Καλυτερος raw converter για καθε μηχανη?

Για καθυστερησε το λιγο....

Είναι αργά πλέον, πλήρωσα, πήρα κλειδί, ενεργοποίησα και δουλεύω κανονικά. Έκανα και update στην 6.01, μόνο την συνδρομή δεν έχω ενεργοποιήσει, γιατί δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ πριν τις γιορτές... Είχε και ξεστοκάρισμα την v.5.2 στις 160 λίρες - όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε...

Τα φορουμ γι αυτο ειναι... για να ανακοινωνουμε πριν αγορασουμε...

Οχι οτι θα επαιζε κανενα ρολο, αλλα ενα καταστημα εδω, εβγαλε χριστουγεννιατικη προσφορα, αν αγορασεις οποιονδηποτε φακο ταμρον, δωρο το C1 εκδοση 5...

Πιθανως να ενδιεφερε καποιους... (αν μετεφρασα σωστα την προσφορα, μια και δεν πηγα επι τοπου να ρωτησω)...

Ηλία προσωπικά δεν με ενδιαφέρει, αλλά δεν βάζεις τα στοιχεία, μήπως ενδιαφέρει κάποιους? :a0210:

Μικρό update για το Capture One σε εκδοση 6,1. Τίποτα το συγκλονιστικό, απλώς υποστηρίζει όλες τις νέες μηχανές, και είναι πολύ σταθερό όταν φορτώνει απ' ευθείας φωτογραφίες...

raw converter για λίγους πόρους ΗΥ?

τον τελευταίο καιρό κυκλοφορώ με έναν ημιnetbook της MULTIRAMA με επεξεργαστή ULV 723 και 2 γιγα στη RAM με 13άρα οθόνη. Μήπως ξέρει κανείς ποιός από τους γνωστούς raw converters έχει τις λιγότερες απαιτήσεις από το σύστημα έτσι ώστε να τον εγκαταστήσω και να τον έχω μαζί μου, χωρίς να σέρνεται το φορητό;

Ώχ τα 2 γίγα παλιά ε? καλύτερα να μην αναφέρω τις προδιαγραφές του netbook μου καλύτερα... Βλάσση αν βρεις ακρη με κάποιο πες μου και εμένα γιατί όλο λέω θα πάρω σοβαρό υπολογιστή και ακόμα με την μινιατούρα είμαι...

Πήρα επιτέλους υπολογιστή της προκοπής οπότε καιρός να μπούμε πάλι σε πρόγραμμα με κάποιο πρόγραμμα (ειναι να μην εχεις τον στιχουργό μέσα σου...).

Για επεξεργασία έχουμε το CS5 αλλα για μετατροπή των αρχείων της ΝΕΧ κυρίως (μιας και την Κ20D δεν την χρησιμοποιώ καθόλου πλέον, τόσο που σκέφτομαι να την πουλήσω να πάρω κανέναν φακό...) χρειάζομαι εναν μετατροπέα.

Rawtherapee η έχουμε κάποια άλλη πρόταση?

Lightroom?

Εμενα με εχει βολεψει. Μονο μειονεκτημα οτι κανει library και δεν μπορεις να δουλευεις σε δυο μηχανηματα το ιδιο πακετο φωτογραφιων. Εκτος αν γινεται και δεν ξερω εγω πως...

Πλεονεκτημα οτι χειριζεται αρχεια απο ολες τις μηχανες.

Kαι τα αρχεια για το indexing τα διατηρει στον ιδιο φακελο που ειναι οι φωτογραφιες, οποτε λογικα μπορεις να δουλευεις με φλασακι, ποτε στο ενα και ποτε στο αλλο.

Πήρα επιτέλους υπολογιστή της προκοπής οπότε καιρός να μπούμε πάλι σε πρόγραμμα με κάποιο πρόγραμμα (ειναι να μην εχεις τον στιχουργό μέσα σου...).

Για επεξεργασία έχουμε το CS5 αλλα για μετατροπή των αρχείων της ΝΕΧ κυρίως (μιας και την Κ20D δεν την χρησιμοποιώ καθόλου πλέον, τόσο που σκέφτομαι να την πουλήσω να πάρω κανέναν φακό...) χρειάζομαι εναν μετατροπέα.

Rawtherapee η έχουμε κάποια άλλη πρόταση?

Μεγειά το εργαλείο.

Aφου έχεις το CS5 γιατι δεν χρησιμοποιείς το ACR 6.x ?. Είναι αρκετά βελτιωμένο σε σχεση με 5.χ.

Το Rt είναι δωρεάν, έχει και μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά αλλά ... ποοοολυυύ αργό, και γενικά εύχρηστο δεν θα το έλεγα. Είναι σε φάση ανάπτυξης, ούτε beta δεν έχουν βγάλει, έχει θέματάκια με το color management, highlight recostruction... κλπ.
Για μαζικές μετατροπές δεν θα το διάλεγα, για ειδικές αποστολές ΝΑΙ.

Εχει κορυφαία demosaic, μοναδικά χαρακτηριστικά σε raw επεξεργασία (blackframe & flat field subtraction, raw CA, ...) πολύ καλό sharpening (RLdecomvolution), είχε και κορυφαίο downsampling (αλλά το χάλασαν), καλή αποθορυβοποίηση ...

Εγώ έχω κολήσει με αυτό και το ψάχνω αλλά εχω και πολύ μικρή παραγωγή σε φωτο.

Αν θελήσεις να ασχοληθείς πες το για να σου στείλω χρωματικά προφιλ (μετατροπή σε icc τών dcp της Adobe, + κάποια άλλα ..).

Tι λειτουργικό είπαμε έχεις ??.

Windows 7
Το ACR να σου πω την αλήθεια δεν μου πέρασε κάν απο το μυαλό μέχρι που το ανέφερες. Είχα κολλήσει στο CS2 που είχα που το ACR ήταν εξτρα plugin που σε εμένα για κάποιο λόγο δεν δούλευε.
Το γεγονός οτι δεν έχουν βγάλει ακόμα σταθερή εκδοση πρόσφατη με αποτρέπει αρκετά καθώς βαριέμαι να μπαίνω σε διαδικασίες. Ίσως μόνο για ειδικές περιπτώσεις που λές και εσύ αλλά και πάλι πρέπει να το μάθεις πρώτα οπότε πάλι ακυρώνεται...

Το Raw Therapee το δοκιμασα κι εγω και ειναι σπαστικα αργο, οπως ειπε ο Ηλιας. Ωστοσο κανει δουλεια και εχει καποια εξειδικευμενα εργαλεια αν θελουμε λεπτομερεια. Το interface δεν μου αρεσε αλλα αυτο ειναι υποκειμενικο. Διορθωνει το purple fringing και πρεπει να ειναι το μοναδικο που το κανει.

Μια οφ τοπικ ερωτηση... αρκετοι ισχυριζονται οτι τα καλυτερα προγραμματα αρχικης μετατροπης των raw ειναι τα μανισια... κοινως για κανον το DPP... μεχρι ποιο σημειο επεξεργασιας τα χρησιμοποιουμε? Απλως ανοιγμα του raw και μετα σωσιμο σε tiff ή jpg επιλεγοντας χρωματικο προφιλ ή προχωραμε και λιγο παραπερα και αν ναι, ως που? (το DPP δεν εχει και πολλα ρυθμιστικα απο οτι ειδα)...

Δεν ειναι και οφ τοπικ αυτο.

Εγω προτιμω το Lightroom εναντι του DPP, αφενος γιατι το πληρωσα, εφετερου για λογους ψυχολογικους, αλλα βασικα γιατι κανει και καποια εξτρα πραγματακια. Η Κανον το βελτιωνει πολυ αργα για παραδειγμα μεχρι προτινος δεν ειχε μικροπεριστροφη, δηλαδη δεν μπορουσες να ισιωσεις ενα στραβο οριζοντα.

Για βασικη επεξεργασια, δεν υστερει σε κατι εχω διαχειριστει και μεγαλα πακετα με αυτο.

Περι της ποιοτητας μετατροπης, πονταρω στο οτι ο Ηλιας ο Γιαριμης θα ξερει κατι λιγα....

Μπα ... ουτε που το έχω αγγιξει το DPP.

To κλασικο ατου των μανίσιων είναι οτι διαβάζουν τις ρυθμίσεις της μηχανής και σου βγάζουν ίδιο αποτέλεσμα (σε χρώματα - τόνους) με τα jpeg της μηχανής, αλλά με καλύτερη ανάλυση και διαβαθμίσεις . Αυτό το ταίριασμα βοηθάει την παραγωγικότητα. Και βέβαια, πολλοί θεωρούν τα μανίσια χρωματικά προφίλ αξεπέραστα.

Επίσης έχουν εξαρχής το αντίδοτο σε καποιες ιδιοτροπίες νεων μοντέλων κατι που τα αλλα προγράμματα αργουν να το υλοποιήσουν (και αν).

Λετε να κανουμε ενα συγκριτικό πάνω σε αρχεία της 40D ??.