Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας

Φυσικά, ακόμα και σε κινηματογραφικά έργα που βλέπουμε, διαπιστώνουμε ότι όρκος υπάρχει παντού.
Με μία όμως διαφορά.
Ο μάρτυρας σηκώνει το χέρι και λέει : Ορκίζομαι.
Δεν εμφανίζονται όμως ευαγγέλια και κοράνια, ούτε επίκληση σε αγία τριάδα και Αλλάχ. Έχει επικρατήσει η κοινή αποδοχή ότι ο μάρτυρας αν μεν είναι πιστός ορκίζεται σε αυτό που πιστεύει, αν δεν είναι ο όρκος αντιπροσωπεύει την κατάθεση του προσωπικού του λόγου τιμής. Μάλιστα πολλοί πιστοί θεωρούν το λόγο της τιμής τους σπουδαιότερο από την οργή του θεού τιμωρού.

Μα και σε εμάς δεν ερωτάται ο κάθε μάρτυρας για τον τύπο του "όρκου" που θέλει να δώσει; Καίτοι ο "όρκος" εξ ορισμού προϋποθέτει την επίκληση κάποιας ανώτερης δύναμης.

Επίσης στη χώρα μας υπάρχει το παράδοξο, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των μαρτύρων ορκίζεται στο Ευαγγέλιο, υπάρχει μεγάλος αριθμός (κοινό μυστικό....) ψευδών μαρτυριών, τις οποίες ξεστομίζουν ανερυθρίαστα οι προηγουμένως ορκισθέντες. Εκ των οποίων ψευδορκιών, ελάχιστες καταλήγουν σε καταδίκη, ενώ για τις περισσότερες δεν ασκείται καν δίωξη...

Στην πράξη η ψευδορκία αντιμετωπίζεται σαν ιδιωτική διαφορά! Δηλαδή αναμένεται από τον θιγέντα να κινήσει τη διαδικασία!

Απάντηση: Re: Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας

Ένας άνθρωπος άσκησε το συνταγματικό του δικαίωμα στην ανεξιθρησκεία αρνούμενος να ορκιστεί με χριστιανικό όρκο.
Πήγε στο Δικαστήριο και κέρδισε τη δίκη.
Το αν είναι δικηγόρος του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι ή δεξιός εξτρέμ στη Δόξα Βύρωνα δεν έχει καμμία σημασία. Τα υπόλοιπα είναι νάχαμε να λέγαμε...

A,απλά ένα οποιοσδήποτε ταλαιπωρημένος άνθρωπος..

To θέμα έφτασε αισίως στην τέταρτη σελίδα του και αυτό που θα παρατηρούσε κάποιος είναι το εξής:

σχολιάστηκε η ηλικία του ορκισθέντος, το γιατί και πώς έφτασε να ορκιστεί στα 32 του, το ποιοί κύκλοι έδωσαν έμφαση στην είδηση, το ότι υπάρχουν άλλες ειδήσεις πολύ σοβαρότερες απ'αυτήν, στη συνέχεια ενεπλάκησαν στο ρου της συζήτησης Παρατηρητήρια του Ελσίνκι, Τζορτζ Σόροι, ακούστηκαν προτάσεις για μετανάστευση του ορκισθέντος, ήρθε στην επφάνεια το τρίπτυχο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια...

Και αναρωτιέμαι ,επί της ουσίας βρε παιδιά καμμιά τοποθέτηση;
Σύμφωνοι , ο υπερτονισμός του θέματος μπορεί να έγινε από συγκεκριμένους κύκλους για συγκεκριμένους λόγους και να εμπλέκονται συγκεκριμένα πρόσωπα , μπορεί να υπάρχουν προεκτάσεις κλπ κλπ κλπ...
Το ότι υπάρχουν άλλα μείζονα θέματα δεν σημαίνει ότι πρέπει να μην συζητάμε και τα ελάσσονα.
Μου θυμίζει τη συζήτηση με το κάπνισμα και το ότι δεν αξίζει να το συζητάμε διότι υπάρχουν άλλες βλαπτικότερες συνήθειες.

Τέλος πάντων το ζήτημά μας είναι ότι εν έτει 2008 ,τυπικά (έστω και αν έχει ξεφτίσει προς το εθιμοτυπικότερο), απαιτείται , ο όρκος σε θρησκευτικό σύμβολο για να αποκτηθεί άδεια άσκησης κάποιου επαγγέλματος (...όχι ιερέως).
Προσωπικά θα το θεωρούσα πιο ταιριαστό σε καθεστώτα θεοκρατικά και όχι σε μια χώρα με (υποτίθεται) σύγχρονη ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Υ.Γ.
Μήπως τελικά είναι ίδιον της φυλής μας να αποπροσανατολιζόμαστε από την ουσία οποιουδήποτε θέματος;

Και γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε την συζήτηση Διονύση εκεί που θές εσύ??
Δηλαδή να ανατριχιάσω σύγκορμος που ο καλός αυτός άνθρωπος υπέστη τέτοια ταλαιπωρία και να αναφωνήσω ´Δεν είμαστε Ευρώπη´.
Απο πότε ενα θέμα στο φόρουμ πρέπει ναναι υπέρ ή κατά σκέτο??
Και στο ´κάπνισμα´μερικοί είδαν και άλλες παραμέτρους,που μπορεί να μήν συμφωνείς..Ε,και?
Oσο γιά το θεοκρατικό καθεστώς που ζούμε,προσωπικά δεν τόχω διαπιστώσει.
Κανένας παπάς δεν ήρθε σπίτι μου να με προσηλυτίσει ή να μού επιβάλλει τήν άποψή του..

Ναι βρε Διονύση και εγώ δεν κατάλαβα πού ενοχλήθηκες.

Εγώ,όπως και κάποιοι άλλοι εκ των οποίων Νομικοί ,βρήκαμε κάποια "κενά" στην όλη ιστορία.
Και ένα απο αυτά είναι και η ηλικία του "ορκισθέντος".

Πού είναι το κακό δηλαδή ??
Και οταν ο "ορκισθής" είναι ..γνωστό προ´σωσπο σε συγκεκριμμένους κύκλους,δεν θα σχολιαστεί ?

Υ.Γ. Εσύ εκεί με το κάπνισμα..:violent-smiley-030:

Και στην τελική μην ξεχνάμε οτι ειδοποίησε τον Πρόεδρο για την μη Χριστιανική του πίστη ,ο Πρόεδρος το δέχτηκε και ορκίστηκε !!

Την φασαρία δεν καταλαβαίνω.

Αν δεν είχε ορκιστεί ,του το απαγορεύαν,τον απέρριπταν,τότε θα το καταλάβαινα.

Και στην τελική μην ξεχνάμε οτι ειδοποίησε τον Πρόεδρο για την μη Χριστιανική του πίστη ,ο Πρόεδρος το δέχτηκε και ορκίστηκε !!

Την φασαρία δεν καταλαβαίνω.

Αν δεν είχε ορκιστεί ,του το απαγορεύαν,τον απέρριπταν,τότε θα το καταλάβαινα.

Ο Δημητράς και η παρέα του θέλουν να μαζευουν καταδίκες τής Ελλαδας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια..Μαλιστα συμμετέχουν ομαδικά στό κομματίδιο του Ανδριανόπουλου ´Φιλελευθερη Συμμαχία´.Οποιος θελει ας διαβάσει τίς θέσεις τους και μετά βγάζει συμπεράσματα για το ´αθώο´τής πράξεως τού νομικού.....
Δεν τούς είδα ποτέ να καταφεύγουν εκεί για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων στην Ιμβρο στην Τενεδο,στην Β.Ηπειρο,στην Πόλη και αλλού..
Σιγά μην ανατριχιάσουμε κιόλας..

Re: Απάντηση: Re: Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας

Κανένας παπάς δεν ήρθε σπίτι μου να με προσηλυτίσει ή να μού επιβάλλει τήν άποψή του..

Γιατί ρε Σπύρο; Έχει ανάγκη να το κάνει μετά από 12 χρόνια πλύση εγκεφάλου στα σχολεία; Κάθε μέρα το πρωϊ προσευχή (λες και δεν μπορείς να προσευχηθείς σπίτι σου), μαθήματα μόνο για τη χριστιανική θρησκεία και κάθε χρόνο λες και πρόκειται για πυρηνική φυσική.

Με κρατικόμισθους ιερωμένους. Με εκπομπές στην κρατική τηλεόραση.

Δηλαδή αν αυτά δεν είναι προσηλυτισμός τί είναι; Μόνο οι Ιεχωβάδες και οι Πεντηκοστιανοί;

Όχι βέβαια ότι αυτά δε γίνονται και αλλού και μάλιστα χειρότερα. Υπάρχουν και τα μη κοσμικά κράτη, όπως το Ιράν και το Αφγανιστάν.

Εντάξει στην Ελλάδα η Ορθοδοξία αποτελεί κομμάτι της Εθνικής ταυτότητας και της παράδοσης και θρήσκευμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, οπότε δικαιολογημένα το παρακάνουμε λίγο.

Βέβαια από που και ως πού η θρησκεία που πηγάζει από των τιμωριτισμό των Ισραηλιτικών παραδόσεων, δένει με τον ορθολογισμό των αρχαίων Ελλήνων ακόμα δεν το έχω καταλάβει. Ο αντιφατικός αχταρμάς που λέγεται Ελληνική Εθνική ταυτότητα έχει την ικανότητα να συνδυάζει τον Αριστοτέλη, τον Περικλή, το Σαούλ, τον Ακινάτη, το Μεταξά, τον Καρρά, το Φειδία, το τσιφτεντέλι, το Βυζάντιο και την Ελληνική εκδοχή του Santa Clauss.

Τώρα για το συγκεκριμένο θέμα που συζητάμε διατηρώ και κάποιες επιφυλάξεις για τις προθέσεις του διαμαρτυρόμενου. Δε χάθηκε και ο κόσμος να ορκιστείς στο Ευαγγέλιο. Ακόμα και να μην το πιστεύεις. Γιατί να γίνει τόσος ντόρος;

Εδώ σε τόσα δημόσια έγγραφα και μέχρι πρότεινος στις ταυτότητες ήμασταν υποχρεωμένοι να το δηλώνουμε λες και αν είσαι άθρησκος, αλλόθρησκος ή άθεος πρέπει να το γνωρίζουν και οι αρχες μήπως σκοπεύεις να καταστρέψεις την κοινωνία. Όλα αυτά στη χώρα της δημοκρατίας, του ορθολογισμού και της ανεξιθρησκείας.

Mά Δημήτρη η έννοια τού προσηλυτισμού υπάρχει εφ´όσον έχεις έναν λαό διαφορετικού θρησκεύματος..
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.Ουτε στέλνουμε ιεραπόστολους σε άλλες χώρες όπως οι Ιησουίτες και οι Προτεστάντες..
Και ιστορικά άν το δείς,επι Βαυαροκρατίας ´πλακώσανε´στην Ελλάδα Λουθηρανοί παπάδες που ´έφαγαν τά μούτρα τους´
Να πείς οτι είμαστε ένα έθνος πολλών μειονοτήτων να το καταλάβω.
Ασε που οι Ελληνες εχουν χαλαρή σχέση με την θρησκεία..
Η μην μού πείς ότι όσοι δεν πιστευουν θα επηρεαστούν απο γραφικότητες εκπομπών με ακροαματικότητα 3%.
Για την σχέση ορθοδοξίας-ελληνισμού είναι μία ολόκληρη κουβέντα..Το μόνον που πιστευω είναι πώς εάν δεν υπήρχε το ´μπόλιασμα´της ελληνικής σκέψης στην ορθόδοξη παράδοση όντως θα ήταν μία εβραϊκή αίρεση..
Υ.Γ.
Γιατί δεν υπάρχουν άπειρες απόπειρες καθοδηγούμενου ´προσηλυτισμού´στην πολιτική όπου θλιβερές μειοψηφίες έχουν άπειρο χρόνο στά Μ.Μ.Ε και στίς εφημερίδες??
Aπο εκεί και πέρα προσωπικά εύχομαι να διαχωριστεί η Εκκλησια απο το Κράτος να ησυχάσουμε..

Re: Απάντηση: Re: Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας

Τώρα για το συγκεκριμένο θέμα που συζητάμε διατηρώ και κάποιες επιφυλάξεις για τις προθέσεις του διαμαρτυρόμενου. Δε χάθηκε και ο κόσμος να ορκιστείς στο Ευαγγέλιο. Ακόμα και να μην το πιστεύεις. Γιατί να γίνει τόσος ντόρος;

Μα επισημάνθηκε και παραπάνω, και το λέει και το άρθρο, ότι τελικώς ο συγκεκριμένος δεν ορκίσθηκε. Ο ντόρος είναι που του ζητήθηκε βάσει της διαδικασίας να ορκισθεί και "αναγκάστηκε" να αποκαλύψει ότι δεν ασπάζεται το ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα (το οποίο επιμένω ότι δεν είναι λογικό επακόλουθο, στο σύστημά μας και ο ορθόδοξος και μουσουλμάνος κλπ μπορούν να αρνηθούν να ορκισθούν -δίχως να αποκαλύψουν το δόγμα στο οποίο πιστεύουν ή δεν πιστεύουν-, το εάν θα ορκισθεί κανείς στον θεό που πιστεύει ή θα υποσχεθεί στην τιμή του -χωρίς από το τελευταίο να συνάγεται εάν πιστεύει ή δεν πιστεύει κάπου- ανάγεται σε δική του επιλογή)

Re: Απάντηση: Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας

Mά Δημήτρη η έννοια τού προσηλυτισμού υπάρχει εφ´όσον έχεις έναν λαό διαφορετικού θρησκεύματος..

Όταν γεννιέται ο άνθρωπος δεν ανήκει σε καμιά θρησκεία. Αυτός που τον εντάσσει σε μια είναι και ο πρώτος που τον προσυλητίζει. Δηλαδή συνήθως οι γονείς. Και μετά αρχίζει η κατήχηση. Δηλαδή στην ουσία δεν έχεις δυνατότητα επιλογής. Αν τα καταφέρεις να ξεφύγεις όταν ενηλικιωθείς είσαι πολύ τυχερός (ή άτυχος εξαρτάται από ποια μεριά το βλέπεις). Πάντως αν και προσωπικά δεν πολυενοχλούμαι (έχω βαφτίσει και τα δυο μου παιδιά και έχω παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο, παρότι είμαι αγνωστικιστής και μάλλον άθρησκος) πιστεύω πως η κρατική χρηματοδότηση πάιζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του θρησκευτικού κατεστημένου. Τη λέξη κατεστημένο δεν τη χρησιμοποιώ με αρνητική έννοια.

Τώρα πάω να δω το γαύρο. Είμαι "βαθειά θρησκευόμενος επιστήμονας" που λέει και ο Πρωταθλητής. Τα λέμε το βράδυ.

Πόσοι κατηχούν σήμερα τά παιδιά τους με την στενη έννοια τού όρου??
Μαλλον η τωρινή ´κατήχηση´αφορά στην κονόμα και μόνον.
Αλλά και γενικότερα τα παιδιά σε ένα βαθμό παίρνουν αξίες απο τούς γονείς τους όπου γής.
Αλλά και στα ευρωπαϊκά κράτη πάλι τα παιδιά συνήθως ασπάζονται τά δόγματα τών γονιών τους..
Ιταλία,Γαλλία(παρά την ´κοσμικότητα´του κράτους).

Υ.Γ.
Προσωπικά ας γίνει ο γιός μου ότι θέλει..
Μονον εάν αλλαξοπιστήσει από γαύρος τήν έβαψε...:award::award:

Δηλαδή να ανατριχιάσω σύγκορμος που ο καλός αυτός άνθρωπος υπέστη τέτοια ταλαιπωρία και να αναφωνήσω ´Δεν είμαστε Ευρώπη´.
Και στο ´κάπνισμα´μερικοί είδαν και άλλες παραμέτρους,που μπορεί να μήν συμφωνείς..Ε,και?

Σπύρο ούτε έχω την απαίτηση να πάει η συζήτηση εκεί που θέλω (αν είναι δυνατόν) ούτε βέβαια ενοχλήθηκα όπως αναφέρει ο Δημήτρης ,παρακάτω από σένα.
Δεν γνωρίζω ποιός είναι ο δικηγόρος αυτός και ποιές είναι οι βαθύτερες προθέσεις του.
Πιθανότατα όλα όσα αναφέρθησαν περί του παρασκηνίου να είναι σωστά.
Εγώ στέκομαι στο γεγονός αυτό καθαυτό.

Αν,λέω αν, ισχύει το ότι απαιτείται θρησκευτικός όρκος για να λάβει άδεια ένας δικηγόρος (και πιθανότατα δεν ισχύει όπως μας διαφώτισε ο send - post 40) εγώ προσωπικά δεν το θεωρώ τιμητικό για τη χώρα μου.
Κάποιους μπορεί να μην τους ενοχλεί, εμένα ως πολίτη της χώρας της δημοκρατίας, του ορθολογισμού και της ανεξιθρησκείας (όπως είπε ο Δημήτρης Αντωνόγλου) με ενοχλεί.

Και θα επαναλάβω:
το ότι υπάρχουν πού σοβαρότερα ζητήματα δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με τα ήσσονα.

ΥΓ.1
και βέβαια δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον Δημήτρη Αντωνόγλου στο ότι μετά από 12 χρόνια πλύσης εγκεφάλου στο σχολείο περί χριστιανικής θρησκείας κάθε περαιτέρω προσπάθεια προσυλητισμού περιττεύει.

ΥΓ.2
Σπύρο με τσάντισες και εύχομαι να φάτε 3 (τρία) από τον ΠΑΟΚ και μάλιστα τα δύο με πέτσινα πέναλτι...
:D

Πλύση εγκεφάλου για την θρησκεία στο σχολείο???
Τοσο πολύ??
Εγω αυτό που διαπιστώνω είναι πλύση εγκεφάλου για απαξίωση τής Ελληνικής ποιήσεως και Λογοτεχνίας και τών Αρχαίων Ελληνικών..
Θεμα οπτικής.

Re: Απάντηση: Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας

Πλύση εγκεφάλου για την θρησκεία στο σχολείο???
Τοσο πολύ??
Εγω αυτό που διαπιστώνω είναι πλύση εγκεφάλου για απαξίωση τής Ελληνικής ποιήσεως και Λογοτεχνίας και τών Αρχαίων Ελληνικών..
Θεμα οπτικής.

Σ'αυτό μαζί σου!

Αν,λέω αν, ισχύει το ότι απαιτείται θρησκευτικός όρκος για να λάβει άδεια ένας δικηγόρος (και πιθανότατα δεν ισχύει όπως μας διαφώτισε ο send - post 40) εγώ προσωπικά δεν το θεωρώ τιμητικό για τη χώρα μου.
Κάποιους μπορεί να μην τους ενοχλεί, εμένα ως πολίτη της χώρας της δημοκρατίας, του ορθολογισμού και της ανεξιθρησκείας (όπως είπε ο Δημήτρης Αντωνόγλου) με ενοχλεί.

μα δεν το λέω εγώ. Το άρθρο δεν λέει ότι η διαδικασία προχώρησε δίχως να ορκισθεί ή κατάλαβα λάθος;
Εγώ είπα ότι έχει καθιερωθεί και ο εναλλακτικός, "πολιτικός" όρκος στη χώρα μας. Την προσβολή της θρησκευτικής ελευθερίας εν προκειμένω, για την οποία καταδικάσθηκε η χώρα μας, είναι γιατί υποτίθεται ότι εξαναγκάσθηκε να δηλώσει ότι δεν ασπάζεται το ορθόδοξο δόγμα, προκειμένου να μην δώσει όρκο ή να δώσει άλλου τύπου όρκο. Αλλά από τη δόση πολιτικού όρκου δεν συνάγεται λογικώς ότι ο ορκιζόμενος ούτως είναι άθεος ή αλλόθρησκος κλπ. Απλώς ότι δεν θέλει να δώσει θρησκευτικό όρκο, τίποτε άλλο. Υπάρχουν και ορθόδοξοι που δεν δίνουν θρησκευτικό όρκο, γιατί θεωρούν ότι δεν είναι σωστό να ορκίζονται.

Τώρα σχετικώς με τον όρκο των δικηγόρων, θα έπρεπε να ανοίξω τον Κώδικα περί Δικηγόρων, ο οποίος πιθανόν να μην είναι τόσο σύγχρονος στη διατύπωση (νομοθέτημα του 1954)

Ένας άνθρωπος άσκησε το συνταγματικό του δικαίωμα στην ανεξιθρησκεία αρνούμενος να ορκιστεί με χριστιανικό όρκο.
Πήγε στο Δικαστήριο και κέρδισε τη δίκη.
Το αν είναι δικηγόρος του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι ή δεξιός εξτρέμ στη Δόξα Βύρωνα δεν έχει καμμία σημασία. Τα υπόλοιπα είναι νάχαμε να λέγαμε...

:worshippy::worshippy::worshippy:
ετσι ακριβως !

λες και εχει ο καθενας καθηκον και υποχρεωση να δινει λογοριασμο για το πιστευω του σε ανθρωπους που μιλαν εκ του ασφαλους .........

και οταν λεω εκ του ασφαλους ενοω :
Εισαι Χριστιανος Ορθοδοξος δηλωμενος ; εεεε και αθεος να εισαι δεν σε νοιαζει αν θα ορκιστεις η οχι !

εισαι Ολυμπιακος στο Θρησκευμα ;
και ΔΕΝ θες να το μαθουν γιατι αμα το μαθουν θα σου κανουν τι ζωη δυσκολη : Γνωστοι Συνεργατες Συγγενεις Φιλοι κτλ, .......

εεεε ! τοτε σε σταμπαρουν σαν αντιχριστο σαν αλοθρησκο σαν οτι γουσταρουν ........

το ποσο θεοκρατικο καθεστως ζουμε στην Ελλαδα ασε να το πει καποιος που εχει αλλο θρησκευμα απο το θρησκευμα της Ελλαδας ......

ασε τα εχω ζησει απο πρωτο χερι ....

το ποσο θεοκρατικο καθεστως ζουμε στην Ελλαδα ασε να το πει καποιος που εχει αλλο θρησκευμα απο το θρησκευμα της Ελλαδας ......

ασε τα εχω ζησει απο πρωτο χερι ....

Εισαι μουσουλμάνος και δεν το ξέραμε..??Εάν εισαι και καταπιέστηκες στην Ελλάδα το καταλαβαίνω.
Kαι η Ελλάδα δεν έχει θρήσκευμα.
Ο πληθυσμός της Ελλάδας δηλώνει σε μεγάλο ποσοστό Ορθόδοξος.
Τώρα το τι σημαίνει Θεοκρατία είναι αλλο θέμα.
Εμένα κανείς πάντως δεν μού απαγόρεψε να δηλώνω άθεος,ούτε έχασα καμιά δουλειά,ουτε έβαλαν μπούρκα στην γυναίκα μου.
Επίσης σε κανεναν δεν επεβλήθη να μήν δηλώνει ορθόδοξος...
Γιατί εδώ φτάσαμε στο άλλο άκρο..
Να απαγορευουμε σε κάποιον να δηλώνει την πίστη του κατηγορώντας τον για οπισθοδρομικό...
Αλήθεια οι Μουσουλμάνες τής Γαλλίας,που τούς επιβλήθηκε,γιά το καλό τους φυσικά,με το έτσι θέλω να μήν φοράνε μπούρκα νοιώθουν ευτυχισμένες??