Καμμιά ιδέα γιά μονάδες fullrange ?

BIOS

AVClub Fanatic
19 June 2006
15,781
Reverse engineering...
Aπό mdf υλικό 2, 2.2 και 3 cm που περίσσευε, κατασκεύασα 2 απλά κουτιά ηχείων 14,6 lit εσωτ.όγκου και με εσωτ.διαστάσεις σε mm 419Υ x 172Π x 201Β.
Η κατασκευή είναι εξαιρετικά καλής εφαρμογής και συγκόλλησης.
Τα κουτιά είναι ατρύπητα ακόμα.

Θα μπορούσατε παιδιά, να μου προτείνετε κάποιες μονάδες fullrange, σχετικά οικονομικές, να μπορούν (αν γίνεται) να αγοραστούν από Αθήνα και να ταιριάζουν με τον όγκο και τις διαστάσεις των παραπάνω κουτιών?

Fostex FE167E . Οπη για τη μοναδα 14,6 εκατοστα και μπροστινο bass reflex

Τα παραγγελνεις απο το hifisound.de στα 80 περιπου ευρω το ενα.

Κιαν θελεις να ψαχτεις με διαφορες διαστασεις και αντιστοιχες μοναδες δες αυτο

RecEncFESeries.jpg

Μπράβο Stavrosz ! Ευχαριστώ για την πρόταση... Θα τα μελετήσω...
Το hifisound.de δεχεται paypal?

Στο πνεύμα τής ουσιαστικής βοήθειας , σου αναφέρω οι οι θέσεις μονάδων/σωλήνα στα κουτιά που παρουσιάζονται στον πίνακα είναι ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ λάθος , οποτε σε περίπτωση που προχωρήσεις σε υλοποίηση (στα 14.6λίτρα ) και παραγγείλεις τήν μονάδα , γράψτο για να ανεβάσω μιά εξομοίωση τών θέσεων απο τον προτεινόμενο πίνακα και αυτήν που μπορώ ανεπιφύλακτα να προτεινω (LFA) και μετά μπορείς να κρίνεις απο μόνος σου τι είναι ...και τι δέν είναι ...

Καλό θα ήταν να γνωρίζεις και το μονωτικό (ποσότητα/ινες/βάρος) έτσι ώστε σύμφωνα με το πάχος του ξύλου και τα χαρακτηριστικά porocity που θα προκύψουν απο το συνδυασμό ξύλου/μονωτικού , να πάρεις μιά ΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΗ και πλήρη εικόνα του αποτελέσματος

Εκτός βέβαια αν θέλεις απλά να φτιάξεις απλώς ένα κουτί με ένα μεγάφωνο πάνω του , οποτε δέν συντρέχει λογος ...

Απάντηση: Re: Καμμιά ιδέα γιά μονάδες fullrange ?

Στο πνεύμα τής ουσιαστικής βοήθειας , σου αναφέρω οι οι θέσεις μονάδων/σωλήνα στα κουτιά που παρουσιάζονται στον πίνακα είναι ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ λάθος , οποτε σε περίπτωση που προχωρήσεις σε υλοποίηση (στα 14.6λίτρα ) και παραγγείλεις τήν μονάδα , γράψτο για να ανεβάσω μιά εξομοίωση τών θέσεων απο τον προτεινόμενο πίνακα και αυτήν που μπορώ ανεπιφύλακτα να προτεινω (LFA) και μετά μπορείς να κρίνεις απο μόνος σου τι είναι ...και τι δέν είναι ...

Καλό θα ήταν να γνωρίζεις και το μονωτικό (ποσότητα/ινες/βάρος) έτσι ώστε σύμφωνα με το πάχος του ξύλου και τα χαρακτηριστικά porocity που θα προκύψουν απο το συνδυασμό ξύλου/μονωτικού , να πάρεις μιά ΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΗ και πλήρη εικόνα του αποτελέσματος

Εκτός βέβαια αν θέλεις απλά να φτιάξεις απλώς ένα κουτί με ένα μεγάφωνο πάνω του , οποτε δέν συντρέχει λογος ...

Αυτες ειναι οι υλοποιησεις που προτεινει η ιδια η Fostex στο site της για τις μοναδες της. Γραψε μας σε παρακαλω τις προτασεις σου γιατι κι εγω χθες παρηγγειλα τα εν λογω μεγαφωνα και σχεδιαζω ενα ζευγαρι ηχεια με βαση αυτες τις προτασεις. Επισης πες μας την αποψη σου για το ειδος, την ποσοτητα των μονωτικων και τις επιπτωσεις αυτων στον ηχο. Επισης αν εχεις αποψη για το ειδος του ξυλου (περαν απο κοντραπλακε) και τυχον επιπτωσεις αυτου στον ηχο. Επισης μια ακομα ερωτηση για οποιον ξερει...η προσθηκη πλαινων διακοσμητικων ξυλινων (που σε τελικη αλλαζει το συνολικο παχος του ξυλου) εχει επιπτωση στον ηχο?

Γιατί ρε Μανώλη μου δεν φέρνεις και μια σειρά fostexάκια να κάνουμε δουλειά μας και εμείς που δεν μπλέκουμε με αγορές απο το εξωτερικό και πιστωτικές κάρτες;

Αφου έτσι και αλλιώς και πρόθυμος είσαι να βοηθάς και στις καμπίνες μπορείς να παρέχεις υποστήριξη.

Για σκέψου το.

Για οποιον ενδιαφέρει να παρατηρήσει τι συμβαίνει με τίς θέσεις μονάδων/σωλήνα
στην πρώτη περίπτωση έχουμε αυτό που προτείνει η εταιρεία !!!!
και στη δεύτερη κάτι που εύκολα καταλαβαίνει κανείς οτι είναι απείρως καλύτερο , απο την ΜΤΖ με τήν βοήθεια του LFA
Η διαφορά "ΛΕΡΩΜΑΤΟΣ" στην περιοχή απο 450-550Hz είναι ΜΟΛΙΣ 30+dB (και για οποιον γνωρίζει και απο Q μπορεί να καταλάβει αυτός ο Οξύς τονισμός τι μπορεί να κάνει ...)

1)Οπως θα παρατηρήσετε , και στα δυό ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΜΟΝΩΤΙΚΑ για να φαίνονται και καλύτερα τα προβήματα ,

2) Απο οτι φαίνεται ΟΥΤΕ και ο συντονισμός του σωλήνα είναι ΟΚ , προφανώς γιατί αν κανείς πάει τήν μονάδα οσο χαμηλά μπορεί , συμβαίνουν δυό τινά
α) δέν θα μπορεί να αντέξει τήν ονομαστική ισχύ λογω του πολύ μικρού Χmax
b) Η ευθυγράμμιση μισής οκτάβας πρός τα πίσω προφανώς αδειάζει κάποια περιοχή πρίν τήν μεσαία και έστι εκ τών πραγμάτων η μονάδα σε κάποια έργα θα φωνάζει ατελείωτα (υπο τήν προυπόθεση βέβαια οτι δέν υπάρχει καποιο φίλτρο )

.....να πώ τώρα και κάτι άλλο ? (εάν και εφόσον βέβαια ενδιαφέρει κανέναν )
Ποιά είναι άραγε η πρώτη απορία που μας έρχεται στο μυαλό βλέποντας το 1) και το 2) ????

PS
BTW , το οτι οι θεσεις μονάδων σωλήνα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ και ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗΣ σημασίας είναι κάλλον προφανές ... και αμετάκλητο

Attachments

• Fostex1(original).jpg
    Fostex1(original).jpg
    184.1 KB · Views: 110
  • Fostex1LFA-MTZ).jpg
    Fostex1LFA-MTZ).jpg
    185 KB · Views: 119
Last edited:
...οποτε σε περίπτωση που προχωρήσεις σε υλοποίηση (στα 14.6λίτρα ) και παραγγείλεις τήν μονάδα , γράψτο για να ανεβάσω μιά εξομοίωση τών θέσεων απο τον προτεινόμενο πίνακα και αυτήν που μπορώ ανεπιφύλακτα να προτεινω (LFA) και μετά μπορείς να κρίνεις απο μόνος σου τι είναι ...και τι δέν είναι ...

Mανώλη η βοήθειά σου θα είναι ανεκτίμητη ειδικά στις διορθώσεις που μάλλον θα χρειαστούν ως προς την τοποθέτηση μονάδας και τρύπας μιάς και οι εσωτ.διαστάσεις στην καμπίνα μου είναι δεδομένες και δεν αλλάζουν (419x172x201).
Κατα πάσα πιθανότητα, πλήν εξαιρετικού ενδεχόμενου, θα παραγγείλω την μονάδα, επομένως, αν σου είναι εύκολο, ανέβασε μια εξομείωση και συμβουλή σχετικά με το μονωτικό...
Βέβαια η εξομείωση στην δική μου καμπίνα ίσως διαφέρει από του Stavrosz, μιάς και ο Stavrosz θα ακολουθήσει τις διαστάσεις καμπίνας που προτείνει η Fostex...

Βλέπω τώρα, οτι εκτός τo FE167, υπάρχει και το FE166, με τα ίδια χαρακτηριστικά... Η διαφορά τους φαίνεται να είναι ότι το 167 είναι θωρακισμένο, ενώ το 166 όχι (και μάλλον discontinued)... Ποιό να είναι καλύτερο?

Re: Απάντηση: Καμμιά ιδέα γιά μονάδες fullrange ?

Γιατί ρε Μανώλη μου δεν φέρνεις και μια σειρά fostexάκια να κάνουμε δουλειά μας και εμείς που δεν μπλέκουμε με αγορές απο το εξωτερικό και πιστωτικές κάρτες;

Αφου έτσι και αλλιώς και πρόθυμος είσαι να βοηθάς και στις καμπίνες μπορείς να παρέχεις υποστήριξη.

Για σκέψου το.

+1000

.....να πώ τώρα και κάτι άλλο ? (εάν και εφόσον βέβαια ενδιαφέρει κανέναν )
Ποιά είναι άραγε η πρώτη απορία που μας έρχεται στο μυαλό βλέποντας το 1) και το 2) ????

Αν μου πεις τι είναι η κίτρινη, η κόκκινη, και η πράσινη γραμμή... ίσως απορήσω και εγώ... LOL

Αν μου πεις τι είναι η κίτρινη, η κόκκινη, και η πράσινη γραμμή... ίσως απορήσω και εγώ... LOL

Κόκκινη γραμμή η αποκριση μονάδας
Πράσινη γραμμή η αποκριση σωλήνα μεχρι 1000Ηz
Κίτρινη γραμμή η συνολική αναμενόμενη αποκριση

Re: Απάντηση: Καμμιά ιδέα γιά μονάδες fullrange ?

Για σκέψου το.

Μιάς και ρώτησες θα σου απαντήσω ειλικρινώς , εκθέτοντας εαυτόν , και ελπίζοντας οτι οι απαντήσεις μου δέν θα τύχουν πρόχειρης κριτικής
Η σειρά των απαντήσεων είναι τυχαία

1) Σκεπτόμενος πώς λειτουργώ απέναντι στούς πελάτες μου , θα πρέπει αυτά που προτείνω να τα εγκρίνω πρώτα εγώ και να ξέρω οτι μπορούν να αξιώσουν και να αξιωθούν , συνεπώς έχω επιλέξει (παλιότερα Audax) και τώρα (Seas)

2) Ακομα και να έφερνα μερικά μοντέλα , σε καμμιά περίπτωση δέν θα μπορούσα να έχω τίς τιμές (ιντερνετ) απο ένα κάποιο διαδικτυακό μαγαζί που πετυχαίνει τιμές λογω ογκου παραγγελιών - και συνεπώς θα είχα (μέσα στα άλλα προβλήματα ) και τήν γκρίνια ...

3) Μπορεί μεν ένα διαδικτυακό μαγαζί να πουλά φθηνότερα , αλλα σε καμμιά περίπτωση ΔΕΝ παρέχει τεχνική υποστήριξη ή Λύσεις προβλημάτων / σχεδιάσεις / μετατροπές κλπ - αυτό ομως για να κάνει τήν διαφορά πρέπει να μπορεί να εκτιμηθεί απο τούς ενδιαφερόμενους - δυστυχώς ή ευτυχώς οι ενδιαφερόμενοι που εκτιμούν αυτά τα πράγματα , έχουν πρωταρχικά εκτιμήσει και κάποια άλλα , οποτε δέν καταλήγουν σε παρόμοιες εφαρμογές

4) Παρά ταύτα , σάν παντοτινός ερασιτέχνης (παράλληλα με τον επαγγελματία) , δέ ξεχνώ απο που ξεκίνησα , και γι αυτό οποτε και οσο μπορώ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ οποιον ρωτά - ειδικά σε αυτό μπορώ να σου πώ πολλές ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ιστορίες απο τα τελευταία χρόνια τότε που πρότεινα και έδειχνα μονάδες απο τήν FOSTEX σε ανθρώπους που δέν γνώριζαν τότε τι είναι το Vas και τι το Qts , ακόμα και σχεδιάσεις τζάμπα και άλλα πολλά , αλλα βέβαια (οπως γίνεται πάντα) οι ευεργετηθέντες είναι οι χειρότεροι...

Mανώλη η βοήθειά σου θα είναι ανεκτίμητη ειδικά στις διορθώσεις που μάλλον θα χρειαστούν ως προς την τοποθέτηση μονάδας και τρύπας μιάς και οι εσωτ.διαστάσεις στην καμπίνα μου είναι δεδομένες και δεν αλλάζουν (419x172x201).
Κατα πάσα πιθανότητα, πλήν εξαιρετικού ενδεχόμενου, θα παραγγείλω την μονάδα, επομένως, αν σου είναι εύκολο, ανέβασε μια εξομείωση και συμβουλή σχετικά με το μονωτικό...
Βέβαια η εξομείωση στην δική μου καμπίνα ίσως διαφέρει από του Stavrosz, μιάς και ο Stavrosz θα ακολουθήσει τις διαστάσεις καμπίνας που προτείνει η Fostex...

Βλέπω τώρα, οτι εκτός τo FE167, υπάρχει και το FE166, με τα ίδια χαρακτηριστικά... Η διαφορά τους φαίνεται να είναι ότι το 167 είναι θωρακισμένο, ενώ το 166 όχι (και μάλλον discontinued)... Ποιό να είναι καλύτερο?

Οταν αποφασίσεις ποιά μονάδα θα πάρεις , τότε ξανανέβασε το θέμα και θα ανεβάσω μιά εξομοίωση με τήν μονάδα , το δικό σου κουτί και το προτεινόμενο μονωτικό / πάχος ξύλου MDF / σωλήνα