Κασσέτες ήχου (νοσταλγικό νήμα)

Απ' τις πιο εμπορικές απλές 60άρες την δεκαετία των 80ς.. πάντα μαζί μου κάποιες απ' αυτές για το Walkman ..με θέματα από αξέχαστες βραδιές.

Εδώ πασίγνωστος Ροδίτης dj της γνωστής αλυσίδας Play Boy που έπαιζε σαν πρώτος εκεί 1979-1984 αν θυμάμαι καλά και ήρθε σαν μεταγραφή λίγο βορειότερα ..
Ένα κυριακάτικο καλοκαιρινό σόου με επιτυχίες της εποχής σε μιξάζ του ίδιου.
Μπορεί να πέρασε τα πάνδεινα,αλλά παίζει ακόμα έχοντας απολέσει φυσικά διαφάνεια, καθαρότητα, λεπτομέρειες κ.λπ.

Attachments

• IMG_20251208_201534.jpg
    IMG_20251208_201534.jpg
    1 MB · Views: 15
Απ' τις πιο εμπορικές απλές 60άρες την δεκαετία των 80ς.. πάντα μαζί μου κάποιες απ' αυτές για το Walkman ..με θέματα από αξέχαστες βραδιές.

Εδώ πασίγνωστος Ροδίτης dj της γνωστής αλυσίδας Play Boy που έπαιζε σαν πρώτος εκεί 1979-1984 αν θυμάμαι καλά και ήρθε σαν μεταγραφή λίγο βορειότερα ..
Ένα κυριακάτικο καλοκαιρινό σόου με επιτυχίες της εποχής σε μιξάζ του ίδιου.
Μπορεί να πέρασε τα πάνδεινα,αλλά παίζει ακόμα έχοντας απολέσει φυσικά διαφάνεια, καθαρότητα, λεπτομέρειες κ.λπ.
Είχε παρέλθει η καλη εποχή της disco
Από τα 82 ήταν ήδη στα σώσματα

Όπως προείπα το έγραψα για τους νέους που δεν έχουν ιδέα για την χρήση του μέσου.
Τα Mini disc έπαιζαν καλύτερα, αλλά ακόμα και τώρα τα περίπου 150 που έμειναν μου ακούγονται σαν Mp3 κατώτερης ανάλυσης.,αλλά η απουσία χιςς, τα έφερε σε όλες τις κονσόλες ραδιοφώνου.
Και ο ίδιος τα είχα για 'επιλογές' ή ντουμπλάρισμα.
Πολλοί γνωστοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί δεν τα χρησιμοποιούσαν.

Αν κάποιο αποθηκευτικό μέσο μου άρεσε πριν το cdr ήταν το DAT.. αυτό πλησίαζε κατα κάποιον τρόπο τα Cds.

Ούτε το DCC είχε ήχο σαν το DAT.

Μια χρωμίου ή πιο ακριβή με πολύ προσεκτική εγγραφή, καλώδιο σαν αυτά που είχα, τότε έπαιζαν.. αλλά όχι σήμερα.
Tο Sony Mini Disc μου πάντως παίζει ακόμα και ήταν πολύ εύχρηστο.
Εγω έχω δισκάκια απο το 2000 που ακούγονται εξαιρετικά ακόμα και σήμερα!!!

Αυτο που δεν ξέρουν πολλοί είναι πως είχε ρύθμιση όταν άκουγες απο το ραδιόφωνο πατώντας το rec να ξεκινάει η εγγραφή μερικά δευτερόλεπτα νωρίτερα για να δεις πρώτα αν σου αρέσει το τραγούδι!!!!

disco το 86?
......

Θυμάμαι πολλές εδώ στην Αθήνα από εκείνη την εποχή.

Μία ( η Roxy ) λειτουργεί ακόμα Παρασκευή και Σάββατο και είναι 800 μέτρα από το σπίτι μου.. άλλη μία είναι στις Τζιτζιφιές εκεί στην Καλλιθέα (η Boom Boom αν θυμάμαι καλά)

Θυμάμαι πολλές εδώ στην Αθήνα από εκείνη την εποχή.

Μία ( η Roxy ) λειτουργεί ακόμα Παρασκευή και Σάββατο και είναι 800 μέτρα από το σπίτι μου.. άλλη μία είναι στις Τζιτζιφιές εκεί στην Καλλιθέα (η Boom Boom αν θυμάμαι καλά)
Η boom boom έκλεισε πλέον αλλά το 86 υπήρχαν πολλες

• Wow
Reactions: vlad66
Μετα απο πολλαααα χρονια που ειχα ενα crown και μετεπειτα ενα kenwood"μην ρωτησετε μοντελα δεν θυμαμαι καθολου"
και εχοντας αποθηκευμενες περίπου 500 κασσετες μισες μισες δηλαδη γνησιες αλλα και γραμμενες σε καλη ποιοτητα απο επαγγελματικα μηχανηματα ενος φιλου ηχολήπτη τοτε,βρηκα σε πολη καλη ευκαιρία το Aiwa AD-F850 ολοκαίνουργιο στην κουτα του που ο ιδιοκτήτης του ηταν παλι ενας συνταξιούχος ηχοληπτης😁 και το ειχε βγαλει μονο και μονο απο την κουτα προσφατα για να κανει συντήρηση.

Attachments

• IMG_20251208_213844.jpg
    IMG_20251208_213844.jpg
    1.3 MB · Views: 21
  • IMG_20251208_213940.jpg
    IMG_20251208_213940.jpg
    1.3 MB · Views: 20
  • IMG_20251208_213947.jpg
    IMG_20251208_213947.jpg
    1.3 MB · Views: 22
  • IMG_20251208_215015.jpg
    IMG_20251208_215015.jpg
    808.9 KB · Views: 19
Είχε παρέλθει η καλη εποχή της disco
Από τα 82 ήταν ήδη στα σώσματα
Disco σε νησιά ευδοκιμούσαν λόγω ξένων πελατών μέχρι τα τέλη της δεκαετίας των 90ς.

Η μία εκ των δύο Heaven είναι η πασίγνωστή στο νησί μου ,αλλα και τριγύρω (όπου εργάστηκα στον τομέα μου βέβαια),δεν υπάρχει τώρα φυσικά για τους γνωστούς λόγους με τα all inclusive.

Η δεύτερη Heaven που γνωρίζω είναι στην Στογκχόλμη σε μια ανηφόρα,λίγο πιο κάτω απ' το γνωστό 'κέντρο ' της Jazz ,το Fasching με συναυλίες πολύ διάσημων δημιουργών.
Στην πρώτη που δούλεψα είχε υπεύθυνους μουσικής πολλά μεγάλα ονόματα από Αθήνα, Μύκονο, Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία..
Σχετικά νωρίς είχαν αλλάξει τα Pioneer με MK2.
Το πρόγραμμα στην κασέτα αφορά πρόγραμμα της Κυριακής 10ης Αυγούστου και φυσικά βρισκόμουν εκεί με γνωστές παρέες -επισκέπτες,Η χωρητικότητα ήταν πάνω από 2000 με επτά 'θεματικά' μπαρ, πισίνες και ένα τσιμεντένιο ιστιοφόρο που έκλεβε την παράσταση,private χώρους,πυκνή εξωτική βλάστηση, Gay bar κ.λπ.

Λέτε οι Βρετανοί να μην παρήγαγαν κασετόφωνα επειδή δεν το πίστευαν σαν μέσο αναπαραγωγής;στην διάρκεια της δεκαετίας των 70ς κατασκευάζονται κάποια,στην συνέχεια οι εταιρείες τους εξαγοράζονται από Ιάπωνας.
Αυτό τουλάχιστον γράφει ο Βρετανικός Τύπος σε κάποια τεύχη που κυκλοφόρησαν αρχές των 90ς (HFN,HFW).
Ούτε η Linn,Naim,Crimson,Aural,SME,MF κ.λ.π. κυκλοφόρησαν ποτέ Deck ,παρά μόνο η ARCAM ,το Delta 100 που είχε όμως μηχανισμό απ' την DENON ,ίδιο με την ναυαρχίδα της που ακόμα εχω.

TDK-SA έχω πάρα πολλές.

Είχε ασχοληθεί η NEAL βασισμένη στην εμπειρία της θυγατρικής Ferrograph
και σε μερικά καλά συμβόλαια με την Scotland Yard για κατασκευή ……..ανακριτικών κασετοφώνων.
Τα πρώτα NEAL 102 και 103 εμφανίστηκαν αρχές του 1970 και βασίζονταν σε αμερικανικό μηχανισμό της Advent με βρετανικά ηλεκτρονικά.
Προς το τέλος της δεκαετίας του 70 εμφανίστηκαν τα πολύ αξιόλογα και ιδιαίτερα ακριβά μηχανήματα NEAL 302 και 320 (το μόνο Βρετανικό τρικέφαλο που ξερω).
Υπήρχε η σκέψη από την NAIM να τα υιοθετήσει αλλά ήταν αργά, όπως και για τους περισσότερους κατασκευαστές, εκτός Ιαπώνων που ήδη κυριαρχούσαν.
Αλώστε το CD ήταν ήδη προ των πυλών.

Attachments

• Neal 320 Studio Cassette Recorder.jpg
    Neal 320 Studio Cassette Recorder.jpg
    885.4 KB · Views: 11
  • Neal 302 Studio Cassette Recorder.jpg
    Neal 302 Studio Cassette Recorder.jpg
    55.7 KB · Views: 11

Να επισημάνω ότι τώρα δεν έχει ντίσκο,αλλά σε κάθε 5άστερο υπάρχει θεματική βραδιά με ντίσκο όπου ανιματερ εξοπλισμένοι με τα απαραίτητα Δημιουργούν ατμόσφαιρα όπως ακριβώς ήταν στα 80ς/90ς και χορεύουν ασταμάτητα όχι βέβαια μέχρι πρωΐας.(μια φορά την εβδομάδα σε έκαστο).
Υπάρχουν αυτόκλητοι Djs ,αλλά και εισαγόμενοι διάσημοι που 'παίζουν' το πρόγραμμα,ο κατάλληλος φωτισμός,όμως σε λίγα επιτρέπεται η είσοδος από διπλανά.

Στην έξω πιάτσα υπάρχουν τα clubs όπως Αθήνα/ νησιά με ξένο και Ελληνικό ρεπερτόριο,που όμως δεν ικανοποιούν τους εκατομμύρια επισκέπτες που όλοι γκρινιάζουν για το ότι δεν υπάρχουν μέρη να διασκεδάσουν μεσήλικες.. αλλά..

Γνωστές ντισκοτέκ της Αθήνας που πήγα ήταν η Αυτοκίνηση,η ABC,η Divina,το εργοστάσιο..

Εγω έχω δισκάκια απο το 2000 που ακούγονται εξαιρετικά ακόμα και σήμερα!!!

Αυτο που δεν ξέρουν πολλοί είναι πως είχε ρύθμιση όταν άκουγες απο το ραδιόφωνο πατώντας το rec να ξεκινάει η εγγραφή μερικά δευτερόλεπτα νωρίτερα για να δεις πρώτα αν σου αρέσει το τραγούδι!!!!
Προχθές ο Γιώργος Πολυχρονίου στο G Poly Groove της Κυριακής sponsored από Exclusive Audio ,αναφέρθηκε στο midi disc και στην πρώτη κυκλοφορία που λέει ότι είναι το unplugged της Maria Carrey , ότι σαν υπεύθυνος της Sony πήρε κάποια,αλλά το μέσο δεν έπιασε.
Εγώ θυμάμαι σαν πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησε σε mini disc ήταν αυτό.
Το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησε σε μορφή MiniDisc ήταν το "Songs of Faith and Devotion" των Depeche Mode το 1993,

και σε μερικά καλά συμβόλαια με την Scotland Yard για κατασκευή ……..ανακριτικών κασετοφώνων.
Τα πρώτα NEAL 102 και 103 εμφανίστηκαν αρχές του 1970 και βασίζονταν σε αμερικανικό μηχανισμό της Advent με βρετανικά ηλεκτρονικά.
Προς το τέλος της δεκαετίας του 70 εμφανίστηκαν τα πολύ αξιόλογα και ιδιαίτερα ακριβά μηχανήματα NEAL 302 και 320 (το μόνο Βρετανικό τρικέφαλο που ξερω).
Υπήρχε η σκέψη από την NAIM να τα υιοθετήσει αλλά ήταν αργά, όπως και για τους περισσότερους κατασκευαστές, εκτός Ιαπώνων που ήδη κυριαρχούσαν.
Ναι αυτήν εννοούσα,όπως έγραψαν και τα βρετανικά έντυπα.
Τελικά επικράτησε σαν μοναδικό τρικέφαλο Βρετανικο το Arcam Delta 100 που δανείζεται τον μηχανισμό της Denon.
Εδώ με BASF .

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Είχε μεγάλη απήχηση η κασέτα απ' τις αρχές των 70ς, αλλά οι Βρετανοί το σνόμπαραν το μέσο.
Δεν έβγαλαν ούτε μια κασέτα,εποχές που η Basf πουλούσε με τα κιλά .
Νομίζω ότι ξεκίνησε και η Nad να κατασκευάζει κασετόφωνα από Βρετανία, αλλά μετακόμισε γρήγορα αφού άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Η πιο θρυλική ντίσκο της χώρας είναι η La luna στην Αντίπαρο..Έχω διαβάσει πολλά από ελληνικό και ξένο τύπο.
Αμφιβάλλω όμως αν είχε ποτέ τον ακριβό εξοπλισμό των disco που είχε αυτή που περιέγραψα.

Μια άλλη νοσταλγική χρήση της κασέτας που είχε σχέση με τις ντίσκο,είχε να κάνει με την εξεύρεση djs.
Άσχετα αν έψαχναν για πρώτο ή δεύτερο ή για έναν που σακατεύθηκε σε τροχαίο ή ενεπλάκη σε φασαρία (πολλά παραδείγματα) σε τουριστικές περιοχές απευθύνονταν σε αυτούς που ενδιαφέρονταν και είχαν στείλει μαζί με το βιογραφικό ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΑ και μια 90άρα χρωμίου με το πρόγραμμα απ την ντίσκο που έλεγαν ότι έπαιζαν.
Έτσι 'άκουγαν' το μουσικό του 'ύφος',την ροή του προγράμματος και κυρίως το μιξάζ.
Εκείνες τις εποχές ήταν απαραίτητη η μίξη σε αντίθεση με τα τωρινά δεδομένα που ένας dj παίζοντας στο ράδιο ή σε clubs είναι προσανατολισμένος σε άλλα.
Μ αυτόν τον τρόπο επέλεγαν και φυσικά συνέφερε γιατί κάποιος σοβαρός,επώνυμος κουβαλούσε μαζί του και καμιά κούτα με σιγκλς αλλά και πολύ δυσεύρετα samples,ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα.

Είχε μεγάλη απήχηση η κασέτα απ' τις αρχές των 70ς, αλλά οι Βρετανοί το σνόμπαραν το μέσο.
Δεν έβγαλαν ούτε μια κασέτα,εποχές που η Basf πουλούσε με τα κιλά .
Νομίζω ότι ξεκίνησε και η Nad να κατασκευάζει κασετόφωνα από Βρετανία, αλλά μετακόμισε γρήγορα αφού άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Δεν γνωρίζω αν έφτιαξε κασετόφωνα η NAD στην Μ. Βρετανία, ίσως ενισχυτές στην αρχή.
Στα περισσότερα κασετόφωνα της NAD οι μηχανισμοί ήσαν της Alps ή της Sankyo και φτιάχνονταν στην Ιαπωνία και αργότερα στην Κίνα.
Στις κεφαλές η πηγή ήταν σχεδόν πάντα η Ιαπωνία.
Ακόμα και στην Neal, στην μεγάλη σειρά, όλος ο μηχανισμός και το ηλεκτρονικό τμήμα ήταν σχεδιασμένα και υλοποιημένα στην Μ. Βρετανία,
αλλά οι κεφαλές προέρχονταν από την Ιαπωνία και τα θηριώδη μοτέρ από την Γερμανία (Papst).

Δες το παλιό 103 τι μηχανισμό είχε:

Attachments

• IMG_20251128_193504.jpg
    IMG_20251128_193504.jpg
    971.6 KB · Views: 8
  • IMG_20251128_193528.jpg
    IMG_20251128_193528.jpg
    873.2 KB · Views: 8
  • IMG_20251128_194257.jpg
    IMG_20251128_194257.jpg
    1 MB · Views: 8
  • Like
Reactions: westsound
άλλη μια νοσταλγική χρήση της κασέτας ήταν για την εκμάθηση ξένων γλωσσών,Linguaphon για παράδειγμα.
Μαζί με τα βιβλία εξάσκησης,τις εκθέσεις, λεξικά πακέτο πήγαιναν και οι κασέτες με τις φωνητικές εξασκήσεις..
Μεγάλη η χρήση τους στα 70ς/80ς κυρίως για φοιτητές που έκαναν εντατική εξάσκηση.
Η ποιότητα τους , τουλάχιστον όσων εγώ αγορά ήταν κάκιστη.

γιατί είχα την εντύπωση ότι το νήμα αφορά τις κασέτες και όχι την ντίσκο?

• Like
Reactions: Sonorus