Κάρτες μνήμης

Είχε ένα μαζί του φίλος που πήγε 1 μηνά διακοπές Νεπάλ και περίχωρα… συστήνεται ανεπιφύλακτα…αλλά μη ξεχνάμε ότι καμία φορά είναι επικίνδυνο να έχεις τα πάντα μέσα σε ένα μόνο δίσκο χωρίς backup.

Aυτό πήγα να πώ.. Καλύτερα 2-3 μνήμες που να τις πετάξεις σε 1-2 χρονια παρά ενας δισκος που μπορει να σου σκάσει ανά πασα στιγμη παιρνοντας τα πάντα στο διαβα του..

Ε και στο κατω κατω εδώ απαξιώνονται σώματα μερικών εκατοντάδων Ευρώ στις μνημες θα κολλησουμε ;

Δυστυχώς οι φωτογραφίες μας ανεξάρτητα από το βαθμο τεχνικής και εικαστικής τελειοτητας που μπορει να εχουν (η να μην έχουν) ολες διαθέτουν ενα μοναδικο χαρακτηριστικο : ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΝΤΙΚΑΣΤΑΤΕΣ και πιθανή απώλεια τους ειναι μη αναστρέψιμη (σε αντιθεση με άλλο υλικο που μπορει να αγοραστει εκ νέου ή να βρεθεί )..

Last edited by a moderator:
Εγω αντι για μνημη λεω να παρω αυτο.

Δυστηχως δεν υπαρχει στην Ελλαδα αλλα το εχω αγορασει (προηγουμενο μοντελο) για ενα φιλο απο Νεα Υορκη και ειναι εξαιρετικη κυση και κυριως αξιοπιστη.

Αντι να κανεις συλλογη απο μνημες που χανουν την αξια τους μαις και βγαινουν νεες και πιο γρηγορες....

είχα έναν PRETEC 40αρη και τελικά χτύπησε. ευτυχώς δεν έχασα πολλά και τα πήρα με το GET BACK FOR FAT.

Η καλύτερη λύση πλέον είναι μάλλον το IPOD TOUCH που είναι και φορητός ΗΥ.

Λυσεις υπαρχουν πολλες.

Και ολες καταληγουν οτι δεν χρειαζονται πολλες καρτες μνημης αλλα λιγες,καλες και γρηγορες για την μηχανη που εχουμε και στην συνεχεια ενα μεσο για ξεφορτωμα και αποθηκευση.

Ενα μικρο λαπτοπ για preview και ενα τετοιο μαραφετι ειναι η καλυτερη λυση.

Και ελεγχος και μερικη επεξεργασια και διπλο storage.

yg

Bλαση ο δισκος σε αυτο το πραγμα αλλαζει αν παθει κατι ,με μικρο κοστος.

Αρκει να σωσεις τα καδρα σου.

P3000_216x144.jpg

4-inch Epson Photo Fine® Ultra LCD
Adobe® RGB color space support
Fast downloads (memory cards/ USB devices)

Εγω εχω απο περσι αυτο και εχω ησυχασει. Εχω και 2 καρτουλες μια για καθε μηχανη, γεμιζει η μια την αδειαζω μεσα στο επσον (40gb) και σε 1-2 λεπτα ειμαι ετοιμος για shooting.

Eιναι´λιγο υπερβολη για την καθημερινοτητα αλλα το πηρα κυριως για ταξιδια οπου μπορει να τραβηξω πολλες. Στο σαφαρι τραβουσα απο 200-400 σε καθε drive οποτε καπου πρεπει ν αδειαζεις. Εδω τα σ/κ που τραβαω δεν το χρειαζομαι γιατι σαφως τραβαω λιγοτερες.

Θα μου πεις γιατι δεν επαιρνες 3-4 καρτες. Η απαντηση ειναι οτι οταν γυρναω απο τετοιο ταξιδι θελω να εχω τις φωτο σωσμενες σε 2 μερη. Το ενα ειναι το epson και το αλλο ειναι το macbook οπου τις περναω απο το επσον καθε βραδυ κατα την διαρκεια του ταξιδιου. Ετσι αν το ενα χαθει η κρασαρει θα εχω το αλλο.

Βεβαια ειναι ακριβο οποτε δεν προτεινεται παρα μονο αν καποιος τραβαει πολυ

Στη D80 χρησιμοποιώ μιά SD SanDisk ExtremeIII 8gb. Τραβώ JPEGs Large, Fine. Με τις ρυθμίσεις αυτές, ο μετρητής μου δίνει αρχικά, με άδεια μνήμη, ένα υπόλοιπο 1000 λήψεων, υπολογίζοντας μέγιστο μέγεθος για κάθε λήψη, κάτι όμως που σπάνια συμβαίνει.
Έτσι, έχω τραβήξει και 1150 στάσεις των +- 5,5 ΜΒ χωρίς κανένα πρόβλημα και υπήρχε χώρος για 100 περίπου λήψεις ακόμα.
Για τη D80 αγόρασα, μαζί με τη μηχανή, και μιά 2η εφεδρική SD SanDisk ExtremeIII 8gb φοβούμενος για ανεπαρκή χωρητικότητα. Αυτή η 2η κάρτα ποτέ δέν μου χρειάστηκε.

Στη D300 χρησιμοποιώ μιά CF Lexar Professional UDMA 16gb 300X. Τραβώ JPEGs Large, Fine. Με τις ρυθμίσεις αυτές, ο μετρητής μου δίνει αρχικά, με άδεια μνήμη, ένα υπόλοιπο 1400 λήψεων, υπολογίζοντας μέγιστο μέγεθος για κάθε λήψη, κάτι όμως που επίσης σπάνια συμβαίνει.
Σε κάποιο εκδρομικό τριήμερο, όταν τράβηξα ήδη 1000κάτι λήψεις, ο μετρητής μου έδινε υπόλοιπο περί τις 700 λήψεις ακόμη, δλδ 300 παραπάνω απ' τον αρχικό υπολογισμό της κενής κάρτας.
Για τη μηχανή αυτή δέν έχω εφεδρική κάρτα, θεωρώντας τη χωρητικότητά της υπεραρκετή για τη χρήση που κάνω.
Άν ποτέ προγραμματίσω ταξίδι 15 κι άνω ημερών, τότε θα πάρω μιά ίδια.

Ξέχασα για τη D300 ν' αναφέρω οτι, οι 1400 λήψεις υπολογίζονται με το JPEG compression ρυθμισμένο στο optimal quality. Άν πάμε σε size priority επίσης Large Fine, τότε ο μετρητής δείχνει, σε άδεια κάρτα, υπόλοιπο 2100 λήψεων.

Last edited:
Απάντηση: Re: Κάρτες μνήμης

Ένα netbook η Optimal Λύση.

Για πολυήμερες διακοπές... εγκρίνω κι επαυξάνω!
Άν μάλιστα έχουμε μαζί και κανα ανεξάρτητο αποθηκευτικό μέσο για καθημερινό μπακάπ (δυό-τρία επανεγγράψιμα δισκάκια CD-DVD) ώστε να μή χάσουμε τις λήψεις μας άν μας κλέψουν το λάπτοπ, τότε ακόμα καλύτερα!

Last edited:
εγω με την d90 τραβαω RAW+jpg fine σε μια 4αρα..(χρειαζομαι βεβαια καινουργια γιατι με αυτην ειναι απαλευτη η κατασταση :P)

H ULTRA II στα 2GB της Sandisk τι λέει για την D-60?

Δεν θα ήθελα να μπω στο τριπάκι να πάρω μια υπερ-γρήγορη κάρτα μνήμης και να μην την υποστηρίζει (την ταχύτητα) η μηχανή μου...

Με λίγο κάτω από 9 ευρώ σε e-μάγαζο καλά είναι?

αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι το γιατί παραμένουν τόσο ακριβές οι XD κάρτες....μπήκα στο skroutz πριν λίγο και η πιο φθηνή στα 2giga στοιχίζει 46 ευρώ...

Μπορεί κάποιος να μου λύσει την απορία

edit..έχει και με 23 τώρα το είδα but still

Γιατι υπαρχει μικρο αγοραστικο κοινο.

τόσο απλά..

έχε χάρη που μου έχουν χαλάσει οι υποδοχές για compact flash στην μηχανή,,και δεν έχω πάει να το φτιάξω...

το κακό είναι ότι αν προσπαθήσω να τραβήξω σε RAW με το 1 γιγα που έχω χάθηκα

η καλύτερη μου αγορά είναι η transcend 16άρα SDHC για την LX3 μου. Τραβάω πάντα σε RAW+JPEG και είναι απύθμενη! (+τα 720p video).

Στο PC μου δίνει 22-24mb/sec σε αντιγραφή από την κάρτα οπότε περνάνε και όλα πολύ γρήγορα.

Στις διακοπές κάνει παρέα μαζί με το netbook για backup και να τις βλέπουμε ;)

Έχει δοκιμάσει κανείς τις pretec (CF) τις γρήγορες? Αναφέρομαι σε αυτές με ταχύτητα 667x . Έχω διαβάσει καλά λόγια αλλά θέλω να ρωτήσω και την άποψη αν τις έχει δοκιμάσει κάποιος φίλος.

...
Δεν θα ήθελα να μπω στο τριπάκι να πάρω μια υπερ-γρήγορη κάρτα μνήμης και να μην την υποστηρίζει (την ταχύτητα) η μηχανή μου...
Αυτό πως το διαπιστώνουμε; (αρκεί ο τύπος της μνήμης ή υπάρχει και άλλο χαρακτηριστικό, πχ. τα 30ΜΒ/s μιας Sandisk Extreme, πως θα ξέρω αν αξιοποιούνται από τη (μέλλουσα) μηχανή μου;