Καμπινα ακουστικης αναρτησης

Ntinos P

AVClub Fanatic
26 June 2006
22,938
Καλημερα σε ολους.

Εχω εναν μαλλον προβληματικο χωρο απο πλευρας τοποθετης ενος ζευγους ηχειων που θελω να αποκτησω.

Για να μην γινομαι κουραστικος, μετα απο διαβασμα και συμβουλες, εχω καταληξει (μαλλον κανοντας χρηση του ρητου, "το μη χειρον βελτιστο"), οτι δυο παραμετρους τουλαχιστον τα ηχεια που μπορω να τοποθετησω πρεπει να πληρουν:

α) Να εχουν καμπινα ακουστικης αναρτησης.
β) Το (-α) μεγαφωνο τους να ειναι ψηλα στην καμπινα. (Σκεφτομαι για ηχειο δαπεδου, αλλα δεν εχω αποκλεισει και την περιπτωση βασης, αρκει να μπορει να παιξει και δυνατα). Αυτο, γιατι "φατσα" στο ηχειο και σε μικρη αποσταση υπαρχει το μπρατσο του καναπε.

Δεν εχω αποψη, γνωριζω απο καθολου εως ελαχιστα πραγματα σχετικα με ηχεια για μουσικη.

Μεσω διδυκτιου, εχω δει τις παρακατω δυο μονο περιπτωσεις που πληρουν τις παραπανω προυποθεσεις.

α) Zu Druid mk4
β) ATC SMC40 (αν και δεν ξερω κατα ποσο πληρουν την παραμετρο "β")

Δεδομενου οτι ξερετε αρκετα καλα τι κυκλοφορει, θα ηθελα σας παρακαλω να μου προτεινετε και καποια αλλα ηχεια (αξιας 2500-3000), που να υπαρχει ομως η δυνατοτητα ακροασης τους.

Ακομη, εαν σας ειναι ευκολο, μαζι με την προταση σας, θα ηθελα να μου "παντεψετε" και εναν ενισχυτη+cdp (αξιας 1500-2000)

Σας ευχαριστω εκ των προτερων

Καλημερα σε ολους.

Εχω εναν μαλλον προβληματικο χωρο απο πλευρας τοποθετης ενος ζευγους ηχειων που θελω να αποκτησω.

Για να μην γινομαι κουραστικος, μετα απο διαβασμα και συμβουλες, εχω καταληξει (μαλλον κανοντας χρηση του ρητου, "το μη χειρον βελτιστο"), οτι δυο παραμετρους τουλαχιστον τα ηχεια που μπορω να τοποθετησω πρεπει να πληρουν:

α) Να εχουν καμπινα ακουστικης αναρτησης.
β) Το (-α) μεγαφωνο τους να ειναι ψηλα στην καμπινα. (Σκεφτομαι για ηχειο δαπεδου, αλλα δεν εχω αποκλεισει και την περιπτωση βασης, αρκει να μπορει να παιξει και δυνατα). Αυτο, γιατι "φατσα" στο ηχειο και σε μικρη αποσταση υπαρχει το μπρατσο του καναπε.

Δεν εχω αποψη, γνωριζω απο καθολου εως ελαχιστα πραγματα σχετικα με ηχεια για μουσικη.

Μεσω διδυκτιου, εχω δει τις παρακατω δυο μονο περιπτωσεις που πληρουν τις παραπανω προυποθεσεις.

α) Zu Druid mk4
β) ATC SMC40 (αν και δεν ξερω κατα ποσο πληρουν την παραμετρο "β")

Δεδομενου οτι ξερετε αρκετα καλα τι κυκλοφορει, θα ηθελα σας παρακαλω να μου προτεινετε και καποια αλλα ηχεια (αξιας 2500-3000), που να υπαρχει ομως η δυνατοτητα ακροασης τους.

Ακομη, εαν σας ειναι ευκολο, μαζι με την προταση σας, θα ηθελα να μου "παντεψετε" και εναν ενισχυτη+cdp (αξιας 1500-2000)

Σας ευχαριστω εκ των προτερων

Δυο παρατηρησεις. Και μενα μου αρεσει σαν ιδεα η ακουστικη αναρτηση, αλλα ισως θα ηταν καλυτερα να μην περιοριζεις τις επιλογες σου.

Μην παρεις κατι που δεν θα το ακουσεις καλα πρωτα και μην βασιζεσαι μονο στις "συμβουλες" και το "διαβασμα". Το πιο σιγουρο θα ηταν να μπορουσες ν ακουσεις τα μηχανηματα στο χωρο σου (ξερω ειναι δυσκολο) πριν αποφασισεις, αφου μαλιστα πιστευεις οτι ειναι "προβληματικος"...

Να εξηγησω λιγω τι εννοω προβληματικος
Το ενα θα ειναι σε γωνια, και μαλιστα πισω του μπαλικονοπορτα. Δεξια του (πολυ κοντα εως κολλητα τοιχος), και στα 50-60 εκατοστα το πλαι του καναπε.
Το αλλο ειναι καλυτερη περιπτωση, μονο το οτι θα ειναι κοντα στον πισω του τοιχο.

Ευχαριστω σε καθε περιτωση για την απαντηση σου

Μιλάς για 2 ηχεία με τελείως διαφορετικό χαρακτήρα...

Θεωρώ αναγκαίο να τα ακούσεις πρώτα στο χώρο σου και μετά να κάνεις οποιαδήποτε κίνηση!

Αυτο θα το προσπαθησω να γινει (το να τα κουσω στον χωρο μου)
Αυτο που θα ηθελα απο εσας ειναι καποιες ακομη προτασεις.

Σαν κάτοχος ηχείου εδώ και 8 χρόνια ιδιοκατασκευής με καμπίνα ακουστικής ανάρτησης να σου πώ εντυπώσεις .
Το βαθύ μπάσο ξέχνα το. Ετοιμάσου για μεγάλη καμπίνα με μπάσο όσο το 1/3 μιας καμπίνας ρεφλεξ .
Αλλά ! Συνήθως το ηχείο είναι ταχύτατο . Και μιλάμε για ταχύτητα όχι αστεία .Αν οι μονάδες είναι αρκετά καλές είναι Μπόλτ το ηχείο !!! :firstprize::firstprize:
Επίσης η καθαρότητα του ήχου είναι μία κλάση πάνω σε αυτήν την σχεδίαση αφού με τις ίδιες μονάδες είχα φτιάξει και ρεφλεξ και μου φάνηκε ότι είχε μια σίτα μπροστά το ηχείο παρότι είχε παραπάνω μπάσο.
Αυτά από εμένα.

Και εγώ fan της κλειστής καμπίνας είμαι πρακτικά και θα συμφωνήσω με τον φίλο NNOW.
Σε αυτή την τιμή βέβαια είχα ακούσει και μου άρεσαν τα ηχεία της Piega, τα οποία μπορεί να σε βολέψουν μόνο και μόνο επειδή η οπή του bass reflex είναι πολύ ψηλά..

Κοίτα τα "μεγαλούτσικα" ATC,που θέλεις άν κι είναι της εισαγωγικής σειράς της εταιρέιας,δεν πρόκειται να παίξουν της προκοπής μ' ένα ενισχυτή+πηγή μέχρι τα 1500-2000 ευρό συνολικά που διαθέτεις.Επίσης το καλό ηχείο θέλει και σωστή τοποθέτηση.Δεν έχεις περιγράψει πως θα τοποθετηθούν και πόσος είναι ο χώρος σου.Αν δεν τηρούνται κάποιες μίνιμουμ προυποθέσεις,δεν υπάρχει λόγος να δώσεις τόσα χρήματα για ηχεία,γιατί απλά δεν θ' ακούσεις,ούτε το μισό απ' ότι παίζουν.Ακόμα και τα ακουστικής ανάρτησης,υπακούουν στους ίδιους κανόνες της ακουστικής,μόνο που είναι πιό καλόβολα στο στήσιμο.

Αν λοιπόν υπάρχουν οι προυποθέσεις κι επιμένεις στην εταιρεία αυτή,θα σου πρότεινα τα ενεργά βάσης με ενσωματωμένο ενισχυτή
http://www.atc.gb.net/reviews/SCM20-2REVIEW1.pdf και μ' ότι σου περισέψει πάρε ένα καλό cdp ή dac άν μπορείς κι έχεις να το παίξεις με κάποιο pc.

Προσωπικά με τέτοια τοποθέτηση κολλητά στους τοίχους,θα επέλεγα κάτι τέτοιο (on wall speakers).
http://images.google.gr/imgres?imgu...ll+speakers&ndsp=20&hl=el&sa=N&start=140&um=1

Ευχαριστω για την απαντηση, θα επανελθω με φωτος αργοτερα σημερα.
Αν παω στην λυση οnwall, αυτα που με "ιντριγκαρουν" (οπτικα τουλαχιστον) ειναι τα Sonus Faber cremona elipsa....
To μεγεθος του χωρου ειναι μεγαλουτσικο, 4,5 x 13 (σαλονοτραπεζαρια) και το υψος ποικιλει (απο 2,5, εως 4 μετρα).
Η θεση ακροασης, η οποια (δυστυχως) ΔΕΝ θα ειναι ακριβως "απεναντι" θα ειναι στα περι τα 2,5 εως 4 μετρα.

Ξερω.... δυσκολα τα πραγματα...

Απάντηση: Re: Καμπινα ακουστικης αναρτησης

Ευχαριστω για την απαντηση, θα επανελθω με φωτος αργοτερα σημερα.
Αν παω στην λυση οnwall, αυτα που με "ιντριγκαρουν" (οπτικα τουλαχιστον) ειναι τα Sonus Faber cremona elipsa....
To μεγεθος του χωρου ειναι μεγαλουτσικο, 4,5 x 13 (σαλονοτραπεζαρια) και το υψος ποικιλει (απο 2,5, εως 4 μετρα).
Η θεση ακροασης, η οποια (δυστυχως) ΔΕΝ θα ειναι ακριβως "απεναντι" θα ειναι στα περι τα 2,5 εως 4 μετρα.

Ξερω.... δυσκολα τα πραγματα...

Τα SF Elipsa είναι βάσης,όχι on wall.

Εννοώ πόση θα είναι η απόσταση των ηχείων μεταξύ τους.Αν ισχύουν τα 4 μέτρα είναι πολλά.Η ακρόαση γίνεται σε κατά προσέγγιση ισόπλευρο τρίγωνο(με κορυφές τα δυό ηχεία και την θέση ακρόασης στην τρίτη κορυφή απέναντί τους).

Last edited:
"New and completely original, Auditor Elipsa springs from the need to provide the
Cremona line with a compact loudspeaker, specifically designed for convenient
wall mounting or placement in a bookcase."

To παραπανω το διαβασα στο σαιτ της sonus faber.
http://www.sonusfaber.com/docs/products/AUDITOR_ELIPSA.pdf

Περα απο αυτο, η αποσταση μεταξυ τους (βασης ή δαπεδου) θα ειναι περιπου 3 με 3,5 μετρα. Δυστυχως δεν θα ειναι στην κορυφη του ισοπλευρου τριγωνου η θεση ακροασης...

Αστους να λένε.Καταστρέφεται η στερεοφωνική εικόνα κι όχι μόνον έτσι.Αμαρτία το ηχείο.Τους έχεις δεί σε κάποια έκθεση να το παίζουν τοποθετημένο πάνω σε τοίχο;

Μόνο τα μεγάλα επίπεδα ηλεκτροστατικά και μαγνητοστατικά ηχεία χρειάζονται για να αποδώσουν αποστάσεις ακρόασης 4 – 6 m.

Τα ηλεκτροδυναμικά δεν χρειάζονται τόσο μεγάλες αποστάσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις η βέλτιστη θέση ακρόασης ανάλογα με τις διαστάσεις του χώρου και το μέγεθος των ηχείων, συνήθως βρίσκεται σε μικρότερες αποστάσεις (οπωσδήποτε όμως μεγαλύτερη του 1 m).

Οι αποστάσεις από τους τοίχους είναι εξαιρετικά σημαντικές (comb filtering). Και όχι μόνο για τα bass reflex με την τρύπα πίσω. Ακόμη και για τα ακουστικής ανάρτησης, το κόλλημα στον τοίχο πρέπει να αποφεύγεται. Η επίδραση στην απόκριση συχνότητας είναι εντυπωσιακά δυσμενής (βυθίσεις στις ανώτερες χαμηλές-κατώτερες μεσαίες). Κερδίζεις βέβαια έκταση προς τις χαμηλότερες συχνότητες, αλλά γίνεται σημαντική ζημιά (ακυρωτική συμβολή), πχ περί τα 200 Hz.

Last edited:
Ανεβαζω φωτος του χωρου...

Το σκεπτικο μου ειναι το εξης:

Το ενα αριστερα, διπλα απο τον καναπε, και το αλλο εκει που ειναι η καφε πολυθρονα...
(φωτος 1 & 2)

Τωρα, στην περιπτωση που εχετε καποια καλυτερη ιδεα, βαζω και μια ακομη του υπολοιπου χωρου, μηπως και βρεθει καποια καλυτερη λυση....
(ξερω, μαλλον στη θεση του πιανου ειναι η καλυτερη, αλλα το πιανο χρησιμοποιειται, και δεν φευγει απο εκει)

Ευχαριστω και παλι.

Πράγματι ο χώρος δεν είναι και ο ιδανικός αλλά δεν μου φαίνονται και τραγικά τα πράγματα.

Άν το πλάτος είναι 4,5 μέτρα μάλλον έχεις τη δυνατότητα να βάλεις το αριστερό ηχείο αμέσως μετά το μπράτσο του καναπέ και το δεξί εκεί που είναι η πολυθρόνα (στα δεξιά της μάλλον), Η απόσταση μεταξύ τους θα είναι περίπου 3 μέτρα που δεν είναι άσχημα και μάλλον δεν θα έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα και bass reflex (πόσο μάλλον το ATC 40).

Βέβαια δεν υπάρχει συμμετρία (θα στοιχίσει σε στ. εικόνα αλλά δεν θα έχεις και κάποιους συντονισμούς). Το τζάκι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα αλλά η κεκλιμένη οροφή και οι παχιές κουρτίνες μάλλον θα βελτιώσουν την κατάσταση.

Βέβαια αυτά είναι υποθέσεις... Δεν παίρνεις καλύτερα ένα ζευγάρι 40άρια ή οτιδήποτε άλλο σου γυαλίσει για δοκιμή στον χώρο σου; (Αρκεί να γλυτώσεις το λουμπάγκο...) Μόνο έτσι θα είσαι σίγουρος.

Καλο το οτι δεν ειναι τραγικα τα πραγματα.
Θα περιμενω την επερχομεη εκθεση να δω τι μου "γυαλιζει" και θα κινηθω αναλογως.

εχουμε ακριβως το ιδιο σαλονι!

και εχω και πανελς... ασε τα εχω δει ολα...

λυση πρωτη και καλυτερη ηχητικα...

P1010351.jpg

λυση δευτερη λιγοτερο καλη....

P1010343.jpg

επισης... ειμαι στην αγορα για ηχεια που θα παιζουν κολητα στον τοιχο...

θρεντ
τα sonus fabers elipsa auditors δειχνουν καλη επιλογη....