Καποδίστριας (2025)

Βαθμολογήστε την Ταινία:

• Εξαιρετική

Votes: 0 0.0%
  • Πολύ Καλή

• Καλή

• Μέτρια

• Total voters
    2

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
103,568
Εκεί ψηλά.....
maxresdefault.jpg

"Η ταινία «Καποδίστριας» είναι μία ιστορική ταινία που διαδραματίζεται στις αρχές του 19ου αιώνα και αναφέρεται
στην αληθινή ιστορία του μεγαλύτερου Έλληνα πολιτικού και πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια,
μετά την απελευθέρωσή της από τους Οθωμανούς. Υπερασπίζεται με σθένος, καλοσύνη και αξιοπρέπεια την ελευθερία
του κάθε ανθρώπου, θυσιάζοντας ακόμη και τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, και δεν διστάζει να συγκρουστεί με τις
δυνάμεις του κακού, θυσιάζοντας πλούτη, δόξα και διεθνή αναγνώριση.

Όταν η Ελλάδα αποκτά την ελευθερία της, ο Καποδίστριας καλείται να αναλάβει πρώτος Κυβερνήτης. Παρότι
διαισθάνεται ότι θα δολοφονηθεί, αποδέχεται αγόγγυστα την μοίρα του και θυσιάζεται, υπηρετώντας με πίστη
και αφοσίωση την πατρίδα του. Αυτή η θυσία τον οδηγεί στην αληθινή ελευθερία."

25 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους

Κριμα μια τοσο ωραια ιστορια να γινεται ταινια απο τον Σμαραγδη....

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Καποδίστριας | Official Trailer
Tanweer

Last edited by a moderator:
Έχει δόσεις μυθοπλασίας και υπερβολής;

Αποκλείεται να είπε ότι η φυλή μου είναι απόγονοι των Μινωιτων των κλασσικών ελληνων και των βυζαντινών.

Ακόμη και μυκηναιους να έλεγε πάλι λάθος θα ήταν.
Δεν έζησε να δει τις πρώτες ανασκαφές κανενός από αυτών.

Θα δούμε πολλά μαργαριτάρια μάλλον...

Αποκλείεται να είπε ότι η φυλή μου είναι απόγονοι των Μινωιτων των κλασσικών ελληνων και των βυζαντινών.

Παντως, ουτε σημερινοι θα σκεφτουν εαν τα λεχθεντα προηγηθηκαν των ανασκαφων.
Ψιλα γραμματα ..... μαλλον ..... 😙😚

Μ'αρεσει αυτος ο ηθοποιος ετσι που τον βλεπω στον ρολο.

Θα το δω σιγουρα.

Δεν ειναι χολυγουντ και φαινεται, αλλα δεν πειραζει. Οταν το χολυγουντ θα βγαλει Ελληνικες ταινιες θα εχει αναφορες.

Μ'αρεσει αυτος ο ηθοποιος ετσι που τον βλεπω στον ρολο.

Θα το δω σιγουρα.

Δεν ειναι χολυγουντ και φαινεται, αλλα δεν πειραζει. Οταν το χολυγουντ θα βγαλει Ελληνικες ταινιες θα εχει αναφορες.
Μάλλον θα πικραθείς αγαπητέ Ζωρζ..

Μάλλον θα πικραθείς αγαπητέ Ζωρζ..
Θα δουμε. Εχω πικραθει απο τοσα και τοσα δεκαετιες τωρα. Μια παραπανω, τουλαχιστον θα ειναι για τον Καποδιστρια.

Σαν εικονογραφημενο αφηγημα θα το δω γνωριζοντας οτι δεν υπαρχουν πολλα μεσα, βλεπε καθολου, οπως ολα αυτα τα εργα τελευταια ( Αθανασιος Διακος, Εξοδος, Πολιορκια, Ο Θεος αγαπαει το χαβιαρι)
Απο το τρεηλερ φαινεται οτι φερει περισσοτερο για τηλεφιλμ παρα για ταινια.
Κακα τα ψεματα. Για να κανεις ιστορικο εργο θελει τεραστεια μεσα. Και ακομα και αν τα εχεις μπορει να αποτυχει. Ειναι το πιο δυσκολο το πιο απαιτητικο και το πιο πολυεξοδο ειδος.

Αλλιως δεν κανεις τιποτα, δεν προχωρας ποτε, και θα βλεπουμε τουρκικα σηριαλ και τις αρετες του Μωαμεθ του Β.
Θελει καλοπροεραιση και βημα-βημα να ελπιζουμε να δημιουργηθει ενα σινεμα του ειδους στην Ελλαδα.

Κακά τα ψέματα. Το θέμα κινηματογράφος καταλήγει πάντα στο οικονομικό. Κανένας δεν κάνει αυτήν την δουλειά για την ψυχή της μάνας του.
Πολύ σωστά οι ιστορικές ταινίες με σοβαρή παραγωγή είναι ένα πολυέξοδο πρότζεκτ το οποιο πρέπει στο τέλος αν μη τι άλλο να βγάλει τα λεφτά του.
Ένα λοιπόν καθαρά ελληνικό θέμα όπως ο τίτλος της ταινίας αυτής ποιους αφορά ; Κατά 100% τους Έλληνες. Μην γελιόμαστε. Άρα το potential κοινό είναι 10 εκ άνθρωποι .
Από αυτούς περιμένουν να μαζέψουν εισπράξεις από τους κινηματογραφους και αργότερα από καμία συνδρομητική πλατφόρμα cosmote/nova. Σωστά;

Και ερωτω; Πόσες εισπράξεις; Πόσοι θα το δουν; Εδώ blockbusters παίζονται και τα εισιτήρια που κόβονται στην Ελλάδα είναι ένα δεκαδικό μπροστά στα παγκόσμια εισιτήρια.

Επομένως καλά τα ευχολόγια αλλά θεωρώ ποτέ δεν πρόκειται να δούμε παραγωγές χολιγουντιανού επιπέδου που έχουμε καλομάθει. Εκτός κι αν βρεθεί ένας τρελός δισεκατομμυριούχος να χώνει ασυστολα χρήμα για να γυρίζει ελληνικες ταινίες χωρίς να τα βγάζει ποτέ τα λεφτά του.

Λέτε για την Τουρκία. Μήπως ξεχνάτε σε πόσα εκατομμύρια κόσμο απευθύνονται; Τι να συγκρίνουμε τωρα;

• Like
Reactions: Cicadelic Ranger
Έχει δόσεις μυθοπλασίας και υπερβολής;

Θα δούμε πολλά μαργαριτάρια μάλλον...

Παιδια....... μιλαμε για τον Σμαραγδη.

Που κανει ταινιες του φαινεσθαι χωρις καμια ψυχη και χωρις κανενα ταλεντο.

Που υπαρχει απλα επειδη εχει αλλες......ακρες. Μιλαμε για την ντροπη της ελληνικης σκηνοθεσιας οτι ταινια πιανει - ως θεμα- την καταστρεφει.

Προσωπικα οταν ειδα το τρειλερ με επιασαν τα γελια.....ο Παπαφλεσσας ειχε περισσοτερο τσαγανο

Ο Γιάννης Σμαραγδής απαντά στις επικρίσεις για το τρέιλερ της ταινίας Καποδίστριας​

Εκτος απο αταλαντος ειναι και στην κοσμαρα του πλεον.

Αν και δεν περιμένω τίποτα καλό από τον Σμαραγδή, το trailer δε μου φάνηκε φτηνιάρικο, μάλλον το αντίθετο, πιο πολύ δηλαδή μάλλον έπασχε από αυτή την παραγυαλισμένη αισθητική τύπου Netflix. Δε νομίζω να το δω γιατί πραγματικά τον αντιπαθώ και σαν καλλιτέχνη και σαν άνθρωπο, αλλά σε αυτό το επίπεδο (δηλαδή της φτήνιας) μου φάνηκε άδικη η κριτική. Βέβαια, όπως γράφουμε και σε παραδίπλα νήμα, το trailer δεν αρκεί για να καταλάβει/βαθμολογήσει κανείς μια ταινία.

Φουσκωσανε τα πατωματα .

Συνωμοτησανε ολοι οι κακοι για να σταματησουν αυτον τον ταλαντουχο υπερσκηνοθετη ? Τι πραγμα και αυτο.

Αν ηθελε ο Σμαραγδης να γινει μια "εθνικη" προσπαθεια για ταινια για τον Καποδιστρια ας εκανε την παραγωγη και να ηταν κανας αλλος σκηνοθετης.

Οι Γαλλοι πχ μια χαρα ταινιες κανουν εσχατως αντιστοιχως απο την Pathe με γαλλικους χαρακτηρες , σοβαρες παραγωγες.

Ο αταλαντος εχει κανει την μια μπαρουφα μετα την αλλη και προτιμα να κανει κομματικη πολιτικη για να αντλει λεφτα για τις βλακειες που θεωρει αριστουργηματα.

Eγω τον Σμαραγδη τον ξερω απο οταν ημουν Ελλαδα νεαρος, δηλ βλεπε πριν το 90

Εκανε ντοκυμαντερ, μονογραφιες, πορτραιτα επι σπουδαιοων Ελληνων του πνευματος. Καταπληκτικα.

Τοσο που απο τα ελαχιστα πραγματα που μετεφερα εδω ηταν κατι βιντεοκασσετες που ειχα γραψει για τους μεγαλους ποιητες της ανθρωποτητας,,, Σεφερη ( εκπομπες Κιχλη και Δελφοι) Ελυτη, Καββαδια...
Ειναι οτι καλυτερο εχω δει στη ζωη μου σε οτι αφορα Μονογραφιες και εχω δει πολλες και πανταχωθεν. Βεβαια κανεις δεν υποχρεουται να θεωρει τα αισθητικα μου κριτηρια ανεπαρκη, αλλα αυτο ισχυει για ολους.

Εγω θεωρω αυτον τον Φραγκουλη ανεπαρκη, τον εμαθα εδω μεσα και ειδα τη φυλλαδα του με κριτικες, καμμια εμπιστοσυνη στην αισθητικη του. Αμισες εκφρασεις απο αυτους τους υπεροπτες τους μη μου απτου που πετανε καποιες εκφρασεις γαλλικες ενα σωρρο αγκλικουρες για να κανουν τον κοσμογυρισμενο.
Μυριζει Κλικ απο μακρυα.

Εχω δει απο αυτο επισης τον Καζατζακη. Και το Χαβιαρι.
Αξιοπρεπεις χωρις κατι εξαιρετικο αλλα εξιοπρεπης
Δεν ειναι για να κανει ταινιες δρασης και μεγαλων κινησεων πληθους, και μαλλον το ξερει και ο ιδιος, ουτε εχει τα μεσα αλλα για να διηγηθει μια ιστορια γιατι οχι.

Εμεις που εχουμε μεγαλωσει με κλασσικα εικονογραφημενα μια χαρα μπορουμε να δουμε τετοιες "θεατρικες".

Επιπλεον τον ειδα σε συνεντευξεις και τον βρισκω πολυ συμπαθη και ταπεινο. Προτιμω να κραξω τον Νολαν. :LOL:

Ασε που ενα σωρρο κοσμος θα ξεστραβωθει γιατι η μεγαλη...τεραστεια πλειοψηφεια δεν ξερει που παν τα τεσσερα γιατι ποτε δεν τον ενδιεφερε...
Τωρα που θα ειναι τζαμπα ισως δει και ενδιαφερθει.

• Like
Reactions: protrudi
Εχω δει απο αυτο επισης τον Καζατζακη. Και το Χαβιαρι.
Αξιοπρεπεις χωρις κατι εξαιρετικο αλλα εξιοπρεπης
Δεν ειναι για να κανει ταινιες δρασης και μεγαλων κινησεων πληθους, και μαλλον το ξερει και ο ιδιος, ουτε εχει τα μεσα αλλα για να διηγηθει μια ιστορια γιατι οχι.

Δηλαδη εσυ που τα εχεις δει τον θεωρεις τωρα μετριο εστω σκηνοθετη/δημιουργο ?

Ενας αταλαντος και κυριως ξιπασμενος ειναι ( στο λεω εγω που εχω συνεργαστει μαζι του και κυριως ειμουν και επι χρονια συνεργατης του αδερφου του που ηταν ο πραγματικος καλλιτεχνης της οικογενειας των 3 αδερφων) που νομιζε οτι θα γινοταν ο Αγγελοπουλος στην θεση του εκλιποντος Αγγελοπουλου στην κινηματογραφικη σκηνη της χωρας -του προεκυψε βεβαια ο Λανθιμος και καθε κουβεντα πηγε περιπατο μιας και αυτος ειναι κανονικος σκηνοθετης ασχετως αν σου αρεσουν οι ταινιες του--

Εσυ που ζεις και Γαλλια ας πουμε τι αποψη εχεις για τις τελευταιες ταινιες της PATHE που επισης αποφασισε να καταπιαστει με κλασσικα εργα και χαρακτηρες ?

Και ερχεται και η ταινια για τον ΝτεΓκωλ που ακομα δεν εχουμε ανοιξει νημα .

Δηλαδη εσυ που τα εχεις δει τον θεωρεις τωρα μετριο εστω σκηνοθετη/δημιουργο ?

Ενας αταλαντος και κυριως ξιπασμενος ειναι ( στο λεω εγω που εχω συνεργαστει μαζι του και κυριως ειμουν και επι χρονια συνεργατης του αδερφου του που ηταν ο πραγματικος καλλιτεχνης της οικογενειας των 3 αδερφων) που νομιζε οτι θα γινοταν ο Αγγελοπουλος στην θεση του εκλιποντος Αγγελοπουλου στην κινηματογραφικη σκηνη της χωρας -του προεκυψε βεβαια ο Λανθιμος και καθε κουβεντα πηγε περιπατο μιας και αυτος ειναι κανονικος σκηνοθετης ασχετως αν σου αρεσουν οι ταινιες του--

Εσυ που ζεις και Γαλλια ας πουμε τι αποψη εχεις για τις τελευταιες ταινιες της PATHE που επισης αποφασισε να καταπιαστει με κλασσικα εργα και χαρακτηρες ?

Και ερχεται και η ταινια για τον ΝτεΓκωλ που ακομα δεν εχουμε ανοιξει νημα .

Για το τελευταιο που με ρωτας θα απαντησω απλα... περιμενω με τεραστεια ανυπομωνησια και το τριτο των σωματοφυλακων.

Εξαιρετικα φιλμ σε ολα τα επιπεδα, ειχα κανει προταση και στο αναλογο νημα εδω. Θα εβαζα και το Vaincre ou Mourrir (Νικη η Θανατος)μεσα που ειναι καθαρα ιστορικο.
Αλλα αυτο ειναι η απαντηση εναντια σε ενα επι χρονια μιζερο σινεμα, η συχνα πυκνα ψιλοαρρωστο, που επιζει με χρηματοδωτησεις του κρατους αλλιως δεν θα υπηρχε καν.
Σε αυτα τα φιλμ εχουμε να κανουμε με επενδυση τεραστειων κεφαλαιων απο συγκεκριμενους μεγιστανες που εχουν παρει το πανω χερι και στα μηντια και ευελπιστουμε θα αλλαξει η ολη κατασταση. Καμμια σχεση με τα πενιχρα μεσα του Σμαραγδη.

Για το πρωτο που λες, μου φαινεται αρκετα προσωπικο για να εκφερω γνωμη. Δεν γνωριζω καν τον αδελφο για τον οποιον μιλας.
Τα ντοκυμαντερ που ειχα δει ναι θεωρω οτι τα εκανε με πολυ εμπνευση.
Οι 2 ταινιες που ειδα ενταξει ειχαν ελειψεις, ο Καζαντζακης περασε ομως το νοημα. Τουλαχιστον αυτος παλευει δεκαετιες να κανει καποι φιλμ για σημαντικους Ελληνες. Το κανει καποιος αλλος να συγκρινουμε ; Δυστυχως οχι. Οποτε θα δουμε αυτο.

Last edited:
Αλλα αυτο ειναι η απαντηση εναντια σε ενα επι χρονια μιζερο σινεμα, η συχνα πυκνα ψιλοαρρωστο, που επιζει με χρηματοδωτησεις του κρατους αλλιως δεν θα υπηρχε καν.

Μα και αυτος απο χρηματοδοτησεις εχει κανει τα σκουπιδια που θεωρουμε ταινιες τωρα....δεν ειναι οτι βγηκαν στην αγορα κανονικα εκαναν πωλησεις και η αγορα η ιδια του εδωσε λεφτα γιατι τα φερνει πισω οπως γινεται δηλαδη σε καθε υγιη κλαδο κινηματογραφικων παραγωγων παγκοσμιως......

Και αυτος στην επετεια ειχε βγει......γιατι ξερει οτι οι ταινιες του δεν αποφερουν εμπορικα επειδη ειναι κακες και αυτος ανεπαρκης. Ομως στηριζει την επετεια αυτη στο "εθνικο" προιον και σε πολιτικες επαφες που εμενα προσωπικα μου προκαλει απεχθεια για ανθρωπο - θεωρητικα- της κινηματογραφικης τεχνης.

Και το βιντεο αν δεις παραπανω που μπηκε σημερα με την συνεντευξη του καταδειχνει ακριβως αυτον τον προβληματικο του χαρακτηρα.

Δεν ειναι τυχαιο που στον σκηνοθετικο /κινηματογραφικο κυκλο ανθρωπων του χωρου δεν εχει καμια εκτιμηση οχι τωρα........πολλα χρονια πριν . Ο ιδιος του ο αδερφος (διευθυντης φωτογραφιας ηταν, εχει φυγει πλεον) τον θεωρουσε οχι απλα αχρηστο αλλα και αταλαντο και μαλιστα ειχε παρατησει και μια ταινια του αδερφου του στην μεση (νομιζω το Ελ Γκρεκο) γιατι δεν τον αντεχε αλλο και αναλαβε ο Αρης Σταυρου να την τελειωσει.

Ο ιδιος ηταν για εμενα ενας απο τους top5 Dops της Ελλαδας οταν ζουσε και ειχα την τιμη να δουλεψω πολυ ως βοηθος του .

Last edited:
Μα και αυτος απο χρηματοδοτησεις εχει κανει τα σκουπιδια που θεωρουμε ταινιες τωρα....δεν ειναι οτι βγηκαν στην αγορα κανονικα εκαναν πωλησεις και η αγορα η ιδια του εδωσε λεφτα γιατι τα φερνει πισω οπως γινεται δηλαδη σε καθε υγιη κλαδο κινηματογραφικων παραγωγων παγκοσμιως......

Και αυτος στην επετεια ειχε βγει......γιατι ξερει οτι οι ταινιες του δεν αποφερουν εμπορικα επειδη ειναι κακες και αυτος ανεπαρκης. Ομως στηριζει την επετεια αυτη στο "εθνικο" προιον και σε πολιτικες επαφες που εμενα προσωπικα μου προκαλει απεχθεια για ανθρωπο - θεωρητικα- της κινηματογραφικης τεχνης.

Και το βιντεο αν δεις παραπανω που μπηκε σημερα με την συνεντευξη του καταδειχνει ακριβως αυτον τον προβληματικο του χαρακτηρα.

Δεν ειναι τυχαιο που στον σκηνοθετικο /κινηματογραφικο κυκλο ανθρωπων του χωρου δεν εχει καμια εκτιμηση οχι τωρα........πολλα χρονια πριν . Ο ιδιος του ο αδερφος (διευθυντης φωτογραφιας ηταν, εχει φυγει πλεον) τον θεωρουσε οχι απλα αχρηστο αλλα και αταλαντο και μαλιστα ειχε παρατησει και μια ταινια του αδερφου του στην μεση (νομιζω το Ελ Γκρεκο) γιατι δεν τον αντεχε αλλο και αναλαβε ο Αρης Σταυρου να την τελειωσει.

Ο ιδιος ηταν για εμενα ενας απο τους top5 Dops της Ελλαδας οταν ζουσε και ειχα την τιμη να δουλεψω πολυ ως βοηθος του .

Kαταλαβαινω οτι εχεις καποια προσωπικη διαφορα με τον Σαμραγδη τον σκηνοθετη, αλλα μην συγκρινεις πραγματα ασυγκριτα ρε Κος
Αλλο ο σκηνοθετης Σμαραγδης, αλλο ο αδελφος του. αλλο εκανε ο ενας αλλο ο αλλος, αλλα τα λεφτα που παιρνουν οι Γαλλικες παραγωγες, αλλα τα λεφτα που δινει ενα μοναστηρι κλπ.

Ενταξει αισθητικα το βλεπω. Ο ανθρωπος κανει flat σινεμα. Μια σκηνη σε οριζοντιο επιπεδο μια καμερα σε μιση αποσταση και τα λενε μεταξυ τους. Ουτε Loop ουτε εναερια ουτε περιεργα φιλτρα. Κανενας εντυπωσιασμος. Αυτο το βλεπουμε. Αλλα παρ'ολα αυτα διηγειται την ιστορια. Την παρουσιαζει με εικονα. Και την βλεπεις...τουλαχιστον.