Καλύτερη χρήση 5.1 ηχείων και κάρτας ήχου;

lancelot

New member
2 February 2010
26
Καλησπέρα σε όλους,

Σε λίγο καιρό θα έχω το Ζ-5500 της Logitech ενώ εδώ και καιρό έχω την κάρτα Sound Blaster Titanium Professional. Ψάχνω για το ποιά είναι η πιο βέλτιστη σύνδεση για να έχω το 100% από την κάρτα ήχου στα ηχεία, και είχα μείνει εδώ και καιρό με την εντύπωση πως με Optical Cable θα είχα το καλύτερο αποτέλεσμα.

Χρήστης σε άλλο Forum, σε ένα σχετικό θέμα έγραψε πρόσφατα πως συνδέοντας ένα Optical Cable την κάρτα ήχου σε ένα 5.1 σύστημα ηχείων, δεν γίνεται καθόλου χρήση της κάρτας, αφού όλη την δουλειά πλέον την κάνει το σύστημα ηχείων. Ισχύει αυτό; Το λέω γιατί πχ όπως γράφει και εδώ:
http://www.soundblas...Audio-PCIe.aspxένα από τα features της κάρτας, είναι το Dolby Digital Live (Connects to your home theater system through a single digital cable (available separately) for compelling 5.1 surround sound)

Ευχαριστώ προκαταβολικά όποιον ασχοληθεί, απλά ψάχνω ποιά θα είναι η πιο σωστή σύνδεση, τα ατού δηλαδή της Optical σύνδεσης και της αναλογικής, πάντα με σκοπό να έχω το καλύτερο αποτέλεσμα με την κάρτα που διαθέτω

ΥΓ
Αν έπρεπε να μπει σε κάποιο άλλο sub-forum, παρακαλώ κάποιος από τους mod ας το μετακινήσει!

Τι είδους δουλειά κάνουν τα ηχεία δηλαδή που δεν κάνει η κάρτα όταν συνδέεται ψηφιακά;
Να πω πως τα ηχεία είχαν δικό τους ξεχωριστό dac,οκ,εκεί θα γινόταν διπλή μετατροπή.

Αλλού είναι το θέμα.
Και είναι μάλλον στην υλοποίηση της οπτικής θύρας που δεν είναι ότι καλύτερο από ότι διαβάζω εδώ κι εκεί.
Εν τω μεταξύ δεν βλέπω να το διευκρινίζει στα specs,υποστηρίζουν τις ίδιες αναλύσεις οπτική και αναλόγικές ή όχι;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Έριξα μια ματιά στα ηχεία εν τω μεταξύ και δεν είναι αυτά που θυμάμαι εγώ αν λέμε τα ίδια.
Τα καινούργια έχουν όντως ενσωματωμένο dac,οπότε όντως κάνουν κι αυτά δουλειά.
Δεν παύει βεβαίως να είναι διπλή μετατροπή όπως σου είπα και παραπάνω,μια στον υπολογιστή και μια στα ηχεία.

Το ζητούμενο είναι πιο έχει τον καλύτερο μετατροπέα τώρα....
Μόνο με ακρόαση και δοκιμή,αφού περισσότερα στοιχεία δεν έχουμε....

Καλησπέρα, τα Z-5500 έχουν δικό τους μετατροπέα, απλά το θέμα είναι αν όταν βάζεις optical cable παύει να το κάνει η κάρτα ήχου και γίνεται μόνο από των ηχείων. Έκανα ένα παρόμοιο μήνυμα όπως εδώ, και στο Tom's Hardware, και δες εδώ απαντήσεις:

http://www.tomshardware.co.uk/answe...ge-surround-speakers-sound-card.html#14279009

Λένε πως καλύτερα βάλε analog αφού έχεις καλή κάρτα ήχου

Απάντηση: Re: Καλύτερη χρήση 5.1 ηχείων και κάρτας ήχου;

Καλησπέρα, τα Z-5500 έχουν δικό τους μετατροπέα, απλά το θέμα είναι αν όταν βάζεις optical cable παύει να το κάνει η κάρτα ήχου και γίνεται μόνο από των ηχείων. Έκανα ένα παρόμοιο μήνυμα όπως εδώ, και στο Tom's Hardware, και δες εδώ απαντήσεις:

http://www.tomshardware.co.uk/answe...ge-surround-speakers-sound-card.html#14279009

Λένε πως καλύτερα βάλε analog αφού έχεις καλή κάρτα ήχου

Η κάρτα δεν παύει,άλλωστε από εκεί θα φεύγει το σήμα.
Βεβαίως το ντακ των ηχείων θα δώσει το τελικό αποτέλεσμα.

Ένα ακόμα μειονέκτημα της οπτικής είναι πως χρειάζεται ποιοτικό καλώδιο για να δουλέψει σωστά.Και τα γυάλινα δεν είναι ούτε φτηνά ούτε εύκολα στην χρήση.
Οπότε κάνε όπως σου είπαν και στου Tom,αναλογικά και ξενοιάζεις.
(Και μπλέκεις και λιγότερο με το setup αφού θα έχεις να διαμορφώσεις μόνο μια κάρτα. )

Εγώ ήμουν, και επιμένω και εδώ .
:-P

Πρώην κάτοχος ζ5500 με Asus xonar d2χ
Εχω κάνει όλες τις δοκιμές, και σε ταινίες και ολα

Εγώ ήμουν, και επιμένω και εδώ .
:-P

Πρώην κάτοχος ζ5500 με Asus xonar d2χ
Εχω κάνει όλες τις δοκιμές, και σε ταινίες και ολα

Καλά ναι πλέον δείχνει πως έχεις δίκιο και το γράφουν και άλλοι, απλά πάντα το ψάχνω ;-) Απλά μου κάνει εντύπωση που Optical που ας πούμε είναι θεωρητικά καλύτερα από Analog, δεν έχει καλύτερη απόδοση. Και επιπλέον αυτό που σου έστειλα και στο pm, πως η κάρτα ήχου αν δεις (http://asia.creative.com/p/sound-blaster/sound-blaster-x-fi-titanium-fatal1ty-professional-series), γράφει μέσα: Dolby Digital Live
Connects to your home theater system through a single digital cable (available separately) for compelling 5.1 surround sound.

Και για να μπερδέψει ακόμα περισσότερα τα πράγματα, η Creative μου έστειλε email που γράφει:

With regards to your enquiry, we would recommend a TOSLINK optical connection in this case. There is usage on the soundcard when you connect it via optical. The soundcard would actually do the encoding when you enable Dolby Digital Live!. Your speaker will then 'acknowledge' the signal and will proceed with the playback on the speakers. No matter which audio connection you use, there will be always audio processing going on in the soundcard.

Απάντηση: Re: Καλύτερη χρήση 5.1 ηχείων και κάρτας ήχου;

Και για να μπερδέψει ακόμα περισσότερα τα πράγματα, η Creative μου έστειλε email που γράφει:

Είδες που στα έλεγα για την κάρτα;
Ποτέ δεν παύει.
Πόσες μετατροπές σου λέει η λογική πως είναι καλύτερες;
Μία ή δύο;
(Όταν το ιδανικό είναι καμία... )

Σκέψου κι αποφάσισε.

Είχα και γω τα z5500 με μια xfi xtreme music. Πιο καλά και με περισσότερη ένταση παίζαν αναλογικά. Δηλαδή η κάρτα έκανε το decoding καθώς ο ενσωματωμένος decoder των ηχείων ήταν απλά μέτριος. Αφού δοκιμάσεις και τους 2 τρόπους κρατάς αυτόν που σου αρέσει. Δικιά μου πρόταση είναι να βρεις 2 μεταχειρισμένα ηχεία βάσης και να τα βάλεις μπροστά μαζί με λίγο καλύτερα (πιο χοντρά) καλώδια. Η αναβάθμιση που θα δεις στην μουσική θα είναι τεράστια. Και μην ανησυχείς για το αν μπορεί ο ενισχυτής των ηχείων να τα οδηγήσει. Μια χαρά τα καταφέρνει. Εγώ του χα βάλει 4-ωμα και τα 'παιζε μια χαρά