Καμπίνες για woofers 12"

eliaselias_o

Senior Member
22 December 2006
386
:ernaehrung004:
Παιδιά γεια χαρά και χρόνια πολλά.
Έχω δύο δωδεκάιντσα woofers και θέλω να τους φτιάξω καμπίνα ΚΛΕΙΣΤΟΥ τύπου.
ΔΕΝ θέλω bass reflex.
Πρέπει να έχει όγκο οπωσδήποτε 75lit?
Εάν θυσιάσω λίγο από τον όγκο τι θα χάσω;
Έχει σημασία το σχήμα;
Πρέπει να είναι μακρόστενο;
Πρέπει να είναι συγκεκριμένων διατάσεων;
Μιλάμε ΜΟΝΟ για τα δωδεκάιντσα, ΔΕΝ θα μπουν άλλα μεγάφωνα στο ίδιο κουτί.
Ευχαριστώ.
:drummer:

Φίλε Ηλία,
Τι γνώσεις έχεις από κατασκευές ηχείων, γιατί προφανώς δεν είναι όλα τα μεγάφωνα ίδια, εσύ μπορεί να θες να τα βάλεις σε καμπίνα κλειστού τύπου, αυτά όμως θα "θέλουν";
Ποιά μεγάφωνα είναι;

Σας παραθέτω τα χαρακτιριστικά του μεγαφώνου για περισότερες εντυπώσεις.

Εσείς τι συμπέρασμα βγάζετε?

Attachments

Αφού η καμπίνα είναι κλειστή (εδώ που τα λέμε με τέτοιο Qts δεν μπορείς να κάνεις κι αλλιώς...), λογικές διακυμάνσεις όγκου έχουν μικρή επίπτωση στο τελικό αποτέλεσμα το οποίο κυρίως εξαρτάται από την ποιότητα των μεγαφώνων και από το τι χρήση είχε κατά νου ο σχεδιαστής τους...
Ούτε το σχήμα της καμπίνας θα επηρεάσει δραματικά τα πράγματα...Φτιάξε ότι σε βολεύει χωροταξικά...

Το θέμα που προκύπτει είναι αν τα μεγάφωνα θα οδηγηθούν σε παράλληλη σύνδεση... Σε αυτή την περίπτωση όντας 4ωμα θα υπάρχει πολύ χαμηλή ελάχιστη αντίσταση και αμφιβάλλω αν ο ενισχυτής που θα τα οδηγήσει θα αισθάνεται όμορφα με το φορτίο τους...

Τέσπα...αν τελικά τα οδηγήσεις παράλληλα, μια κοινή καμπίνα 80-100 λίτρων με σχεδόν 100% γέμισμα ηχοαποροφητικού είναι ένας ικανοποιητικός συμβιβασμός έκτασης χαμηλού - όγκου καμπίνας -διαχείρηση ισχύος...

Πάντως αν το μυαλό σου πάει σε χρήση subwoofer, τα συγκεκριμένα μεγάφωνα δεν είναι και ότι καλύτερο...πιο πολύ για φθηνά γούφερ τριδρόμου μου φαίνονται...

Απάντηση: Re: Καμπίνες για woofers 12"

...πιο πολύ για φθηνά γούφερ τριδρόμου μου φαίνονται...

Για τέτοια τα προορίζω, αλλά σε ξεχωριστή καμπίνα το κάθε ένα, από τα άλλα δύο μεγάφωνα (Mid - twet).
Τι διαστάσεις να κάνω άρα;

Γύρω στα 60 καθαρά λίτρα το καθένα, με "βαριά" γέμιση ηχοαπορροφητικού είναι μια λογική εφαρμογή....Μπορείς να ανέβεις και παραπάνω κερδίζοντας κάτι λίγα σε έκταση χαμηλού αλλά δεν ξέρω τι όρια διαχείρησης ισχύος έχει το μεγάφωνο (υποψιάζομαι ότι δεν έχει μπόλικη...)

Αφού η καμπίνα των μεσαίων-πρίμων θα είναι ξεχωριστή, και με δεδομένα την κλειστή σχεδίαση,το μπόλικο ηχοαπορροφητικό, και μια συχνότητα κρος γύρω στα 300-350ΗΖ για τα γούφερ, οι διαστάσεις τις καμπίνας δεν είναι κρίσιμες...