Καλωδιο ρευματος απο πινακα

Εγώ καταλαβαίνω τον Νικ, θέλει να τα κάνει όλα σωστά από την αρχή.

Νικ, εγώ στη θέση σου θα έβαζα ένα πολύκλωνο χάλκινο απλό καλώδιο 3χ2.5 με ξεχωριστή ασφάλεια στον πίνακα (η οποία μπορεί να είναι και "καλή" ασφάλεια, φίλοι λένε ότι ακούνε διαφορά και δεν το αμφισβητώ).

Μη κάνεις κάτι άλλο σχετικά με αυτό προς το παρών και θα σου πω μια ιστορία:

Το 2000 πραγματοποίησα το παιδικό μου όνειρο, να πάρω ένα αυτοκίνητο που το έβλεπα στο δρόμο και έλιωνα περισσότερο και από τρελή καψούρα για γκόμενα.
peugeot 106 gti!
Με τα δέρματα, τα άσπρα όργανα, τα δερμάτινα, τα πάντα όλα!
Φυσικά επειδή τότε τα μπικικίνια υπήρχαν, μέσα σε 6 μήνες από τότε που το πήρα του έβαλα φιλτροχοάνες, εξατμίσεις, αναρτήσεις κλπ.
Ήθελα να το κάνω το καλύτερο σύμφωνα με τα γούστα μου και την αίσθηση που είχα γενικά.
το 2009 όταν το πούλησα αποφάσισα να βγάλω κάποια πράγματα απο πάνω, πχ ζάντες και ανάρτηση.
Όταν πήρα το αυτοκίνητο με τη "μαμά" ανάρτηση και τα "μανίσια ζαντολάστιχα τα οποία ήταν πρακτικά καινούργια (φυσικά άλλαξα τα λάστιχα) έπαθα πλάκα με το πόσο βλάκας ήμουν που τα άλλαξα!!!
Ήταν ένα άλλο αυτοκίνητο ουσιαστικά και στεναχωρέθηκα που δεν το είχα αφήσει έτσι, απείραχτο!
Φυσικά η τάση της εποχής ήταν "χαμήλωμα, αναρτησάρα" κλπ κλπ. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχαν πολλοί που να μπορούν να τοποθετήσουν μια ανάρτηση καλύτερη από τη μανίσια σε αυτό αυτοκίνητο (και όχι μόνο σε αυτό...χεχε)
Γι'αυτό και σκοτώθηκαν πολλοί με αυτά τα αυτοκίνητα, επειδή τα κάνανε "φρανκενστάην" και φεύγανε στα στροφιλίκια.

Τώρα αυτή την ιστορία που σου έγραψα πάρτην όπως θέλεις και πράξε αναλόγως!

Σωστός ο Στεργιος.
Αν βάλεις ενα διαφορετικό απο το απλό ηλεκτρολογικό καλώδιο απλα θα ακούς κάπως διαφορετικά. Και τα υπολοιπα καλώδια του συστηματος θα επιφέρουν κάπως διαφορετικό εφέ. Θα εχεις διαφορετικό προτιουναρισμα ας πούμε. Δεν ξέρω κατα ποσο είναι μεγαλης σημασιας αυτό. Σε μένα ψιλοαποτυχια έκατσε πάντως. Ή εν πάση περιπτωση δεν επέφερε αυτό που φανταζομουν.
Ξαναλεω απο μένα απλό μονόκλωνο τεσσαρι. Και αν θες να μαλακωσεις μετα και να βάλεις αγερηδες το μονο ευκολο.

Το πραγματικό όφελος ερχεται απο το ενιαίο καλώδιο χωρίς ενδιάμεσες ενώσεις, κρατωντας όσο μακρυά γίνεται απο το δρόμο του ρευματος αλλες συσκευες και σε σωστές αποστάσεις απο ασθενή ρεύματα. Ε, αν βρεις και καθαρό χαλκό κάτι καλυτερο ίσως γίνει. Γιαυτό και έχω μια θετική προδιάθεση για το gigawatt. Αλλα και παλι, το κοστος δεν είναι λίγο. Απο την αλλη αν εχει δώσει κανεις 500 για πολυπριζο δε φαντάζει αναλογικά εξωφρενικό το κοστος.

να σας πω κατι αλλο....

το μονοκλωνο υστερει σε σωματα σε σχεση με το πολυκλωνο;

πχ στα καλωδια ηχειων τα πολυκλωνα προσθετουν σωμα θυμαμαι.....ή καπου μπερδευομαι;

Μην μπερδεύεσαι..
Αν έχεις προβληματική εγκατάσταση απλά κάντο. Ότι και να αλλάξεις στην αλυσίδα διαφορές πάντα θα υπάρχουν. Το θέμα είναι η σωστή αξιολόγηση αυτών των διαφορών ώστε να πεις με βεβαιότητα ότι επήλθε βελτίωση.
Θα σου πρότεινα να κάνεις ένα τεστ για να αξιολογήσεις πρώτα τον εαυτό σου αν μπορεί να εντοπίσει πραγματικές διαφορές υποβάθμισης και όχι αόριστες , και μετά να ασχοληθείς με καλώδια και εγκαταστάσεις.
Αν μπορείς να αντιληφθείς την υποβάθμιση από καθαρό wav στα 320 kbps του mp3 τότε προχώρα με επιφύλαξη , αν όχι μην ασχολιέσαι καν.

Last edited:
Το τι θα πάρεις από την αλλαγή του καλωδίου,εξαρτάται από χίλιους δυο παράγοντες που είναι από δύσκολο έως αδύνατο να προβλέψεις.
Κάθε συνδυασμός ηλ. χαρακτηριστικών δημιουργεί φίλτρα που στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν ακούγονται.
Αν τώρα υπολογίσεις 10 τέτοιους συνδυασμούς καταλαβαίνεις το χάσιμο.

Επιπλέον,οκ,συζήτηση για καλώδια πάντα ανάβει,τα επιπλέον θα φύγουν και Λάκη,πίστεψε εμένα αν θέλεις,ο Πέτρος είναι ένα από τα πιο ευγενικά και χρήσιμα μέλη μας,όπως κι εσύ άλλωστε.
Σταματάει εδώ λοιπόν.

τελος παντων,οκ,παμε παρακατω.
Εχεις καποια αποψη επι του θεματος να καταθεσεις και να μας πεις τις εμπειριες σου πανω στο ιδιο θεμα;

στο Σονορους η ερωτηση.

Από την στιγμή που ο Νίκος θέλει ξεχωριστή γραμμή , δικαίωμα του είναι να το κάνει έστω και για ψυχολογικούς λόγους. Από εκεί και πέρα το τι θα βάλει δεν ξέρω , την άποψη μου για τα καλώδια την έχω καταθέσει τόσο δημόσια όσο και σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με τον Νίκο. Για την ξεχωριστή γραμμή συμφωνώ έχω και εγώ. Ο λόγος που έγραψα εδώ ήταν για να του πω ότι δεν χρειάζεται να κάνει κάτι ιδιαίτερο στην επιλογή των υλικών. Ομολογώ ότι το έκανα ελαφρώς άγαρμπα και στα πλαίσια της "μεταξύ"μας πλάκας. Θα παρακολουθήσω εξ αποστάσεως με ενδιαφέρον την συνέχεια.

Panoramix το θεμα ειναι οτι συμφωνείς με τον στεργιο σλλα ειναι ο μόνος που μιυ ειπε για πολυκλωνο.

Συμφωνώ ως προς την περιγραφή. Ως προς το πολυκλωνο και το μονοκλωνο αφού θα κανεις που θα κανεις τη δουλεια βάλε δυο :)
Να σου φύγει και η απορία.

Νίκο ,να καταθέσω μια <διαφορετική> άποψη για να λυθούν οι προβληματισμοί σου .
Αφού το μήκος της γραμμής είναι 10μ ,τότε με βάση το κόστος [περίπου 1.3 ευρώ το μέτρο] μπορείς δίνοντας συνολικά 26 ευρώ για καλώδια + 2 ασφάλειες να τραβήξεις μια μονόκλωνη και μία πολύκλωνη γραμμή

Τώρα είδα ότι το ίδιο έγραψε και ο Θανάσης

Παιδια να ρωτήσω και εγω κατι;
Μιλαμε για καλώδιο με δικη του ασφάλεια ή για καλωδιο που θα πάρει και τη μια φάση του ρεύματος;; γιατί έχω μπερδευτεί λίγο..
Προσωπικά έχω πάρει τη μια φαση αλλα δεν εβαλα κάποια ασφάλεια απο τις ανωθι αναφερθησες... Απλα εβαλα μια αυτοματη ασφαλεια.

κανονίστε...
αν πάρει φωτιά το σπίτι σας δικό σας θέμα....

πάρτε έναν ηλεκτρολόγο να σας πει αν θέλει ασφάλεια και που.
Εδώ ο καθένας μπορεί και να αυτοσχεδιάζει κατα το πόσο γνωρίζει ή όχι, αλλά δεν είναι αρμόδιος να απαντήσει για τέτοια θέματα.
Ούτε το φόρουμ επίσης.

Ναι ηλεκτρολος εκανε τη δουλειά. Ουτε γνωσεις έχω για να κάνω μόνος μου κατι τετοιο, ούτε έχω τάσεις αυτοκτονιας.
Δεν εχω τετοιες μικρές ασφαλειες στον πινακα σαν αυτες που ποσταρατε πιο πανω. Εχει τρεις μεγαλες κεραμικες βιδωτες.

Απάντηση: Re: Καλωδιο ρευματος απο πινακα

Panoramix το θεμα ειναι οτι συμφωνείς με τον στεργιο σλλα ειναι ο μόνος που μιυ ειπε για πολυκλωνο.

Βασικά πρότεινα πολύκλωνο γιατί αν θελήσεις να το περάσεις από ήδη υπάρχουσα εγκατάσταση μπορεί να μη χρειαστεί να σκάψεις ή να βάλεις εξωτερικό κανάλι. Το μονόκλωνο νομίζω ότι είναι πιο "μανίκι".

Εγώ έχω 4 γραμμές πίσω από το στέρεο, οι 2 είναι με πολύκλωνο καλώδιο 3Χ2.5 με 2 ασφάλειες ξεχωριστές και οι άλλες 2 είναι επίσης με πολύκλωνο καλώδιο, αλλά επικασιτερωμένο 3Χ2.5, όχι γνωστής στον ήχο μάρκας.
Στα καλύτερα του συστήματος ήξερα πότε έβαζα τις πηγές στο απλό χάλκινο ή στο επικασσιτερωμένο. Βασικά μετά από καιρό κατάλαβα ότι το χάλκινο το απλό είναι...καλύτερο για τα γούστα μου.

Αλλά μη τρελλαίνεσαι, βάλε ένα 3χ2.5 που να περνάει από τον τοίχο για να μη σκάβεις τσάμπα και...άκου καμιά μουσικούλα.

εγώ επιμένω στο μονόκλωνο.
Αν γίνει βάλε βγάλε στις μπόρνες και χάσεις κλώνους μειώνεται η διατομή