Κάνει κάποια διαφορά ο HD?

nicklizardking

New member
21 March 2011
5
Καλησπέρα. Σκέφτομαι τελευταία να αγοράσω κάποιον σοβαρό HD ψηφιακό δέκτη που να έχει και δυνατότητα PVR. Η ερώτηση μου είναι απλή: έχει νόημα?
Λάβετε υπόψην ότι τον θέλω για παρακολούθηση και εγγραφή προγραμμάτων των γνωστών free καναλιών της digea και των ψηφιακών της ερτ. Θέλω να πω ότι εφόσον αυτά τα κανάλια δεν εκπέμπουν και σε καμιά τρομερή ανάλυση θα έκανε κάποια διαφορά - βελτίωση ένας σούπερ δέκτης σε σχέση με κάποιον άλλο? Ή απλά θα έχει δυνατότητες που δεν χρησιμοποιούνται ούτε στο ελάχιστο? Υπάρχει καποιος τρόπος βελτίωσης της ποιότητας της εικόνας του ψηφιακού σήματος?

Στην επίγεια ψηφιακή ίσως κάποια στιγμή στο μελλον να γίνουν δοκιμαστικές μεταδόσεις σε HD απο την ΕΡΤ (τωρα αν θα γίνουν σε dvb-t ή dvb-t2 ή κάποιο άλλο πρότυπο που μπορεί να προκύψει είναι κάτι που μπορείς να το παίξεις στο στοίχημα....)
Προς το παρόν πάντως η δυνατότητα HD σε επίγειο ψηφιακό δέκτη είναι αχρηστη (και ανάλογα το πρότυπο που θα επιλεγεί....θα μπορούσε και να παραμείνει άχρηστη...)

Το φοβόμουν... Προβλέπω πάντψς ότι το 2018 θα έχει πολύ καλύτερη ανάλυση η εικόνα...:award:
thnx ...

Καλησπέρα. Σκέφτομαι τελευταία να αγοράσω κάποιον σοβαρό HD ψηφιακό δέκτη που να έχει και δυνατότητα PVR. Η ερώτηση μου είναι απλή: έχει νόημα?
Λάβετε υπόψην ότι τον θέλω για παρακολούθηση και εγγραφή προγραμμάτων των γνωστών free καναλιών της digea και των ψηφιακών της ερτ. Θέλω να πω ότι εφόσον αυτά τα κανάλια δεν εκπέμπουν και σε καμιά τρομερή ανάλυση θα έκανε κάποια διαφορά - βελτίωση ένας σούπερ δέκτης σε σχέση με κάποιον άλλο? Ή απλά θα έχει δυνατότητες που δεν χρησιμοποιούνται ούτε στο ελάχιστο? Υπάρχει καποιος τρόπος βελτίωσης της ποιότητας της εικόνας του ψηφιακού σήματος?
Οι SD δέκτες κοστίζουν περίπου 30 με 40 ευρώ. Οι HD περίπου 60 με 70. Δεν είναι μεγάλη η διαφορά. Οι HD δέκτες έχουν όλες τις δυνατότητες των SD και αρκετές παραπάνω. Το ψηφιακό σήμα είναι SD και οι HD δέκτες το μετατρέπουν σε HD με upskaling. Είναι μια σχετικά παλιά τεχνική από τον χώρο των DVD players. Σε πολλούς δέκτες δεν γίνεται με επιτυχία, αλλά σε πολλούς έχει επιτυχία και η εικόνα είναι λίγο πιο ζωντανή, πιο <<λαμπερή>>. Αλλά ακόμα και αν δεν πετυχαίνει στο upscaling, τον αφήνεις σε ανάλυση SD, και έχεις την ρχική εικόνα.
Οι SD δέκτες συνήθως συνδέονται στην τηλεόραση μόνο με scart. Οι HD έχουν συνήθως και HDMI σύνδεση που είναι πολύ καλύτερη σύνδεση σε ποιότητα εικόνας. Αρκεί βέβαια και η τηλεόραση σου να έχει τέτοια είσοδο. Άν έχεις παλιού τύπου CRT τηλεόραση δεν θα έχει. Εγώ πήρα HD δέκτη μόνο και μόνο για την HDMI.
Λέγεται οτι το σήμα HD θα έρθει κάποτε (πότε καποτε;) και στην ψηφιακή τηλεόραση. Λένε οτι ήδη από φέτος η ΕΡΤ θα δείξει κάποια ελάχιστα προγράμματα (όπως τον τελικό του Champions League) σε HD. Να δούμε άν τα καταφέρει και άν την αφήσουνε.
Και τέλος και οι SD και οι HD γράφουνε και παίζουν το πρόγραμμα που έγραψαν. Όμως οι HD παίζουν συνήθως και άλλου τύπου αρχεία όπως φωτογραφίες, βίντεο, ταινίες που έχεις κατεβάσει από internet, και άλλα, δηλαδή γίνονται κάτι σαν media player. Οι SD δέκτες συνήθως έχουν πολύ λιγότερες δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα.

Η μόνη σημαντική διαφορά μεταξύ HD και SD δεκτών είναι ότι οι HD δέκτες έχουν HDMI με το οποίο σε lcd τηλεόραση μπορεί να έχεις καλύτρη ποιότητα εικόνας.
Ακόμα οι HD δέκτες έχουν και media player δυνατότητες.

Το upscale όταν προκύπτει σωστά αποφέρει κάποιο αποτέλεσμα,εάν δεν είναι φθηνός ο δέκτης(HD)τότε πιθανώς να κάνει σωστό upscale.