Καταγγελία για μη τήρηση εγγύσης από Multirama

Παιδια, εχω και εγω ακριβως το ιδιο προβλημα με το ιδιο laptop -fujitsu siemens amilo pi1556 και την ιδια καρτα γραφικων. Το χρησιμοποιησα μονο 8 μηνες για δουλεια γραφειου (οχι παιχνιδια) μεχρι που η καρτα σταματησε να λειτουργει. Δυστυχως ειχε περασει ο 1 χρονος και δεν με καλυπτε η εγγυηση. Α, επισης αγορασμενο απο Multirama (ιωαννινων), οπου και μου ζητανε πανω απο 400 ευρω για την αντικατασταση της καρτας!!!
Με ενδιαφερει και εμένα η καταληξη της υποθεσης επομένως...
Παρεπιπτοντως τα συμπτωματα στη δικη μου περιπτωαη ειναι οτι η οθονη γινεται ασπρη , δεν φορτωνει τα Windows και κανει συνεχως restart!

Κακώς περιμένεις ακόμη. Έπρεπε ήδη να έχεις ασκήσει αγωγή.

Γενικά αν θες να κάνεις δουλειά, πρώτα τους σέρνεις στα δικαστήρια και μετά συζητάς. Shoot first, ask questions later.

ρε παλικάρια... τα είπαμε χίλιες φορές!
Το ΙΝΚΑ δεν προκειται να κάνει τίποτα... δεν είναι δημόσια υπηρεσία ούτε ασκεί δημόσια εξουσία... δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα...

Πήγαινε και κάνε καταγγελία στο Τμήμα Προστασίας Καταναλωτή της Δνσης εμπορίου της Νομαρχίας στην οποία ανοίκεις. Είναι δωρεάν και πίστεψέ με: Αυτούς τους φοβούνται!

αλλά πριν ξαναπάρε στον γυαλαντζί νομικό σύμβουλο και ζήτα το όνομά του και μετά πες του ότι θα τον καταγγείλεις στον Δικηγορικό Σύλλογο, καθώς ο νόμος είναι σαφής και αυτός λογίζεται σύμφωνα με το Κώδικα Δικηγόρων ότι ως άμισθος υπάλληλος υπηρετεί την απονομή του δικαίου και όχι το αντίθετο.

Re: Απάντηση: Καταγγελία για μη τήρηση εγγύσης από Multirama

ρε παλικάρια... τα είπαμε χίλιες φορές!
Το ΙΝΚΑ δεν προκειται να κάνει τίποτα... δεν είναι δημόσια υπηρεσία ούτε ασκεί δημόσια εξουσία... δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα...

Πήγαινε και κάνε καταγγελία στο Τμήμα Προστασίας Καταναλωτή της Δνσης εμπορίου της Νομαρχίας στην οποία ανοίκεις. Είναι δωρεάν και πίστεψέ με: Αυτούς τους φοβούνται!

αλλά πριν ξαναπάρε στον γυαλαντζί νομικό σύμβουλο και ζήτα το όνομά του και μετά πες του ότι θα τον καταγγείλεις στον Δικηγορικό Σύλλογο, καθώς ο νόμος είναι σαφής και αυτός λογίζεται σύμφωνα με το Κώδικα Δικηγόρων ότι ως άμισθος υπάλληλος υπηρετεί την απονομή του δικαίου και όχι το αντίθετο.

Παρδόν?

Υπάλληλος της εταιρείας πρέπει να είναι, τα δικά της λέει!

δικηγόρος δεν μπορεί να είναι υπάλληλος εταιρεία. Μπορεί να αμοίβεται με πάγια αντιμισθία... αλλά ούτε αυτό του δίνει το δικαίωμα να λέει ηλιθιότητες.

δικηγόρος δεν μπορεί να είναι υπάλληλος εταιρεία. Μπορεί να αμοίβεται με πάγια αντιμισθία... αλλά ούτε αυτό του δίνει το δικαίωμα να λέει ηλιθιότητες.

Δεν καταλαβαίνω. Στο νομικό της τμήμα πρέπει να είναι.

Anyway.

Επίσημη απάντηση σήμερα από το multirama:

κ. Πατρικίδη,

ο φορητός Η/Υ FUJITSU SIEMENS που αγοράσατε από το κατάστημα MULTIRAMA συνοδευόταν, ως είχαμε άλλωστε υποχρέωση κατ’ εφαρμογή της παρ. 3 του αρ. 5 του Ν.2251/94, από γραπτή εγγύηση διάρκειας ενός (1) έτους της παραγωγού εταιρείας FUJITSU SIEMENS.

Ο φορητός σας Η/Υ παρουσίασε βλάβη πολύ μετά την πάροδο του χρόνου διάρκειας της εγγύησης της παραγωγού εταιρείας FUJITSU SIEMENS και ως εκ τούτου, ναι μεν μπορεί να επισκευασθεί, το κόστος όμως της επισκευής, δυστυχώς, θα πρέπει να το επιβαρυνθείτε.

Αναφορικά με το θέμα της νομίμου διάρκειας της εγγύησης, ως γνωστόν ο νόμος δεν το ορίζει με ακρίβεια καθώς στα δύο τελευταία εδάφια της παρ. 3 του αρ. 5 του Ν.2251/94 επί λέξει ορίζεται ότι “Η διάρκεια της εγγύησης πρέπει να είναι εύλογη σε σχέση με την πιθανή διάρκεια ζωής του προϊόντος. Ειδικά για τα προϊόντα τεχνολογίας αιχμής, η διάρκεια της εγγύησης πρέπει να είναι εύλογη σε σχέση με το χρόνο κατά τον οποίο αναμένεται ότι θα παραμένουν σύγχρονα από τεχνολογική άποψη, αν ο χρόνος αυτός είναι συντομότερος από την πιθανή διάρκεια ζωής τους.». Ως εκ τούτης της διατύπωσης, και δεδομένου ότι ασφαλώς πρόκειται για προϊόν τεχνολογίας αιχμής, δεν προκύπτει παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας «περί καταναλωτών» εκ του λόγου ότι η διάρκεια της εν λόγω εγγύησης είναι ένα (1) έτος.”

Attorney at Law / Legal Counsel"

Τα συμπεράσματ δικά σας. Να σημειώσω ότι στο email μου είχα διευκρινήσει ότι "Ν. 3043/2002 (Φ.Ε.Κ. Α' 192/21.08.2002), που τροποποιει τον Ν. 2251/1994 και ενσωματωνει στο ελλ. δικαιο την 1999/44/ΕΚ κοινοτικη οδηγια (αυτη λεει για τα 2 χρονια minimum στις εγγυησεις)" αλλά μάλλον ο κύριος έχει άλλους νόμους.

Last edited by a moderator:

“Η διάρκεια της εγγύησης πρέπει να είναι εύλογη σε σχέση με την πιθανή διάρκεια ζωής του προϊόντος. Ειδικά για τα προϊόντα τεχνολογίας αιχμής, η διάρκεια της εγγύησης πρέπει να είναι εύλογη σε σχέση με το χρόνο κατά τον οποίο αναμένεται ότι θα παραμένουν σύγχρονα από τεχνολογική άποψη, αν ο χρόνος αυτός είναι συντομότερος από την πιθανή διάρκεια ζωής τους.».

Η κλασσικη λαλακια που προφασίζονται οι μαγαζάτορες. Πες του "ρε κατ'επίφαση νομικε, αν ειναι ξεπερασμενο το λαπτοπ μου μετα απο εναμιση χρόνο, γιατι στο χρυσοπλήρωσα σαν σουπερ ντουπερ τεχνολογια αιχμης?"

Μηνύσεις..... όσο σας επιτρέπει η υπομονή σας και η τσέπη σας.

Το έχω ξαναναφέρει σε πολλές περιπτώσεις. Μια ουσιαστική σημασία του ότι το avclub έγινε σωματείο θα ήταν το να κυνηγάμε συλλογικά κάθε τέτοια περίπτωση....Έτσι θα μπορούσαμε ως club να έχουμε μια ουσιαστικότατη συνεισφορά στο τεχνολογικό γίγνεσθαι της χώρας...

Last edited:
Να κάνω μόνο μία παρατήρηση:

Δεν αρκεί να "γνωρίζουμε" ότι υπάρχει πχ η υπ' αριθ. 1999/44/EC οδηγία με δεδομένο, προφανώς κατά τις πληροφορίες κάποιου, περιεχόμενο.
Αφού έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο, γιατί δεν ψάχνουμε οι ίδιοι να βρούμε το κείμενό της?

Εάν το διαβάσουμε, θα διαπιστώσουμε ότι πουθενά δεν αναφέρεται ότι καθιερώνεται υποχρεωτικώς ελάχιστος χρόνος εγγύησης για όλα τα καταναλωτικά αγαθά, διάρκειας 2 ετών. Αυτό που λέει είναι για τον ελάχιστο χρόνο παραγραφής των υποχρεώσεων του πωλητή. Μάλιστα, την εγγύηση δεν την αντιμετωπίζει η οδηγία καν ως κάτι το υποχρεωτικό, αλλά για κάτι που "συνηθίζεται". Για διαβάστε καλύτερα τι αναφέρεται στο 21ο εδάφιο των αιτιολογιών της οδηγίας: "ότι, για ορισμένες κατηγορίες αγαθών, αποτελεί τρέχουσα πρακτική να προσφέρουν οι πωλητές ή οι παραγωγοί εγγυήσεις επί των αγαθών έναντι παντός ελαττώματος που εκδηλώνεται εντός ορισμένης προθεσμίας"

Εδώ προφανώς έχετε σύγχυση του ζητήματος της ευθύνης του πωλητή από πραγματικά ελαττώματα, και της (προαιρετικής) εγγύησης του κατασκευαστή. Έτερον εκάτερον.

Προφανώς οι νομικές σου γνώσεις υπερβαίνουν εκείνες του συμβούλου της εν λόγω εταιρείας, οπότε θα σε παρακαλούσα να μας εκθέσεις το σκεπτικό σου περί του πού σφάλλει ο εν λόγω δικηγόρος.
Αλλιώς, θα σε παρακαλούσα να ανακαλέσεις, και όχι μόνο γιατί έχει αναφερθεί δημοσίως το όνομά του, κάτι βέβαια που θα τακτοποιήσω αμέσως.

το να υποστηρίζω μία νομική θέση είναι 1 πράγμα, το να οδηγώ κάποιον μη νομομαθή καταναλωτή, διαβεβαιώνοντάς τον ότι σφάλει, στην απώλεια νομίμων δικαιωμάτων του, τότε παραβιάζω τον κώδικα δεοντολογίας και παρανομώ, καθώς θεωρούμε άμισθος λειτουργός της δικαιοσύνης. Αυτό το τελευταίο μου γεννά την υποχρέωση τόσο της αμεροληψίας όσο και τη σημαντική υποχρέωση να μην παραπλανώ εν γνώση μου την απονομή του δικαίου.

Ο όρος ηλιθιότητες αν και αδόκιμος, ήταν εν πρώτοις γενικός και δεν αναφέρεται σε κάποιο πρόσωπο συγκεκριμένα. Πιστεύω όμως, ότι είναι κατά πολύ επιεικέστερος του αυτουργός σε παράνομη πράξη, η οποία θα μπορούσε να στοιχίσει σε κάποιον δικηγόρο μια πειθαρχική καταδίκη.

συμπληρωματικά θα ήθελα να πω τα παρακάτω:
1. Η επίκληση της ευθύνης του πωλητή μπορεί να γίνει με βάση τη γενικότερη διάταξη του Α.548 (Ν.3043/2002)
2. Σχετικά με την αναθεωρημένη διάταξη του Α.5 του Ν. 2251/94, πολύ θα ήθελα να μάθω πώς αποδεικνύεται τόσο ο χρόνος κατά τον οποίο αναμένεται ότι θα παραμένει σύγχρονο 1 λαπτοπ από τεχνολογική άποψη όσο και το αν η εγγύηση είναι εύλογη. Δεδομένου ότι η πλειονότητα των εταιρειών ηλεκτρονικών-τεχνολογίας προσφέρει διετή εγγύηση, πώς θα μπορούσε να αιτιολογηθεί κάποιο τέτοιο επιχείρημα?

Σχετικά με την οδηγιά send, είναι εύστοχο αυτό που παρατήρησες αλλά στον ελληνικό νόμο δεν υπάρχει τέτοια έκφραση (τρέχουσα πρακτική ).

Η έκφραση δεν είναι μέρος του κανονιστικού τμήματος της οδηγίας (όπως αυτό αναπτύσσεται στα επιμέρους άρθρα της) αλλά του σκεπτικού της. Και στο ελληνικό δίκαιο δεν καθιερώνεται ασφαλώς το υποχρεωτικό της εγγύησης των αγαθών από τον κατασκευαστή τους.

Όσο για τα περί πειθαρχικής καταδίκης δικηγόρου, το μερικότερο περιεχόμενου του "λειτουργήματος" εξειδικεύεται στον κώδικα δικηγόρων. Μάλλον υπερβολικές ελπίδες τρέφεις για τις υποχρεώσεις ενός "λειτουργού" και δη αμίσθου, απέναντι στον οποιονδήποτε. Από πότε είναι έστω και ηθικώς αποδοκιμαστέα η μονομερής ερμηνεία νομικών διατάξεων υπέρ του εντολέα του? Που και πάλι προσωπικώς δεν θεωρώ ότι σφάλλει κάπου ο ανωτέρω νομικός σύμβουλος. Βέβαια έχω την ταπεινότητα της γνώμης μου και είμαι έτοιμος να αναθεωρήσω τα όσα (νομίζω ότι) ξέρω, εάν φυσικά κάποιος μου επιχειρηματολογήσει σοβαρώς υπέρ μίας αντίθετης ερμηνευτικής προσέγγισης.

Εγώ ρε παιδιά ούτε δικηγόρος είμαι ούτε έχω λαπιτόπ.
Ούτε παίρνω θέση.
Απλά μου φαίνεται παράξενο ένα λαπιτόπ να είναι σαν ένα σώβρακο...
Δηλ. άντε να δουλεύει για ένα χρόνο. Μετά ή θέλει μπάλωμα... ή πέταμα.
Σκέφτομαι ότι είναι πλέον κλισέ να λέγεται πως η τεχνολογία τρέχει και ότι ένα λαπιτόπ έξι μηνών είναι περασμένης τεχνολογίας.
Τελικά για ποιόν είναι περασμένης τεχνολογίας?
Για αυτόν που το πουλάει ή γι' αυτόν που το αγοράζει?
Και εν τω μεταξύ αν αυτός που το αγοράζει... θεωρεί ότι είναι περασμένης τεχνολογίας... δεν κάνει καλό... στον πωλητή που λέει ότι είναι περασμένης τεχνολογίας???
Κρίση σου λέει μετά...

Ντάξει μερικά είναι άσχετα ίσως με το θέμα αλλά τα πισιά στο όνομα της τεχνολογίας που τρέχει... πάντα δεν ήταν προβληματικά???
Αφού στο επόμενο δίμηνο θα βγεί το νέο μοντέλο.
Που χρόνος για "μακρόν" τεστ αξιοπιστίας στο τρέχον.
Άρα ποιός φταίει τελικά.
Η εταιρία και το μάρκετινγκ (και ο ειδικός τύπος...) ή ο πελάτης που ζητά πάντα το τελευταίο μοντελάκι...
Ποιός τελικά κινεί τις αγορές???
Προτείνω στον νομοθέτη βάσει αυτού του σκεπτικού, τρίμηνη εγγύηση στα πισιά.
Και πολύ είναι για τον πελάτη έρμαιο...!

Προσέχτε, όπως είπα εξ' αρχής, δεν πάιρνω θέση.
Σκέφτομαι και γράφω.
Ότι κάνουν δηλ. οι μαθητές τους Δημοτικού.

Μαλιστα... Οποτε τα φορητα μας παραμενουν συγχρονα για 12 μηνες? Γιατι αυτό? Πώς ορίζεται το "συγχρονο"? Προσωπικα θεωρω τεχνολογια μονο τα alienware... Δε μπορω να φανταστω ενα Fujitsu ή ενα χαμηλο λαπτοπακι της ταξης των 300 Ευρω, τεχνολογια αιχμης... Με αυτη τη λογικη, τεχνολογια αιχμής ειναι και το οποιοδηποτε αυτοκινητο (ναι! ακόμα και τα Γιουγκο), αφου ξεφευγει της παραδοσιακης τεχνολογιας του... καρου!

Συμπερασμα 2: ακομα και αλυσιδες καταστηματων προτιμουν να χασουν πελατες, να υποστούν τη χλεύη (γιατι μη μου πειτε πως δεν αισθανεσται περιεργα με την απαντηση τους), παρα να επισκευασουν ενα μηχανημα με μικρο κοστος και να κερδισουν και τον πελατη τους και καλη φημη στην αγορα...

ΥΓ. ΔΕΝ εχω alienware... (γμτ!):joker:

Απάντηση: Re: Καταγγελία για μη τήρηση εγγύσης από Multirama

Η έκφραση δεν είναι μέρος του κανονιστικού τμήματος της οδηγίας (όπως αυτό αναπτύσσεται στα επιμέρους άρθρα της) αλλά του σκεπτικού της. Και στο ελληνικό δίκαιο δεν καθιερώνεται ασφαλώς το υποχρεωτικό της εγγύησης των αγαθών από τον κατασκευαστή τους.

Εδώ διαφωνώ. Πιστεύω ότι στο Α.3 είναι σαφές. Εν πρώτοις δεν υπάρχει υποχρέωση, ΑΛΛΑ μετά το άρθρο εξειδικεύει πού είναι υποχρεωτικό και που ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ τί μπορεί να ισχύει.

Πέραν αυτών, προσωπικά πιστεύω ότι το θέμα της εγγύησης καλής λειτουργίας είναι επικουρικό, καθώς καλύπτεται γενικότερα από τη διάταξη του Α.548 για τη γενικότερη ευθύνη του πωλητή, η οποία σημειωτέον, είναι στα 2 έτη.

Για να δώσουμε και μία λύση στο φίλο μας pontios, εγώ θα επιμείνω επαναλαμβάνοντας::

Πήγαινε και κάνε καταγγελία στο Τμήμα Προστασίας Καταναλωτή της Δνσης εμπορίου της Νομαρχίας στην οποία ανοίκεις. Βοηθούν πραγματικά! και επιπλέον, είναι δωρεάν, δεν χρειάζεσαι κανένα δικηγόρο ή εξειδικευμένες γνώσεις.Απλά πάρε μαζί σου ότι σχετικό έγγραφο έχεις που αφορά την αγορά, τις απαντήσεις, κλπ.

Κρίμα που δεν το έχεις αγοράσει το λαπτοπ με Diners. :grandpa:

Δεν καταλαβαίνω που διαφωνείτε πάντως....
Για να τα ξεκαθαρίσουμε.
1. Υπάρχει εκ του Νόμου υποχρέωση παροχής εγγύησης για εύλογο διάστημα.
2. Υπάρχει και η ευθύνη του πωλητή για 2 χρόνια.
3. Άλλο το ένα , άλλο το άλλο ;)
Και για τις περιπτώσεις που βασανίζουν τον πολύ κόσμο και είναι οι συνήθεις. ΑΝ ΚΑΤΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ/ΧΑΛΑΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ Ο ΠΩΛΗΤΗΣ. Πόσο δύσκολο είναι να συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό; Οι υπόλοιπες αξιώσεις από την εγγύηση είναι στην ευχέρεια του καταναλωτή αν και πως θα ασκηθούν. ΜΗΝ μπερδεύεστε για τα εύλογα διαστήματα κλπ., αυτές οι διατάξεις αφορούν την εγγύηση και τους όρους της.

Για να τα ξεκαθαρίσουμε.
2. Υπάρχει και η ευθύνη του πωλητή για 2 χρόνια.
3. Άλλο το ένα , άλλο το άλλο ;)
Και για τις περιπτώσεις που βασανίζουν τον πολύ κόσμο και είναι οι συνήθεις. ΑΝ ΚΑΤΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ/ΧΑΛΑΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ Ο ΠΩΛΗΤΗΣ. Πόσο δύσκολο είναι να συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό; Οι υπόλοιπες αξιώσεις από την εγγύηση είναι στην ευχέρεια του καταναλωτή αν και πως θα ασκηθούν. ΜΗΝ μπερδεύεστε για τα εύλογα διαστήματα κλπ., αυτές οι διατάξεις αφορούν την εγγύηση και τους όρους της.

Αυτο φαινεται πολυ περιεργο παντως.

Εχει μεγαλυτερη χρονικα ευθυνη ο (μετα)πωλητης, απο τον προμηθευτη του?

Και στον πρωτο χρονο που ισχυει εγγυηση ΚΑΙ του προμηθευτη ποιος χρεωνεται το κοστος της επισκευης/αντικαταστασης?

Γιατι ακομα και αν απευθυνθεις στο καταστημα, αυτοι θα στειλουν το πραγμα στο σερβις της αντιπροσωπιας, και αυτο στην περιπτωση που θελησουν να ασχοληθουν.

Για να τα ξεκαθαρίσουμε.

Ναι, αλλά στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά μεγάλης διάρκειας ζωής (όχι γενικώς για κάθε αγαθό), και αυτό βάσει του ελληνικού δικαίου (άρθρο 5 § 4 Ν. 2251/1994 ως ισχύει) καθώς στην παραπάνω κοινοτική οδηγία δεν περιλαμβάνεται αντίστοιχη δεσμευτική διάταξη (εκτός και εάν τη διαβάζω λάθος).

Και όπως πολύ σωστά επαναλαμβάνεις, άλλο πράγμα η εγγύηση καλής λειτουργίας που παρέχεται από τον κατασκευαστή, και άλλο πράγμα η ευθύνη του πωλητή (= του τελικού πωλητή, του λιανέμπορου) από πραγματικά ελαττώματα, η οποία ναι μεν έχει 2ετη παραγραφή, αλλά δεν ταυτίζεται με τις υποχρεώσεις από την εγγύηση, και έχει φυσικά και στενότερο περιεχόμενο. Συνοπτικά, κατά το δίκαιό μας ο πωλητής ευθύνεται για τα πραγματικά ελαττώματα που -πρακτικώς κατά το χρόνο της παράδοσης- υπήρχαν ή που διαπιστώθηκαν ή ανέκυψαν εντός 6μήνου από αυτήν. Η διετία είναι το διάστημα στο οποίο δικαιούται να ασκήσει ο αγοραστής τα σχετικά δικαιώματά του, πριν δηλαδή αυτά παραγραφούν.

Αυτά εντελώς περιληπτικά και -έστω και αντιεπιστημονικώς- εκλαϊκευτικά, γιατί βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη σύγχυση.

Είσαι σίγουρος για το εξάμηνο; Δεν έχω μπροστά μου το κείμενο, αλλά νομίζω ότι απλά τεκμαίρεται πως η βλάβη υπήρχε κατά την παράδοση αν διαπιστωθεί εντός εξαμήνου, και πως δεν αποκλείει διεκδικήσεις για μεταγενέστερα ελλατώματα έως την διετία.
Αν ανοίξεις λίγο τον Νόμο (τη βάση δεδομένων), θα βρεις και μια ενδιαφέρουσα γνωμοδότηση ενός συμβούλου ΝΣΚ επ' αυτού. Την είχα ποστάρει παλιότερα, αλλά δεν την έχω πρόχειρη τώρα.