Κασσέτες ήχου (νοσταλγικό νήμα)

Οντως !!!!!
Οι πιο ποιοτικες κασσετες εμποριου ..... ειτε θα ταν χρωμιου .... ειτε Dolby B ..... ποτε και τα δυο μαζι.
Η συγκεκριμένη κασέτα μάλιστα προέρχεται από ηχογράφηση αναφοράς της Sheffield Lab όπου η ορχήστρα ηχογραφήθηκε ζωντανά στο studio με απευθείας εγγραφή σε 2 track master χωρίς καμμία περαιτέρω επέμβαση.

• Love
Reactions: vlad66 and SR-71
Το κορυφαιο deck ........ ο μυθος ......... το Nakamichi Dragon !
Παρολο που το χω φαντασιωθει απειρες φορες ...... προεκυψε προβληματικο.
Και το ακουσα απο ανθρωπο που το αγορασε (οποτε τον πονεσε πολυ το κοστος).
Υπερβολικα πολλα κουμπακια τα οποια ενιοτε ................. δυσλειτουργουσαν μηχανικα.
Επισης, πολλα ξεχωριστα μοτερ (πεντε !!!). Ο συντονισμος ηταν αψογος .... κυριως στις αρχες.
Μετα απο καποια χρονια ...... προβλημα ! Τοσα μοτερ απαιτουν και ιμαντες. Προβλημα και με αυτους.
Ακομη ενα προβλημα .... πυκνωτακια οχι τοσο ποιοτικα (αντοχης). Θα μου πειτε "την δεκαετια την εβγαζε ?".
ΝΑΙ, την εβγαζε ! Ομως καποιος που εχει δωσει ΤΟΣΑ λεφτα ..... αισιοδοξει για κατι περισσοτερο απο δεκαετια !!!

Nakamichi Dragon 06.jpeg

Φυσικα, μετα απο δεκαετιες ....... οχι μονο δεν βρισκεις ανταλλακτικα αλλα και τεχνικους να ασχοληθουν.
Oμως το 1982 (που πρωτοπαρουσιαστηκε) κανεις δεν ενδιαφεροταν αν θα προκυψει Μαθουσαλας.
Αλλα Ηρακλης ! Και ηταν ! Ηταν απο τα πρωτα κασσετοφωνα που εκανε αυτοματη ρυθμιση αζιμουθιου.
Και δεν ηταν μονο αυτο (η αιχμη του δορατος του) .....Wow & Flutter = 0.019. Frequency range 22-24 Khz.
To 1982 δεν νομιζω να υπηρχαν τετοιες προδιαγραφες σε decks.

Last edited:
  • Like
Reactions: #@george@#
Το κορυφαιο deck ........ ο μυθος ......... το Nakamichi Dragon !
Παρολο που το χω φαντασιωθει απειρες φορες ...... προεκυψε προβληματικο.
Και το ακουσα απο ανθρωπο που το αγορασε (οποτε τον πονεσε πολυ το κοστος).
Υπερβολικα πολλα κουμπακια τα οποια ενιοτε ................. δυσλειτουργουσαν μηχανικα.
Επισης, πολλα ξεχωριστα μοτερ (πεντε !!!). Ο συντονισμος ηταν αψογος .... κυριως στις αρχες.
Μετα απο καποια χρονια ...... προβλημα ! Τοσα μοτερ απαιτουν και ιμαντες. Προβλημα και με αυτους.
Ακομη ενα προβλημα .... πυκνωτακια οχι τοσο ποιοτικα (αντοχης). Θα μου πειτε "την δεκαετια την εβγαζε ?".
ΝΑΙ, την εβγαζε ! Ομως καποιος που εχει δωσει ΤΟΣΑ λεφτα ..... αισιοδοξει για κατι περισσοτερο απο δεκαετια !!!

View attachment 256794

Φυσικα, μετα απο δεκαετιες ....... οχι μονο δεν βρισκεις ανταλλακτικα αλλα και τεχνικους να ασχοληθουν.

έχει ο Γιώργος (εδώ στο κλαμπ) τέτοιο..
( @geovar )

Όσο πιο σύνθετη είναι η κατασκευή ενός μηχανήματος η συντήρηση του σε βάθος χρόνου εξελίσσεται σε εφιάλτη. Για αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγοράζουμε vintage μηχανήματα ακόμα και σε "άριστη" φαινομενικά κατάσταση.

Eμένα πάντως αυτό μου είχε καρφωθεί από τότε .....
Tandberg TCD-3014a

View attachment 256797
Aυτο (χωρις να ειμα κατοχος) παιζει να ηταν πιο αξιοπιστο απο τον Δρακοντα (παραπανω).
Και ας μην ειχε τα απολυτως κορυφαια specs. Aλλωστε, τα απολυτως κορυφαια specs (22-24 Khz)
εβγαιναν μονο σε κασσετες μεταλλου. Και σε ενα boombox για παρτυ σε παραλια, ΔΕΝ κουβαλουσες μεταλλου.

Και μιας και μιλησαμε για boomboxes ...... οριστε το δικο μου (ταπεινο) ..... 1978 !

Sanyo M9923L 01.jpg

Mασησε ΠΟΛΛΕΣ κασσετες ! 😁 Oμως χαρισε και πολλες συγκινησεις ! 😌
Υποψιν οτι αυτο ειναι BoomBox ........ και ΟΧΙ GhettoBlaster !

Nα ευχαριστησω και για την μεταφορα του νηματος σε ΠΙΟ σχετικη κατηγορια !:giggle:

• Love
Reactions: toupia
Εγω απέκτησα ένα Toshiba Bombeat 12 που το είχε φέρει ο πατέρας μου απο την Jeddah όταν ήμουν 15 ετών. Ειχε πολύ καλό και ισορροπημένο ήχο, ρυθμίσεις Bass & Treble και μηχανισμό auto reverse. Η εγγραφή δεν ήταν πολύ καλή, αλλά η αναπαραγωγή ήταν άψογη. Διέθετε επίσης επιλογέα κασέτας Normal, CrO2 και FeCr. Ο ραδιοφωνικός δέκτης είχε πολύ καλή απόδοση στα FM και διέθετε επιλογείς τύπου push button για μεσαία (ΑΜ) και βραχέα κύματα. Εφαγε αρκετή άμμο τα καλοκαίρια στις νυχτερινές μας εξορμήσεις σε παραλίες της Αττικής.

Toshiba_Bombeat_12.jpg

• Like
Reactions: vlad66 and SR-71
Και μιας και μιλησαμε για boomboxes ...... οριστε το δικο μου (ταπεινο) ..... 1978 !

View attachment 256836

Mασησε ΠΟΛΛΕΣ κασσετες ! 😁 Oμως χαρισε και πολλες συγκινησεις ! 😌
Υποψιν οτι αυτο ειναι BoomBox ........ και ΟΧΙ GhettoBlaster !

Nα ευχαριστησω και για την μεταφορα του νηματος σε ΠΙΟ σχετικη κατηγορια !:giggle:

ταπεινό είναι αυτό ρε Μάνο ;;;

στο Γυμνάσιο έβλεπα ανάλογα σε βιτρίνα με ηλεκτρικές συσκευές και μάτωνα από την στεναχώρια ...
θυμάμαι ένα (sanyo και αυτό) που είχε και tweeters !

Εγω απέκτησα ένα Toshiba Bombeat 12 που το είχε φέρει ο πατέρας μου απο την Jeddah όταν ήμουν 15 ετών. Ειχε πολύ καλό και ισορροπημένο ήχο, ρυθμίσεις Bass & Treble και μηχανισμό auto reverse. Η εγγραφή δεν ήταν πολύ καλή, αλλά η αναπαραγωγή ήταν άψογη. Διέθετε επίσης επιλογέα κασέτας Normal, CrO2 και FeCr. Ο ραδιοφωνικός δέκτης είχε πολύ καλή απόδοση στα FM και διέθετε επιλογείς τύπου push button για μεσαία (ΑΜ) και βραχέα κύματα. Εφαγε αρκετή άμμο τα καλοκαίρια στις νυχτερινές μας εξορμήσεις σε παραλίες της Αττικής.

View attachment 256841
Αξιοπρεπεστατο ! 😌
Δυο κλικ καλυτερο απ'το δικο μου !

ταπεινό είναι αυτό ρε Μάνο ;;;
ΟΧΙ ..... το Sanyo ειναι το δευτερο σκαλι της ηχητικης μου ανελιξης.
Το πρωτο (κεφαλοσκαλο) ηταν αυτο ! Στο δημοτικο, φυσικα (1976).
Μαγνητοφωνησα ενα ΟΛΟΚΛΗΡΟ επεισοδιο απο το Διαστημα 1999 με αυτο.

National Panasonic casette player.jpg

Το χα ποσταρει στο My jurassic HiFi ....... και δεν ηθελα να επαναληφθω ! ☺️

View attachment 256841

για κοίτα κάτι συμπτώσεις.. στα 15 μου και ο δικός μου πατέρας ήταν εκεί !

είχε φέρει ένα μικρό μονοφωνικό ραδιοκασετόφωνο SANYO από κει.. θυμάμαι τα καταπληκτικά του πρίμα !

πολλά χρόνια αργότερα κάτι χάλασε (δεν θυμάμαι πότε, ίσως πια δεν ζούσα με τους γονείς) και δυστυχώς κάποια στιγμή εξαφανίστηκε...

Τον παλιο καλο καιρο (προ του 1977) ........ πως νομιζετε οτι δινονταν οι κασσετες ?
Τυλιγμενες σε προστατευτικο σελοφαν ? 😆 Για κοιταχτε λιγο καλυτερα 😙 ......

TDK D-C60 (10-pack).jpg

Χαρτονακι ........ σκετο ! Σε συσκευασια των 10 😋 .........

• Like
Reactions: vlad66
Αλλη μια .... ΓΚΑΓΚΑΝ .... σχεδιαση ! 😚🤪

View attachment 256854

Μεταλλου και μαλιστα ...... 100αρα ! 😳
To Ηigh specific GRAVITY half .......... προκαλει ριγος και δεος ! :cool:

Πάρα πολλές κασέτες ήταν πολύ όμορφες σε σχεδίαση.. από πολλές εταιρείες σαν την Denon που έβαλες (πχ)

Στα AIWA που είχα τις έβλεπα "εν ώρα λειτουργίας" γιατί είχαν διάφανη "πόρτα"..

Στο marantz όχι γιατί το "παράθυρο" ήταν (είναι) πολύ μικρό.. κάπου μου την έσπαγε αυτό...

• Like
Reactions: SR-71
Η απλη TDK D60 ειναι στο αλλο ακρο ...... ΟΛΑ ορατα !
Ομως ηρθε πολυ αργα (1997) για να προξενησει καποια αισθηση.
Ειχε ηδη αρχισει η αλωση απ'το mp3 ...... OΛΟΙ αφηναν τις κασσετες στο χρονοντουλαπο.

tdk-d60_981581.jpg