κανω τη δορυφορικη μου αρχη (ερωτησεις πανασχετου)

CptBill

Senior Member
13 July 2006
494
Πειραιάς
Θα ηθελα τη πολυτιμη βοηθεια σας στο να κανω και εγω την δορυφορικη μου αρχη

Καταρχας εχω προσπαθησει να βρω ότι πληροφοριες υπαρχουν αλλα ομολογω πως από καποιο σημειο και μετα μπερδευομαι αντι να βγαζω ακρη. Οποτε καποιες ερωτησεις θα σας φανουν χαζεσ οποτε λιγο υπομονη μαζι μου!

Ο σκοπος είναι να στοχευσω αρχικα τους astra ώστε να βλεπω Γερμανόφωνα καναλια. Οσο όμως αρχισα να το ψαχνω γλυκάθηκα από τους πολλους δορυφορους και ετσι στοχευω λιγο παραπανω σε φυσιολογικο κοστος. Για δεκτη σκεφτομαι να επενδυσω στον φρεσκο argus piccollo που φαινεται να αποσπα από παντου καλες κριτικες. Δεν εχω τρελες απαιτησεις, απλα μπολικα free to air καναλια.

Ειμαι σε μια πολυκατοικια με 11 διαμερισματα. Υπαρχει ηδη καλωδιο (για δορυφορικη υποτιθεται) εγκατεστημενο σε κάθε διαμερισμο οπου καταληγουν ολα στο δωμα της ταρατσας.

1η ερωτηση. Το καλωδιο είναι αυτό στη φωτο. κανει για δορυφορικη εγκατασταση;

2η ερωτηση : δεν ξερω ποιο καλωδιο αντιστοιχει σε ποιο διαμερισμα. Εάν επιλεξω καποιον ειδικο για την εγκατασταση να υποθεσω πως δεν θα εχει προβλημα στο να βρει το καταληλο καλωδιο;

3η ερωτηση. Εχω δυο επιλογες. Η μια είναι να εγκαταστησω το πιατο μου και να παρω το καλωδιο μου με σκοπο να εξυπηρετηθω εγω και μονο ή να να βαλω το πιατο, να συνδεσω μεν το καλωδιο που αντιστοιχει στο διαμερισμα μου αλλα να υπαρχει η προοπτικη να το χρησιμοποιησουν και αλλα διαμεριματα; Γινεται; Επειδη δεν εχω ιδεα πως μπορει να γινει αυτό, μηπως τελικα δεν αξιζει το κοπο και επιβαρυνθω ασκοπα;

4η ερωτηση: για πιατο σκεφτομουν να ξεκινησω με καποιο σιδερενιο πιατο TECATEL μεγεθους 110εκ. Μενω Πειραια. Τι τοξο μπορω να εχω με ένα τετοιο πιατο; Ποσα lnb/δορυφορους μπορω να εχω μεγιστο; Ενταξει, δεν αποβλεπω στο να βλεπω ταα παντα αλλα τον hotbird (nova) θα ηθελα να τους βλεπω. Τι γινεται εάν θελησω να εχω και hellasat, και τους astra 19,2 αλλα και hotbird (13). Γινεται; Η ζηταω πολλα (μαλλον ναι).

5η ερωτηση: περι lnb και disecq δηλωνω μαυρα μεσανυχτα. Εχω καταλαβει πως κάθε lnb είναι το εξαρτημα υπευθυνο για τη ληψη κάθε δορυφορου ξεχωριστα. Από εκει και περα δεν εχω καταλαβει γιατι καποια lnb εχουν παραπανω από μια εξοδο, γιατι καποια είναι διπλα κτλ κτλ. Περι disecq αν και εχω διαβασει τι κανει, εχω μπερδευτει…

6η ερωτηση. Μολις σημερα ανεβηκα στη ταρατσα για να επιβεβαιωσω πως τα πραγματα είναι όπως τα θυμομουν. Προς εκπληξη μου ειδα πως υπαρχει ηδη ένα πιατο εγκατεστημενο με καποιο καλωδιο που αντιστοιχει σε καποιο (αγνωστο ποιο) διαμερισμα. Ξερετε εάν το καταστατικο μιας πολυκατοικιας ( δεν περιμενω να ξερετε για τη δικια μου πολυκατοικια) υπογορευει ένα κοινο πιατο για ολους; Εάν ναι, αυτος που το εβαλε δεν εκανε το κοπο να ενημερωσει κανεναν αλλον οποτε και εγω μαλλον θα προχωρησω αυτονομα.

1. ναι κάνει, αρκεί να βρεις ποιο απ' όλα καταλήγει στο διαμέρισμα σου.
2. Ισως να υπάρχει κάποια σήμανση με αριθμό διαμερίσματος ή ορόφου. Ναι, κάποιος τεχνικός μπορεί να το βρει εύκολα. (και εσύ μπορείς αν συνδέσεις κάποιον δέκτη)
3. Προτιμότερη είναι η αυτόνομη εγκατάσταση (αν δεν υπάρχει περιορισμός από τον κανονισμό πολυκατοικίας)
4.Μια χαρά είναι το τεκατελ. Μπορείς να εγκαταστήσεις άνετα 4 lnb. Astra, Hotbird και δύο άλλες κοντινές θέσεις. Αν θέλεις και HellasSat πας για ένα πιάτο ακόμα.
5. Κάθε lnb είναι υπεύθυνο για το σήμα από ένα δορυφόρο. Πολλοί δορυφόροι, πολλά lnb. Ο διακόπτης Diseqc διαχειρίζεται τα lnb εκτελώντας εντολές του δέκτη.
6. Η αυτόνομη εγκατάσταση είναι πάντα η καλύτερη.

Στο 4 να προσθέσω πως με ένα πιάτο 1.20 θα μπορούσε να συμπεριλάβει και τον Hellasat χωρίς να χρειάζεται δεύτερο.

Δλδ έχεις δει εγκατάσταση που από αθήνα να βγάζει 19.2 +13 +39E με 120;(!) ή μήπως ήταν 220

Απάντηση: Re: κανω τη δορυφορικη μου αρχη (ερωτησεις πανασχετου)

Σεραφείμ βάλε καμία φωτογραφία από τα πιάτα σου να δει να καταλάβει ο φίλος!
Δυστυχώς, Γιάννη, δεν είναι ακριβώς αυτή η μορφή της εγκατάστασής μου [αν και πριν από 20 ημέρες περίπου σε δοκιμή που έκανα με κέντρο 26°E, λάμβανα απροβλημάτιστα από 9°E μέχρι 39°E (σε gibertini OP120)].

Με κέντρο 28 ή και 26 γίνεται! Απλά, ο CptBill έλεγε πως θέλει τους γερμανούς στον astra, και γω, για κάποιο λόγο κώλησα πως το κεντρο θα ναι 19,2

:jester:

λάμβανα απροβλημάτιστα από 9°E μέχρι 39°E (σε gibertini OP120)

Μήπως θυμάσαι πόσο σήμα είχες στις 9E ;

Last edited:
Απάντηση: Re: κανω τη δορυφορικη μου αρχη (ερωτησεις πανασχετου)

Μήπως θυμάσαι πόσο σήμα είχες στις 9E;
Πολύ καλό σήμα. Μάλιστα ένα βράδυ που είχε βροχή, δεν παρατήρησα καθόλου "σπασίματα". Πιο αδύναμη συχνότητα η 11919 (χωρίς προβλήματα στη θέαση των καναλιών της πάντως).

Δλδ έχεις δει εγκατάσταση που από αθήνα να βγάζει 19.2 +13 +39E με 120;(!) ή μήπως ήταν 220
Αν δεν κάνω λάθος ο Afam έχει παρόμοια εγκατάση στην Αθήνα με 1.20...
Από Λάρισα πάντως σίγουρα βγαίνει με OP1.20, το έχω τεστάρει....

Κέντρο 28,2/5 και παράκεντρα 39-19,2-13 και ολίγον από 9.....

Και δε μου λέτε, astra1h πιάνετε έτσι;
Γιατί απ’ ότι καταλαβαίνω από 9° το πολύ 20% σήμα να πιάσουμε και από astra1m ~50% (?)

Στις 9 μοίρες παίζει από 15 έως 40 % το σήμα... (έχω κάνει μια πατάτα αλλά δεν έχω ώρα να ανέβω ταράτσα), 28,2/5 από 38 έως και 90 κάτι %, 19,2 από 66 έως 97 % και στις 13 παίζει από 55 έως 89 % το σήμα....

Και δε μου λέτε, astra1h πιάνετε έτσι;
Γιατί απ’ ότι καταλαβαίνω από 9° το πολύ 20% σήμα να πιάσουμε και από astra1m ~50% (?)

Απο πού βγάζεις αυτά τα ποσοστά ? Υπάρχει κάποια φόρμουλα ? Αν ναι, με ενδιαφέρει σοβαρα !

Όχι βέβαια – δεν υπάρχουν φόρμουλες για αυτό το πράγμα!
Απλά υποθέτω-ρωτώντας :o
28,2/5 από 38 έως και 90 κάτι %....

Δλδ στο BEN Tv και στο iTV HD έχεις 40% σήμα με 100x120cm από αθήνα - ενδιαφέρον αυτό!

Ακριβώς στη ίδια πανομοιότυπη κατάσταση είμαι και εγώ με τον CptBill και το ψάχνω παρότι έχω κεντρικό πιάτο στη ταράτσα της πολυκατοικίας μου αλλά πιάνει μόνο τον Hotbird και ούτε ένα γερμανόφωνο κανάλι γι' αυτό θέλω να βάλω δικό μου πιάτο που να στοχεύει στον ASTRA. Ο στόχος μου είναι να πιάνω ελέυθερα γερμανόφωνα κανάλια και αν μπορώ και κάποιο HD ακόμα καλύτερα. Βέβαια και εγώ δεν ξέρω τι παίζει με το καταστατικό της πολυκατοικίας αλλά θα το ψάξω. Σ' αυτή τη περίπτωση θα βάλω 2 LNB (και για τον Hotbird) αλλά τι πρέπει να προνοήσω έτσι ώστε όταν σε 2 χρόνια μετακομίσω να μπορώ το συστημά μου να επεκταθεί και σε κάποιον άλλο δορυφόρο χωρίς εξεζητημένα πράγματα. Για παράδειγμα η βάση που θα πάρω να είναι με περισσότερες από 2 θέσεις ή δεν αξίζει γιατί όταν θα χρειαστείς επιπλέον δορυφόρο παίρνεις μία καινούργια; Με το diseq τι να κοιτάξω; τώρα το πιάτο θα είναι σταθερό και μάλλον θα είναι ένα Τecatel 1μ. αλλά αργότερα μπορεί να γίνει κινητό.

μου βαλατε φωτιες (και μου αλλαξατε το προυπολογισμο) !
Ευχαριστω για τις απαντησεις σας!
Λοιπον επομενως παμε σε 120 πιατο (το Tecatel ALG120 κανει 105 ευρω απο οσο βλεπω:
http://www.e-plaza.gr/index.php?target=products&product_id=34136 )
Εκτος εαν εχετε να προτεινετε κατι πιο φθηνο στο ιδιο μεγεθος.
Με κεντρο που μου υποδειξατε θα εχω λοιπον 5 lnb. Μια χαρα. Απο την αλλη σκεφτομαι, γιατι να μην δωσω 100 ευρω παραπανω για να παρω το wavefrontier t90 (αλλα μετα παει, ξεφευγω και θα μπω μεσα)

Το θεμα του πιατου σχεδον εκλεισε (περιμενω υποδειξεις σας), οποτε παμε στην επιλογη των lnb και disecq . Εχετε να προτεινετε κατι συγκεκριμενο;

Τωρα στο θεμα της ταρατσας, επειδη ειμαστε ολοι με ιδιοκτητα διαμερισματα, μαλλον θα τους γραψω ολους και θα κανω την εγκατασταση (οπως μας εγραψε αυτος που εβαλε ηδη πιατο στη ταρατσα ή οπως ο διπλα μου αποφασισε να βαλει πιατο για nova στο μπαλκονι, σου σιγουρα απαγορευεται)

Οταν μετακομίσεις, ξηλώνεις το πιάτο όπως είναι και το στήνεις στο νέο χώρο.

Η βάση των lnb κοστίζει 5 , ο διακόπτης Diseqc 5 . Δεν αξίζει τον κόπο να προβληματίζεσαι περαιτέρω.

αποριων συνεχεια. Εαν θελησω να το παιξω καλος γειτονας, προκειμενου να χρησιμοποιησουν οι γειτονες μου το πιατο για αποκλειστικα τiς 13°, τι πρεπει να κανω; Εαν το lnb που στοχευει τις 13° ειναι 8απλο(octo), αυτο σημαινει πως μελλοντικα θα μπορουν να εξυπηρετηθουν αλλα 7 διαμερισματα;
Αυτοι θα χρειαστουν Diseqc η θα μπορουν να συνδεσουν απευθειας το καλωδιο που υπαρχει ηδη στο lnb? Δεν ξερω εαν κανω λαθος στη λογικη.

Και τελος το Τecatel 120 δεν μπορω να το εντοπισω στο επισημο site της tecatel. Ψαχνω κατι λαθος??