Κάρτες ήχου με I2S out

θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να ασχοληθούμε με μετρήσεις και με διάφορες μεθόδους ώστε να δούμε τα λάθη μας και τις δυνατότητες ενώ ακόμα παραπέρα θα ήταν δυνατόν να έχουμε μια λίστα με τον εξοπλισμό όλων μας ώστε να βοηθούμε περεταίρω στις μετρήσεις και τα υπόλοιπα μελή. Ο Μανόλης (lemon) π.χ έχει μετρήσει πολλές φορές με επιτυχία και με συνεχή βελτίωση του εξοπλισμού και της μεθοδολογίας. Στις μετρήσεις επίσης συχνά βλέπουμε το Τάσο (tmjuju) να ασχολείται με το θέμα ζεστά. Ακόμα μου έρχονται στο μυαλό Γιώργος (gfle) o Λάμπρος (tonal) ο Μανώλης (Morfeas) επίσης ο Πάνος Τσιτιμάκης, ο Βαγγέλης ο καινούργιος και φυσικά ο πρόεδρος (λέγε με Τυροβολά). Όσο αφορά το jitter δοκίμασα πρόσφατα το όρο μερικών sampling μηχανημάτων και βρήκα ένα συνολικό ποσό 100 psec. Αυτό θεωρώ πως είναι και το όριο των μετρήσεων που έχω τη δυνατότητα να κάνω με τρόπο άμεσο και όχι υποθετικό ή υπολογιστικό. Σας παραθέτω ένα μικρό video και τμήμα του εξοπλισμού.
http://www.youtube.com/watch?v=LqZGWDsMv0c
Το σύνολο του jitter αφορά γεννήτρια sampling head καλώδιο και digitizer – παλμογράφο (αθροιστικό). Ίσως μερικοί να δείτε πως είναι το jitter σε τόσο μικρούς χρόνους για πρώτη φορά. Θα βελτιωθεί ακόμα περεταίρω με στόχο τα 30 – 10 psec. Δυστυχώς οι παρούσες καταστάσεις (οικονομικά, επαγγελματικά, οικογενειακά με κρατούν μακριά από την πιο συστηματική ενασχόληση αλλά πιστεύω πως αν οργανωθούμε θα έχουμε πολύ παιχνίδι. Περιμένω περιγραφές από τον κάθε ένα για τις μεθοδολογίες και τον εξοπλισμό στο κυνήγι του τέρατος του jitter.
 

Attachments

  • jitter.jpg
    jitter.jpg
    95.8 KB · Views: 208
Οι μετρήσεις είναι βασικό κομμάτι σε οποιαδήποτε κατασκευή/μετατροπή/βελτίωση. Λύση μπορείς να δώσεις σε κάτι μόνο όταν ξέρεις πως συμπεριφέρεται, κάτι που δεν έχει να κάνει μόνο με το jitter και τα ψηφιακά. Για παράδειγμα πόσο θόρυβο περνάει ένα crystal oscillator στην τροφοδοσία του και πόσο μακριά φτάνει αυτός ο θόρυβος στο κύκλωμα? Αντίστοιχα πόσο θόρυβος περνάει απο την τροφοδοσία και γίνεται superimposed πάνω στην έξοδο ενός oscillator?

Το δύσκολο κομμάτι στις μετρήσεις που θέλουμε καταλήγει τελικά να είναι το κόστος των μετρητικών μηχανημάτων. Οκ σίγουρα με προσοχή, γνώση, μελέτη και προσπάθεια βγάζεια καλά αποτελέσματα. Ότι και να κάνει όμως δεν μπορείς να ξεφύγεις από τις ακρίβειες των μηχανημάτων που έχεις.......το οποίο έχει έναν εκθετικό λόγο σχέσης με την τσέπη μας.....

Γενικά πάντος στις κατασκευές μου προσπαθώ να μην μπαίνω στην διαδικασία της απίστευτης βελτίωσης και του τρελού tunning αλλά πως να βρω τρόπο να "προσπεράσω" το προβλημα κάνοντας το υπόλοιπο σύστημα immune στο πρόβλημα. Παράδειγμα το jitter το έχουμε σε κάθε στάδιο που περνάει ήχος σε ψηφιακή μορφή. Όμως το jitter θα περάσει στο ακουστικό αποτέλεσμα μόνο στο στάδιο της μετατροπής στο DAC. Οπότε γνώμη μου είναι οτι σε εκείνο το σημείο πρέπει να το μειώσουμε-εξαλήψουμε με κάποιον τρόπο (π.χ. reclocking με καλό ρολόι αναφοράς) και όχι να βάλουμε χίλια δυο εξωτικά εξαρτήματα και να κάνουμε ένα device κτήνος για να μην έχει jitter...Η ιστορία έχει δείξει οτι τελικά αυτή η αντιμετώπηση δεν παίζει καλά...άσε που σε αφήνει και ταπί.