Καμερα με μινι dv η με σκληρο δισκο?

ΝΙΚΟΛΑΣ1

New member
1 May 2008
10
Θελω να αγορασω μια βιντεο καμερα και προσανατολιζομαι στην CANON HV 20 σε αντιστοιχο μοντελο της sony.H ερωτηση ειναι αν μου προτεινεται με mini dv η σκληρο δισκο?Ποια τα μειον και ποια τα συν?Ο σκληρος τραβαει και σε high definition?Οποιαδηποτε πληροφορια ειναι ευπροσδεκτη.

εγω παντως που εχω βιντεοκαμερα με mini dv δυσκολευομαι να περασω τις κασέτες στον υπολογιστη,χρειαζεται αρκετη ωρα.φανταζομαι πως με το σκληρο δισκο ή με dvd θα ειναι πιο ευκολα τα πραγματα.τωρα για την αναλυση κοιταξε τα χαρακτηρηστικα της καθε μηχανης.στις mini dv παντως πρεπει να χρησιμοποιεις firewire γιατι αν τις περασεις με το usb πεφτει η αναλυση αρκετα

Σκληρός, χωρίς αμφιβολία.Για την ευκολία χρήσης, για την χωρητικότητα, την πρακτικότητα.
Φίλος με mini DV, έψαχνε κασέτα Σάββατο βραδάκι.Έχασε τα περισσότερα από αυτά που ήθελε να βιντεοσκοπήσει.(Τελείωσε η κασσέτα λίγο πριν βγεί η τούρτα της 3χρονης κόρης του)...

Για ποιότητα, ας πει κάποιος πιό αρμόδιος, εγώ εξετάζω το θέμα από την πρακτική του μεριά.Πάντως δεν έχω κανένα παράπονο.

Σε καποιο site παντως βλεποντας την canon hg 10 με σκληρο δισκο και την hv30
με mini dv αυτοι που πηραν την πρωτη δεν ηταν πολυευχαριστημενοι ενω την δευτερη την εκθειαζανε γενικα αλλα και συγκεκριμενα οσον αφορα την ποιοτητα εικονας.

Κοίτα όλα είναι σχετικά και ανάλογα με τις προτιμήσεις σου.

Εγώ πχ που έχω σκληρό στην κάμερα, καμιά φορά σκέφτομαι ότι θα ήθελα να έχω κασσέτα, καθώς για να αρχειοθετήσω το original video πρέπει να αγοράσω σκληρούς ενώ με το Mini dv απλά βάζεις την κασσέτα στο συρτάρι.

Anyway, είναι πολλοί οι λόγοι και πάρα πολλά τα - & +. Σίγουρα δεν υπάρχει η απόλυτη απάντηση, είναι ανάλογα με τις ανάγκες σου

Θελω να αγορασω μια βιντεο καμερα και προσανατολιζομαι στην CANON HV 20 σε αντιστοιχο μοντελο της sony.H ερωτηση ειναι αν μου προτεινεται με mini dv η σκληρο δισκο?Ποια τα μειον και ποια τα συν?Ο σκληρος τραβαει και σε high definition?Οποιαδηποτε πληροφορια ειναι ευπροσδεκτη.

Φυσικά και ο σκληρός τραβάει σε HD. Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί να έχει πλεονεκτήματα η κασέτα, σε σχέση με τον σκληρό. Εγώ έχω την sony sr-11 και η εικόνα της είναι εκπληκτική. Ανά πάσα στιγμή μπορείς να έχεις πρόσβαση σε κάθε βίντεο που έχεις τραβήξει αλλά και σε φωτογραφίες χωρίς να ψάχνεις στην κασέτα! Τώρα πιστεύω πως εμείς οι ερασιτέχνες δεν μπορούμε να έχουμε αντικειμενική άποψη για την πραγματική ποιότητα κάθε κάμερας, αφού η σύγκριση που κάνουμε είναι μάλλον με την προηγούμενη που είχαμε και σίγουρα θα είναι 3-5 ετών παλαιότερη. Τέλος αν και όπως βλέπω στο AVClub δεν δίνεται και πολύ βάση στις αξιολογήσεις των περιοδικών, το HiTCH δίνει 9 στην sr-11(σκληρός) 8,7 στην HV-30(κασέτα) και 8,6 στην HG10(σκληρός) στην ποιότητα εικόνας.

Είναι γνωστό ότι το Hitech αγαπάει τη Sony (...και η Sony το Ηιtech)! :flowers:

H κασέτα έχει μόνο το πλεονέκτημα της φθηνής αποθήκευσης.
To καλύτερο για μένα όμως είναι να πάρει ο κάτοχος μιας ψηφιακής βιντεοκάμερας και ένα δίσκο 1 terrabyte ώστε να μπορεί να σώζει εκεί άφθονο υλικό φθηνά, με επιπλέον εύκολη και γρήγορη αναζήτηση και ανάκτηση. Καλό είναι όμως να σώζεται το τελικό υλικό μονταρισμένο, ή έστω μόνο τα καλά κομμάτια, χρησιμοποιώντας και κάποια οργάνωση.

Προσωπικά εδώ και μερικούς μήνες έχω πάρει τον παρακάτω εξωτερικό USB δίσκο της Lacie και έχω μείνει πολύ ευχαριστημένος -τόσο λειτουργικά όσο και απο πλευράς στιβαρότητας της κατασκευής -μια πολύ καλή φθηνή επιλογή 1TB στα 139 ευρώ -και σκοπεύω να πάρω άλλον έναν. Διαθέτει διακόπτη (δεν ξεκινάει όποτε θέλει σαν και κάτι εξωτερικούς WD MyBook) είναι από αλουμίνιο (όχι πλαστικό) και διαθέτει ανεμιστηράκι για μακροβιότητα του δίσκου. Επίσης αισθητικά είναι άψογος ενώ είναι και αρκετά "μαζεμένος".http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.304091

Σε έναν τέτοιο δίσκο (1ΤΒ) χωρούν 139 ώρες βιντεο-λήψης στη μέγιστη ποιότητα με την SR-11/12 (16mbit/sec). Αυτό σημαίνει κόστος 1 ευρώ/ώρα! Με κασέτες θέλεις 3 ευρώ/ώρα (για την φθηνότερη) και ανυπολόγιστο χρόνο εύρεσης και ανάκτησης ενός στιγμιότυπου!

sotos και εμείς αγαπάμε την sony. Εγώ έβαλα τη σύγκριση για να δείξω οτι η ποιότητα εικόνας δεν είναι στο μέσο αποθήκευσης. (Σύμφωνα με το περιοδικό). Καλή η σκέψη για τον σκληρό εγώ έχω έναν 500άρη. Σκέφτομαι όμως τα dvd, περίπου μισή ώρα σε HD ή τα DUAL layer για μία ώρα. Το κόστος είναι ίδιο ή και χαμηλότερο και έχεις ένα πιο εύχρηστο μέσο για την tv με πολλά κομμάτια όμως.

Σκέφτομαι όμως τα dvd, περίπου μισή ώρα σε HD ή τα DUAL layer για μία ώρα. Το κόστος είναι ίδιο ή και χαμηλότερο και έχεις ένα πιο εύχρηστο μέσο για την tv με πολλά κομμάτια όμως.

Πιο εύχρηστο μέσο από τον σκληρό δίσκο (ή τους solid state αντικαταστάτες του) απλά δεν υπάρχει! Χρειάζεται όμως να είναι οργανωμένη η σπιτική διασκέδαση έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα και άμεσα.

[Τα παρακάτω με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ισχυρός υπολογιστής για την σωστή αναπαραγωγή -ή ισχυρό HTPC και απ' ευθείας σύνδεση με την οθόνη]:

Το να χρησιμοποιήσεις DVD-ROM μονής στρώσης σώζοντας βίντεο μόνο 36 λεπτά στο καθένα είναι πρόβλημα. Απαιτεί το υλικό να είναι μονταρισμένο έτσι ώστε οι σκηνές να είναι μικρές, περιεκτικές και να χωρούν στη περιορισμένη διάρκεια του DVD-ROM. Πάντα όλες οι σκηνές δεν θα χωρούν και σε μια γιορτή ή συναυλία θα πρέπει να αλλάζεις το ένα DVD-ROM μετά το άλλο, έστω και μόνο για να πας στα ενδιαφέροντα σημεία, περιμένοντας να διαβαστεί κάθε φορά από το drive και να τακτοποιείς πίσω στη θέση τους αυτά που βγάζεις. Το ψάξιμο μιας σκηνής θα είναι πιο αργό και θα πρέπει να έχεις ένα πλήρες και ακριβές σύστημα αρχειοθέτησης για να βλέπεις τι υπάρχει σε κάθε DVD-ROM και σε ποιό DVD-ROM συνεχίζεται. Θα πρέπει επίσης να φροντίζεις να τα συντηρείς μακριά από ζέστη, υγρασία και σκόνη και να προσέχεις κάθε φορά να μην τα ..γρατσουνίσεις! Και νά'σαι και με το πανάκι στο χέρι βεβαίως!

Αν πάς τώρα στα διπλής στρώσης, θα εμπιστευτείς μάρκες "δεύτερες" ή "τρίτες"; Προφανώς όχι, άρα θα πας πχ στα ακριβότερα TDK, που έρχονται 1.7 ευρώ το ένα στη δεκάδα -άρα 70% ακριβότερα. Τα τελευταία είναι τα 8x που γράφουν θεωρητικά 11.08ΜΒ/sec + καθυστερήσεις στην αρχή και στο τέλος της εγγραφής. Και αν κάνεις και επαλήθευση ("verify") για να σιγουρευτείς ότι δεν σου έτυχε ελαττωματικό DVD-ROM τότε πέφτει πολύ περισσότερο η ταχύτητα μιας εγγραφής. Εντωμεταξύ στη μέγιστη ταχύτητα είναι γνωστό ότι δεν γίνεται η ποιοτικότερη δυνατή εγγραφή. Μπορεί κάποια player τώρα ή μετά από χρόνια να μην τα διαβάζουν εύκολα. Και τα 139 DVD διπλής στρώσης θέλουν τον χώρο τους (και ασφαλή μάλιστα).

Στον παραπάνω φθηνό δίσκο γράφεις στα 19ΜΒ/sec δηλαδή πάνω από το (πραγματικό) διπλάσιο ταχύτερα, χωρις προβληματισμούς μοντάζ, ή περιορισμούς διάρκειας και πας σε οποιαδήποτε σκηνή από τις 139 ώρες μέσα σε δευτερόλεπτα. Επίσης όταν στο μέλλον τα blu ray θα κοστίζουν πενταροδεκάρες, μπορείς να κάνεις πανεύκολα και ένα backup.

Πιο εύχρηστο μέσο από τον σκληρό δίσκο (ή τους solid state αντικαταστάτες του) απλά δεν υπάρχει! Χρειάζεται όμως να είναι οργανωμένη η σπιτική διασκέδαση έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα και άμεσα.

[Τα παρακάτω με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ισχυρός υπολογιστής για την σωστή αναπαραγωγή -ή ισχυρό HTPC και απ' ευθείας σύνδεση με την οθόνη]:

Το να χρησιμοποιήσεις DVD-ROM μονής στρώσης σώζοντας βίντεο μόνο 36 λεπτά στο καθένα είναι πρόβλημα. Απαιτεί το υλικό να είναι μονταρισμένο έτσι ώστε οι σκηνές να είναι μικρές, περιεκτικές και να χωρούν στη περιορισμένη διάρκεια του DVD-ROM. Πάντα όλες οι σκηνές δεν θα χωρούν και σε μια γιορτή ή συναυλία θα πρέπει να αλλάζεις το ένα DVD-ROM μετά το άλλο, έστω και μόνο για να πας στα ενδιαφέροντα σημεία, περιμένοντας να διαβαστεί κάθε φορά από το drive και να τακτοποιείς πίσω στη θέση τους αυτά που βγάζεις. Το ψάξιμο μιας σκηνής θα είναι πιο αργό και θα πρέπει να έχεις ένα πλήρες και ακριβές σύστημα αρχειοθέτησης για να βλέπεις τι υπάρχει σε κάθε DVD-ROM και σε ποιό DVD-ROM συνεχίζεται. Θα πρέπει επίσης να φροντίζεις να τα συντηρείς μακριά από ζέστη, υγρασία και σκόνη και να προσέχεις κάθε φορά να μην τα ..γρατσουνίσεις! Και νά'σαι και με το πανάκι στο χέρι βεβαίως!

Αν πάς τώρα στα διπλής στρώσης, θα εμπιστευτείς μάρκες "δεύτερες" ή "τρίτες"; Προφανώς όχι, άρα θα πας πχ στα ακριβότερα TDK, που έρχονται 1.7 ευρώ το ένα στη δεκάδα -άρα 70% ακριβότερα. Τα τελευταία είναι τα 8x που γράφουν θεωρητικά 11.08ΜΒ/sec + καθυστερήσεις στην αρχή και στο τέλος της εγγραφής. Και αν κάνεις και επαλήθευση ("verify") για να σιγουρευτείς ότι δεν σου έτυχε ελαττωματικό DVD-ROM τότε πέφτει πολύ περισσότερο η ταχύτητα μιας εγγραφής. Εντωμεταξύ στη μέγιστη ταχύτητα είναι γνωστό ότι δεν γίνεται η ποιοτικότερη δυνατή εγγραφή. Μπορεί κάποια player τώρα ή μετά από χρόνια να μην τα διαβάζουν εύκολα. Και τα 139 DVD διπλής στρώσης θέλουν τον χώρο τους (και ασφαλή μάλιστα).

Στον παραπάνω φθηνό δίσκο γράφεις στα 19ΜΒ/sec δηλαδή πάνω από το (πραγματικό) διπλάσιο ταχύτερα, χωρις προβληματισμούς μοντάζ, ή περιορισμούς διάρκειας και πας σε οποιαδήποτε σκηνή από τις 139 ώρες μέσα σε δευτερόλεπτα. Επίσης όταν στο μέλλον τα blu ray θα κοστίζουν πενταροδεκάρες, μπορείς να κάνεις πανεύκολα και ένα backup.

Χείμαρροs...:grinning-smiley-043

Πολύ αναλυτικόs και πολύ σωστόs.-bye-

Χείμαρροs...:grinning-smiley-043

Πολύ αναλυτικόs και πολύ σωστόs.-bye-

Θα έλεγα σε πολλά σωστός αλλά μάλλον μονόπλευρα. Πραγματικά τα 139 DVDs είναι τεράστιο πρόβλημα, όπως όμως είναι και ένας η/υ συνδεδεμένος συνέχεια στην τηλεόραση, εγώ χρησιμοποιώ φορητό. Νομίζω το σημαντικότερο πρόβλημα των DVDs είναι αυτό που πολύ σωστά επισήμανες για τα μεγάλα βίντεο που πρέπει να κόβονται. Όσο για την προστασία που λες των DVDs, για φαντάσου να σου "χτυπήσει" ο σκληρός και να χάσεις 139 ώρες υλικό:bigcry: Εγώ μάλλον θα προσπαθήσω να συνδυάσω και τα δύο. Θεωρώ το κόστος ελάχιστο μπροστά στην ασφάλεια.

Θα έλεγα σε πολλά σωστός αλλά μάλλον μονόπλευρα. Πραγματικά τα 139 DVDs είναι τεράστιο πρόβλημα, όπως όμως είναι και ένας η/υ συνδεδεμένος συνέχεια στην τηλεόραση, εγώ χρησιμοποιώ φορητό. Νομίζω το σημαντικότερο πρόβλημα των DVDs είναι αυτό που πολύ σωστά επισήμανες για τα μεγάλα βίντεο που πρέπει να κόβονται. Όσο για την προστασία που λες των DVDs, για φαντάσου να σου "χτυπήσει" ο σκληρός και να χάσεις 139 ώρες υλικό:bigcry: Εγώ μάλλον θα προσπαθήσω να συνδυάσω και τα δύο. Θεωρώ το κόστος ελάχιστο μπροστά στην ασφάλεια.

Υπάρχει τεράστια διαφορά να δουλεύεις ένα δίσκο πολλές ώρες την ημέρα επί χρόνια και κάποια στιγμή να "χτυπήσει" από: 1. Φθορές στα ρουλεμάν του μοτέρ και της κεφαλής από τα πολλά... χιλιόμετρα, 2. Υψηλές θερμοκρασίες λειτουργίας για μεγάλο διάστημα που οδηγούν σε αλλοιώσεις των επιστρώσεων του δίσκου και 3. γήρανση των ηλεκτρονικών από θερμοκρασία και μακρόχρονη λειτουργία, από το να πάρεις έναν εξωτερικό δίσκο και να τον χρησιμοποιείς μόνο όταν βλέπεις τα βίντεο ή γράφεις τα καινούρια που γύρισες. Στη δεύτερη περίπτωση θα περνάνε τα χρόνια και ο δίσκος θα παραμένει σαν καινούριος γιατί απλά η φθορά είναι ανάλογη της χρήσης. Για έναν τέτοιο δίσκο μιλάμε, δηλαδή στην ουσία για ένα δίσκο σε ρόλο backup και όχι σε ρόλο συνεχούς λειτουργίας σαν αυτόν που βρίσκεται εσωτερικά στον υπολογιστή και καθημερινά ...σιγοψήνεται!

Σε τέτοια χρήση, και αν ακόμα "χτυπήσει" δεν θα είναι σοβαρό. Περισσότερο θα οφείλεται σε ελάττωμα παρά σε φθορά και προφανώς δεν θα χάσεις και τις 139 ώρες (αυτό ειδικά είναι απίθανο) το πολύ κάποια δευτερόλεπτα ή λεπτά, θα βγάλει κάποιο bad sector και θα μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις και να κάνεις το δίσκο backup. Από το '94 που ασχολούμαι, το περισσότερο που μου έχει τύχει είναι μερικά bad sectors λιγων ΚΒytes ή MBytes και αυτά σε δίσκους εσωτερικούς που λειτουργούσαν σχεδόν από το πρωϊ μέχρι το βράδυ!

Πολύ πιο πιθανό θεωρώ να "χτυπήσει" ένα DVD-ROM από υγρασία κάποια στιγμή (μου έχει τύχει)... Η υγρασία αλλοιώνει την επίστρωση στο επάνω μέρος που γράφονται ψηφιακά τα δεδομένα. Ακόμα και τοξικά σωματίδια που τυχόν αιωρούνται στον αέρα μπορούν να προσβάλουν την επίστρωση. Τα DVD-R είναι επίσης ευάλωτα στην θερμότητα (με την παραγωγή θερμότητας γράφονται άλλωστε), στην ακτινοβολία UV, στις γκρατσουνιές, κλπ κλπ. Προβλήματα θυμάμαι μόνο με δισκάκια -σε αυτά έχω χάσει πολλά δεδομένα μέσα στα χρόνια. Το πιο απίθανο που μου έχει συμβεί ήταν να "σκάσει" και να χωριστεί στα δύο (ακριβώς, σαν να κόπηκε από laser) την ώρα που σπινάριζε δισκάκι μέσα στο drive! Ο θόρυβος ήταν φοβερά δυνατός σαν μπλέντερ -δεν καταλάβαινα από που ερχόταν! Αν το ψάξετε online θα δείτε πόσο καταπονούνται από τις υψηλές ταχύτητες περιστροφής των σημερινών drives και πόσο μεγάλες φυγοκεντρικές δυνάμεις αναπτύσσονται...

Και ο δίσκος όμως θέλει προσοχή 1. στα χτυπήματα (αλλά δεν μιλάμε για φορητή χρήση εδώ) και 2. στα ανεβοκατεβάσματα της τάσης της ΔΕΗ -ένα UPSάκι είναι απαραίτητο -όχι μόνο για τον/τους δίσκους (έχω "χάσει" δύο μητρικές από ανεβοκατεβάσματα της τάσης πριν πάρω UPS)...

Last edited:
Νικόλα,

Έχε υπόψιν σου ότι η HV20/30 τραβάει και σε 24p που σημαίνει ότι θα έχεις αυτό το "κινηματογραφικό" look που σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι.
Αν δεν σε ενδιαφέρει το εν λόγω feature, πήγαινε για την Sony SR11/12. Μπορείς να βρεις αναλυτικό firt impressions review και στο camcorderinfo αλλά και στο avclub σε αυτήν την κατηγορία.

Προσωπικά με την SR11/12 χαίρομαι τα πλεονεκτήματα του σκληρού, αλλά καμιά φορά μου λείπει η κασσέτα καθώς δεν έχω 3 ΒΑΣΙΚΑ πλεονεκτήματα της

1. Print To Tape (δηλαδή να μοντάρω το υλικό μου και να το στείλω πίσω στην κασσέτα ώστε να το βλέπω όπως το έφτιαξα από την κάμερα συνδεδεμένη με την τηλεόραση)
2. Ευκολία editing (δηλαδή χρειάζεσαι τρελό pc για να μοντάρεις υλικό AVCHD που προέρχεται από σκληρό)
3. Ασφάλεια (οι σκληροί σκάνε, κοπανάνε κτλ κτλ κτλ κτλ κτλ)

από την άλλη όμως, τον γρήγορο σβήσε, πήγαινε στην σκηνή τάδε, δεν χρειάζεσαι rewind, μπορείς να τραβήξεις 7 ώρες, κτλ του σκληρού είναι priceless....

nice :) αλλά υποθέτω ότι ισχύουν όλα όσα προανέφερα εκτός της επεξεργαστικής ισχύος.

από την άλλη, με Mpeg2 υποθέτω ότι οι σκληροί πρέπει να διπλασιαστούν, καθώς η βασική του διαφορά με το AVC είναι το κατά πολύ υψηλότερο bitrate και ως εκ τούτου χώροhungry.

sotos, ο δίσκος που παραπέμπεις ειναι usb 2.0 απ'οτι βλεπω. Δεν ειναι αργός, ειδικότερα οταν πρόκειται για μεταφορά βίντεο αρχείων; Οι firewire δεν προτιμούνται σε τέτοιες περιπτώσεις;
Ποιά είναι η εμπειρία σου σ'αυτό το θέμα;

Re: Απάντηση: Καμερα με μινι dv η με σκληρο δισκο?

sotos, ο δίσκος που παραπέμπεις ειναι usb 2.0 απ'οτι βλεπω. Δεν ειναι αργός, ειδικότερα οταν πρόκειται για μεταφορά βίντεο αρχείων; Οι firewire δεν προτιμούνται σε τέτοιες περιπτώσεις;
Ποιά είναι η εμπειρία σου σ'αυτό το θέμα;

Αν θες ριξε μια ματια εδω για την συγκριση USB 2.0 - firewire και esata
http://cameronfuller.spaces.live.com/blog/cns!A231E4EB0417CB76!1248.entry

Eγω θα προτεινα σκληρο δισκο με συνδεση esata αλλα θα πρεπει να το υποστηριζει και ο υπολογιστης σου (motherboard) και να εχει εισοδο esata.
Στην ουσια ειναι σαν να εχεις συνδεδεμενο το σκληρο δισκο κατευθειαν πανω στον υπολογιστη και υπαρχουν και adaptors που βγαζουν λαμακι κατευθειαν στο πισω μερος του υπολογιστη με sata εξοδο και power supply.

Εγώ όσες φορές προσπάθησα να κάνω capture σε δίσκο με σύνδεση USB απέτυχα παταγωδώς.
Η ταχύτητα έπεφτε στο 1/5 περίπου και τα drop frames βροχή. Όταν πάλι δοκίμασα να γράψω DVD σε recorder με USB σύνδεση έκαιγα τα δισκάκια το ένα πίσω απ´τ´άλλο.
icon9.gif

Αντίθετα, δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα με σύνδεση firewire.