Κάρτες μνήμης και προγράμματα ελέγχου τους

Κάρτα 16-32GB ~90mb read/write από που ψωνίζουμε? (κατά λάθος ρώτησα και στην κινητή)...

sandisk extreme pro 32 στο skroutz ~25-30 ευρώ
στο κέντρο εχει αρκετα μαγαζια οποτε μπορεί και να σε βολευει

Αυτή θα σού πρότεινα και εγώ, 16αρα δεν νομίζω να βρείς παρά μόνο μτχ., έχω μία που χρησιμοποιουσα πάντα στην παλιά ΕΜ1 και ήταν η ταχύτερη κάρτα στην μηχανή αυτή, στην νεα ΕΜ1.2 πήρα μια Lexar 1000X 32GB με μεγαλυτερη ακόμη ταχύτητα read-write μιας και οι 2000Χ ήταν ακριβές και θέλαν update στο firmware για να μην κολάνε οπότε περίμενα να πέσουν οι τιμές τους.

Last edited:
Τελικά παράγγειλα 2 τέτοιες https://www.skroutz.gr/s/4821102/Samsung-Pro-SDHC-32GB-U1.html?from=account_favorites

σχεδόν 2 στην τιμή της μίας, και απ' ότι λέει το παλικάρι (και 2-3 σχετικά review) ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της. Όταν παραλάβω θα τις μετρήσω, και θα προσπαθήσω να δω διαφορές στην πράξη - προς το παρόν διαφορά στην ταχύτητα βλέπω μόνο μεταξύ των νεώτερων που έχω, τις οποίες μέτρησα και είναι ~70mb/sec ανάγνωση - ~20-30mb/sec εγγραφή, και κάποιων αρχαίων που έχω class 4...

Πολύ καλή τιμή πλάκα πλάκα!!! Μπράβο ''έξυπνη'' αγορά!!! Λεω να πάρω και εγώ μια-δυο για Back up...

και εγώ SANDISK Extreme PRO προτείνω.
Σφεντόνα και πολύ δουλεμένες.

Απλά δεν τις έχουν, πρέπει να περιμένεις καμιά 10αριά μέρες (έως ένα μήνα αν στραβώσει). Δεν με πειράζει, αφού απλά θέλω να "παρκάρω" τις παλιές στο χρονοντούλαπο για να μην μπερδεύονται με τις 4-5 class 10 που δουλεύω...

edit: μόλις με ενημέρωσαν ότι "το προϊόν δεν είναι διαθέσιμο στον προμηθευτή μας" - και αυτό ενώ είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνεννόηση - μπράβο, εξαιρετικά υπεύθυνη στάση από το citishop... :SFGSFGSF::bigcry:

Last edited:
Ο Κωτσόβολος ξεστοκάρει τις "παλιές" sandisk micro extreme 32GB HC I V30 στα 19,90 . Καλούτσικη τιμή, πήρα 2 και τις μέτρησα: R 88,5mb/sec - W 65,5mb/sec - δεν είναι κι άσχημα...

Οι μετρήσεις που αναφέρω είναι με το adapter και ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές.

Απάντηση: Re: Κάρτες μνήμης και προγράμματα ελέγχου τους

Όσοι ενδιαφέρονται για τις επιδόσεις της SanDisk Extreme Pro στην ΕΜ1.2 μπορούν να διαβάσουν το παρακάτω που αντιγράφω από το σχετικό νήμα της μηχανής καθώς και μια αστοχία που είχα με την Lexar 1000X που χρησιμοποιούσα για 1.5 χρόνο περίπου :

Επανέρχομαι με ένα παλιό τεστ για τις ταχύτητες των καρτών στην ΕΜ1 mkII: https://www.cameramemoryspeed.com/olympus-e-m1-ii/sd-card-speed-comparison-test/

Γνωρίζοντας τα παραπάνω και με βάση την τσέπη μου αλλά και την χρήση της μηχανής επέλεξα πριν ένα χρόνο περίπου ως μια φθηνή σχετικά λύση για τον 1ο γρήγορο καρτοδεκτη μια 32αρα Lexar 1000X που συνδιάζει τιμή και απόδοση για να σώνω τα RAW και μια 64αρα (SanDisk extreme Pro ή SAMSUNG Pro Plus 95/90Mb/s στον δεύτερο πιο αργό καρτοδεκτη για τα jpeg και περιστασιακή χρήση Video.

Για τις Lexar είχαν αρχικά αναφερθεί προβλήματα συμβατότητας με την γρηγορότερη σειρά 2000Χ που αντιμετωπίστηκαν στην πορεία εν μέρη με δεύτερη γενιά καρτών από την Lexar Rev.B και αντικατάστασης όσων προβληματικών παρουσιάστηκαν. Κάπου εκεί χρονικά τα βρόντηξε η μαμά Lexar και τελευταίες φήμες λένε ότι μάλλον περνά στα χέρια άλλης εταιρίας.

Η κάρτα μου Lexar 1000X δούλεψε άψογα για 1 χρόνο με πολύ μικρή όμως χρήση της μηχανής, πριν καμία βδομάδα άρχισε να μου βγάζει περιστασιακά card error και προχθές παρέδωσε πνεύμα και δεν γινόταν format πουθενά , ούτε στην μηχανή ούτε σε πισι ούτε με το ειδικό προγραμμα της Lexar. Ευτυχώς έχει lifetime gurantee και η αγορά μάλιστα είχε γίνει από ελληνικό μαγαζί (Photoagora) οπότε και θα αντικατασταθεί άμεσα από τον προμηθευτή είτε με ίδια είτε το μαγαζί θα μου πιστώσει τα χρήματα για αγορά οποιασδήποτε άλλης κάρτας ανάλογης αξίας.

Ευτυχως που τα Χριστούγεννα βγήκε σε προσφορά στο Amazon μια 64αρα SanDisk Extreme Pro 280 MB/s UHS-II, η οποία ήρθε πριν 2 ημέρες και πάνω που ημουν έτοιμος να τις τεστάρω έμεινα μόνο με αυτή για τον γρήγορο καρτοδεκτη.

Εχθες και σήμερα βρήκα λίγο χρόνο και έγραψα κάμποσες χιλιάδες κλικ για να τεστάρω όσο μπορώ την ταχύτητα ριπής της μηχανής και την αξιοπιστία της (λοκαρισματα κλπ.). Παρακάτω θα γράψω τα πιο ζουμερά συμπεράσματα:

Οι δοκιμες έγιναν με χειροκίνητη εστίαση, με και χωρίς IS, μεγάλη ταχύτητα κλείστρου 1/1000 σε όλα τα release mode, με την γρήγορη κάρτα στον 1ο καρτοδεκτη μόνη της να σώνει Raw και δεύτερη εκδοχή και με την δεύτερη κάρτα να σώνει ταυτόχρονα και Jpeg.

Παρατηρήσεις:

α) το IS ON ή OFF λίγο άλλαζε τα αποτελέσματα, ίσως να κόβει 1-2 FPS σε κάποιες extreme ταχύτητες γύρω στα 15 FPS.

β) με την γρήγορη κάρτα μόνο στον 1ο καρτοδεκτη το buffer της μηχανής σε όλα τα mode Η/L μηχανικό ή ηλεκτρονικό άδειαζε σχεδόν άμεσα και η μηχανή ήταν έτοιμη για επόμενη ριπή αλλά και για instant review.

γ)Όταν βαζεις την δεύτερη κάρτα το buffer μπουκώνει λίγο πιο γρήγορα (ανάλογα το mode), συνήθως στα 3-6s, οπότε μετά πέφτει και η max ριπή αλλά κυριως αργεί να καθαρίσει το γράψιμο στην δεύτερη κάρτα με αποτέλεσμα να μην μπορείς να κανεις instant review. Μπορείς όμως να συνεχίσεις να τραβάς ριπές , η μηχανή δεν <κλειδώνει>.

δ) Ασχετα με το τι γράφουν στο παραπάνω δημοσιευμένο τεστ για την κάρτα εγώ κατάφερα για εγγραφή RAW με μόνο αυτή μέσα στον 1ο καρτοδεκτη και σε περιορισμένο χρόνο (ανάλογα το mode) να πιάσω τις max ταχύτητες που έχει προδιαγράψει η OLYMPUS :
δηλ. στο H mode ηλεκτρονικό κλείστρο 60fps (αλλά για 1s μετά πέφτει στο επόμενο δεύτερο από 40fps στα 20fps και μετά μένει στα 10 FPS), H mode μηχανικό κλείστρο 15 FPS (για 4s περίπου μετά πέφτει στα 10fps), L mode μηχανικό κλείστρο 10fps το οποίο το κρατά συνεχόμενα για όση ώρα έχεις το δάχτυλο στο κλείστρο και τέλος στο L mode ηλεκτρονικό κλείστρο ελαφρά μικρότερη 16-17fps < max18fps στα πρώτα 3s€.

ε) με την δεύτερη κάρτα μέσα μου έκανε εντύπωση ότι σε L mode μηχανικό που δεν κολλάει καθόλου με την πρώτη κάρτα μέσα μόνο μπουκώνει το buffer στα 5-6s€, γιαυτο και μόνο τον λόγο όταν κανεις θέλει σταθερά 10fps συνεχόμενα για πολύ ώρα θα πρότεινα χρήση μόνο του γρήγορου καρτοδεκτη. Γενικά τα 10fps είναι υπεραρκετά είτε σε μηχανικό είτε σε ηλεκτρονικό για τα περισσότερα σπορ και αφήνουν καμπόσο χρόνο στην μηχανή να κάνει και όλα τα υπόλοιπα σωστά, δηλ. συνεχόμενη μέτρηση της έκθεσης, έλεγχο της εστίασης κλπ.

Last edited:
@Apollwn
Από την UHS-II SF-G64 της Sony ευχαριστημένος; Σου εμφάνισε ποτέ κάποιο πρόβλημα;
Ταχύτητες μέτρησες; Τις πιάνει;

Διαβάζω αρκετά παράπονα σε reviews χρηστών στο Amazon.com

Tzo πρόβλημα δε μου έχει βγάλει προς το παρόν, αν είναι γρήγορη .. την έχω μετρήσει πρακτικά μόνο μετρώντας δεύτερα .. χίλια ένα χίλια δύο.... στην αποφόρτιση της μπάφερ, ήταν ελάχιστα πιο γρήγορη απ ότι η Sandisk extreme Pro 256gb
Σήμερα αν προλάβω θα κάνω μια μέτρηση με χρονόμετρο και στον υπολογιστή ... αλήθεια υπάρχει πρόγραμμα γι αυτή τη δουλειά;

Last edited:
Το εγκατέστησα, ενδιαφέρον κατ' αρχήν το γεγονός ότι "βλέπει" μόνο τις κάρτες SD οπότε αποκλείεται να φορμάρεις κατά λάθος... κάτι άλλο! Επίσης μου αρέσει που τελειώνοντας αναφέρει αναλυτικά τα στοιχεία της.

Είδα επίσης αυτό: "Quick format deletes all the file/directory entries by initializing file system parameters of the card, but it does not delete the data written in files. Overwrite format deletes file/directory entries by initializing file system parameters of the card (same as with Quick format), and erases all data by overwriting the user data area completely. The Overwrite format takes more time to complete than the Quick format method." Το οποίο δεν καταλαβαίνω τι επιπτώσεις έχει στην διαχείριση της κάρτας?

Στη 2η περίπτωση δεν μπορείς να επαναφέρεις τα αρχεία αν κάνεις κατά λάθος διαγραφή. Η μέθοδος αυτή διαγράφει πλήρως τα δεδομένα γράφοντας επάνω τους, τη χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε πχ να πουλήσουμε την κάρτα.

Η 1η περίπτωση σβήνει το index της κάρτας και η μηχανή θεωρεί πως είναι κενή. Γράφει μετά επάνω στα ήδη υπάρχοντα data.
Η 2η περίπτωση σβήνει και το index αλλά και τα data της κάρτας, και την αφήνει "as new".

Απάντηση: Re: Κάρτες μνήμης και προγράμματα ελέγχου τους

Η πρώτη περίπτωση είναι μάλλον σαν το delete all files της μηχανής ( το οποίο στην πράξη δεν διαγραφεί τα αρχεία αλλά τον κατάλογο) και η δεύτερη σαν το format memory card της μηχανής (ή το ανάποδο :smash:)