Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Απάντηση: Re: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

@Kalamaria: πολύ όμορφο βγήκε καλογέμιστο
@Κώστα: όμορφο το massironi - παρόλο που το πλάκωσε το σκρίνιο :smile: - ευχαριστούμε για το σχέδιο και την παρουσίαση.

Να 'σαι πάντα καλά.

Learning tower. Το σχεδιο κλεμμένο από το ίντερνετ. Οταν ένα του εμπορίου κοστίζει με τα μεταφορικά πάνω από 100 αξιζει να φτιάξεις ένα μόνος σου . Δεν έχει βαφτεί ακόμη. Δοκιμή με τον μικρό. Κόντρα πλακέ 18μμ ,23.5 από λεροϋ και δυο μέρες δουλειάς. Μισή μέρα να συμμαζεψω τις κοπες της σεγας και μια μέρα να ανοίξω σωστά τα αυλάκια που πατάει η μεγάλη επιφάνεια για να αλλάζει υψος .

Να του περάσω κάποιο λαδι;
0f7a2e97371fe792dfe0db84362e049a.jpg

Last edited by a moderator:
Το μαλλί του μπόμπιρα όλα τα λεφτά.

Εμένα κ όπως είναι άβαφο μου αρέσει αρκεί να έχει τριφτεί καλά.

Εγώ παρόμοια κατασκευή την έχω περάσει φαρμακευτικό παραφινελαιο κ είναι μια χαρά καιρό τώρα.

Θα έβαζα ένα λαδάκι για να αργήσει να βρωμίσει απο τα υπόλοιπα λάδια που θα φάει σίγουρα.

Πολύ καλή ιδέα.
Προσοχή όμως τα μάτια της κουζίνας και μακριά απο το μικροκυμάτων όταν δουλεύει.
Και τα μαχαίρια!

Απάντηση: Re: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Θα έβαζα ένα λαδάκι για να αργήσει να βρωμίσει απο τα υπόλοιπα λάδια που θα φάει σίγουρα.

Πολύ καλή ιδέα.
Προσοχή όμως τα μάτια της κουζίνας και μακριά απο το μικροκυμάτων όταν δουλεύει.
Και τα μαχαίρια!
Δυστυχως αυτα τα φτανει και χωρις το tower. Παιρνει ενα σκαμπο απο το ΙΚΕΑ και ανεβαινει παντου. Αυτο τουλαχιστον δεν μπορει να το μεταφερει και εχει και μια ασφαλεια αν παει να πεσει. Με το σκαμπο εχει φαει την κεφαλα του αρκετες φορες αλλα το μαλλι τον εσωσε απο καρουμπαλα :afro:

Το μαλλί του μπόμπιρα όλα τα λεφτά.

Εμένα κ όπως είναι άβαφο μου αρέσει αρκεί να έχει τριφτεί καλά.

Εγώ παρόμοια κατασκευή την έχω περάσει φαρμακευτικό παραφινελαιο κ είναι μια χαρά καιρό τώρα.
Το ζηταω σε ενα φαρμακειο; Τι ποσοτητα θα χρειαστω για την κατασκευη;

Μια χαρα η κατασκευη και ο μικρος ολα τα λεφτα
Περασε το με κατι για να το καθαριζεις ευκολα
Την κατασκευη ομως την κοβω λιγο επικινδυνη για τον μικρο, δεν θελω να το σκεφτομαι, αλλα αν πεσει κατω μαζι με την κατασκευη ...

Μια χαρα η κατασκευη και ο μικρος ολα τα λεφτα
Περασε το με κατι για να το καθαριζεις ευκολα
Την κατασκευη ομως την κοβω λιγο επικινδυνη για τον μικρο, δεν θελω να το σκεφτομαι, αλλα αν πεσει κατω μαζι με την κατασκευη ...
Η κατασκευη δεν πεφτει προς τα πισω λογω κλισης των ποδιων και προς τα μπροστα γιατι θα ακουμπαει παντα σε καποιο παγκο, τραπεζι. Αριστερα-δεξια που το δοκιμασα δεν φαινεται να κουνιεται επειδη το κεντρο βαρους ειναι πιο χαμηλα απο την μεση . Μαλιστα ο μικρος καποια στιγμη ηταν ολος στην μια πλευρα προσπαθωντας να πιασει κατι και δεν ειδα αντιδραση να γειρει η κατασκευη. Ειναι αντιγραφη εμπορικου tower. Να το βγαζουν χωρις να το εχουν μελετησει στην αγορα;

Θα παω να παρω παραφινελαιο τωρα το πρωι και το ΣΚ θα εχει τριψιμο και βαψιμο.

Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Λίγο καιρό πριν είχα αναφέρει πως το έριξα στο σπιτικό DIY, χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες. Ήρθε η ώρα να το παρουσιάσω, όχι επειδή είναι τίποτα φοβερό και τρομερό (το αντίθετο θα έλεγα), απλά προς γνώση και συμμόρφωση.

Ο σκοπός ήταν (μεταξύ άλλων) να αναμορφώσω λίγο το χώρο της κουζίνας στο ενοικιαζόμενο σπίτι όπου μένω πλέον. Η πολυκατοικία των 7 διαμερισμάτων μετρά ήδη 30+ χρόνια ζωής και τα πλακάκια της κουζίνας ήταν τα μόνα που ο ιδιοκτήτης δεν αντικατέστησε με καινούρια προτού μπούμε εμείς στο σπίτι (κατά τ'άλλα όλα τα πλακάκια, είδη υγιεινής και κουφώματα ήταν ολοκαίνουρια).

Λόγω περιορισμένου budget και κυρίως χρόνου, η μόνη εφικτή λύση ήταν η βαφή. Μετά από ελάχιστο ψάξιμο πήρα από το Praktiker μια σατινέ βαφή χρώματος γκρι, όπου με ένα μόνο πέρασμα θεωρητικά είναι εντάξει καθώς είναι αρκετά πηχτή. Εδώ βλέπετε το πριν και το μετά, με δουλειά μόλις 3 ωρών (περιλαμβάνοντας τη μετακίνηση του ψυγείου και της μικρής τραπεζαρίας, και της προετοιμασίας του χώρου με εφημερίδες/χαρτοταινίες για να μη γίνει χάλια παντού). Επίσης βλέπετε πόσο χάλια δουλειά έκανε ο ιδιοκτήτης (συνταξιούχος οικοδόμος) όταν έβαλε - μόνος - τα πλακάκια τότενες, ούτε ένα είναι ίσιο. :flipout: Ευτυχώς στο κεντρικό τμήμα θα καλυφθούν με πίνακα οπότε δε θα φαίνεται τόσο άσχημα (θα καταλάβετε σε επόμενη φωτογραφία τι εννοώ).

2018-10-04 13.40.53.jpg

2018-10-04 14.59.06.jpg

Συνέχισα με ένα προσωρινό παγκάκι για την κύρια τραπεζαρία που χρειαζόμασταν, αυτό έγινε ως upcycle (που λένε και στο χωριό μου) από ράφια γραφείου που πάλι μόνος είχα φτιάξει προ ετών, απλά με την προσθήκη επιφάνειας MDF στις ορθές διαστάσεις την οποία έβαψα για να ταιριάζει με τα χρώματα. Εδώ το βλέπετε ανάποδα πάνω στον πάγκο εργασίας μου (στο άλλο σπίτι, όπου είναι το "εργαστήρι" μου), δυστυχώς δεν το έχω ολοκληρωμένο σε φωτό.

2018-10-07 11.45.20.jpg

Τρίτο και κυριότερο βήμα ήταν η κατασκευή κάποιων κουτιών για το επάνω μέρος του τοίχου, καθώς τα υπάρχοντα ντουλάπια ήταν α)λευκά και β)αισχρά, οπότε τα ξυλώσαμε σχεδόν αμέσως (το ένα το μεταποίησα για το μπάνιο και ταίριαξε απόλυτα). Το πλάνο περιλαμβάνει και ένα κάθετο κομμάτι που χωρίζει νοητά το ψυγείο από τον υπόλοιπο χώρο.

Επειδή είμαι ανοιχτόμυαλος και πάντα θέλω να δοκιμάζω ο ίδιος τα πάντα όσον αφορά στις κατασκευές, υλικά και τεχνικές, επέλεξα για υλικό το OSB. Όσοι παρακολουθούν τις δημοσιεύσεις μου και θυμηθούν πως είμαι μεγάλος πολέμιός του, διαβάστε την αμέσως προηγούμενη πρόταση. :firstprize:

Στην από κάτω φωτό βλέπουμε τα κουτιά για τον τοίχο, κομμένα στις σωστές διαστάσεις (το ένα είναι κοντύτερο καθώς μπαίνει πάνω από το ψυγείο) και με την πλάτη μελαμίνης (λευκή από τη μία, βαφόμενη από την άλλη, δεν έχω αποφασίσει ακόμη πώς θα το φτιάξω).

2018-10-07 14.53.45.jpg

Η ιδέα για τη στήριξή τους στον τοίχο ήταν εξαρχής το french cleat, για τρεις λόγους:
α) η όλη κατασκευή βγαίνει πανεύκολα από τη θέση της εάν χρειαστεί,
β) αφήνει μίνιμουμ μερεμέτια έπειτα (μόνο τις τρύπες της ράγας στήριξης στον τοίχο, μην ξεχνάτε πως είναι ενοίκιο) και
γ) δεν το είχα κάνει ξανά. :afro:

Ελλείψει παγκοπρίονου :furious3: χρησιμοποίησα την πατέντα που μου έχει σώσει πολλάκις τα χέρια, ήτοι το δισκοπρίονο χειρός σφιγμένο ανάποδα στη βάση του router μου.

2018-10-07 17.04.59.jpg

Εδώ βλέπουμε τη ράγα στήριξης που προορίζεται για τον τοίχο, πρόχειρα βιδωμένη στην κατασκευή για αλφάδι κλπ. Σε αυτή τη φάση τα κουτιά είναι βιδωμένα και μεταξύ τους στη σωστή θέση.

2018-10-07 18.00.06.jpg

Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια ήταν φυσικά η γριούλα μου, το έκκεντρο τριβείο της ELU, καθώς και ο ταινιολειαντήρας της Parkside (τον οποίο πρώτη φορά χρησιμοποίησα σε αυτό το project).

Επίσης πρώτη φορά που χρησιμοποίησα το σετ κρυφής στήριξης της Wolfcraft με ανάμικτα αποτελέσματα (θα εξηγήσω αργότερα).

2018-10-07 12.08.11.jpg

2018-10-07 12.05.01.jpg

2018-10-07 11.46.10.jpg

2018-10-07 19.15.39.jpg

Τέλος, αν και ήθελα πολύ να χρησιμοποιήσω το router της Parkside για την κούρμπα στο κάθετο κομμάτι, τελικά το κοπτικό που είχα διαθέσιμο έχει άλλη διάμετρο άξονα, οπότε ελλείψει και του απαραίτητου collet, έλυσα από τη βάση το παλιό και πάμφθηνο (του Praktiker) ρουτεράκι με το οποίο έχω φτιάξει τα πάντα εδώ και πολλά χρόνια, να'ναι καλά το μανάρι μου. Αυτό ήταν και το σημείο που με παίδεψε περισσότερο, κυρίως λόγω του OSB. Προφανώς έγινε με πολλά περάσματα και βαθύτερο κόψιμο κάθε φορά, αυτό είναι το ένα πρόβλημα με την κοπή με router. Το δεύτερο είναι πως λόγω της φύσης του OSB και της μη ομαλής επιφάνειας/δομής του, το κοπτικό έκοβε πότε εύκολα και πότε πιο δύσκολα, με αποτέλεσμα να μου φεύγει από την επιθυμητή γραμμή.

2018-10-07 19.26.41.jpg

2018-10-07 19.40.00.jpg

Επίσης, έκανα λάθος υπολογισμό και αντί η δεύτερη κούρμπα να τελειώσει ομαλά στην εξωτερική κάθετη πλευρά, δεν θυμήθηκα πως πρέπει να συνυπολογίσω και το πάχος του ίδιου του κοπτικού, οπότε αναγκαστικά έκοψα και όλο το φύλλο 1,5 πόντο πιο μέσα για να έρθει στα ίσια του. Ευτυχώς αυτό δεν αλλοιώνει την εμφάνιση καθώς έτσι κι αλλιώς το φύλλο αυτό ήταν υπολογισμένο επίτηδες πιο στενό από το βάθος του ψυγείου.

2018-10-07 19.47.21.jpg

Εδώ είναι το κομμάτι στο οποίο αναφέρομαι, ολοκληρωμένο.

2018-10-09 22.00.21.jpg

Το τελικό αποτέλεσμα το βλέπετε (?) σε αυτή την άθλια και θολή φωτογραφία. Ακόμη δεν έχω αποφασίσει εάν θα βάψω όλη την κατασκευή, στην κοπελιά μου αρέσει έτσι (περί ορέξεως ε?) οπότε επί του παρόντος με βολεύει κι εμένα γιατί βαριέμαι αφάνταστα τη διαδικασία του βαψίματος. :2thumb22sup:

2018-10-12 17.10.45.jpg

Σχόλια για το OSB ακολουθούν άνευ λογοκρισίας, χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος. :HTEHETH63:

Όπως λοιπόν ανέφερα, αυτή η κατασκευή είχε 3 νέα για εμένα δεδομένα:
α) OSB
β) french cleat
γ) σύστημα κρυφών βιδών

Το OSB παραμένει ομολογουμένως η πιο φθηνή λύση για οποιαδήποτε κατασκευή σέβεται τον εαυτό της, με το πλεονέκτημα της εξ ορισμού προστασίας από την υγρασία (εφόσον αγοραστεί OSB 3). Έπειτα από αυτή την εμπειρία μου, θα επιμείνω στα μειονεκτήματά του, κυρίως ότι έχει δύσκολο χειρισμό (ειδικά χωρίς γάντια, γεμίζεις ακίδες και σκλήθρες), οι ακμές του είναι άγριες, ενώ και η επιφάνειά του δεν είναι εντελώς λεία. Από την άλλη, το MDF αντίστοιχης διατομής έχει διαφορά στην τιμή του, και σίγουρα χρειάζεται άμεση προστασία εφόσον πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε χώρους με υγρασία. Η κουζίνα - και δη ο τοίχος απέναντι από νεροχύτη/φούρνο) δε νομίζω ότι αποτελεί άμεση εστία υγρασίας, ωστόσο καλό είναι να υπάρχει προστασία για παν ενδεχόμενο. Λίγα πράγματα είναι πιο σπαστικά από φουσκωμένο MDF, κατ'εμέ. :a0210:

Το french cleat λύνει χέρια. Με ελάχιστο κόπο, εάν έχεις τρόπο να κόψεις τη 45 μοιρών ακμή ίσια και σωστά, βολεύει αφάνταστα, με μόνο ίσως μειονέκτημα το αυξημένο κατά το πάχος του ξύλου βάθος που χρειάζεται για την κατασκευή (δεν ήταν θέμα στο παρόν project). Προφανώς πρέπει να γίνει σωστός υπολογισμός του βάρους που θα κρατά η όλη στήριξη, εγώ να σκεφτείτε είχα υπολογίσει και δεύτερη ράγα από κάτω, αλλά τελικά δε χρειάζεται (κρεμάστηκα ολόκληρος από την κατασκευή και δεν έπεσε ο τοίχος να με πλακώσει, έχω παχύνει και τελευταία οπότε πέρασε το τεστ).

Το σύστημα με τις κρυφές βίδες είναι πολύ καλό φυσικά, ΑΝ ΚΑΙ σε συνδυασμό με το OSB του οποίου οι ίνες ανοίγουν ευκολότατα με ξυλόβιδες ίσως δεν ταιριάζει τόσο. Δυστυχώς δεν είχα βίδες με ίσιο κεφάλι ή τόσο μικρές ροδέλες για να βάλω ώστε να μην ανοίξει το ξύλο, οπότε προχώρησα με απόλυτη προσοχή στο βίδωμα (στο ρελαντί το GDR). Δεν είναι θέμα του συστήματος, όσο του χρήστη, βεβαίως βεβαίως. Όπως και να έχει, ζήλεψα τα πανάκριβα συστήματα της Kreg για τη στήριξη των προς βίδωμα επιφανειών.

Εν ολίγοις, μια χαρά πήγε το όλο project, τώρα ετοιμαζόμαστε για νέες περιπέτειες. :firstprize:

Ξέχασα να προσθέσω πως, με το router έκανα επίσης μια εγκοπή στο κάτω μέρος των κουτιών ώστε να κολληθεί η ταινία LED που βλέπετε (κάπως) στην τελευταία φωτογραφία.

Νικολα πολυ ωραια ολα και ,σίγουρα εξοικονομηθηκαν χρήματα.για την βαφη για τα πλακάκια ποια βαφη πήρες? ή κανα λινκ αμα το εχεις!

Ευχαριστώ για τα σχόλια παιδιά. Ήταν η πρώτη φορά που ασχολήθηκα με κατασκευές σε διάστημα >1 χρόνου και μου είχε λείψει αφάνταστα.

Βαγγέλη αυτό είναι το προϊόν:

https://www.bozios.gr/product/domisi/dapeda/prostasia-dapedou/dulisol-hydro-grey-750ml/

Αναφέρει για αραίωση 8-10% αλλά εγώ το άπλωσα χωρίς αραίωση. Τα 750ml έφτασαν σχεδόν οριακά για την επιφάνεια (6τμ).

Είχα και κάτι περίεργους επισκέπτες, δυστυχώς δεν έβαλαν ένα χεράκι ή έστω πατουσάκι για να τελειώσω πιο γρήγορα...

2018-10-08 17.28.51.jpg

... βρε μανία με το forum να μη θέλει τις portrait φωτογραφίες με τίποτα...

Αρεσκω osb! Μπορει να μην γινεται λειο, αραγε πως οριζεται επακριβως αυτο, αλλα μπορει να γινει παρα πολυ smooth με το καταλληλο τριψιμο.

Εντυπωσιακο το χρωμα / υλικο για τα πλακακια (δεν το ηξερα), και δεν θελει ασταρι?
Μπραβο φιλε, πολυ καλη η κατασκευη σου, αψογη! αλλά δεν συμφωνο με το OSB και ποσο μαλλον στην κουζινα.
Στην 4η φωτο βλεπω ασπρη πλατη στα ραφια, μετα τα γυρνας τουμπα και τα τοποθετεις, η ασπρη πλατη τι εγινε.

Πολύ ωραία δουλειά Νικ. Όσο για την επιλογή του υλικού τα 'πες μόνος σου. Πιστεύω ότι για πειραματισμούς με νέα υλικά, είναι καλύτερο να ξεκινάς με κάτι μικρό που δεν θα φαίνεται πολύ ή με ένα επιπλάκι (ή κουτί) για το εργαστήρι. Μετά αν σου βγει πετυχημένο, scale up και στο σαλόνι/κουζίνα/υπνοδωμάτιο.