Καταλληλότερη διαρύθμιση ??

exp4nder

Banned
18 January 2009
1,390
Αθήνα
Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους!

Έπεται σύντομα μετακόμιση σε δικό μου σπίτι και σχεδιάζω προκαταβολικά την εσωτερική διαρρύθμιση του σαλονιού μιας που από αυτή θα εξαρτηθούν πολλά όσον αφορά στο ηχητικό κομμάτι. Δεν είναι dedicated room μιας που αυτό δεν είναι δυνατό, αλλά θέλω τουλάχιστον να κάνω ότι είναι καλύτερο και με τους λιγότερους περιορισμούς για την ηχητική απόδοση...κοινώς θέλω να κάνω κάτι σχετικά σωστό. Θα σας παρουσιάσω λοιπόν τον χώρο μου και πιο κάτω 2 πιθανές εκδοχές που έχω σκεφτεί και θα ήθελα να συζητήσουμε μαζί ποιά είναι η προτιμότερη, τί ίσως πρέπει να αλλάξω ή να κάνω και εντελώς διαφορετικά, είμαι ανοιχτός σε όλα, αφού όλα είναι ακόμα στα χαρτιά εκτός από τις φυσικές διαστάσεις του χώρου!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια ενασχόληση με το θέμα μου! Ο χώρος λοιπόν είναι ο εξής :

Attachments

• ROOM.jpg
    ROOM.jpg
    19.9 KB · Views: 24
H πρώτη εκδοχή είναι αυτή και είναι αυτή που μου αρέσει αισθητικά περισσότερο, αλλά από ότι υποψιάζομαι και αυτή με την χειρότερη ηχητική απόδοση :

Attachments

• ROOM1.jpg
    ROOM1.jpg
    36 KB · Views: 51
Θεωρώ σημαντικό πρόβλημα την μηδαμινή απόσταση της θέσης ακρόασης από τον πίσω τοίχο, καθώς και την μη ύπαρξη παρόμοιων επιφανειών (τοίχων) κοντά στο δεξί και αριστερό ηχείο. Το θετικό είναι ότι έτσι φαίνεται ίσως πιό μεγάλο το σαλόνι, σε σχέση με τη 2η εκδοχή που είναι :

Attachments

• ROOM2 copy.jpg
    ROOM2 copy.jpg
    36.3 KB · Views: 52
Εδώ τα πράγματα είναι πιο όμοια και υποψιάζομαι αυτή θα προτείνετε κι εσείς. Απλά σε αυτή έχει μικρύνει λίγο η απόσταση από τα πλαινά των ηχείων, από 60 σε 50 εκ. Κατα τα άλλα όλα είναι ίδια, ακόμα και οι διαστάσεις των επίπλων, πράγμα που επεδίωξα ώστε και τη στιγμή που θα εγκατασταθώ να μπορώ να "παίξω" με το χώρο αφού οι καναπέδες κλπ θα "πηγαίνουν" παντού.
Θα ήθελα επίσης να συζητήσουμε κατάλληλο μέγεθος ηχείων γι αυτό το χώρο, όπως βλέπετε το τρίγωνο ακρόασης είναι μικρό, αλλά στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει ένα κάποιο βάθος πίσω από τη θέση ακρόασης και ίσως χρειάζεται κάτι λίγο μεγαλύτερο.

Φαντάζομαι λόγω του πίσω κολλητού τοίχου της πρώτης περίπτωσης ε?
Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί επαρκώς το πρόβλημα του κολλητού πίσω τοίχου με αντίστοιχα προιόντα ακουστικής επέμβασης (παγίδες, ηχοαπορροφητικά κλπ. )? Ή να το ξεχάσω οπωσδήποτε? :bigcry:

τα πλεονεκτήματα της 2ης είναι
1. η συμμετρία (αν και εν μέρει αναιρείται λόγω μπαλκονόπορτας έστω και με κουρτίνα)
2. Το στήσιμο στην των ηχείων στην μικρή πλευρά
3. Η έλλειψη του απόλυτου κενού μπροστά στο δεξί ηχείο που θα δημιουργήσει άμεσα πρόβλημα στο δεξί αυτί λόγω έλλειψης των πίσω ανακλάσεων.

Κατανοητά...
Όπως βλέπετε τον χώρο μου, έστω στη 2η εκδοχή του, νομίζετε ότι χρειάζεται κάτι άλλο από τα εξειδικευμένα προιόντα που προανέφερα, ή αυτό είναι κάτι που θα φανεί αυστηρά μόνο εκείνη τη στιγμή κατά τις ακροάσεις? Ρωτάω γιατί από ακουστική χώρων δεν κατέχω ιδιαίτερα....
Επίσης, νομίζω ότι λόγο χώρου με ένα μεγάλο ηχείο βάσης με 1x8'' γούφερ και κλειστή καμπίνα ή br μπροστά θα είμαι καλά, όπως επίσης και με ένα μικρό δαπέδου με 2x6,5'' γούφερ ή 1x8'' συμφωνείτε; Άντε, το πολύ μικρομεσσαίο δαπέδου με 2x8'', είμαι σωστός?

Για να δώσω ένα χειροπιαστό παράδειγμα στο περίπου, εννοώ κάτι μέχρι atc 40 το πολύ από άποψη μεγέθους ή σηκώνει και παραπάνω ο χώρος μου?

Last edited:
Βασικό, η σωστή τοποθετηση των ηχείων μέσα στο χώρο.

Πρώτη προτεραιότητα, στήσιμο κατά το διαμήκη άξονα.

Εαν δεν μπορείς να το υλοποιήσεις σωστά όμως (αποστάσεις απο τους τοίχους), είναι προτιμότερη η τοποθέτηση στον εγκάρσιο άξονα.

Καλύτερα δηλαδή, κατά πλάτος και "σωστά" , παρά κατά μήκος και "λάθος".

Στα σχέδια είναι του ... Καρντάση (Google for Cardas, Roomsetup.pdf)

Attachments

• 01.jpg
    01.jpg
    25 KB · Views: 29
  • 02.jpg
    02.jpg
    42.4 KB · Views: 33
  • 03.jpg
    03.jpg
    47.2 KB · Views: 31
Ναι τα ξέρω τα cardasικα, όμως αυτό δεν είναι εύκολο σε οποιοδήποτε σαλόνι, είναι κυρίως για dedicated rooms, οπότε έκανα ότι καλύτερο μπορούσα, δηλαδή, 1μ. από πίσω τοίχο, 60εκ. από πλαινά. Τουλάχιστον να υπάρχει ένας αέρας γύρω από τα ηχεία. Από εκεί και πέρα οι αποστάσεις μεταξύ ηχείων και ακροατή δημιουργούν σχετικά σωστό τρίγωνο ακρόασης νομίζω.

Last edited:
Aυτό εδώ πως σας φαίνεται? Αν δηλαδή τα βάλω από την άλλη μεριά και χτίσω δίπλα στο αριστερό ηχείο ένα τοιχάκι ύψους 1μ. από υαλότουβλο ή γυψοσανίδα για να ταιριάζουν σχετικά οι αντανακλάσεις με του άλλου ηχείου ?

Attachments

• ROOM2 copy.jpg
    ROOM2 copy.jpg
    39.3 KB · Views: 33
Last edited:
Aυτό εδώ πως σας φαίνεται? Αν δηλαδή τα βάλω από την άλλη μεριά και χτίσω δίπλα στο αριστερό ηχείο ένα τοιχάκι ύψους 1μ. από υαλότουβλο ή γυψοσανίδα για να ταιριάζουν σχετικά οι αντανακλάσεις με του άλλου ηχείου ?

Θα διάλεγα να βελτιστοποιήσω το Νο 2

Attachments

• 33333333.jpg
    33333333.jpg
    139 KB · Views: 25