Κανάλια ήχου μέσα στον τοίχο ή στο πάτωμα.

jim...

Moderator
Staff member
22 February 2008
24,848
Λιβαδιστάν...
Παίδες καλησπέρα.

Μπαίνει ο ηλεκτρολόγος πλέον στην οικοδομή οπότε έχω αρχίσει και σκέφτομαι και την καλωδίωση. Το θέμα είναι ότι μου πρότεινε να μου περάσει και τα κανάλια του ήχου μέσα από το πάτωμα (στα 4 σημεία που θα του υποδείξω) και έχω μπερδευτεί. Γίνεται συνήθως αυτό?

Αν κοπεί ή χαλάσει κάποιο καλώδιο θα μπορώ να το αλλάξω εύκολα μέσα από το κανάλι?

Και το καλώδιο απλά θα βγαίνει από το πάτωμα? Αν δε βάλω αμέσως το σύστημα απλά θα φαίνεται εκεί να ξεπροβάλει ένα γυμνό καλώδιο?

Καλύτερα να τα περάσει απ'το πάτωμα,γιατί αν τα κάνει γύρο-γύρο θα είναι μεγαλύτερη απόσταση.

Θα τα περάσει από το πάτωμα,και το καλώδιο περνάει,το πολύ-πολύ αν είναι να το αλλάξεις να δέσεις ένα σύρμα στο καλώδιο να το τραβηξεις στην άλλη μεριά και μετά να τραβήξεις το σύρμα να φέρεις το άλλο καλώδιο.

Απλά για πιο αισθητικούς λόγους,θα πέρναγα το κανάλι και θα το έβαζα μέχρι τον τοίχο στο ύψος πρίζας τοίχου μήπως βάλεις και όλας πρίζα για καλώδια ήχου,ότι και να πεις στον ηλεκτρολόγο θα το κάνει πιστεύω.

Re: Απάντηση: Κανάλια ήχου μέσα στον τοίχο ή στο πάτωμα.

όμως πριν θα έπρεπε να ήμουν απόλυτα σίγουρος γιά την θέση των ηχείων, επειδή μετά θα είναι πολύ μεγάλος μπελάς οι πιθανές αλλαγές θέσεων.

Ναι, αυτό μου τόνισε και αυτός. Θα μπορώ να τα μετακινήσω το πολύ μισό μέτρο.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις..........:a0210:

Αν δεν κάνω λάθος ο κανονισμός για τις οικιακές καλωδιώσεις αναφέρει για το πάτωμα βάθος σκαψίματος 10cm+, οπότε ο ηλεκτρολόγος σου είτε γουστάρει σκάψιμο είτε κοιτάζει να γλυτώσει δουλειά και υλικά, με επιφανειακή τοποθέτηση / στήριξη των σωλήνων πάνω στην πλάκα.

Θα έλεγα σκάψιμο τοίχου καλύτερα, στο ύψος του σοβατεπιού.

Tα παρακατω εκανα εχω στο δικο μου HC
Επι της πλακας, και πριν της τσιμεντοκονιας / πλακοστρωσης.
Εκτος των LRC, που καταληγουν λιγο πανω απο το σοβατεπι (δευτερη φωτο), τα 4 περιφεριακα συνεχιζουν εντος τοιχου μεχρι τα περιπου 2 μετρα απο το πατωμα.(τριτη φωτο)

Ότι και αν επιλέξεις να του πεις να σου περάσει οδηγούς μέσα για να μπορείς να βάλεις όποτε θέλεις άλλα καλώδια πρόσθετα.

Εκτος των LRC, που καταληγουν λιγο πανω απο το σοβατεπι (δευτερη φωτο), τα 4 περιφεριακα συνεχιζουν εντος τοιχου μεχρι τα περιπου 2 μετρα απο το πατωμα.(τριτη φωτο)

Παρατήρησα ότι το κουτί σου δε βρίσκεται κοντά στα LRC. Που πρέπει να βρίσκεται; Νομίζω κοντά στο σημείο που θα μπει ο ενισχυτής, σωστά; Μάλιστα, δεν είναι ακόμη καλύτερα να βρίσκεται χαμηλά στον τοίχο αντί για το πάτωμα;