Κασσέτες ήχου (νοσταλγικό νήμα)

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
49,933
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
Μου κανει εντυπωση που δεν μπορεσα να βρω κατι αντιστοιχο σε αλλες ενοτητες (διορθωστε με αν πεφτω εξω).
Και η εκπληξη μου αυτη γινεται ακομα μεγαλυτερη αφου οι γνωστες compact C-60 κυριαρχησαν για τουλαχιστον 3 δεκαετιες.
Σκοπος του νηματος δεν ειναι να καταδειξει τις ανεπαρκειες του μεσου (παμπολλες, δεν το κρυβω) αλλα την νοσταλγια
γαι εκεινες τις εποχες.

Ξεκινω με μια κασετα που με σημαδεψε ΟΤΑΝ ...... την πρωτοανοιξα. Ηχητικα ηταν καλη (για ChromeDioxid) αλλα ΟΧΙ κορυφαια.
Ομως ο μηχανισμος με τους οδηγους ταινιας (ωστε να αποφεχθουν τα οδυνηροτατα μπλεξιματα) συναρπαζε ... τουλαχιστον αυτο
(σιγουρα εναν 18χρονο αμυητο, yours trully 😌). Eιχα μια (ακομα την εχω) ..... >>>>ΜΟΝΟ<<<< .... για να την βλεπω !!!!!!!!!!!
Λετε να επρεπε να γινω μηχανικος (θα σκεφτομουν ποτε κατι τετοιο 😚) ?

BASF ChromDioxid II SM (open) 01.jpg

Κυκλοφορησε και η BASF Chrome Maxima II ( ........ η χαρα του πιτσιρικα και λιγα λεω !!! 🥳)

BASF Chrome Maxima II 90 01.jpg

Ομως, οσο και να την εκθειαζω ....... αλλες μαρκες ελιωσα (στο παιξιμο) ....... δυστυχως η ευτυχως !

Δε θυμάμαι τίποτα από προδιαγραφές, μάρκες, κλπ κλπ κλπ. Αυτό που θυμάμαι όμως και με τρελαίνει, είναι ότι οι διαφορές μεταξύ των ακριβών (μάλλον chrome) και των απλών ήταν συντριπτικά αντιληπτές ακόμα και στα walkman της πλάκας που χρησιμοποιούσα, με αντίστοιχα της πλάκας ακουστικά. Τα ωραία του analog...

Nαι ηταν .................... αρκει να τα χες σκασει (ΧΟΝΤΡΑ) σε κασσετοφωνο.
Το απλο φορητο Panasonic (των 70s) δεν καταλαβαινε ΓΡΙ απο τις δυναμικες περιοχες
μιας κασσετας μεταλου (ουτε καν χρωμιου). Επρεπε να τα σκασεις (κατι που ισχυει για καθε εποχη).
Δεν λεω να επαιρνες το Nakamichi Dragon (ουτε καν θυμαμαι τιμη, τοτε) ....... αλλα κατι που να χει
τουλαχιστον selector switch για CrO2 και Norm (Fe). Tα περισσοτερα κασσετοφωνα της
χαμηλομεσαιας κατηγοριας (ακομα και στα late seventies) ειχαν. Ακομα και Walkman (στα 80s).
Δεν ηταν απλησιαστη πολυτελεια.

Σε γενικες γραμμες,
oι κασσετες χρωμιου μπορουσαν να αποδωσουν καλυτερα τον ηχο σε πολυ χαμηλες εντασεις
ενω οι μεταλλου σε λιγο υψηλοτερες εντασεις. Ομως ΑΥΤΟ ...... σηκωνε πολυ κουβεντα. Γιατι υπηρχαν
κασσετοφωνα που μπορουσαν απο μια απλη σιδηροχρωμιου (οχι πολυ συνηθισμενη κατηγορια)
να σου βγαλουν κατι αποτομα μεταβατικα σε κλασσικη μουσικη ..... που εφταναν τις μεταλλου !!!
Ομως το κασσετοφωνο ....... ηταν κατσε-καλα (σε τιμη και δυνατοτητες) και εφτιαχνε ... παπαδες !

SOL-&-hiss-3-types-osc.png

WHAT YOU PAY ...... IS WHAT YOU GET !
(μην παρασυρθουμε εδω ...... η καλυτερη μεταλλου, TDK MA-XG, βλεπει με κυαλι τις επιδοσεις μιας ηχογραφησης (DDD) σε CD).

image_14acd28e-22e1-4ab6-8e53-f3e33f1ed512.jpg

Last edited:
  • Like
Reactions: petros647
Μου λείπει πολύ το μέσο Μάνο, αλλά δεν θα με κάνεις να βγάλω το μηχάνημα από την κούτα του...

Κάποιες φωτογραφίες κράτησα όταν το έβγαλα για έλεγχο λειτουργίας και σέρβις / συντήρηση το '18 ή '19

IMG_20190516_130847.jpg

IMG_20190516_130903.jpg

IMG_20190516_131008.jpg

Ήταν το τελευταίο μου κασετόφωνο και είχε έναν σκασμό λεφτά το '90

Βέβαια ήταν το μόνο που λειτουργούσε άψογα όταν το παρόπλισα..

Τα AIWA που είχα πριν ήταν πολύ μέτρια μπροστά του, αλλά και πολύ μικρότερης κατηγορίας να πω την αλήθεια

Αν υπήρχαν χρωμίου / μετάλλου νέας παραγωγής θα το σκεφτόμουν..
Αντιγραφή καναν σπάνιο δίσκο φίλου.. ξέρεις...

Από την άλλη υπάρχουν και όλα αυτά τα YouTube, Spotify κλπ, που τα έχεις όλα σε ένα κινητό...

Με ποιά δικαιολογία να το βγάλω;;; :cry:

• Love
Reactions: SR-71
Α καλα ...... το SD-60 !

Ποσα εδωσες τοτε ? 300 χιλιαδες (δραχμες) ?

κοντά 200.000

περίπου όσο κόστιζαν 2 Technics SL 1200 MKII :cry:

σήμερα τα Technics θα τα πούλαγα ( σε άψογη κατάσταση εννοείται ) κάπου στα 1000€ το ένα.. ενώ το SD 60 (παρά την βαριά χρυσαφί έκδοση) τι να πιάσει ;;

όχι ότι έχω σκοπό να το πουλήσω....
το αγαπώ πολύ αυτό το μηχάνημα και ο μόνος λόγος που δεν το χρησιμοποιώ είναι ότι όλες μου οι κασέτες είναι γραμμένες από πηγές πολύ κατώτερες του και αδικήθηκαν ηχητικά.

μερικές φορές σκέφτομαι να το συνδέσω στο σύστημα και να "καθαρίσω" μια TDK MA XG από την προηγούμενη ηχογράφηση..
θα σβήσει άραγε εντελώς μετά από τόσα χρόνια ή θα μείνουν ηχητικά σκουπίδια ;;;

αν καθαρίσει εντελώς η ταινία θα φωνάξω τον @Tzimisce να φέρει τον δίσκο του Masakela να τον αντιγράψουμε και να δούμε τι πραγματικά "λέει" το κασετόφωνο αυτό....
θα μου μείνει μια κασέτα "αναφοράς"

• Haha
Reactions: SR-71 and Tzimisce
Mετα απο τοσα χρονια, ταπεινη μου εκτιμηση, τα μορια Finavinx πανω στην ταινια (της MA-XG) .... εχουν απομαγνητισθει !!!!
Tαπεινη μου γνωμη ...... ΜΗΝ "καθαριζεις" την προηγουμενη ηχογραφηση. Γραψε απο πανω ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ. Λιγοτερες πιθανοτητες
να γερασεις και αλλο την επιστρωση. Ηδη εχει φαει τα ψωμια της (κανεις βεβαια δεν ξερει ποσο). Ταινια αναφορας δεν γινεται
με τοσο παλια κασσετα. Ομως ...... αν εισαι ΠΟΛΥΥΥΥ μερακλης μπορεις να ριξεις μια ματια εδω !

Eγω ..... 240 ευρω για 3 κασσετες (οσο καταπληκτικες και αν ηταν) ΔΕΝ ΔΙΝΩ. Αλλα αυτο ισχυει ........ μονο για μενα !

• Like
Reactions: algedan and vlad66
Η κασέτα ήταν ο τρόπος να βρεις και να ακούσεις νέες μουσικές από φίλους και γνωστούς και να πάρεις τη μουσική στο δρόμο. Ακόμη και χάλια γραμμένες κασέτες μπορούσαν να σε κάνουν να μάθεις νέα μουσικά είδη, συγκροτήματα κλπ. Στα σχολικά μου χρόνια (γυμνάσιο/λύκειο) ναι αρκετοί είχαμε cd όμως δεν ήταν το μέσο για το δρόμο. Ναι είχαμε και discman οι τυχεροί αλλά και πάλι κακά τα ψέματα δεν ήταν ποτέ πραγματικά φορητό τόσο για το κόστος των μπαταριών όσο και για τη μνήμη που χρειαζόσουν να είναι μεγάλη για να μην έχεις πρόβλημα από τις αναπηδήσεις του και το τρελό κόστος των συσκευών shock resistant.

Η κασέτα πέθανε με το Napster στα δικά μου μάτια. Τότε άρχισαν τα άδεια cd να είναι φθηνά και να είναι μπελάς να γράψεις πρώτα ένα cdr σε audio cd από Mp3 για να γράψεις μετά κασέτα. Το τελευταίο μου walkman το πήρα πρώτο έτος πανεπιστήμιο (τέλος 1997) και μου κράτησε συντροφιά αρκετά ειδικά τα 3 πρώτα χρόνια που ανεβοκατέβαινα με λεωφορεία. Ήταν το Sony WM-FX551 και ένιωθα βασιλιάς για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον ότι έβγαζε 28 ώρες με μια ΑΑ μπαταρία και δεύτερον ότι έβρισκε tracks...

To 2001 ή 2002 αν θυμάμαι καλά, πήρα το Ericsson T39i μαζί με το HPM-10 (mp3 addon) και για πρώτη φορά μπορούσα με τρελούς περιορισμούς να ακούσω ψηφιακή μουσική στο δρόμο. Από όταν άρχισα να αγοράζω έξυπνα κινητά με windows mobile το 2003 (Motorola MPX200...) game over η κασσέτα για προσωπική χρήση και σε φίλους πια έγραφα cd...

• Love
Reactions: toupia and SR-71
Eγω εφηβεια περασα ΑΚΡΙΒΩΣ την εποχη που μεσουρανησαν οι κασσετες (τελη δεκαετιας 70 με αρχες 80).
Πολυ μακρια το Napster (αρα και το internet), πολυ μακρια το mp3, ακομα και το CD μολις ειχε ξεκινησει (1982).
Ο Υπερηχας (Supersonic) μπορει να ξυνισει λιγο αλλα ...... το βινυλιο οχι μονο δεν ηταν φορητο αλλα και ακριβοτερο
της κασσετας. Ο απαραβατος κανονας εκεινης της μακρινης εποχης ηταν "μολις αγορασω το βινυλιο, το γραφω σε
κασσετα, και ο δισκος ξαναμπαινει στην θηκη του". Φυσικα ..... ο Υπερηχας ακουγε μονο απο βινυλιο 😄😆😂

H κασσετα που ξεκινησα (εγγραφες) ....... OXI οτι καλυτερο (και ας ηταν TDK).

1) γιατι ηταν 90αρα : μετα απο πενηντα παιξιματα .... τυλιξε η ταινια !
2) ειχε απαλευτο "φυσημα" σε χαμηλες εντασεις (ναι, για TDK μιλαμε, δυστυχως)
3) σε οτιδηποτε αλλο περα απο φορητο κασσετοφωνακι ..... σε εκανε ρεζιλι (των σκυλιων)

Ομως ......... ΕΔΩ εγραψα το Saturday Night Fever και το Grease (1977).
Ειχα καβαντζωσει τις εμπορικες του θειου μου απο την Αγγλια (για ενα ολοκληρο καλοκαιρι)
αλλα μετα εμαθα ....... οτι απο βινυλιο ακουγονται ΠΟΛΥ καλυτερα, Οποτε ..... βουρ στον πατσα !
H εγγραφη ...... στο παλιο Garrard του πατερα μου :cool:......

TDK D-C90.jpg

Τρελη χαρα 🥳............ (στα @@ μου το φυσημα, ακουγα μουσικη με το παιδικο αυτι της Εκτης Δημοτικου)

Last edited:
Mετα ............... περασαμε εδω !
Τι Γιαννης, τι Γιαννακης .... μια απο τα ιδια.
ΟΜΩΣ ......... μαγνητοφωνηθηκε το original LP του Star Wars. :cool: Ανεπαναληπτες στιγμες. Ηρωικες.
Δυο δισκοι ............ απαιτουσαν 90αρα (μυαλο δεν ειχα βαλει ακομα, ηθελα ξυλο ..... αρκουδοξυλο).

TDK D-C90 (1978).jpg

Φυσικα ...... ξανατυλιξε ! :whistle:

Εγω τις επαιρνα απο ενα μαγαζι στον Χολαργο (συνορα με Παπαγο) που πουλαγε δισκους ! Αδυνατον να θυμηθω ενωνυμια (sorry).
Αμα ηταν σφραγισμενες δεν ηθελες τιποτε αλλο. Βεβαια η τιμουλα ισως να ηταν τσιμπημενη .... 10 - 20 δραχμουλες παραπανω.

• Like
Reactions: toupia
Τη χαρά του πατήματος των κουμπιών REC+PLAY όσο παίζει το ράδιο και της πολλαπλής εγγραφής και ακρόασης μιας κασέτας δεν την αντάλλαξα ποτέ για κανένα Nero, κανένα CD-R, κανένα torrent complete discography, κανένα Gb MP3.