Καλοκαιρινές ανησυχίες

Τελικά μετά από ώριμη σκέψη (βασικά ωμή πεζή οικονομική πραγματικότητα) άρχισα να κατευθύνομαι στην αγορά αυτών:
λύση Ά μέσα από τον κόσμο του επαγγελματικού ήχου:
http://www.samsontech.com/site_media/legacy_docs/ResolvA5.pdf
Επίσης με δεδομένο πως το dacάκι μου θα αργήσει να έρθει αλλά και πως έτσι και αλλιώς χρειάζομαι και δεύτερο για να μην το κουβαλάω μαζί μου από το γραφείο στο σπίτι κ.ο.κ. γλυκοκοιτάζω και αυτό:
http://www.musiciansfriend.com/pro-audio/focusrite-scarlett-2i2-usb-audio-interface
το οποίο έχει και ενισχυτή ακουστικών που απότι κατάλαβα μπορεί να λειτουργήσει και σαν έξοδος για τα samson και μέσω του ποτενσιόμετρου να ελέγχω την ένταση (σωστά?) Το κόστος βγαίνει συνολικά περίπου 300 ευρώ.

Σενάριο ´Β με πιό consumer προσανατολισμό:
focal xs book τα οποία μέχρι να έρθει το edac θα παίζουν απευθείας από μια pci χαζοκάρτα ήχου που έχω καβάντζα από παλιό υπολογιστή. Στο σενάριο αυτό πηγαίνω μάλλον σε αποκλειστική χρήση του edac στο γραφείο και για το σπίτι τη βλέπω για dac με εξωτερική τροφοδοσία από τον κόσμο του hifi. Την πεπατημένη δηλαδή. Εκεί δίνω 300 ευρώ μόνο για τα focal και ψάχνω το θέμα dac σιγά σιγά περιμένοντας την ευκαιρία στα μεταχειρισμένα. Άλλωστε και τώρα χωρίς dac είμαι...

Καμία άποψη επ αυτού?

ps: τα samson δεν τα φέρνει ο αντιπρόσωπος στην Ελλάδα οπότε ακρόαση γιόκ. Ξέρει κανείς που μπορώ να ακούσω τα focal xs book στη Θεσσαλονίκη?

Last edited:
Θανάση (Panoramious),
τις απόψεις μου και την προτίμηση μου για τον επαγγελματικό ήχο τις ξέρεις, έχουμε συζητήσει κατ' ιδίαν.
Με μία μικρή υπέρβαση στον προυπολπγισμό σου θα σου πρότεινα να κοιτάξεις τα Samson Resolv A6 στα 315 Ευρώ περίπου το ζευγάρι.

Ακόμα καλύτερα τα Adam A3X στα 430 Ευρώ περίπου το ζευγάρι (Στα επαγγελματικά οι τιμές συνήθως αναφέρονται με το τεμάχιο, εκτός αν δηλώνεται διαφορετικά).

Στην πρώτη περίπτωση θα έχεις ένα πιο ολοκληρωμένο ηχείο, ενώ στη δεύτερη ένα υψηλής ποιότητας και ακρίβειας monitor, που σε κάθε περίπτωση μπορεί να συμπληρωθεί με το δικό του Sub αργότερα σχηματίζοντας έτσι ένα αληιθινό Hi-End σύστημα με ελάχιστα χρήματα.

Πάντως τη Samson τη φέρνει ο Στόλλας και εδώ θα βρεις τα συνεργαζόμενα καταστήματα και για τη Θεσσαλονίκη.

Η επιλογή της Focusrite Scarlett 2i2 USB είναι εξαιρετική στα 135 Ευρώ περίπου.

Εάν θα πήγαινες σε σύνδεση Firewire θα συνιστούσα να κοιτάξεις την TC Electronic Desktop Konnekt 6 FW στα 180 Ευρώ περίπου. Το καλό είναι πως τη φέρνει ο Νάκας και εύκολα μπορείς να τη βρεις.

Τη Focusrite τη φέρνει το Bon Studio που επίσης έχει συνεργαζόμενα καταστήματα και στη Θεσσαλονίκη.

Αναρωτιέμαι τώρα: Σε βοήθησα ή σε μπέρδεψα περισσότερο; :cool:

+1 για τα samson αν μπορεις να πας σε τετοιο μεγεθος ηχειου το οποιο μονο διακριτικο για επαγγελματικο χωρο δεν ειναι.

Για κατι διακριτικο και ομορφο παιζουν και τα roister iq

Αν θελεις value for money κατασταση , με μικρο μεγεθος, samson media one 3a και 4α

Ευχαριστώ πολύ παιδιά :) Μιχάλη (sonus) δυστυχώς το laptop δεν έχει firewire... :(
tyler η αλήθεια είναι πως το μέγεθος είναι σαφώς πιο μαζεμένο από τα άλλα... ψιλοξενερωτικό πως τα δίνει 54hz-23khz -10bd ενώ τα samson resolvA5 τα δίνει 45 Hz - 27 kHz ± 3 dB, Από την άλλη το μέγεθος μετράει, ειδικά όταν μιλάμε για 7cm λιγότερο ύψος και 4cm λιγότερο πλάτος.
Ο Στόλλας με τον οποίο μίλησα και έχει και ο ίδιος μαγαζί εδώ (ίσως να είναι και το κεντρικό του) φέρνει μόνο τη μικρή σειρά media one και όχι την resolv στην Ελλάδα. Οπότε τα μικρά σίγουρα θα περάσουν ακρόαση πιθανότατα το Σάββατο.

τα resolv υπαρχουν στην Ελλαδα: http://www.skroutz.gr/c/571/mousika-hxeia.html?keyphrase=samson+resolv

οσο για τα μικρα, μην κοιτας μονο το ευρος συχνοτητας, τα ηχεια εχουν μεγαλη εκταση χαμηλου, φουσκωμενα αρκετα ωστε να μη σου λειπει τιποτα σε nearfield ακουσμα

Τελικά τα resolv μετά δακρύων απορρίπτονται λόγω μεγέθους... Μέσα στην εβδομάδα άκουσα στο Στόλλα τα media one 3a. Σα χαρακτήρας μου άρεσαν αλλά το wooferάκι τους δεν το είχε καθόλου με τα χαμηλά. Άκουσα κάποια άλλα της ίδιας εταιρίας με τεσσάρι woofer και τα πήγαν πολύ καλύτερα. Ήταν όμως άλλη σειρά με ενσωματωμένη κάρτα ήχου και δυστυχώς παρόλο που το tweeter και το woofer ήταν μάλλον κοινά με αυτά της σειράς media one κάτι δε μου έκατσε καλά στις υπόλοιπες συχνότητες. Ο Στόλλας δεν πρόκειται να κάνει παραγγελία και αυτή τη στιγμή έχει μόνο τα 3a που άκουσα και τα άλλα. Θέλω να πιστεύω πως θα είμαι τυχερός με την athens pro audio που δίνει media one 4a σε πολύ καλή τιμή. Βέβαια τρώγομαι λίγο και για τα adam... αλλά μιλάμε για τριακόσια ευρώ παραπάνω για ηχεία τα οποία μπορεί τελικά λόγω γραφείου να μην παίξουν όσο θέλω. Και τα χρήματα αυτά ίσως είναι καλύτερο να μείνουν στην άκρη για αναβάθμιση ηχείων στο σύστημα στο σαλόνι.
Εκεί που έχω μπλεχτεί λίγο είναι ως προς την αγορά κάρτας ήχου ή ενός μεταχειρισμένου dac τύπου musical fidelity vdac. Η focursite δίνει πάρα πολλά περισσότερα, αλλά λόγω του επαγγελματικού προσανατολισμού της και σε συνδυασμό με ηχειάκια που έχουν κι αυτά monitor καταβολές με οδηγήσει σε ακουστικό αποτέλεσμα με έντονη ξηρότητα ή ψηφιακίλα? sonus μήπως έχεις γνώμη για το χαρακτήρα της focursite ως εταιρία? Απότι κατάλαβα πρόκειται για καταξιωμένη μάρκα με καλά μοντέλα που έχουν κερδίσει κοινό στο χώρο του επαγγελματικού ήχου και το βασικό της μοντέλο κινείται στα ίδια δεδομένα αφού φοράει ίδια ή παρόμοια στοιχεία. Αλλά τελικά πως ακούγεται?
Παρεπιπτόντως, είτε πάω στα samson media one 4a είτε στα adam a3x, το ρυθμιστικό ήχου από την focursite θα είναι ψιλοάχρηστο αφού και στα δύο ηχεία έχει γίνει πρόβλεψη για έλεγχο από ποτενσιόμετρο τοποθετημένο στην μπροστά πλευρά των ηχείων το οποίο ρυθμίζει την ένταση και στα δύο ηχεία.

Θανάση (Panoramious) τα Adam A3X ασυζητητί! :a0210:
Θα προτιμούσα τα 5αρια που έχουν καλύτερο χαμηλό, αλλά το κόστος ανεβαίνει. Τα 7αρια ακόμα καλύτερα και είναι πλήρες ηχείο, αλλά εκεί πάμε πολύ ψηλά.

Τέλος πάντων τα Adam A3X τα προτείνω για τους εξής λόγους:
α) Ο ήχος τους. Εκεί δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Τα παίρνεις με κλειστά μάτια. Κι' αν δεν σε ικανοποιήσουν τα παίρνω εγώ!
-Δημόσια δήλωση ενώπιον όλου του forum. :grandpa:

β) Φορητότητα. Σου θυμίζω πως το νήμα το ξεκίνησες αναζητώντας φορητές καταστάσεις. Είναι ότι πρέπει.

γ) Δυνατότητα εύκολης αναβάθμισης. Με την προσθήκη του δικού τους Sub φτιάχνεις με ελαχιστο κόστος Hi-End σύστημα πολύ υψηλών απαιτήσεων. (Ίσως όχι για μεγάλους χώρους, για μικρούς και μεσαίους σίγουρα).

Σχετικά με τη Focusrite Scarlett 2i2 το σίγουρο είναι πως η εταιρεία διαθέτει εξαιρετική φήμη. Δεν είναι εύκολο να ακούσεις κάρτα ήχου, αφου πρέπει προηγουμένως να κάνεις εγκατάσταση των drivers στον υπολογιστή σου. Πάντως απ' ότι έχω δει, θεωρείται μάλλον η επιτυχία της χρονιάς. Εξάλλου δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή. Νομίζω πως πρέπει να προχωρήσεις.

Σχετικά με το Volume: εκεί κάνεις λάθος. Το Volume στην κάρτα είναι απαραίτητο, ανεξάρτητα αν τα ηχεία διαθέτουν ρυθμιστικά. Τα ρυθμιστικά αυτά δεν είναι Volume, είναι Gain. Ούτε γίνεται κάθε φορά που θες να αυξομειώσεις την ένταση να τρέχεις δεξιά και αριστερά χωριστά σε κάθε ηχείο!

Λοιπόν, εδώ τελειώνουμε. Τώρα περιμένουμε αποφάσεις και τα νέα σου! :cool:

Τελικά καθώς τα οικονομικά μου δεν μου επιτρέπουν να δώσω τα 430 για τα adam, αλλά και ελλείψει των samson 4a κατέληξα να παραγγείλω τα παρακάτω ηχεία :
http://athensproaudio.gr/recording-gr/ixeia-monitor/energa-monitors/fostex-pm-04-n.html
Θεωρητικά θα τα παραλάβω ίσως και αύριο (αν όχι αύριο, μεθάυριο). Έγινε και συνεννόηση με τον πωλητή για επιστροφή τους και αντικατάσταση με άλλο μοντέλο από τα διαθέσιμα του εν λόγω καταστήματος σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθώ. Αν και συγκρίνοντας με τα ηχειάκια που έχω τώρα δε νομίζω να υπάρξει τέτοια περίπτωση. Ήθελα κάτι πιό διακριτικό σε εμφάνιση αλλά τη να κάνουμε... Θα τα "επενδύσω περιμετρικά με φακέλους του γραφείου ώστε να μην πολυφαίνονται :D
Από κάρτα πήρα τη focusrite scarlet. Σίγουρα θα είναι βελτίωση σε σχέση με την on board του υπολογιστή στη δουλειά αλλά και την αντίστοιχη του λαπτοπ. Ανυπομονώ να τα στρώσω - λιώσω. Επιφυλάσσομαι για εντυπώσεις.

Για το γραφείο θα σε καλύψουν μια χαρά. Αν τα θέλεις ποιο διακριτικά μπορείς να τα πάρεις σε άσπρα, αν βγαίνουν φυσικά.

Θανάση (Panoramious) με γειά! :award:
Τα Fostex 04 είναι πράγματι καταπληκτικά. Δε νομίζω πως υπάρχουν ηχεία στα 200 ευρώ που να το συναγωνίζονται. Και βάζουν κάτω ηχεία πολλαπλάσιας αξίας, Hi-End που δεν θα πίστευες ποτέ ότι μπορούν να το κάνουν.

Είναι τα ηχεία που έχω αφήσει μόνιμα στο χωριό, στην Κρήτη. Έχω δουλέψει πάνω τους ατέλειωτες ώρες, έχω κάνει μίξεις, επεξεργασίες ήχου και χίλια-δυό.
Μ' αυτά τα ηχειάκεια; Ναι, μ' αυτά. :a0210:

Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι η ακρίβεια. Αναπαράγουν με απόλυτη ακρίβεια μέσα στα όρια των δυνατοτήτων τους οτιδήποτε τους ζητηθεί. Τα χαρακτηριστικά της ηχογράφησης καλής, κακής, ότι και να'ναι προκύπτουν αβίαστα.

Φυσικά έχουν και τους περιορισμούς τους.
Πρώτον δεν μπορούν λόγω μεγέθους να φτάσουν πολύ χαμηλά. Παίζουν όμως άψογα ως εκεί που φτάνουν. Ούτε μπουμάρουν, ούτε κρεμάνε, ούτε φουσκώνουν κάποιες συχνότητες για να δημιουργήσουν απατηλές εντυπώσεις χαμηλού.
Δεύτερον, δεν μπορούν να παίξουν πολύ δυνατά. Οι ενισχυτές με τους οποίους είναι εφοδιασμένα είναι μικροί. Από ένα σημείο έντασης και πάνω παρουσιάζεται μία ελαφριά σκληρότητα. Όμως μέσα στα όρια τους είναι εξαιρετικά.

Υποψιάζομαι ότι θα μεταμορφωθούν αν τους προσθέσεις το Subwoofer τους. Που θα δώσει το χαμηλό που τους λείπει. Και θα απαλλάξει τις μονάδες και τους ενισχυτές τους από το βάρος της αναπαραγωγής των χαμηλών και θ' αφήσει να παίζουν εκεί που διαπρέπουν. Στις μεσαίες και υψηλές.

Δεν μπορώ δυστυχώς να το κάνω λόγω ακαταλληλότητας του χώρου. Τα έχω πάνω σε γραφείο. Κι' ένα Sub δεν θα μπορούσε να βρει θέση να τοποθετηθεί. Αν όμως τα τοποθετήσεις οπουδήποτε αλλού, τότε μπορείς αργότερα να το προσθέσεις.

Όσο για τη Focusrite όλα τα στοιχεία μας προδιαθέτουν πολύ ευνοϊκά.
Θα περιμένουμε τώρα και τις δικές σου εντυπώσεις. :grandpa:

Aν θελετε να ακουσετε και τη γνωμη μου,ακομη θυμαμαι τα ενεργα ADAM στην εκθεση.τα δαπεδου βεβαια,δεν θυμαμαι αλλη φορα στην ζωη μου να εχω φοβηθει ηχειο,τετοια δυναμικα,αμεσοτητα,ρεαλισμο.ουτε ATC,ουτε τα macho Rockport τα πλησιαζαν,οταν βεβαια ακουσα την τιμη φοβηθηκα ακομη περισσοτερο.Τα μικρα για την τιμη τους πρεπει να ειναι κελεπουρι.

δεν αμφιβάλλω καθόλου, αλλά μιλάμε για διπλάσια χρήματα τα οποία (τι πρωτότυπο!) δυσκολεύομαι να διαθέσω, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο με το εκαθαριστικό της εφορίας πρό των πυλών :D

δεν αμφιβάλλω καθόλου, αλλά μιλάμε για διπλάσια χρήματα τα οποία (τι πρωτότυπο!) δυσκολεύομαι να διαθέσω, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο με το εκαθαριστικό της εφορίας πρό των πυλών :D
Εντάξει, μην το πάρεις και κατάκαρδα, τα Fosterάκια είναι εξαιρετικά, το είπαμε.

Κάποια στιγμή θα τους βάλεις και το ταίρι τους (το Sub δηλαδή) και δεν θα έχουν τίποτα να ζηλέψουν! :lehrer:

Sub στο γραφείο ? Πρέπει να έχεις πολύ πολύ καλό αφεντικό......

Lol! Όχι δε νομίζω να φτάσει εκει ποτε το πράγμα :)
Μα το Sub θα το έχεις στο σπίτι. Τα μικρά Fostex θα ταξιδεύουν και θα πηγαινοέρχονται στην τσάντα μεταφοράς τους μαζί με τα καλώδια τους και την αγαπημένη τους κάρτα ήχου.

Και όταν επιστρέφουν, θα βρίσκουν το ταίρι τους για να τα λένε! :guitarist:

Έφτασαν και στήθηκαν.
Η κάρτα συνδέθηκε σε υπολογιστή με windows xp sp3 μέσω usb2 και κατεβάζοντας τους τελευταίους drivers από το link στο οποίο αναφερόταν στο cd δούλεψε κατευθείαν. Το πρώτο κομμάτι που άκουσα ήταν το lola από kinks, ακολούθησαν διάφορα από pantera μέχρι aikiu. Ειδικά στο mesecina του Bregovic σχεδόν σηκώθηκα και χόρευα :firstprize: Οι εντάσεις φυσικά χαμηλές καθώς τμήμα του γραφείου μοιράστηκε τον ενθουσιασμό, αλλά κάποιοι δεν την παλεύουν να δουλεύουν με μουσική (ευτυχώς υπάρχουν και τα κάποια υπέροχα μοναχικά απογεύματα). Πρώτες εντυπωσεις: Πολύ καλή ανάλυση, ωραίο χαμηλό, και ναι... δημιουργία σκηνής και τοποθέτηση οργάνων σε τόσο μικρά ηχεία Ο.Ο υπάρχει μια σκληρότητα-επιθετικότητα η οποία όμως δεν είναι ενοχλητική και πιθανότατα θα χαθεί με την πάροδο του χρόνου και αφού τα μηχανήματα στρώσουν. Τα αρχεία που δοκίμασα ήταν flac και κάποια mp3 320kbps.
O στόχος επετεύχθη. Το αποτέλεσμα ικανοποιητικότατο για τα αυτιά μου :)