Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο
Λίγο καιρό πριν είχα αναφέρει πως το έριξα στο σπιτικό DIY, χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες. Ήρθε η ώρα να το παρουσιάσω, όχι επειδή είναι τίποτα φοβερό και τρομερό (το αντίθετο θα έλεγα), απλά προς γνώση και συμμόρφωση.
Ο σκοπός ήταν (μεταξύ άλλων) να αναμορφώσω λίγο το χώρο της κουζίνας στο ενοικιαζόμενο σπίτι όπου μένω πλέον. Η πολυκατοικία των 7 διαμερισμάτων μετρά ήδη 30+ χρόνια ζωής και τα πλακάκια της κουζίνας ήταν τα μόνα που ο ιδιοκτήτης δεν αντικατέστησε με καινούρια προτού μπούμε εμείς στο σπίτι (κατά τ'άλλα όλα τα πλακάκια, είδη υγιεινής και κουφώματα ήταν ολοκαίνουρια).
Λόγω περιορισμένου budget και κυρίως χρόνου, η μόνη εφικτή λύση ήταν η βαφή. Μετά από ελάχιστο ψάξιμο πήρα από το Praktiker μια σατινέ βαφή χρώματος γκρι, όπου με ένα μόνο πέρασμα θεωρητικά είναι εντάξει καθώς είναι αρκετά πηχτή. Εδώ βλέπετε το πριν και το μετά, με δουλειά μόλις 3 ωρών (περιλαμβάνοντας τη μετακίνηση του ψυγείου και της μικρής τραπεζαρίας, και της προετοιμασίας του χώρου με εφημερίδες/χαρτοταινίες για να μη γίνει χάλια παντού). Επίσης βλέπετε πόσο χάλια δουλειά έκανε ο ιδιοκτήτης (συνταξιούχος οικοδόμος) όταν έβαλε - μόνος - τα πλακάκια
τότενες, ούτε ένα είναι ίσιο.

Ευτυχώς στο κεντρικό τμήμα θα καλυφθούν με πίνακα οπότε δε θα φαίνεται τόσο άσχημα (θα καταλάβετε σε επόμενη φωτογραφία τι εννοώ).
Συνέχισα με ένα προσωρινό παγκάκι για την κύρια τραπεζαρία που χρειαζόμασταν, αυτό έγινε ως upcycle (που λένε και στο χωριό μου) από ράφια γραφείου που πάλι μόνος είχα φτιάξει προ ετών, απλά με την προσθήκη επιφάνειας MDF στις ορθές διαστάσεις την οποία έβαψα για να ταιριάζει με τα χρώματα. Εδώ το βλέπετε ανάποδα πάνω στον πάγκο εργασίας μου (στο άλλο σπίτι, όπου είναι το "εργαστήρι" μου), δυστυχώς δεν το έχω ολοκληρωμένο σε φωτό.
Τρίτο και κυριότερο βήμα ήταν η κατασκευή κάποιων κουτιών για το επάνω μέρος του τοίχου, καθώς τα υπάρχοντα ντουλάπια ήταν α)λευκά και β)αισχρά, οπότε τα ξυλώσαμε σχεδόν αμέσως (το ένα το μεταποίησα για το μπάνιο και ταίριαξε απόλυτα). Το πλάνο περιλαμβάνει και ένα κάθετο κομμάτι που χωρίζει νοητά το ψυγείο από τον υπόλοιπο χώρο.
Επειδή είμαι ανοιχτόμυαλος και πάντα θέλω να δοκιμάζω ο ίδιος τα πάντα όσον αφορά στις κατασκευές, υλικά και τεχνικές, επέλεξα για υλικό το OSB. Όσοι παρακολουθούν τις δημοσιεύσεις μου και θυμηθούν πως είμαι μεγάλος πολέμιός του, διαβάστε την αμέσως προηγούμενη πρόταση. :firstprize:
Στην από κάτω φωτό βλέπουμε τα κουτιά για τον τοίχο, κομμένα στις σωστές διαστάσεις (το ένα είναι κοντύτερο καθώς μπαίνει πάνω από το ψυγείο) και με την πλάτη μελαμίνης (λευκή από τη μία, βαφόμενη από την άλλη, δεν έχω αποφασίσει ακόμη πώς θα το φτιάξω).
Η ιδέα για τη στήριξή τους στον τοίχο ήταν εξαρχής το french cleat, για τρεις λόγους:
α) η όλη κατασκευή βγαίνει πανεύκολα από τη θέση της εάν χρειαστεί,
β) αφήνει μίνιμουμ μερεμέτια έπειτα (μόνο τις τρύπες της ράγας στήριξης στον τοίχο, μην ξεχνάτε πως είναι ενοίκιο) και
γ) δεν το είχα κάνει ξανά. :afro:
Ελλείψει παγκοπρίονου :furious3: χρησιμοποίησα την πατέντα που μου έχει σώσει πολλάκις τα χέρια, ήτοι το δισκοπρίονο χειρός σφιγμένο ανάποδα στη βάση του router μου.
Εδώ βλέπουμε τη ράγα στήριξης που προορίζεται για τον τοίχο, πρόχειρα βιδωμένη στην κατασκευή για αλφάδι κλπ. Σε αυτή τη φάση τα κουτιά είναι βιδωμένα και μεταξύ τους στη σωστή θέση.
Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια ήταν φυσικά η γριούλα μου, το έκκεντρο τριβείο της ELU, καθώς και ο ταινιολειαντήρας της Parkside (τον οποίο πρώτη φορά χρησιμοποίησα σε αυτό το project).
Επίσης πρώτη φορά που χρησιμοποίησα το σετ κρυφής στήριξης της Wolfcraft με ανάμικτα αποτελέσματα (θα εξηγήσω αργότερα).
Τέλος, αν και ήθελα πολύ να χρησιμοποιήσω το router της Parkside για την κούρμπα στο κάθετο κομμάτι, τελικά το κοπτικό που είχα διαθέσιμο έχει άλλη διάμετρο άξονα, οπότε ελλείψει και του απαραίτητου collet, έλυσα από τη βάση το παλιό και πάμφθηνο (του Praktiker) ρουτεράκι με το οποίο έχω φτιάξει τα πάντα εδώ και πολλά χρόνια, να'ναι καλά το μανάρι μου. Αυτό ήταν και το σημείο που με παίδεψε περισσότερο, κυρίως λόγω του OSB. Προφανώς έγινε με πολλά περάσματα και βαθύτερο κόψιμο κάθε φορά, αυτό είναι το ένα πρόβλημα με την κοπή με router. Το δεύτερο είναι πως λόγω της φύσης του OSB και της μη ομαλής επιφάνειας/δομής του, το κοπτικό έκοβε πότε εύκολα και πότε πιο δύσκολα, με αποτέλεσμα να μου φεύγει από την επιθυμητή γραμμή.
Επίσης, έκανα λάθος υπολογισμό και αντί η δεύτερη κούρμπα να τελειώσει ομαλά στην εξωτερική κάθετη πλευρά, δεν θυμήθηκα πως πρέπει να συνυπολογίσω και το πάχος του ίδιου του κοπτικού, οπότε αναγκαστικά έκοψα και όλο το φύλλο 1,5 πόντο πιο μέσα για να έρθει στα ίσια του. Ευτυχώς αυτό δεν αλλοιώνει την εμφάνιση καθώς έτσι κι αλλιώς το φύλλο αυτό ήταν υπολογισμένο επίτηδες πιο στενό από το βάθος του ψυγείου.
Εδώ είναι το κομμάτι στο οποίο αναφέρομαι, ολοκληρωμένο.
Το τελικό αποτέλεσμα το βλέπετε (?) σε αυτή την άθλια και θολή φωτογραφία. Ακόμη δεν έχω αποφασίσει εάν θα βάψω όλη την κατασκευή, στην κοπελιά μου αρέσει έτσι (περί ορέξεως ε?) οπότε επί του παρόντος με βολεύει κι εμένα γιατί βαριέμαι αφάνταστα τη διαδικασία του βαψίματος. :2thumb22sup:
Σχόλια για το OSB ακολουθούν άνευ λογοκρισίας, χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος. :HTEHETH63: