Κάνουν τα netbooks για multimedia player??

Status
Not open for further replies.

prokopino

New member
10 November 2008
35
Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν πολύ και τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής τα μικρά netbooks, φορητοί με οθόνη 7 ή 8,9 ίντσες, σκληρό δίσκο κλασικής μορφής ή solid state (κάτι σαν memory stick ένα πράμα....), εισόδους USB, επεξεργαστές Intel Atom, λειτουργικό Window ή Linux, ασύρματη και ενσύρματη δικτύωση, έξοδο VGA.
Η τιμή τους αυτή τη στιγμή είναι 250 με 350 ευρά, ανάλογα με τον κατασκευαστή και τις επιμέρους δυνατότητες.

Το πολύ μικρό τους μέγεθος τα καθιστά πολύ βολικά και εν πρώτης μου φαίνονται σαν μια πολύ καλή λύση media player, χωρίς να είναι μόνο media player αλλά ένας κανονικός υπολογιστήρας, με όλα τα καλά (...και τα ολίγα κακά...) που αυτό έχει.

Δεν ξέρω όμως αν ο επεξεργαστής τους είναι αρκετά δυνατός για την αποκωδικοποίηση των αρχείων mkv και εάν η κάρτα γραφικών τους με τη συγκεκριμένη διαθέσιμη συνδεσμολογία μπορεί να δώσει αποτέλεσμα.

Υπάρχουν φίλοι που τα έχουν δοκιμάσει για αυτό το σκοπό;
Ποιες οι εμπειρίες τους;
Ποια η απόψή τους;
Αξίζουν;

1080p ναι, ΔΕΝ θα δω, εκτός και αν κάποιο netbook έχει έξοδο σε HDMI/DVI.

Είναι όμως ο επεξεργαστής τους και το κύκλωμα γραφικών αρκετά δυνατό για να αναπαραγάγει τα "δύσκολα" αρχεία, όπως τα mkv, το έχει δοκιμάσει κάποιος;

1080p ναι, ΔΕΝ θα δω, εκτός και αν κάποιο netbook έχει έξοδο σε HDMI/DVI.

Είναι όμως ο επεξεργαστής τους και το κύκλωμα γραφικών αρκετά δυνατό για να αναπαραγάγει τα "δύσκολα" αρχεία, όπως τα mkv, το έχει δοκιμάσει κάποιος;
Δεν έχω δοκιμάσει και με ενδιαφέρει κι εμένα πιθανή απάντηση, αν όμως υπάρχει έξοδος dvi (που πάντα υπάρχει) και καποια ψηφιακή ήχου πιστεύω ότι θα μπορει να παίξει και 1080p (το λεω γιατι στα δικά μου pc παίζουν σχεδόν κανονικά τα 1080p και τελεια τα 720p ενω ειναι αρκετά παλιά και κανένα δεν έχει dual core επεξεργαστή, έχουν όμως καλές κάρτες βίντεο και αρκετή μνήμη)

Φίλοι μου ένας γνωστός μου έχει το Asus 1000h.Του έβαλα ένα mkv 720ρ να παίξει και το έπαιξε πολύ καλά θα έλεγα με κάποια πολυ ελαφριά κολλήματα σε σκηνές δράσης.Όμως απο ότι είδα στη διαχείρηση εργασιών έκανε πολυ μεγάλη χρήση του CPU, ξεκίναγε απο 80% και έφτανε και 100%.Δε δοκίμασα να μεταφέρω εικόνα στη LCD μου γιατί το συγκεκριμένο δε έχει έξοδο DVI.Αν θυμάμαι καλά έχει έξοδο VGA αλλά δε μπήκα στο κόπο καν.
Πάντως είτε πάιξεις αρχείο Dvix ή mkv στην οθόνη του λάπτοπ δεν έχει και μεγάλη διαφορά λόγω ανάλυσης οθόνης.Τώρα για να μεταφέρετε εικόνα σε LCD και να πάιξετε mkv αρχεία νομίζω ότι θα ζοριστεί και θα το πάρετε στα χέρια...

Απάντηση: Re: Κάνουν τα netbooks για multimedia player??

δύσκολα" αρχεία, όπως τα mkv, το έχει δοκιμάσει κάποιος;

ναι και η απαντηση ειναι ενα μεγαλο και ξερο οχι,για αλλη χρηση βγηκαν στην αγορα.

Λοιπόν, επειδή πολλή κουβέντα έχει γίνει για το κατά πόσο τα netbooks μπορούν ή όχι να παίξουν σωστά .mkv αρχεία, να σας μεταφέρω τις δικές μου εμπειρίες από τη χρήση του asus 1000h.

Με χρήση ffdshow, θα ζοριστεί να παίξει ακόμα και τα 720p. Το πρόβλημα, όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε και πιο πάνω, είναι ότι ο επεξεργαστής απλώς υπερφορτώνεται, και υπάρχουν στιγμές που θα δουλέψει και στο 100% για να τα φέρει βόλτα.

Με τη χρήση coreavc, τα πράγματα αλλάζουν εντυπωσιακά: τα 720p τα παίζει νεράκι, αλλά βέβαια τα 1080p εξακολουθούν να είναι μακριά από τις δυνατότητές του.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν για τα xp. Δυστυχώς σε linux δεν έχω καταφέρει ακόμα να δω ικανοποιητικά 720p.

Η έλλειψη hdmi σαφώς και δεν επηρεάζει τη δυνατότητα του υπολογιστή να κάνει σωστή αναπαραγωγή των .mkv. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να δει σε εξωτερικό monitor ή οθόνη plasma ή lcd, υπάρχει έξοδος vga, που κάνει μια χαρά τη δουλειά της.

Επίσης, στην αναπαραγωγή μουσικής τα πάει καλά (νομίζω ότι η ποιότητα της onboard κάρτας ήχου είναι αρκετά καλή, για κάποιον που δεν έχει εξωπραγματικές απαιτήσεις από ένα μηχανάκι των 400 ευρώ). Τα ηχειάκια του είναι μεν αναιμικά, αλλά όχι απογοητευτικά, ενώ σε περίπτωση που συνδεθούν εξωτερικά ηχεία στην έξοδο ακουστικών, η απόδοση είναι παραπάνω από ικανοποιητική.

Εν κατακλείδι, για μένα σαφώς και μπορεί να παίξει το ρόλο του media center, υπό την προϋπόθεση ο άνθρωπος που το αγοράζει να μην έχει παράλογες απαιτήσεις (π.χ. ματρόσκες 1080p).

Last edited:
Περιμένετε λιγάκι ακόμα να βγουν τα νέα netbooks με πλατφόρμα Nvidia ION και θα παίζουν και 1080p full spec.

http://www.nvidia.com/object/io_1229608554532.html
Σωστός!

Και επίσης περιμενετε να βαλουν πανω και τον διπύρινο Atom! :grandpa:

Οταν γινει αυτό θα πάρω κι εγώ ένα! :a0210:

Βλέπω τους επόμενους μήνες να γίνεται της τρελής από νέα μηχανάκια που θα θέλουν να εκμεταλλευτούν το HD content!!!

Media player έβγαλε η WD, media player και η Iomega!!!
Έρχονται σε πολύ λίγο της Creative, της Logitech.
Τα netbooks κερδίζουν συνεχώς έδαφος χάρη στις δυνατότητες τους για χρήση εφαρμογών διασκέδασης (εκτός από παιχνίδια-ακόμα...)
Αυτή τη στιγμή, τα τωρινά Netbooks μάλλον είναι αρκετά αδύνατα, αυτά που έρχονται όμως....

Κάτι μου λέει πως σε λίγο καιρό αντί για DVD Player στο σαλόνι μας θα έχουμε κάτι άλλο....

Απάντηση: Re: Κάνουν τα netbooks για multimedia player??

ναι και η απαντηση ειναι ενα μεγαλο και ξερο οχι,για αλλη χρηση βγηκαν στην αγορα.

Εισαι τοσο σιγουρος?? Εχω το msi U100 και δοκιμαζω mkv σε αυτο πριν τα περασω στο dvico που εχω. Σε πληροφορω οτι εμενα μου τα παιζει μια χαρα.

...και με λιγη υπομονη, σε λιγο η acer θα βγαλει το EEE PC BOX 204 και 206 και θα μπορεις να παιζεις τα παντα!!! Δες εδω:
http://www.asus.com/news_show.aspx?id=13626

To 202 είναι στα 257 (http://www.skroutz.gr/search?keyphrase=ASUS+B202)

To e-shop το έχει 360 χωρίς να μπορώ να καταλάβω το γιατί (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.908602).

netbook με ψηφιακή ήχου, υπάρχει? Εαν όχι... στέρεο από mkv = :tdown:

(υγ. σε ένα γρήγορο τεστ με το εεε901/ΧΡ μου, σαν να ζοριζόταν με τα 720p... θα ξαναδοκιμάσω όμως γιατί δεν το πάλεψα ιδιαίτερα)

Re: Απάντηση: Κάνουν τα netbooks για multimedia player??

netbook με ψηφιακή ήχου, υπάρχει? Εαν όχι... στέρεο από mkv = :tdown:

(υγ. σε ένα γρήγορο τεστ με το εεε901/ΧΡ μου, σαν να ζοριζόταν με τα 720p... θα ξαναδοκιμάσω όμως γιατί δεν το πάλεψα ιδιαίτερα)

το εεε902

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κάνουν τα netbooks για multimedia player??

το εεε902

είσαι σίγουρος ότι υπάρχει eee 902? Οχι ότι ξέρω και όλη την οικογένεια απ'έξω, αλλά 902 δεν θυμάμαι να έχει η σειρά...

εκτός και αν εννοείς το eee box 202, το οποίο δεν είναι netbook...

Status
Not open for further replies.