Καλωδίωση s/pdif

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,065
Κατασκευάζω ένα κουτί για το dac.

Εξαιτίας της απομακρυσμένης απόστασης της πλακέτας από την πίσω πλάτη του σασί (γύρω στα 12cm) έχω τραβήξει με προεκτάσεις όλα τα rca εξόδου μαζί και αυτά των s/pdif.
Στα s/pdif χρησιμοποίησα καλώδιο RG59 - το αποτέλεσμα η s/pdif κυματομορφή να μετρά το μισό πλάτος από το αναμενόμενο και -20 - -30dB κάτω στις αναλογικές εξόδους.
Αυτό δικαιολογείται από το καλώδιο RG59 που χρησιμοποίησα, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως τερματική αντίσταση 75Ωμ?
Τι καλώδιο να βάλω στα s/pdif, utp ή interconnect?
 
Τι τροφοδοτείς με to καλώδιο που τράβηξες? Μήπως πρόκειται για κάποια συσκευή- εξάρτημα που είναι τερματισμένο στην είσοδό του με ωμική 75 ωμ? Και η πτώση είναι σε σχέση με αυτό που μέτραγες ΠΡΙΝ συνδέσεις την s/pdif πηγή σου με το δέκτη?
Γιατί πτώση με σκέτο καλώδιο δεν δικαιολογείται, έχει φαινόμενη αντίσταση 75 ωμ, για βέλτιστη προσαρμογή μεταξύ πηγής και δέκτη.

Δώσε λεπτομέρειες γιατί δεν βγαίνει άκρη..
 
Last edited:
Μάλλον αυτό συμβαίνει, γιατί η πτώση που μετράς αντιστοιχεί ακριβώς στον υποβιβασμό που γίνεται όταν συνδεθεί μια πηγή που έχει σε σειρά μια 75 ωμ (όλες δηλαδή), με έναν δέκτη που είναι τερματισμένος με 75 ωμ.
 
Last edited:
Μανώλη, το μισό πλάτος σχετικά με αυτό που μετράς στη πηγή χωρίς τερματισμό, διακιολογείται από τον τερματισμό - αν αυτός υπάρχει - με αντίσταση 75Ω στο δέκτη (διαιρέτης τάσης).
Αυτό που δεν κατάλαβα είναι είναι αυτό που λες με τα -20 με -30dB στις αναλογικές εξόδους.
 
Η κούραση φταίει...έχω πέσει με τα μούτρα ήδη από τις 28/10 για να το τελειώσω, με αποτέλεσμα να μην παρατηρώ σωστά και να λανθάνω...
Λάθος συναγερμός!
Είχα τελειώσει τη συναρμολόγηση στο κουτί και είχα κάνει τις τελευταίες προσαρμογές - είπα να το βάλω και στο μετρητικό για να δω μήπως και κάτι έχει πάει λάθος.
Κάπου μεταξύ των μετρήσεων, εκεί που έβλεπα την κυματομορφή της s/pdif πάνω στην πλακέτα σε σύγκριση με αυτή που έμπαινε - ψαχνόμουν μήπως και η συνδεσμολογία είχε φέρει "γρουσουζιά" - σκάλωσα σε κάτι ripping του παλμού της s/pdif (δεν είχα δει ο βλάκας ότι το καλώδιο που πήγαινε στον παλμογράφο ήταν RG58 και όχι 75).
Στις απανωτές προσπάθειες μου για να δω, γιατί χειροτερεύει ο παλμός, ξέχασα την τερματική αντίσταση (75Ωμ) στο Τ του παλμογράφου, με αποτέλεσμα την πτώση του πλάτους.

Λάμπρο, αυτό με την αναλογική έξοδο (πτώση -20-30dB) ήταν ένα άλλο στιγμιαίο μπέρδεμα την ώρα που μετρούσα με το RightMark Audio Analyser, το οποίο δεν έδινε παραπάνω από -12dB, στο εισερχόμενο σήμα προς ανάλυση...
Τίποτα ήταν μια κατάσταση πλήρης σύγχυσης από συσσωρευμένη κούραση ημερών...

Εν κατακλείδι, καλύτερα που προέκτεινα τα s/pdif με καλώδιο RG59 παρά με utp, έτσι;
 
Απάντηση: Re: Καλωδίωση s/pdif

...
Εν κατακλείδι, καλύτερα που προέκτεινα τα s/pdif με καλώδιο RG59 παρά με utp, έτσι;

Εννοείται πως είναι καλύτερα έτσι.
Καλή ξεκούραση και καλό υπόλοιπο κατασκευής.
 
Τι εννοείς με το "κεραιούλες";
Μήπως με τα προβλήματα που δημιουργούν οι ψυχρές κολλήσεις;

Μετρητικά σε s/n, thd, imd όλες οι s/pdif είσοδοι, δίνουν πλέον τα ίδια αποτελέσματα τόσο μεταξύ τους όσο και σε σύγκριση με την προηγούμενη τοποθέτησή τους πάνω στο pcb (δηλ. πριν την αλλαγή θέσης) - ακόμη και η οπτική είναι άψογη - αν και τη φοβήθηκα - γιατί μετέφερα το receiver από το pcb, πάνω σε μια άλλη μικρή πλακέτα που την τοποθέτησα πίσω από την πλάτη του σασί και την ένωσα με rg59 με το pcb (+ ένα απλό καλώδιο για την τάση του receiver, το οποίο το τύλιξα περιστροφικά πάνω στο καλώδιο rg59).

Βρήκα πάντως ένα λάθος μου, γιατί πίστευα ότι εφόσον οι γειώσεις είναι όλες κοινές (s/pdif, αναλογικές) αρκούσε να γεφυρώσω όλα τα (-) στα rca εξόδου και να μεταφέρω μία κοινή για όλες προς το pcb. Παρατήρησα ότι είχα πρόβλημα αύξησης στο επίπεδο του θορύβου στις ψηφιακές εισόδους, μιλάμε ότι από 99dB(A) έπεφτε στα 75dB(A).
Μόλις άλλαξα τακτική και μετέφερα το κάθε (-) δίπλα στο σήμα, τα πράγματα επανήλθαν στο κανονικό τους.
Ευτυχώς που έχω τα μετρητικά και αμέσως κατάλαβα ότι δεν μετρούσε σωστά και ψάχτηκα για την αιτία...
 
Αν μου επιτρέπετε, να σας ρωτήσω κάτι και εγώ με αφορμή το νήμα.

Προχθές, έκανα τη σύνδεση από τα pins του s/pdif header της μητρικής μου σε ένα θηλυκό RCA σασί, χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο το οποίο είχε έτοιμη φύσα* για σύνδεση με header (σαν αυτά πού έρχονται με τα cd-rom του computer). Το καλώδιο αυτό με τη φύσα, είχε τρία ξεχωριστά καλωδιάκια μικρής διατομής. Χρησιμοποίησα λοιπόν τα δύο (ground και s/pdif) αφήνοντας το +5V εκτός συνδεσμολογίας αφού όπως διάβασα αφορά το toslink interface. Το μήκος του καλωδίου υπολογίζω ότι είναι γύρω στους 25 πόντους και στην άλλη του άκρη έχω κολλήσει το rca χωρίς κανένα άλλο εξάρτημα (π.χ., αντίσταση 75Ω).

Από αυτό το rca (σασί) το σύνδεσα με την rca είσοδο του V-DAC, με ένα 3μετρο ομοαξωνικό καλώδιο για μεταφορά σήματος video που μου είχε ξεμείνει (νομίζω IXOS, το οποίο το χρησιμοποιούσα για σύνδεση DVD player με projector).

Το καλώδιο αυτό (IXOS) δε γράφει πάνω του αν είναι στα 75Ω, αλλά η σύνδεση δουλεύει μια χαρά και ο ήχος μου (νομίζω) είναι άψογος. Διάβασα ότι το mismatching στην αντίσταση δημιουργεί ανακλάσεις σήματος εσωτερικά στο καλώδιο και φαντάζομαι ότι δημιουργεί προβλήματα και στον ήχο. Εγώ όμως δεν έχω αντιληφθεί κάποιο πρόβλημα. Λέτε να πέτυχε η ομολογουμένως πολύ πρόχειρη και χωρίς καθόλου μετρήσεις συνδεσμολογία? ή πιστεύεται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα το οποίο δεν πρόσεξα?

Έχετε κάποιο σχόλιο, σαν πιο ειδικοί, πάνω στη συνδεσμολογία μου αυτή?


* ή μήπως είναι φίσα?
 
Τι εννοείς με το "κεραιούλες";
Μήπως με τα προβλήματα που δημιουργούν οι ψυχρές κολλήσεις;

Εννοώ μυτούλες και προεξοχές από καλάι, καθώς και κλώνους από το καλώδιο που ενδεχομένως εξέχουν.
Σ' αυτές τις συχνότητες λειτουργούν σαν κεραίες και μπορεί να "πιάσουν" διάφορα.
 
Last edited:
Απάντηση: Re: Καλωδίωση s/pdif

Εννοώ μυτούλες και προεξοχές από καλάι, καθώς και κλώνους από το καλώδιο που ενδεχομένως εξέχουν.
Σ' αυτές τις συχνότητες λειτουργούν σαν κεραίες και μπορεί να "πιάσουν" διάφορα.

Μάλιστα, κατανοητό τώρα το γιατί.

Γνωρίζεις εάν αυτό συμβαίνει μόνο από το Vout η μπορεί να συμβάλει και το gnd, γιατί στο gnd λόγω πλέγματος όλο και κάτι μπορεί να ξεφύγει...


...
Έχετε κάποιο σχόλιο, σαν πιο ειδικοί, πάνω στη συνδεσμολογία μου αυτή?

Δεν θεωρώ τον ευατό μου ειδικό σε καμία περίπτωση. Πάντως εφόσον λειτουργεί, ακουστικά είσαι εντάξει. Από εκεί και πέρα για να δεις τι αλλαγές επέφερε στο ηλεκτρικό σήμα χρειάζεσαι ειδικό εξοπλισμό (καλό παλμογράφο και μηχάνημα μέτρησης jitter) για να δεις τις όποιες αλλαγές.
Το καλώδιο των 75Ωμ απαιτείται για καλή προσαρμογή της αντίστασης και το ιδανικό θα ήταν ακόμη και τα rca να ήταν 75άρια (που δεν είναι).