Κασσέτες ήχου (νοσταλγικό νήμα)

Η επόμενη μπαίνει στο νήμα μόνο και μόνο γιατί έχει εγκλωβιστεί στο κουτί της που δεν ανοίγει με τίποτα...
:ROFLMAO:

IMG_20260121_210112.jpg

Σιγά σιγά να μπαίνουμε στο πνεύμα των βασανιστηρίων που σας έλεγα νωρίτερα....

Πριν περάσουμε στα χοντρά βασανιστήρια ας (ξανα)δούμε την εποχή που το cd ήρθε για να μείνει και οι κατασκευαστές κασετών ζητιάνευαν κάτι από την δόξα του ..

Cding , Cdit και μ@λ@κίες..

Μέχρι και στον χρόνο (μήκος) της ταινίας έκαναν προσπάθεια να ξεχωρίσουν...

Τι να ξεχωρίσουν ήθελα να'ξερα..

IMG_20260121_210518.jpg

Πάλι καλά που έχει βίδες δηλαδή...

Και τέλος πάμε σε 2 κασέτες που τις λυπήθηκε η ψυχή μου...

IMG_20260121_210839.jpg

Το κορίτσι με τα heavy metal που άκουγε τα έβαφε όλα μαύρα και μαζί και τις κασέτες της ... ( ;; )

IMG_20260121_210901.jpg

Ήταν σε κουτί από TDK ,

IMG_20260121_210941.jpg

αλλά δεν πιστεύω ότι είναι TDK

Ο λόγος που πιστεύω ότι είναι (κατά πάσα πιθανότητα) Maxell είναι αυτός:

IMG_20260121_210953.jpg

Μία τελεία στην Α πλευρά,

IMG_20260121_211001.jpg

2 τελείες στην Β πλευρά.

Ίσως για τους τυφλούς;;

Πάντως μόνο στις maxell θυμάμαι κάτι τέτοιο και όχι σε άλλες..

Για παράδειγμα η XLI S που είδαμε πριν :

IMG_20260121_211032.jpg

Αν έχω λάθος το συζητάμε... :)

• Like
Reactions: rakspetrakis08
Η 2η μου κίνησε την περιέργεια μόνο και μόνο για το χρώμα της..

Όσες TDK D έχω, είναι στο νορμάλ διαφανές..

Αυτή ξεχωρίζει (αν και όχι θετικά για μένα)

View attachment 265195
@vlad66 και εμένα με παραξένεψε το πορτοκαλί χρώμα, δεν έχω δει ποτέ χρωματιστές TDK και από μια γρήγορη αναζήτηση που έκανα δεν βγάζει τίποτε σχετικό. Μπορεί να είχαν βγει πράγματι χρωματιστές σε πολύ περιορισμένα τεμάχια και όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή απλά μπορεί να είναι ιμιτασιόν TDK κόπια με πορτοκαλί κέλυφος (και υποδεέστερης ποιότητας ταινία) που έχει τα ακριβώς ίδια λογότυπα με τις original TDK D (βλ. ιμιτασιόν TDK B, που ήταν πλήρες αντίγραφο των original).

Όσο για τα 2 πλαστικά κομματάκια στο πάνω μέρος της κασέτας για τα οποία διάβασα λίγες σελίδες πριν: 'Ηταν για να λειτουργεί το REC αν ήθελες να ξαναγράψεις την ίδια κασέτα. Αν ήθελες να κρατήσεις αυτό που είχε μέσα η ταινία και να μην σβηστεί έστω και καταλάθος, τα έσπαγες και μπορούσες να ξαναγράψεις μόνο αν κάλυπτες τα κενά με σελοτέιπ. Αργότερα, στις CD Burning εφαρμογές, είδαμε το ''Finalize Disc'' που ήταν για να μην μπορείς να ξαναγράψεις κάτι στο ίδιο δισκάκι, έστω και CD-R (διότι υπήρχαν και υπάρχουν εφαρμογές που επιτρέπουν την επεξεργασία ακόμα και -R, με την διαγραφή/προσθήκη/αλλαγή σειράς κομματιών).

Επίσης, να προσθέσω στις μάρκες ''μ'έκαψες'' στις οποίες είχα κάνει αναφορά πιο πάνω, την Tracs, η οποία υπήρχε τη δεκαετία του '70 και μια κασέτα της έχει ανέβει σε φωτό στις πρώτες σελίδες του νήματος αν θυμάμαι καλά. Η ίδια μάρκα έβγαζε και τις (σπάνιες, ομολογουμένως) κενές 8-track cartridges, που λίγες μάρκες παρήγαγαν.

• Like
Reactions: vlad66
Η τελευταία πραγματικά μου μάτωσε την καρδιά....

View attachment 265216

BASF πολύ καλής σειράς, μέχρι και οι βίδες είναι επιχρυσωμένες..

View attachment 265217

Χρωμίου και αυτή, άγνωστο τι μουσική περιέχει...

Κλαψ γλιμ & σνιφ..... :cry:
Με πολύ καλή ηχητική συμπεριφορά,θα την ποσταρω σύντομα.

• Like
Είμαι σίγουρος ότι ο αναγνώστης του θέματος στο μέλλον,θα αναγνωρίσει τουλάχιστον την επιμονή μας να συλλέγουμε ότι άγγιξε την χρήση αυτού του μέσου.

Μια DEMO η επόμενη απ' την εταιρεία:
alexis alexiou-radio services.
'Κάνουμε την ιδέα πραγματικότητα! '
Προσέξτε τα προστατευτικά εσωτερικά πλαστικά φιλμ πόσο μεγάλα είναι.
Χωρίς βίδες..για αυτό δεν θυμάμαι τι περιέχει, έχει 'στραμπουλίξει' η ταινία και πρέπει να κάνω μοντελιστική επιχείρηση.

Attachments

• IMG_20260121_235638.jpg
    IMG_20260121_235638.jpg
    1.3 MB · Views: 7
  • Like
@vlad66 και εμένα με παραξένεψε το πορτοκαλί χρώμα, δεν έχω δει ποτέ χρωματιστές TDK και από μια γρήγορη αναζήτηση που έκανα δεν βγάζει τίποτε σχετικό. Μπορεί να είχαν βγει πράγματι χρωματιστές σε πολύ περιορισμένα τεμάχια και όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή απλά μπορεί να είναι ιμιτασιόν TDK κόπια με πορτοκαλί κέλυφος (και υποδεέστερης ποιότητας ταινία) που έχει τα ακριβώς ίδια λογότυπα με τις original TDK D (βλ. ιμιτασιόν TDK B, που ήταν πλήρες αντίγραφο των original).

Όσο για τα 2 πλαστικά κομματάκια στο πάνω μέρος της κασέτας για τα οποία διάβασα λίγες σελίδες πριν: 'Ηταν για να λειτουργεί το REC αν ήθελες να ξαναγράψεις την ίδια κασέτα. Αν ήθελες να κρατήσεις αυτό που είχε μέσα η ταινία και να μην σβηστεί έστω και καταλάθος, τα έσπαγες και μπορούσες να ξαναγράψεις μόνο αν κάλυπτες τα κενά με σελοτέιπ. Αργότερα, στις CD Burning εφαρμογές, είδαμε το ''Finalize Disc'' που ήταν για να μην μπορείς να ξαναγράψεις κάτι στο ίδιο δισκάκι, έστω και CD-R (διότι υπήρχαν και υπάρχουν εφαρμογές που επιτρέπουν την επεξεργασία ακόμα και -R, με την διαγραφή/προσθήκη/αλλαγή σειράς κομματιών).

Επίσης, να προσθέσω στις μάρκες ''μ'έκαψες'' στις οποίες είχα κάνει αναφορά πιο πάνω, την Tracs, η οποία υπήρχε τη δεκαετία του '70 και μια κασέτα της έχει ανέβει σε φωτό στις πρώτες σελίδες του νήματος αν θυμάμαι καλά. Η ίδια μάρκα έβγαζε και τις (σπάνιες, ομολογουμένως) κενές 8-track cartridges, που λίγες μάρκες παρήγαγαν.

Είναι γνωστό σε όλους τους παλιούς ότι σπάμε τα πλαστικά "κομματάκια" για να μην μπορεί να σβήσει καταλάθος η κασέτα..

IMG_20260122_061818.jpg

Αυτή είναι ίσως η μοναδική που έχω "απροστάτευτη" εκτός κούτας.

Και προσέξτε σε τι κατάσταση είναι μετά από τόσα χρόνια...

IMG_20260122_061828.jpg

Από πίσω γράφω την ημερομηνία εγγραφής

IMG_20260122_062528.jpg

Το ότι υπήρχαν ή υπάρχουν αντίγραφα κασετών, δεν το ήξερα !

Δηλαδή αυτές οι TDK B είναι κόπιες και όχι πραγματικές TDK ;;

IMG_20260122_061949.jpg

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είχα δει TDK "B" τις καλές εκείνες εποχές...

Αυτές τις αγόρασα από ali πριν κάμποσους μήνες, ίσως χρόνο..

Δυστυχώς ότι υπάρχει σε λογική τιμή δεν εμπνέει ποιότητα όπως παλιά..
Δεν είναι καν στο επίπεδο μιας TDK AD ή μιας maxell XL-I

Είναι γνωστό σε όλους τους παλιούς ότι σπάμε τα πλαστικά "κομματάκια" για να μην μπορεί να σβήσει καταλάθος η κασέτα..

View attachment 265224

Αυτή είναι ίσως η μοναδική που έχω "απροστάτευτη" εκτός κούτας.

Και προσέξτε σε τι κατάσταση είναι μετά από τόσα χρόνια...

View attachment 265225

Από πίσω γράφω την ημερομηνία εγγραφής

View attachment 265226

View attachment 265227

Δυστυχώς ότι υπάρχει σε λογική τιμή δεν εμπνέει ποιότητα όπως παλιά..
Δεν είναι καν στο επίπεδο μιας TDK AD ή μιας maxell XL-I
Όπως βλέπω, ήσουν απίστευτα τακτικός και νοικοκύρης Βλαδίμηρε, με εντυπωσιάζεις! 😚

• Like

View attachment 265227

Οι συγκεκριμένες στη φωτογραφία δε νομίζω να είναι κόπιες. Το είχα ψάξει λίγο και είχα βρει πως όσες γράφουν κάτω από το λογότυπο το σλόγκαν ''Life On Record'' είναι original. Αν παρατηρήσεις γράφει στο πίσω μέρος κάτω αριστερά πως το λογότυπο ''TDK Life On Record'' είναι κατοχυρωμένο από την TDK Corporation. Αυτές που δεν το γράφουν είναι οι fake, και συνήθως και αυτές πωλούνται σε παρόμοια sites με το Aliexpress... Νομίζω οι συγκεκριμένες δεν πρέπει να είχαν έρθει καθόλου στην Ελλάδα και να ήταν πράγματι όπως είπε ο @Σπύρος Παναγιωτόπουλος από τις τελευταίες κενές της εταιρίας. Την κόβω γύρω στις αρχές - μέσα δεκαετίας 2000.

Γενικά υπήρχαν αντίγραφα ''καλών'' κασετών, κυρίως στα 80s και 90s, για παράδειγμα των TDK (DTK κ.α.) όπως είχα αναφέρει και κάποιες σελίδες πριν, των Maxell (Maxwell κ.α.) και άλλων γνωστών εταιριών. Και οι χρωματιστές TDK, σαν την πορτοκαλί που είχες ανεβάσει, μου ψιλοκάνουν για κόπιες ή κάποιου είδους Knock-Offs που κυκλοφόρησαν σε πολύ περιορισμένα τεμάχια.

• Like
Reactions: Nikos F and vlad66
SONY, μετάλλου και 90άρα, πρέπει στην εποχή της, που οι καλές κασέτες από ''καλές'' μάρκες και με μεγάλη διάρκεια, πόσο μάλλον μετάλλου που τότε ήταν σχετικά σπάνιο είδος, να ήταν πανάκριβη. Φαντάζομαι πόσο θα είχε η MA-XG της TDK όταν θα πρωτοκυκλοφόρησε. Αυτοί που αγόραζαν μετάλλου εκείνη την εποχή ήταν επειδή είχαν ειδικά, πανάκριβα decks με δυνατότητα εγγραφής τους (αν τέτοια κασέτα ή χρωμίου γραφόταν σε πιο απλό κασετόφωνο, θα είχε ήχο σαν μια απλή D π.χ. και πολύ έντονο θόρυβο, οπότε δεν είχε νόημα). Ακόμα και αυτοί που αγόραζαν ζήτημα να είχαν πάρει 3-4 το maximum, για κάποιες πιο ''επίσημες'' εγγραφές. Απορώ ειλικρινά αν υπήρχε έστω και ένας τότε που έγραφε ΜΟΝΟ σε μετάλλου η χρωμίου, δεν νομίζω ακόμα και κάποιος πιο ευκατάστατος να είχε αυτή τη δυνατότητα.

• Like
Reactions: westsound
SONY, μετάλλου και 90άρα, πρέπει στην εποχή της, που οι καλές κασέτες από ''καλές'' μάρκες και με μεγάλη διάρκεια, πόσο μάλλον μετάλλου που τότε ήταν σχετικά σπάνιο είδος, να ήταν πανάκριβη. Φαντάζομαι πόσο θα είχε η MA-XG της TDK όταν θα πρωτοκυκλοφόρησε. Αυτοί που αγόραζαν μετάλλου εκείνη την εποχή ήταν επειδή είχαν ειδικά, πανάκριβα decks με δυνατότητα εγγραφής τους (αν τέτοια κασέτα ή χρωμίου γραφόταν σε πιο απλό κασετόφωνο, θα είχε ήχο σαν μια απλή D π.χ. και πολύ έντονο θόρυβο, οπότε δεν είχε νόημα). Ακόμα και αυτοί που αγόραζαν ζήτημα να είχαν πάρει 3-4 το maximum, για κάποιες πιο ''επίσημες'' εγγραφές. Απορώ ειλικρινά αν υπήρχε έστω και ένας τότε που έγραφε ΜΟΝΟ σε μετάλλου η χρωμίου, δεν νομίζω ακόμα και κάποιος πιο ευκατάστατος να είχε αυτή τη δυνατότητα.
το 82 ειχα ενα καλο ντεκ alpage/alpine που επαιζε μεταλλου δεν ηταν φθηνο ουτε πανακριβο , οι μεταλλου ηταν ομως... εγω μεχρι TDK SAX εφθανα κοστιζαν οσο ενας δισκος ελληνικης εκτυπωσης 300-350 δρχ

Συνήθως Χρωμίου και Μετάλλου αγόραζα από Γερμανία και περίμεναν την σειρά τους.
Δεν υπήρχε περίπτωση μη αυθεντικότητας, καθότι μεγάλα μαγαζιά που είχαν πελάτες από συγκεκριμένες χώρες.
Οι εγγραφές σε μετάλλου/χρωμίου ήταν σε Nac ,Denon πολύ διαφανείς ηχητικά,ενώ με την ακριβότερη σειρά της Pioneer CT ,που έπαιρνε τόσες κριτικές, για το γούστο μου όχι και τόσο..

Super silent mechanism..

Attachments

• IMG_20260126_152232.jpg
    IMG_20260126_152232.jpg
    1.2 MB · Views: 4