Κάλυψη 5.1 μικρού δωματίου (budget: 200-250euro)

petros32

Senior Member
27 January 2007
437
Περιστέρι/Αττική
Θα ήθελα τη βοήθεια των έμπειρων του forum σχετικά με την επιλογή συστήματος/λύσεων 5.1 για το δωμάτιό μου γιατί έχω διάφορα διλήμματα.

Το δωμάτιό μου είναι ουσιαστικά ένα πλυσταριό σε ταράτσα με διαστάσεις: (μήκος 3,22m) x (πλάτος 2,54m) x (ύψος 2,22m)

Σας παραθέτω τη διαμόρφωση του χώρου:
myroom.png

Σημειώση: όπως μπορείτε να δείτε δεν είναι εφικτό να τοποθετηθούν ηχεία σε βάσεις δαπέδου επειδή οι γωνίες είναι "κατειλημμένες", οπότε στρεφόμαστε σε τοποθέτηση στον τοίχο.

-Μπορώ να διαθέσω μέχρι 200ευρώ (άντε με αρκετή προσπάθεια 250).
-Ακούω και δυνατά μουσική, οπότε με ενδιαφέρει και η ένταση
-Δεν έχω πρόβλημα να αγοράσω μεταχειρισμένο εξοπλισμό

Σκέφτομαι για αυτό το 5.1 ή στην αγορά ηχείων + κάποιου μεταχειρισμένου ενισχυτή (YAMAHA-SONY) αλλά χωρίς λύση sub (πιστεύω για τόσο μικρό χώρο δύο front ηχεία με 6,5'' woofer μπορούν να καλύψουν τον χώρο σε μπάσο, εκτός κι αν αγοράσω μικρά ηχεία και φτάσει το budget για ένα μεσαίο sub).
-Διαθέτω ήδη δύο δορυφόρους KODA EX-686S (τωρινό σύστημα)
-Κολλάω κάπως στην αγορά ξεχωριστού ενισχυτή + ηχείων γιατί ο χώρος είναι μικρός και δεν θέλω να γεμίσω μεγάλα ηχεία (πχ τα EX-686S ως surround + EX-686C ως center μάλλον είναι μεγάλα για τον χώρο ενώ δεν βρίσκω στο εμπόριο μικρά ηχεία).
-Ενδιαφέρομαι μόνο για ηχητικό εξοπλισμό, οπότε δεν με ενδιαφέρουν οι all in one λύσεις home cinema με dvd τύπου Samsung, LG κτλ

Ακούω τις προτάσεις σας! :)

Last edited:
Τους δορυφόρους που έχεις, τους έχεις βάλει να παίξουν μουσική στο δωμάτιο να δεις πως συμπεριφέρονται ?

Τους δορυφόρους που έχεις, τους έχεις βάλει να παίξουν μουσική στο δωμάτιο να δεις πως συμπεριφέρονται ?
Ναι τους έχω τοποθετημένους πάνω στο γραφείο του υπολογιστή σαν monitor ηχεία, στα Logitech z-2300.
Έχουν woofer 5'' και παίζουν τις μεσαίες και υψηλές συχνότητες.

Κάτι μου λέει ότι η λύση ενός μεταχειρισμένου ενισχυτή + μικρά ηχεία (πιο μικρά από τα KODA που έχω) + sub είναι καλύτερη από το να αγοράσω τα CAV που παρέθεσα.
Ρώτησα για τα CAV Civil και μου είπαν ότι δεν έχουν καν δικό τους αποκωδικοποιητή (δλδ αν δεχτούν STEREO θα παίζουν ως 2.1).

Το σύστημα θα συνδεθεί με τον υπολογιστή του δωματίου.

Last edited:
Πάντως ο χώρος σου θέλει αλλαγή στη διαρρύθμιση θα έβαζα απέναντι το κρεββάτι κάτω απ το παράθυρο και τη βιβλιοθήκη στη θέση του, οπότε μπροστά απ τη βιβλιοθήκη δημιουργείται ιδανικός χώρος ακρόασης-θέασης αφού θα είναι απέναντι απ την τηλεόραση και επιπλέον έχεις χώρο πιστεύω για τα πίσω ηχεία να τα βάλεις σε βάσεις.

Πάντως ο χώρος σου θέλει αλλαγή στη διαρρύθμιση θα έβαζα απέναντι το κρεββάτι κάτω απ το παράθυρο και τη βιβλιοθήκη στη θέση του, οπότε μπροστά απ τη βιβλιοθήκη δημιουργείται ιδανικός χώρος ακρόασης-θέασης αφού θα είναι απέναντι απ την τηλεόραση και επιπλέον έχεις χώρο πιστεύω για τα πίσω ηχεία να τα βάλεις σε βάσεις.
Μα και αυτή τη στιγμή το κρεβάτι είναι απέναντι από την τηλεόραση. Αν κάνω αυτό που λες θα πάψει το κρεβάτι να είναι απέναντι ακριβώς από την τηλεόραση.
Το ξέρω ότι κανονικά το κρεβάτι (όπου κάθομαι και βλέπω ταινίες) θα έπρεπε να είναι στο κέντρο, αλλά με τα έπιπλα που έχω + κάποιους περιορισμούς, δε μπορώ να σκεφτώ καλύτερη διαρρύθμιση. :/

Τα koda από την αρχή τα είχες με το Logitech ? Με άλλον ενισχυτή τα έχεις ακούσει στο δωμάτιο ?
Μόνο με ένα στερεοφωνικό aiwa τα είχα ακούσει κάποτε στο δωμάτιο, με ενισχυτή κανονικό δεν τα έχω ακούσει ποτέ. Πάντως σίγουρα δεν επαρκούν για να παίξουν ως front ΧΩΡΙΣ sub.

Μα και αυτή τη στιγμή το κρεβάτι είναι απέναντι από την τηλεόραση. Αν κάνω αυτό που λες θα πάψει το κρεβάτι να είναι απέναντι ακριβώς από την τηλεόραση.
Το ξέρω ότι κανονικά το κρεβάτι (όπου κάθομαι και βλέπω ταινίες) θα έπρεπε να είναι στο κέντρο, αλλά με τα έπιπλα που έχω + κάποιους περιορισμούς, δε μπορώ να σκεφτώ καλύτερη διαρρύθμιση. :/

Δεν με κατάλαβες, θα κάνεις τράμπα τη βιβλιοθήκη με το κρεββάτι, δλδ. το κρεββάτι να πάει αριστερά και κάτω απ το παράθυρο όπως φαίνεται στο σχέδιο κι η βιβλιοθήκη θα έρθει δεξιά ώστε μπροστά απ αυτή να δημιουργηθεί κενό για μια καρέκλα ή πολυθρόνα που θα είναι στη σωστή θέση πλέον ακρόασης ακριβώς απέναντι απ την τηλεόραση, δεν ξέρω αν με κατάλαβες.

Το Logitech σίγουρα δεν μπορεί να οδηγήσει σωστά τα koda. Από κει και πέρα αν σου αρέσει σαν ταίρι μπορείς να τα αφήσεις ως έχουν, και να πάρεις ένα κεντρικό και τον AV για αρχή να τα δοκιμάσεις.

Δεν με κατάλαβες, θα κάνεις τράμπα τη βιβλιοθήκη με το κρεββάτι, δλδ. το κρεββάτι να πάει αριστερά και κάτω απ το παράθυρο όπως φαίνεται στο σχέδιο κι η βιβλιοθήκη θα έρθει δεξιά ώστε μπροστά απ αυτή να δημιουργηθεί κενό για μια καρέκλα ή πολυθρόνα που θα είναι στη σωστή θέση πλέον ακρόασης ακριβώς απέναντι απ την τηλεόραση, δεν ξέρω αν με κατάλαβες.
Πέρα του γεγονότος ότι δεν θέλω να έχω το κρεβάτι κάτω από το παράθυρο, α) αν το βάλω εκεί που προτείνεις θα με χτυπάει απευθείας το air condition που είναι αυτή τη στιγμή ακριβώς πάνω από το κρεβάτι, στον δεξί τοίχο του σχεδίου και β) θα έχω το κρεβάτι πολύ κοντά στο γραφείο και θα κλείνει ο χώρος :(

Γενικά βλέπω ταινίες στο κρεβάτι γιατί δεν υπάρχει χώρος για πολυθρόνα, ενώ το να κάτσω σε καρέκλα για να δω ταινία το θεωρώ κουραστικό.

Πέρα του γεγονότος ότι δεν θέλω να έχω το κρεβάτι κάτω από το παράθυρο, α) αν το βάλω εκεί που προτείνεις θα με χτυπάει απευθείας το air condition που είναι αυτή τη στιγμή ακριβώς πάνω από το κρεβάτι, στον δεξί τοίχο του σχεδίου και β) θα έχω το κρεβάτι πολύ κοντά στο γραφείο και θα κλείνει ο χώρος :(

Γενικά βλέπω ταινίες στο κρεβάτι γιατί δεν υπάρχει χώρος για πολυθρόνα, ενώ το να κάτσω σε καρέκλα για να δω ταινία το θεωρώ κουραστικό.

Κοίτα, εγώ σου πρότεινα μια θέση για καλύτερη απόλαυση στην ακρόαση, το πόσο καλά θες να ακούς εξαρτάται από σένα. Πάντως για το κλιματιστικό μπορείς να κατευθύνεις τις εσωτερικές περσίδες προς άλλη πλευρά ώστε να μη σε χτυπάει και δεν νομίζω ότι θα κλείσει ο χώρος αν το βάλεις δίπλα απ το γραφείο.

αναφέρθηκα σε αυτό γιατί ο φίλος δε θα έχει θέση ακρόασης ουτως ή άλλως. για να πεις ότι θα στηθεί κάποιο 5.1 σύστημα. Από την άλλη τα monitor στα λεφτά αυτά είναι nearfield οπότε όταν απομακρύνεσαι χάνεται η εστίαση και τα μπάσα αλλά τουλάχιστον θα έχει κάτι αξιοπρεπές που θα μπορεί να το απολαμβάνει περισσότερο από τα ψεύτικα πλαστικά 5.1 κατά τη γνώμη μου. Όσο για εντάσεις μιλάμε για ένα χώρο 7 τ.μ. μόνο την ενίσχυση που δίνει ο χώρος να βάλεις μια χαρά θα είναι.
βασικά δε βλέπω να βγαίνει το budget για κάτι άλλο...

Last edited: