο το βομβο θα πρεπει αν εχουμε κατανοηση τι ειναι ο λογος σηματος προς θορυβο που σημαινει με πολυ απλα λογια οτι η καλυτερη δυνατη ποιοτητα ηχου και κατα το αναμενομενο δυνατον απαλλαγμενο απο βομβους θα ειναι οταν η σταθμη ηχου ειναι στο 100% απο την πλευρα του δεκτη και η ρυθμιση του χρηστη γινεται απο την τηλεοραση .Καταλαβαινεω οτι αυτο δεν ειναι πρακτικο αλλα στη πραξη αυτο ειναι το σωστο .

---ειναι πολυ πιθανον η διασυνδεση με καποια αλλη συσκευη να δημιουργει προβληματα εκει παμε με elimination process και με την λογικη μια συσκευη συνδεμενη την καθε φορα μεχρι να βρουμε τι φταιει

---Τελος και θεωρητικα οι πορτες scart RGB composite video κλπ ειναι απαλλαγμενες κατα κανονα απο προβληματα θορυβου εικονας πολλες φορες την ζημια οπως ειδωλα παραλληλες γραμμες οριζοντιες καθετες κλπ προερχονται απο τα κυκλωματα της επιγειας ληψης και συνηθως απο χωρις λογο τσιτωμενους ενισχυτες ,κακο τερματισμο στα καλωδια της επιγειας κακης ποιοτητας επιγειου καλωδιου και πριζας ( η καθολου πριζας ) που στην ουσια ""σπλαταρουν"" επειγειο σημα σε ολη την συσκευη της τηλεορασης .... και εκει παμε με elimination process βγαζωντας τελειως τα επιγεια απο την τηλεοραση για να δουμε που παμε ...


Και στις 4 παραπανω περιπτωσεις ακομα και αν χρησιμοποιησουμε καλωδια των 1000 ευρω σαφως και αυτα δεν θα μπορεσουν ως δια μαγειας να λυσουν κανενα απο τα παραπανω προβληματα .

Στην αναφορα που εγινε στο χαοτικο των 21 πιν του σκαρτ μπορω κατα περιπτωση να συμφωνησω και σε συνδυασμο με κακο καλωδιο ειναι πιθανον να υπαρχει καποιο θεμα αλλα αυτοι που το εφιαξαν τα μελετησαν αυτα τα πραγματα και θεωρω οτι με ενα καλωδιο το οποιο εχει απλα 3-4 απο τα καλωδια θωρακισμενα επιπεδου 6-10 ευρω εισαι αποδεκτα ΟΚ

Γενικα παντως για σχεδον τιποτα απο αυτα που εχουν ανφερθει δεν φταιει το καλωδιο ...

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
 
Στην αναφορα που εγινε στο χαοτικο των 21 πιν του σκαρτ μπορω κατα περιπτωση να συμφωνησω και σε συνδυασμο με κακο καλωδιο ειναι πιθανον να υπαρχει καποιο θεμα αλλα αυτοι που το εφιαξαν τα μελετησαν αυτα τα πραγματα και θεωρω οτι με ενα καλωδιο το οποιο εχει απλα 3-4 απο τα καλωδια θωρακισμενα επιπεδου 6-10 ευρω εισαι αποδεκτα ΟΚ

Scart to scart καλωδιο με λιγοτερα απο 21 καλωδιακια δεν νομιζω να υπαρχει.
Ακομα και η χειροτερη και φτηνοτερη κινεζια, εχει 21 καλωδιακια, ουτε ενα λιγοτερο ενω ο χρηστης
στην πλειοψηφια του χρειαζεται μονο 5 σε composite και 8 στη περιπτωση RGB.

Στα υπολοιπα απο τα 21 καλωδιακια, κατα την διαθεση του κατασκευαστη, καποιες φορες αλλαζουν καποιο
πρωτοκολο συνδεσμολογιας η συνδεονται (κακως) οι γειωσεις αναμεταξυ τους, και αλλα περιεργα και παραδοξα
με αποτελεσμα θορυβους και παρεμβολες. Κατα περιπτωση βεβαια και οχι παντα, οπως ειπες και εσυ.
 
Εγώ πάντως ανακάλυψα ότι ο θόρυβος που είχα στην SCART σύνδεση οφείλονταν στο ασύρματο τηλέφωνο, η βάση του οποίου ήταν πίσω από την τηλεόραση. Μόλις το πήγα 30 πόντους πιο πέρα το πρόβλημα λήθυκε. Και ο θόρυβος υπήρχε μόνο στο βίντεο, όχι στο DVD.
 
Δεν συνδεω ποτέ διαφορετικες γειωσεις μαζι. Μου εχει τυχει να βγαλουν προβλημα θορυβων-παρεμβολων αναμεταξύ τους.
Προφανως γι' αυτο και υπαρχουν ξεχωριστες γειωσεις για audio και για video.

Απ' ότι γνωρίζω κάθε συσκευή έχει μόνο ένα σημείο γείωσης. Με αυτό που λες, μια τηλεόραση π.x. θα έπρεπε να έχει ξεχωριστή γείωση για Audio, Video & RGB, δηλαδή τουλάχιστον 5 και εάν προσθέσουμε και του παλμού συγχρονισμού (pin 8) ανεβαίνουμε.
Εσύ έχεις δει κανένα σχεδιάγραμμα τηλεόρασης ή άλλης συσκευής, με διαφορετικά σημεία γείωσης ;
Προφανώς στο SCART υπάρχει γείωση μεταξύ των διαφόρων επαφών για να υπάρχει μείωση θορύβου.

Ο βασικός λόγος για βόμβο είναι αυτός που ανέφερε παραπάνω πολύ σωστά ο east electronics.
 
Last edited:
Και γω οπως ειπα πιο πανω το προβλημα το εντοπιζω στις συσκευες και οχι στα καλωδια, πλην της κακης επαφης που μπορει να δημιουργηθει απο σκονη/καυσαεριο/τσιγαρο αν τυχον η τηλεοραση ειναι παλια και στις επαφες εχει σχηματιστει επιστρωση απο αυτα τα ξενα υλικα.
Δεν μιλαει ομως το νημα για τετοιες ακραιες καταστασεις.
Μιλαει για προβλημα σε ορισμενους δεκτες.
Να δεχθω πως μπορει να υπαρχει ενα κακο καλωδιο, οχι δυο -τρια ή περισσοτερα.

Σαφως και δεν ειναι λογικο μια συσκευη να δουλευει με ενα μονο καλωδιο και ουτε μπορει κανεις να αλλαζει καλωδια μεχρι να βρει κατι που ισως δουλευει, και αν.
Πιο φθηνα βγαινει να παρει ενα σωστο μηχανημα και ενα φθηνο καλωδιο.

Για την ιστορια και μονο εγω χρησιμοποιω το καλωδιο που μου εδωσαν δωρεαν με τον δεκτη, το οποιο ειναι κοστους 1 ευρω...
Για την ακριβεια τεσσερα τετοια καλωδια.
Και δεν εχω κανενα προβλημα σε τρεις τηλεορασεις, κατι που πρεπει να ειναι αναμενομενο. Το να μην υπαρχει προβλημα.
 
Εγώ δεν χρησιμοποιώ scart στους HDMI δέκτες μου, εκτός από μία δοκιμή που έκανα για δύο μέρες σε έναν από αυτούς. Αλλά χρησιμοποιούσα scart σε παλιότερους MPEG-2 δέκτες που είχα που συνδέονταν μόνο με scart. Σε δύο MPEG-2 δέκτες, και σε δύο DVD players που είχα παλιότερα χωρίς σύνδεση HDMI. Σε δύο τηλεοράσεις. Μία παλιά μικρή CRT και στην τωρινή μου LCD. Δεν είχα ποτέ πρόβλημα με βόμβο από σύνδεση scart. Και με φθηνό καλώδιο των 0,75 ευρώ, και με το καλύτερο των 35 ευρώ που είχα αγοράσει τότε. Είχα διαφορά στην εικόνα, αλλά ποτέ βόμβο. Ακολουθούσα τον κανόνα, τέρμα ήχος στον δέκτη (τα DVD players δεν είχαν ρύθμιση ήχου) και ρύθμιση ήχου από την τηλεόραση. Νομίζω ότι δεν είναι θέμα καλωδίων, αλλά κάτι δημιουργεί πρόβλημα (ίσως παρεμβολή) που περνάει στο σύστημα. Εκεί ίσως να έχει σχέση η ποιότητα του καλωδίου και η μόνωση του, αλλά μάλλον θα πρέπει να ανακαλύπτεται πρώτα η πηγή του προβλήματος.
 
Τιποτα δεν ειναι περιεργο, ειδικα στα ηλεκτρονικα
που παιζουν ρολο ακομα και οι μικρες ομικες αντιστασεις των τυπωμενων
κυκλωματων, η μια διαρροη RF σε καλωδιο εικονοσηματος, η ενα επαγωγικο
ρευμα απο κακο σχεδιασμο καλωδιου η συσκευης, ή τα διαφορετικα πρωτοκολα συνδεσμολογιας.
 
Ρε παιδια οι δικοι μου εχουν 3 διαφορετικους δεκτες (ferguson ariva t65, lifeview LV6TBOXHD και εναν supra ) σε 3 τηλεορασεις.
Ολοι οι δεκτες συνδεονται με scart ..και ολοι βουιζουν. Ιδιαιτερα αν υπαρχει κειμενο στην τηλεοραση .
Τι στο καλο φταιει για αυτο ? Ειναι τουλαχιστον ανυποφορο
 
Last edited by a moderator: