Κασσέτες ήχου (νοσταλγικό νήμα)

Μια ακόμα κασέτα από την δεκαετία του '70

IMG_20251109_155858.jpg

Αγορασμένη στο Βέλγιο φυσικά, στην τότε γειτονιά και γενέτειρα της (Ολλανδόφωνης) Βελγίδας πεθεράς μου

IMG_20251109_155938.jpg

Ένα γρήγορο ψάξιμο στο νετ δεν μας βοήθησε να καταλάβουμε αν υπάρχει ακόμα το δισκοπωλείο..

Στην Λίντα πάντα κακοφαινόταν ότι ο Handel (Χά(ν)ντελ στην προφορά) , έπρεπε να είναι με αυτό το ä , δηλαδή Händel.
Αλλά εγώ πιστεύω ότι οι Ολλανδοί τύπωσαν στα αγγλικά και γι'αυτό το a δεν είναι ä

Αξιόλογο το "note" του Rick van der Linden .. διαβάστε το :

IMG_20251109_160214.jpg

Θα παρουσιάσω ακόμα 2 κασέτες (από τις συνολικά 8) , οι οποίες είναι ένα έργο (Volume 1 & 2) και για τις οποίες θα συζητήσουμε ένα "τεχνικό παράδοξο"

Είναι η Tosca του Puccini

IMG_20251109_163425.jpg

IMG_20251109_163615.jpg

Αγορασμένες την εποχή που η Λίντα ήταν ήδη μόνιμη κάτοικος Ελλάδας με τον (Έλληνα) άντρα της και την κόρη τους, αλλά τα καλοκαίρια τα πέρναγε στο Βέλγιο μαζί με την μικρή τότε Σία μου

IMG_20251109_163646.jpg

Το "τεχνικό παράδοξο" είναι το εξής :

IMG_20251109_164314.jpg

IMG_20251109_164334.jpg

Οι κασέτες είναι χρωμίου και όχι νορμάλ..

Όμως δεν υπάρχουν οι "έξτρα" τρύπες που επιτρέπουν στα κασετόφωνα με αυτόματη πόλωση να τις αναγνωρίσουν σαν τέτοιες.

IMG_20251109_164402.jpg

Βέβαια δεν θυμάμαι αν αυτό είναι χρήσιμο μόνο στην εγγραφή και είναι "άχρηστο" στην αναπαραγωγή...

Αν ισχύει το 2ο , ορθώς έπραξαν μιας και δεν πρέπει να σβήσει ποτέ για να γραφτεί κάτι άλλο στην ταινία...

Όπως και να έχει είναι η 1η φορά που έχω στα χέρια μου κασέτα εταιρείας που είναι χρωμίου και είμαι πάρα πολύ περίεργος για την ηχητική της απόδοση!

Αυτό το marantz στο τέλος θα βγει μόνο του από κει μέσα και θα με κυνηγάει με κανα ρόπαλο για να το συνδέσω ....

IMG_20251109_165402.jpg

ΥΣ..
Οι επόμενες 5 κασέτες θα ακολουθήσουν εδώ τις επόμενες μέρες αν δεν με "απορροφήσει" στο 100% το νέο μηχανάκι που θα έχω στο σύστημα από αύριο...

Χρωμίου και normal position
Απλά δεν στέκει..μούφα η υπόθεση
Και χωρίς εγκοπές ,αν και αυτές μπήκαν
Πιο αργά ,όταν βγήκαν κασετόφωνα
Με αυτόματη ρύθμιση πόλωσης.

Χρωμίου και normal position
Απλά δεν στέκει..μούφα η υπόθεση
Και χωρίς εγκοπές ,αν και αυτές μπήκαν
Πιο αργά ,όταν βγήκαν κασετόφωνα
Με αυτόματη ρύθμιση πόλωσης.

Οι κασέτες βγήκαν σε παραγωγή το '91
Ήδη υπήρχε η αυτόματη ρύθμιση πόλωσης , ακόμα και στα φτηνά μοντέλα (το 1ο μου deck το αγόρασα το '85 -AIWA AD-F250E- και ήταν με αυτόματη)

Οι κασέτες βγήκαν σε παραγωγή το '91
Ήδη υπήρχε η αυτόματη ρύθμιση πόλωσης , ακόμα και στα φτηνά μοντέλα (το 1ο μου deck το αγόρασα το '85 -AIWA AD-F250E- και ήταν με αυτόματη)
Εγώ το 82 ,Αlpage
Δεν είχε αυτόματη

• Like
Reactions: vlad66
Τεχνικό παράδοξο... τεχνική απάτη
Έχω δει χρωμίου κασέτα γερμανική
Αμερικανική και αγγλική σε πιο τσιμπημενη τιμή από τις απλές και γραφαν ξεκαθαρα
Chrome position

Τεχνικό παράδοξο... τεχνική απάτη
Έχω δει χρωμίου κασέτα γερμανική
Αμερικανική και αγγλική σε πιο τσιμπημενη τιμή από τις απλές και γραφαν ξεκαθαρα
Chrome position
Δεν είναι απάτη αν στην αναπαραγωγή δεν χρειάζεται να "ξέρει" το κασετόφωνο τι τύπο ταινίας διαβάζει...

Στην εγγραφή είναι 100% σίγουρο ότι χρειάζεται.. στην αναπαραγωγή είναι όμως ;;

@AUDIOINSPECTOR
Τι λες εσύ Χρήστο για αυτό ;;;

Βεβαίως και πρέπει να ξέρει, αλλιώς δεν κάνει σωστό eq.

Το πρώτο μου deck δεν καταλαβαινε αυτόματα, αλλά είχε διακόπτη.. αν τον έβαζες σε λάθος θέση έπαιζε λάθος..

Άρα τι είναι αυτό που έκαναν οι Ιταλοί στην κασέτα ;;;

Ιταλοί είναι, εγγυημένα έκαναν πατάτα.. το θέμα είναι αν η πατάτα ήταν "ταινία χρωμίου σε shell απλής" ή "γράψαμε ότι είναι χρωμίου χωρίς να είναι".

Είναι πολύ σκούρα η ταινία για να είναι απλή

Από ότι θυμάμαι οι προηχογραφημένες κασέτες χρησιμοποιούσαν ένα συγκεκριμένο τύπο ΟΕΜ κέλυφος και τις γέμιζαν με μαγνητοταινία σε ειδικό μηχάνημα ώστε η ποσότητα να αντιστοιχεί περίπου στη διάρκεια κάθε πλευράς του τίτλου. Ετσι γινόταν οικονομία στο μαγνητικό υλικό και ταυτόχρονα αν είχες κασετόφωνο auto reverse μόλις τελείωνε η πρώτη πλευρά σχεδόν άμεσα γινόταν η αναστροφή της κεφαλής από το κασετόφωνο για να ξεκινήσει η Β' πλευρά.

Πιθανολογώ επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο το σωστό κέλυφος με τις κατάλληλες οπές για να αναγνωριστεί ο τύπος της κασέτας μάλλον οι Ιταλοί ηχογράφησαν τους τίτλους αυτούς με το σωστό bias για μαγνητοταινία χρωμίου και έγραψαν στην ετικέτα ότι η σωστή αναπαραγωγή γίνεται στη θέση Normal με ισοστάθμιση 120 μs για να μη δημιουργήσουν κάποια σύγχυση σε όσους διέθεταν κασετόφωνα με αυτόματη αναγνώριση του τύπου της κασέτας και ταυτόχρονα να μη δυσαρεστήσουν μερίδα των υποψήφιων αγοραστών με κασετόφωνα αυτοκινήτου εκ των οποίων τα περισσότερα δεν είχαν επιλογή για κασέτες χρωμίου.

Σίγουρα θα ήταν κάπως τονισμένες οι υψηλές συχνότητες αλλά αυτό είναι κάτι που δεν θα ενοχλούσε τον περισσότερο κόσμο που τότε αγοράζε προηχογραφημένες κασέτες.

Οι Έλληνες μπακάληδες κάναν και μια άλλη
Κωμική πονηριά ,για να έχουν οι πλευρές της κασέτας ίση διάρκεια εφάρμοζαν τσεκούρι
Fade out ... Θυμάμαι ένα soundtrack ,music box η εταιρεία , το τελευταίο κομμάτι από τέσσερα λεπτά το κανανε δύο... Διότι τους τελείωσε η ταινία...
Αθάνατη ελληνική πατέντα

• Wow
Reactions: vlad66