Κασσέτες ήχου (νοσταλγικό νήμα)

1000006236.jpg1000006237.jpg
1000006233.jpg 1000006225.jpg

1000006232.jpg

Απο την tape era προσωπικα κρατησα μονο ενα καλης αξιας -τοτε- φορητο player το αγαπημενο μου AIWA HS-PC202 ακριβως γιατι μπορουσε να παιξει αξιοπρεπως και μεταλλου που ηταν ας πουμε το holy grail τοτε....

Ωραιες εποχες αλλα μετα οταν ηρθε το mini Disc γυρισε το ματι μας​

• Love
  • Like
Reactions: SR-71 and vlad66
Γιατι ειδικα στα 19 Khz ?
Η απόκριση συχνότητας στα FM φτάνει μέχρι τα 15Khz. Tα 19Khz είναι προφανώς εκτός των προδιαγραφών του μέσου γι αυτό μάλλον επιλέχθηκαν αλλά απ ότι φάνηκε στην πορεία προκαλούσαν προβλήματα στις ηχογραφίσεις....the rest is h;istory ... 🥴

Γιατι ειδικα στα 19 Khz ?
Για να δουλέψει σωστά το σύστημα αποθορυβοποίησης Dolby B έπρεπε να γίνει αποκοπή της συχνότητας πιλότου 19 kHz από τις ραδιοφωνικές εκπομπές FM Stereo που ήταν πολύ δημοφιλείς στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 70. Εαν κάποιος ήθελε να ηχογραφήσει τις αγαπημένες του εκπομπές FM Stereo σε κασέτα με σύστημα Dolby η παρουσία μιας σταθερού πλάτους συχνότητας των 19 kHz που πρακτικά ήταν μη ακουστή στο ανθρώπινο αυτί ξεγελούσε το Dolby encoder κατά τη διαδικασία της εγγραφής καθιστώντας το πρακτικά ανενεργό στη περιοχή των υψηλών συχνοτήτων.

Ουσιαστικά όταν επέλεγες Dolby MPX γινόταν ενεργοποίηση ενός Low Pass φίλτρου που έκοβε τις συχνότητες πέραν των 15 kHz πριν την είσοδο του Dolby B κυκλώματος.

Απο την tape era προσωπικα κρατησα μονο ενα καλης αξιας -τοτε- φορητο player το αγαπημενο μου AIWA HS-PC202 ακριβως γιατι μπορουσε να παιξει αξιοπρεπως και μεταλλου που ηταν ας πουμε το holy grail τοτε....​
Οταν γυρισω Θεσσαλονικη θα μοστραρω και εγω τα δυο καμαρια μου (και τα δυο της SONY :cool:).
To ενα μαλιστα, διεθετε equalizer τριων περιοχων (no kidding .... undisputed fact 😚).

Γιατι ομως να υπαρχει συχνοτητα πιλοτου (στις ραδιοφωνικες εκπομπες) ?
Για να μπορεί ο δέκτης να έχει ένα οδηγό αναφοράς ώστε να ξεχωρίζει το Left και Right κανάλι στις εκπομπές FM Stereo, καθώς στη μετάδοση τα δύο κανάλια ήταν αναγκαστικά "πλεγμένα" στη φέρουσα συχνότητα εκπομπής (πχ 101.2 MHz). Παραθέτω το παρακάτω κείμενο που βρήκα στο Internet και είναι επαρκώς επεξηγηματικό:

The principle of FM Stereo Multiplex (MPX) is to combine a mono audio signal (Left + Right) and a stereo difference signal (Left - Right), modulated onto a 38 kHz subcarrier, along with a 19 kHz pilot tone, into a single composite signal for FM transmission. At the receiver, the 19 kHz pilot tone is used to regenerate the 38 kHz subcarrier, which then allows for the demodulation of the Left - Right signal. The Left + Right and Left - Right signals are then summed and differenced, respectively, to reconstruct the original Left and Right audio channels

Δεν είναι το καλύτερο μέσο αναπαραγωγής, θέλει ρυθμίσεις, bias, καλιμπραρίσματα και λοιπά εσπεριδοειδή, αλλά η ταύλα για όσους το έζησαν και ταλαιπωρήθηκαν είναι αξέχαστη..
Αυτό που λέγαμε αζιμούθιο;

Με αυτό το μέσο μεγάλωσαμε, οπότε δικαιολογείται κάποιου βαθμού εξωραϊσμός.
Ως το μεγαλύτερο θετικό, θεωρώ την δυνατότητα ηχογράφησης. Δύο κουμπιά και φύγαμε!
Ως αρνητικό, θα έβαζα το μάσημα. Με το που ακουγόταν παράξενοι ήχοι, πανικός για να πατήσουμε stop, και μετά η γνωστή χειρουργική μέθοδος της αποκατάστασης με στυλό, σελοτέιπ κλπ.
Δεν μου λείπει καθόλου!
Έχω ακόμη κάπου στην αποθήκη, κάποιες άγραφες, με τη ζελατίνα τους , ούτε ξέρω από πότε. Ίσως τις είχα πάρει επί Σοβιετικής Ένωσης! 😄

• Haha
Reactions: SR-71
Η ιδέα για ένα προσιτό και σχετικά μικρό σε διαστάσεις μέσο μαγνητικής εγγραφής και αναπαραγωγής είχε πρωτοπαρουσιαστεί από την RCA στα μέσα της δεκαετίας του ΄50, γνωστό ως sound tape cartridge που όμως δεν σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία καθώς εκείνη την εποχή οι συμβατές συσκευές εγγραφής και αναπαραγωγής ήταν ακριβές και αρκετά ογκώδεις. Η επιτυχία ήρθε πολύ αργότερα με την παρουσίαση από την Philips της γνωστής σε όλους μας Compact Cassette το 1963 καθώς με την εξέλιξη της τεχνολογίας των transistors παρουσιάστηκαν ταυτόχρονα οικονομικότερες και πιο φορητές συσκευές εγγραφής και αναπαραγωγής ήχου για τις νέες κασέτες Compact.

RCA_Quarter_Inch_Tape_Cartridge.png

• Wow
  • Love
Reactions: SR-71 and Kosh
Αυτό που λέγαμε αζιμούθιο;
Eγω το θυμαμαι αλλιως. Δεν γινοταν με ηλεκτρονικο τροπο.
Γινοταν με κατσαβιδακι που παραλληλιζε (τελεια) την κεφαλη με την ταινια.
Απ'την χρηση (και τα κοπανηματα) η κεφαλη εχανε την ευθυγραμμιση της (εστω και ελαχιστα).
Οποτε ο ηχος ακουγοταν μουντος ..... δυνατοτερος απο το ενα καναλι παρα απο το αλλο.

Παραλληλισμος κεφαλης-ταινιας.jpg

Βεβαια, ηρθαν αργοτερα κατι κασσετοφωναρες που τα διορθωναν ολα αυτα ..... στο φτερο !

Eγω το θυμαμαι αλλιως. Δεν γινοταν με ηλεκτρονικο τροπο.
Γινοταν με κατσαβιδακι που παραλληλιζε (τελεια) την κεφαλη με την ταινια.
Αυτό εννοώ! Με το κατσαβιδάκι!
Το λέγαμε "ρυθμίζω το αζιμούθιο"!

Τι μνήμες μας ξυπνάς ρε Μάνο! :)

• Like
Reactions: SR-71
Οταν οι κεφαλες εφτασαν να γινουν περιστρεφομενες ....... δεν ειχε τοσο νοημα.
Γιατι διορθωνες την (οποια) κλιση σερβομηχανικα και οχι χειρωνακτικα.
Εγω προλαβα (το 1980) ακομα και κασσετα της AIWA ειδικα για την αποκλιση.
Οχι, δεν ειναι η παρακατω κασσετα (αυτη εδω κανει ΠΟΛΥ περισσοτερα + ... αζιμουθιο).

AIWA calibration tape.jpg

Last edited:
ABSOLUTELY NOT MUST HAVE ........
γιατι η χρηση της ηταν μετα απο ΠΟΛΥ βαρια χρηση του deck, οχι περιστασιακη.

TDK HD-01 head demagnetizer.jpg

Φιλος μου, κατεστρεψε την κεφαλη του deck, επειδη εκανε χρηση ....... καθε μηνα !
Και ημουν ετοιμος να την δανειστω και εγω (η καλυτερα, να την αγορασω).
Μικροι ημασταν, δεν ξεραμε (αλλα ουτε και ρωταγαμε). Εγω την γλιτωσα !

• Wow
Reactions: vlad66
ABSOLUTELY NOT MUST HAVE ........
γιατι η χρηση της ηταν μετα απο ΠΟΛΥ βαρια χρηση του deck, οχι περιστασιακη.

View attachment 256737

Φιλος μου, κατεστρεψε την κεφαλη του deck, επειδη εκανε χρηση ....... καθε μηνα !
Και ημουν ετοιμος να την δανειστω και εγω (η καλυτερα, να την αγορασω).
Μικροι ημασταν, δεν ξεραμε (αλλα ουτε και ρωταγαμε). Εγω την γλιτωσα !
Με ποιο τρόπο καταστράφηκε η κεφαλή από την συχνή χρήση του demagnetizer ; Μου φαίνεται κάπως παράξενο.

Για να σκάσετε από ζήλεια !!!!

Sheffield_TH_Back.JPG

Ειδική περιορισμένη έκδοση της Sheffield Lab του 1989 με σύστημα εγγραφής Dolby HX Pro σε κασέτα TDK SA. Οτι καλύτερο έχω ακούσει σε προηχογραφημένη κασέτα.

Sheffield_TH_Front.JPG

• Love
  • Wow
Reactions: vlad66 and SR-71
Με ποιο τρόπο καταστράφηκε η κεφαλή από την συχνή χρήση του demagnetizer ; Μου φαίνεται κάπως παράξενο.
Στην αρχη νομισαμε οτι ηταν ο ενισχυτης (η ενταση μειωνονταν, αλλα οχι δραματικα, πολυ λιγο και πολυ βαθμιαια).
Μετα απο δυο χρονια και κατι (και ενω το volume διαρκως εμπαινε σε υψηλοτερη ενταση για να ακουστει η ιδια κασσετα)
πηρα μια κασσετα του και την πηγα στο δικο μου καβουρντιστηρι (το Garrard) οπου επαιξε .... μπομπα, τζαματα, αψογα.
Φεραμε ενα αλλο deck και το συνδεσαμε στον ενισχυτη του φιλου μου ...... παιξαμε την ιδια κασσετα και ......
επεσε το κλαμα της αρκουδας !!!!

Για να σκάσετε από ζήλεια !!!!
Ειδική περιορισμένη έκδοση της Sheffield Lab του 1989 με σύστημα εγγραφής Dolby HX Pro σε κασέτα TDK SA. Οτι καλύτερο έχω ακούσει σε προηχογραφημένη κασέτα.

View attachment 256757
Οντως !!!!!
Οι πιο ποιοτικες κασσετες εμποριου ..... ειτε θα ταν χρωμιου .... ειτε Dolby B ..... ποτε και τα δυο μαζι.