Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Ναι είναι αντικολλητή. Είναι μασίφ Έλατο απλά ο τρόπος κατασκευής (3 στρωμη) αποτρέπει στο 100% την στρέβλωση της, κάτι που συμβαίνει κατα κόρον στις μονόστρωμες επιφάνειες ελάτης - πεύκου που υπάρχουν στα κατά τόπους καταστήματα.

Έξτρα αντοχή γιατί αν δεν παρατήρησες, εχω ενώσει 2 ρετάλια της επιφάνειας αυτής (με καβίλια και κόλλα) και όσο να ναι δεν πολυεμπιστεύομαι την ένωση οπότε έβαλα και τα 2 οριζόντια κομμάτια Ιρόκο για έξτρα αντοχή της ένωσης. Θα μπορούσα να βάλω και πεύκο αλλά θεώρησα ότι το Ιρόκο πάει καλύτερα μιας και που κάνει σπάσιμο στο χρώμα και εκτός αυτού είναι και σκληρό ξύλο.
Αν ήταν μασίφ εντελώς (και όχι ρετάλια) μόνο διακοσμητικό ρόλο θα έπαιζε η προσθήκη αυτή, ενώ τώρα παίζει και "ενισχυτικό" ρόλο.

Αυτή η τακτική έχω δει ότι χρησιμοποιείται και στις απλές μονόστρωμες επιφάνειες για να μην στραβώνουν. ;-)

Έτοιμο και το μίνι τραπεζάκι (χωράει κάτω από το μεγάλο).

P60703_123105.jpg

P60703_123125.jpg

P60703_123146.jpg

P60703_123158.jpg

P60703_123210.jpg

P60703_123224.jpg

Υλικά: Σύνθετη επιφάνεια Ελάτης (3 στρωμη) και δοκάρι πεύκου 6 x 7.

Διαδικασία: Επειδή η επιφάνεια μου περίσσεψε από το προηγούμενο project έπρεπε να την κόψω και να την ενώσω προκειμένου να έρθουν οι διαστάσεις έτσι όπως ήθελα.
Αφού έκοψα με το παγκοπρίονο την επιφάνεια σε 2 τεμάχια, την κόλλησα με ξυλόκολλα πολυουρεθάνης και 3 καβίλιες 8άρες.
Για ενίσχυση, έγιναν τομές (ράγες) με το παγκοπρίονο και μπήκαν πηχάκια από Ιρόκο (κολλήθηκαν).
Έπειτα τρίφτηκε με 100-120-180άρι γυαλόχαρτο και έγινε διαμόρφωση των άκρων με το τρίμμερ.

Σε ότι αφορά τα πόδια, αυτά έγιναν από ένα δοκάρι πεύκου διαστάσεων 6 χ 7 που μου περίσσεψε από την κατασκευή του πάγκου μου.
Αφού πλανίστηκε και ξεχονδρίστηκε, πήγε στο παγκοπρίονο για γώνιασμα και τεμαχίστηκε στις κατάλληλες διαστάσεις με το φαλτσοπρίονο.
Έπειτα τρίφτηκε με 60-80-100-120 και 180άρι γυαλόχαρτο και έγινε διαμόρφωση των άκρων με το τρίμμερ.

Φινίρισμα και συναρμολόγηση: Με την χρήση μιας σκληρής συρματόβουρτσας (επίπονη διαδικασία αλλά όχι πολύ χρονοβόρα), βούρτσισα την επιφάνεια (μόνο την άνοψη και τις πλαϊνές όψεις) και τα πόδια του τραπεζιού (μόνο την πρόσοψη και τις πλαϊνές όψεις). Έπειτα με την παγκοπρίονο διαμόρφωσα τις υποδοχές στις άκρες για τα πόδια (αποφάσισα λόγω των μικρών διαστάσεων να μην χρησιμοποιήσω μισοχαρακτές ενώσεις). Η συναρμολόγηση έγινε με 8άρες καβίλιες (από καβίλια μέτρου) 60 mm περίπου και ξυλόκολλα πολυουρεθάνης Titebond.

Χρώμα αντί για Λάδι Teak αυτήν την φορά έπελεξα να χρησιμοποιήσω βερνίκι εμποτισμού Bondex σε απόχρωση Oregon (2 χέρια).

Εργαλεία: Παγκοπρίονο, φαλτσοπρίονο, πλάνη/ξεχονδριστήρας, παλμικό τριβείο, κουρετικό περιθωρίων, οδηγός καβίλιας Wolfcraft, δραπανοκατσάβιδο και παλμικό κατσαβίδι, συρματόβουρσα.

Να δούμε τι θα πει τώρα η Μητέρα!!!! :SFGSFGSF:

Τα πηχάκια τα έβαλες για πρακτικούς λόγους βέβαια,αλλά αν τα έβαζες στην επιφάνεια θα το έκανες μοναδικό!(όχι ότι δεν είναι σούπερ κι έτσι,αλλά από πάνω θα ήταν κορυφαία πινελιά.Το να προσαρμόζεις τις τεχνικές ανάγκες στις αισθητικές αλλά και το αντίθετο,είναι τέχνη από μόνο του!).

Έτοιμο και το μίνι τραπεζάκι (χωράει κάτω από το μεγάλο).

P60703_123105.jpg

P60703_123125.jpg

P60703_123146.jpg

P60703_123158.jpg

P60703_123210.jpg

P60703_123224.jpg

Υλικά: Σύνθετη επιφάνεια Ελάτης (3 στρωμη) και δοκάρι πεύκου 6 x 7.

Διαδικασία: Επειδή η επιφάνεια μου περίσσεψε από το προηγούμενο project έπρεπε να την κόψω και να την ενώσω προκειμένου να έρθουν οι διαστάσεις έτσι όπως ήθελα.
Αφού έκοψα με το παγκοπρίονο την επιφάνεια σε 2 τεμάχια, την κόλλησα με ξυλόκολλα πολυουρεθάνης και 3 καβίλιες 8άρες.
Για ενίσχυση, έγιναν τομές (ράγες) με το παγκοπρίονο και μπήκαν πηχάκια από Ιρόκο (κολλήθηκαν).
Έπειτα τρίφτηκε με 100-120-180άρι γυαλόχαρτο και έγινε διαμόρφωση των άκρων με το τρίμμερ.

Σε ότι αφορά τα πόδια, αυτά έγιναν από ένα δοκάρι πεύκου διαστάσεων 6 χ 7 που μου περίσσεψε από την κατασκευή του πάγκου μου.
Αφού πλανίστηκε και ξεχονδρίστηκε, πήγε στο παγκοπρίονο για γώνιασμα και τεμαχίστηκε στις κατάλληλες διαστάσεις με το φαλτσοπρίονο.
Έπειτα τρίφτηκε με 60-80-100-120 και 180άρι γυαλόχαρτο και έγινε διαμόρφωση των άκρων με το τρίμμερ.

Φινίρισμα και συναρμολόγηση: Με την χρήση μιας σκληρής συρματόβουρτσας (επίπονη διαδικασία αλλά όχι πολύ χρονοβόρα), βούρτσισα την επιφάνεια (μόνο την άνοψη και τις πλαϊνές όψεις) και τα πόδια του τραπεζιού (μόνο την πρόσοψη και τις πλαϊνές όψεις). Έπειτα με την παγκοπρίονο διαμόρφωσα τις υποδοχές στις άκρες για τα πόδια (αποφάσισα λόγω των μικρών διαστάσεων να μην χρησιμοποιήσω μισοχαρακτές ενώσεις). Η συναρμολόγηση έγινε με 8άρες καβίλιες (από καβίλια μέτρου) 60 mm περίπου και ξυλόκολλα πολυουρεθάνης Titebond.

Χρώμα αντί για Λάδι Teak αυτήν την φορά έπελεξα να χρησιμοποιήσω βερνίκι εμποτισμού Bondex σε απόχρωση Oregon (2 χέρια).

Εργαλεία: Παγκοπρίονο, φαλτσοπρίονο, πλάνη/ξεχονδριστήρας, παλμικό τριβείο, κουρετικό περιθωρίων, οδηγός καβίλιας Wolfcraft, δραπανοκατσάβιδο και παλμικό κατσαβίδι, συρματόβουρσα.

Να δούμε τι θα πει τώρα η Μητέρα!!!! :SFGSFGSF:

Το μήλο κατω απο τη μηλιά θα πέσει !
Καλλιτέχνης κι ο γιος.

Sent from my iPad using Tapatalk

E αντε ντε, που ειναι τα ατιμα τα περιθωρεια, αυτα περιμενουμε, ολο τραπεζακια, σελιδοδεικτες, ρεσουδιερες και μολυβοθηκες κανεις :))))

Νικόλα, μόνο και μόνο για τα Ελληνικά σου θα σου πω "εύγε παληκάρι μου".
(Άκου "άνοψη"... Θεός. :grinning-smiley-043)

Τώρα στα +/- θα σου βάλω σ´ όλα + και μόνο ένα - έτσι για το γούρι. Δεν μου πολυαρέσει που τα πόδια φτάνουν μέχρι την επιφάνεια.

Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Νικόλα, μόνο και μόνο για τα Ελληνικά σου θα σου πω "εύγε παληκάρι μου".
(Άκου "άνοψη"... Θεός. :grinning-smiley-043)

Τώρα στα +/- θα σου βάλω σ´ όλα + και μόνο ένα - έτσι για το γούρι. Δεν μου πολυαρέσει που τα πόδια φτάνουν μέχρι την επιφάνεια.

Τεχνικοί όροι θείε Μπάμπη!!!

Ευχαριστώ!!!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

E αντε ντε, που ειναι τα ατιμα τα περιθωρεια, αυτα περιμενουμε, ολο τραπεζακια, σελιδοδεικτες, ρεσουδιερες και μολυβοθηκες κανεις :))))

Περίμενε λίγο και θα δεις!
Ιδέες υπάρχουν μπόλικες και τώρα που υπάρχει χρόνος θα υλοποιηθούν συντόμως!!! :)

Γλάστρα από σουηδικό πηχάκι 1 x 3.

P60704_211646.jpg

P60704_211656.jpg

P60704_211710.jpg

Υλικά: Σουηδικό πηχάκι 1 x 3 (περίπου 3 τετράμετρα), πλάκα OSB, μικρές γωνίες (12 τμχ), ξυλόβιδες Torx (4 x 30 mm) και ξυλόκολλα πολυουρεθάνης Titebond.

Κατασκευή και φινίρισμα: Κόψιμο 36 ίδιων διαστάσεων (στο περίπου) κομματιών και φαλτσοκοπή των άκρων τους με γωνία 30 μοιρών στο φαλτσοπρίονο (60 πραγματικών).
Κόλλημα μεταξύ τους με ξυλόκολλα πολυουρεθάνης (λόγω εξωτερικού χώρου τοποθέτησης και έντονη επαφή με υγρασία) και επιπλέον ενίσχυση με κάθετο πηχάκι (για δέσιμο και με τον πάτο).
Διαμόρφωση των διαστάσεων του πάτου με παγκοπρίονο και τοποθέτηση των 6 "δεμένων" κομματιών πάνω του με ταυτόχρονη προσθήκη ξυλόκολλας στα άκρα. Δέσιμο με τον σφιγκτήρα (Stanley Bailey - ιμάντας) και αναμονή για λίγες ώρες να σκληρύνει η κόλλα. Βίδωμα του πάτου με τα "δεμένα κομμάτια" και διαμόρφωση τρυπών για την αποβολή υγρασίας με τρυπάνι Bosch Selfcut 18άρι.

Απομάκρυνση της περίσσιας ξεραμένης ξυλόκολλας και τρίψιμο με 80-100-120-180-240-320άρι γυαλόχαρτο και φάγωμα των περιθωρίων με τρίμμερ.

Βάψιμο: 2 χέρια με Bondex Premium Νερού σε απόχρωση μπλέ του περιστεριού.

P60704_221035.jpg

P60704_221006.jpg

Υ.Γ 1 : Στην βάση μπήκαν 4 πηχάκια για επιπλέον προστασία από το νερό (αν και πρόκειται για OSB 3 - άνθυγρο).

Υ.Γ 2 : Όπως φαίνεται σε ορισμένα σημεία η επαφή δεν είναι τέλεια αλλά για αυτούς του είδους την κατασκευή δεν είναι και πολύ μείον αυτό. Φυσικά τα κενά τα κάλυψε εσωτερικά η κόλλα πολυουρεθάνης!

Αντε επιτελους και κατι αλλο, weather was, μπραβο! Η πιο ενισχυμενη γλαστρα που εχω δει :))

Στο βαψιμο μου τα χαλασες νομιζω.. κανα λαδακι και αχρωμο βερνικακι μαλλον θα την αναδεικνυε καλυτερα.

Ωραία γλάστρα και πιο ωραία η κατασκευή της!
Μέσα θα της βάλεις και γεωύφασμα ε?

Το χρώμα εμένα δεν μου άρεσε, αλλά αυτά είναι προσωπικά γούστα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Όπως φαίνεται σε ορισμένα σημεία η επαφή δεν είναι τέλεια αλλά για αυτούς του είδους την κατασκευή δεν είναι και πολύ μείον αυτό. Φυσικά τα κενά τα κάλυψε εσωτερικά η κόλλα πολυουρεθάνης!

Έκανες τόση δουλειά, και πολύ ωραία δουλειά :SFGSFGSF:, και στο τέλος τα ψιλομούντζωσες, έ;
Κουράστηκες ή βαρέθηκες;
Με λίγο στοκαρισματάκι ξέρεις πόσο πιο όμορφη θα έδειχνε;

Αντε επιτελους και κατι αλλο, weather was, μπραβο! Η πιο ενισχυμενη γλαστρα που εχω δει :))

Στο βαψιμο μου τα χαλασες νομιζω.. κανα λαδακι και αχρωμο βερνικακι μαλλον θα την αναδεικνυε καλυτερα.

Χαχα, δεν είναι αυτό που σου έλεγα αλλά δεν πειράζει...

Γούστα είναι αυτά βρε!!! Δοκιμές κάνω τα καινούρια χρωματάκια της Bondex!

Μ'αρεσουν οι ξυλινες γλαστρες, θα το προτιμουσα ομως κι εγω με καποιο λαδι και βερνικι που να δειχνει το ξυλο.
Οταν γεμισει θα γινει ασηκωτο, βαλε κατω καμια εξαδα ροδακια βαρεως τυπου για να μπορεις να τη μετακινεις, και να μην ακουμπαει και το ξυλο κατω στα νερα.

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Ωραία γλάστρα και πιο ωραία η κατασκευή της!
Μέσα θα της βάλεις και γεωύφασμα ε?

Το χρώμα εμένα δεν μου άρεσε, αλλά αυτά είναι προσωπικά γούστα.

Εννοείται ότι θα έχει γεωύφασμα μέσα. Αύριο που θα στεγνώσει θα είναι πολύ πιο όμορφο απ ότι δείχνει τώρα!!! :)

Έκανες τόση δουλειά, και πολύ ωραία δουλειά :SFGSFGSF:, και στο τέλος τα ψιλομούντζωσες, έ;
Κουράστηκες ή βαρέθηκες;
Με λίγο στοκαρισματάκι ξέρεις πόσο πιο όμορφη θα έδειχνε;

Δεν ήταν τόσο δύσκολη δουλειά όσο και αν δεν της φαίνεται.
Το σκέφτηκα να την στοκάρω αλλά το ψιλομετάνιωσα όπως λες. Επίσης δεν ήθελα να δείχνει τέλεια γιατί μετά θα έμοιαζε με αυτές του εμπορίου! :)

Μπορώ να το κάνω και αύριο αυτό βέβαια και να περάσω βαφή μετά τοπικά! :)

Μ'αρεσουν οι ξυλινες γλαστρες, θα το προτιμουσα ομως κι εγω με καποιο λαδι και βερνικι που να δειχνει το ξυλο.
Οταν γεμισει θα γινει ασηκωτο, βαλε κατω καμια εξαδα ροδακια βαρεως τυπου για να μπορεις να τη μετακινεις, και να μην ακουμπαει και το ξυλο κατω στα νερα.

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Βραστήρα, την επόμενη φορά! :)

Μην την βλέπεις πολύ μεγάλη, 40 χ 42 είναι περίπου και ύψος γύρω στα 20 εκατοστά...
Δεν θα βαρύνει και τόσο.

Diabolic αστερι η γλαστρα και η κατασκευη της !Και εγω εχω ενα θεμα με το χρωμα αλλα γουστα ειναι αυτα !