Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Με καβίλιες σίγουρα γινόταν και αυτό που είπε ο Χιώτης για το πάχος του ξύλου και της καβίλιας είναι σωστό.
Επέλεξα την βίδα καθώς όσο και να φαίνεται παράξενο είναι πιο πρακτικό το εργαλειάκι της wolfcraft για τις φαλτσότρυπες από εκείνο που κάνεις τρύπες για τις καβίλιες, το οποίο επίσης έχω και με εκείνο είχα φτιάξει μία ψωμιέρα που είχα ανεβάσει παλιότερα.
Επίσης έβαλα τόσες βίδες, επειδή τα ξύλα αν και ολόισα όσο να' ναι έχουν υγρασία και επειδή το ξύλο είναι ζωντανός οργανισμός δεν θα ήθελα στο μέλλον να δω να φουσκώνει σε κάποιο σημείο λόγω της μεγάλης απόστασης ανάμεσα στις βίδες, προσπάθησα να αφήσω ελάχιστο κενό που έδινε "ευκαιρία" στο ξύλο να φουσκώσει.

φίλε kalamaria πολύ ωραίο το αντικέ επιπλάκι.

ευχαριστω!!!

jimaras1982 πού όμορφο το αποτέλεσμα και πολύ πρωτότυπο το σχέδιο που επέλεξες..

Γενικώς πάντως, είναι λάθος να ενώνουμε το πάνω μέρος του τραπεζιού με το κάτω χρησιμοποιώντας βίδες λόγω συστολής διαστολής. Είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να σχιστεί το ξύλο.
Καλύτερο είναι να προμηθευόμαστε ειδικά μεταλλικά ελάσματα που χρησιμοποιούν οι επιπλοποιοί (δε θυμάμαι τώρα πώς τα λένε αλλά στην Αθηνάς βρίσκεις) τα οποία στερεόνονται με βίδα στο πάνω μέρος του τραπεζιού, αλλά μπαίνουν σε εσοχή στην τραβέρσα.. Μοιάζουν με τα αυτάκια που έχουν οι χωνευτές πρίζες αλλά σε μεγαλύτερο μέγεθος..

ξέρω τι εννοείς Μπάμπη πολύ καλή η επισήμανσή σου, αλλά δεν το ψάχνω και τόσο πολύ. δεν είναι και φθηνά αυτά τα πραματάκια για κατασκευές-έπιπλα που δεν προορίζονται για μόνιμες.

Καλησπέρα στην παρέα!
Είχα καιρό να φτιάξω κάτι, και σκέφθηκα να κάνω μια κρεμάστρα κάπως διαφορετική, με βάση την πρόταση αυτή: http://www.instructables.com/id/Recycled-Coat-Hanger-Coat-Rack/#intro
Όπως φαίνεται στο link, χρησιμοποιεί το στρογγυλό ξύλο της κρεμάστρας σαν «καβίλια» και το περνάει μέσα στην τάβλα-πλάτη.

Με 8 κρεμάστρες λοιπόν από το ΙΚΕΑ και ένα κόντρα πλακέ 100 x 20 x 2 cm…

ξεκίνησα να κόψω τις κρεμάστρες, αφού πρώτα τις μαρκάρισα έτσι ώστε όταν θα μπουν στο ξύλο να έχουν κάποια μικρή κλίση προς τα πάνω (να μην είναι δηλαδή ακριβώς κάθετα με την τάβλα), ελπίζοντας ότι έτσι θα αποκτήσει λίγο καλύτερη αντοχή στο βάρος…

Το επόμενο βήμα ήταν να κάνω τις τρύπες στην τάβλα όπου θα περάσει το στρογγυλό ξύλο της κρεμάστρας. Όπως είπα και παραπάνω, ήθελα να δώσω μια μικρή κλίση στην κρεμάστρα, οπότε έπρεπε να βρω ένα τρόπο να κάνω τις τρύπες με κλίση! Χρησιμοποίησα τον οδηγό που έχω για καβίλιες (τον χρησιμοποιώ γενικά για να εξασφαλίζω ίσια τρυπήματα καθώς δεν έχω βάση δράπανου), και έκανα μια μικρή …”πατέντα”, χρησιμοποιώντας ένα άλλο εξάρτημα ώστε να δώσω κλίση στον οδηγό (οπότε να έχει κλίση και η τρύπα)…

Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά καλό.

Μένει να τα κολλήσω αλλά και να δω τι φινίρισμα να κάνω στην τάβλα: λέω να τη ρουτάρω γύρω-γύρω, αλλά δεν ξέρω τι να κάνω για να καλύψω τις γραμμές του κόντρα πλακέ. Ίσως την περάσω και κανένα χέρι βερνίκι που μου έχει μείνει (την τάβλα μόνο, καθώς οι κρεμάστρες είναι ήδη λουστραρισμένες).

Ό,τι ιδέες έχετε, ευπρόσδεκτες!
Καλό ΣΚ.

2015_10_30_18_42_12.jpg
[/url][/IMG]
αυτη ειναι η πρωτη κατασκευη ενα φωτιστικο

και αυτο ειναι η νεα μου δουλεια μια ντουζιερα κηπου για μετα την θαλασα!!

2015_10_30_18_42_12.jpg
[/url][/IMG]
αυτη ειναι η πρωτη κατασκευη ενα φωτιστικο

και αυτο ειναι η νεα μου δουλεια μια ντουζιερα κηπου για μετα την θαλασα!!

Πηρε το ματι μου την πριονοκορδελα!εισαι ευχαρηστημενος?

Να κόψεις με τη σέγα την πίσω τάβλα στο σχήμα μιας μεγάλης κρεμάστρας..

Καλή ιδέα. Θα δω αν μπορώ να το κάνω, γιατί χρειάζομαι μεγάλο μέρος της επιφάνειας της τάβλας για τις κρεμάστρες (το ίσιο και το καμπύλο κομμάτι της κάθε κρεμάστρας πρέπει να στηρίζονται πάνω στην τάβλα). Ευχαριστώ για την ιδέα πάντως!

ευχαριστω το μονο κακο ειναι οτι ειναι υπογειο και μυριζει υγρασια και δεν μπορεις να καθησεις πολυ ωρα ...θελει καλο εξαερισμο
ισως κατι να μπορεσω να κανω ...αργοτερα

Σήμερα σχεδόν ολοκληρώθηκε η μεγάλη κατασκευή που ετοίμαζα τελευταία...

Ξύλινο θερμοκήπιο από δοκάρι 4 χ 6 (δυστυχώς τότε δεν ήξερα ότι υπήρχαν και πιο χοντρά αλλά και πάλι είναι αρκετά σταθερό χάριν στις μπόλικες ενισχύσεις).

Αρκετά χρονοβόρα κατασκευή αλλά όχι ιδιαίτερης δυσκολίας.
Όπως βλέπετε χρησιμοποιήθηκαν μπόλικες γωνίες και βίδες.
Το βάψιμο έγινε με ένα χέρι εντομοκτόνο και μετά 1-2 χέρια βερνίκι και βερνίκι τζελ (ξεστόκαρα γι αυτό η διχρωμία).

Φυσικά έγινε και μία υποτυπώδης θεμελίωση για έξτρα σταθεροποίηση σε ανέμους (4 μπετόβεργες μήκους 80 περίπου cm τσιμενταρισμένες και χωμένες μέσα στο έδαφος, θα μπουν άλλες 2- 4 στα πλαινά του θερμοκηπίου). Η όλη κατασκευή είναι αρκετά σταθερή και ταλαντεύεται λίγο μόνο πλευρικά (λογω ύψους) χωρίς να δημιουργεί κάποιο θέμα όμως.

Για την ώρα οι μόνες προσθήκες που θα γίνουν θα είναι λίγα στηρίγματα στην σκεπή σε περίπτωση που χιονίσει για να μην υπάρχει θέμα από το βάρος του χιονιού.
Προσεχώς θα μπει και το νάυλον.

Υ.Γ: Η κούρμπα που κάνει στην σκεπή δεν είναι λόγο βάρους αλλά λόγω στραβού κάτω ξύλου (δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα για την ώρα).

Άξιος ο μάστορας... :a0210:
Αν όμως πέφτει χιόνι στην περιοχή, όπως λές, νομίζω οτι έχεις κάνει κάποιο λάθος. Ο μπαμπάς δεν θα πρέπει να ακουμπάει στο δοκάρι γιατί με την πρώτη πίεση θα το σπάσει. Έπρεπε να τον κόψεις 5-6 πόντους ψηλότερα για να έχει ελαστικότητα. :grandpa:

Ωραία κατασκευή φίλε Νίκο,έχω μερικές συστάσεις
1) Η βάση τού θερμοκηπίου περιμετρικά φαίνεται νά είναι στόν αέρα μέ αυτές τίς πλάκες μέ λίγο τσιμέντο πού φαίνεται στίς φωτό,θά έπρεπε να είχες ρίξει παχύ σινέζι περιμετρικά καί σέ βάθος μέ σίδερα μέσα καί πάνω εκεί να έπιαναν τά δοκάρια
2) Κουράστηκες να τό δέσεις μέ πολύ κόντρα-φάλτσο,ενώ δέν θά χρειαζόντουσαν όλα αυτά άν είχες βάλει τριπλάσιο μέγεθος δοκάρι από οτι τώρα
3) Γιά μένα θά έπρεπε νά βάλεις στήν μέση 3 η 4 χοντρά δοκάρια κάθετα καί νά αποφευγες τά διπλά ψαλίδια πού έκανες
4) Τό νάυλον περιμετρικά ξέρεις,σκάψε καί θάψτο μέσα στό χώμα,καί επίσης στα πλαινά οριζόντια μπορείς νά βάλεις αυτά τα στριφώνια μέ γάντζο καί όταν περάσεις το ναυλον και το στερεώσεις,καλού-κακού πέρασε σχοινί απο τό ένα πλαινο οριζόντιο στό απεναντι ανά ένα μέτρο και δέστο κιόλας γιά τόν αέρα νά μήν το σηκώνει καθόλου επάνω τό νάυλον.

Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Άξιος ο μάστορας... :a0210:
Αν όμως πέφτει χιόνι στην περιοχή, όπως λές, νομίζω οτι έχεις κάνει κάποιο λάθος. Ο μπαμπάς δεν θα πρέπει να ακουμπάει στο δοκάρι γιατί με την πρώτη πίεση θα το σπάσει. Έπρεπε να τον κόψεις 5-6 πόντους ψηλότερα για να έχει ελαστικότητα. :grandpa:

Πολυ σπάνιο να πέσει Μπάμπη. Απλά σε περίπτωση που ρίξει θέλω να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.
Όταν λες μπαμπά εννοείς το κεντρικό δοκάρι της σκεπής?
Ελαστικότητα έχει όσο θέλει και εκτός αυτού η δύναμη μοιράζεται και στα πλαινά δοκάρια.

Σε μερικά επίτηδες πάτησα πάνω με το ένα μου πόδι και έβαλα και δύναμη και δεν έκαναν κιχ (όταν έβαζα την σκεπή)!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ωραία κατασκευή φίλε Νίκο,έχω μερικές συστάσεις
1) Η βάση τού θερμοκηπίου περιμετρικά φαίνεται νά είναι στόν αέρα μέ αυτές τίς πλάκες μέ λίγο τσιμέντο πού φαίνεται στίς φωτό,θά έπρεπε να είχες ρίξει παχύ σινέζι περιμετρικά καί σέ βάθος μέ σίδερα μέσα καί πάνω εκεί να έπιαναν τά δοκάρια
2) Κουράστηκες να τό δέσεις μέ πολύ κόντρα-φάλτσο,ενώ δέν θά χρειαζόντουσαν όλα αυτά άν είχες βάλει τριπλάσιο μέγεθος δοκάρι από οτι τώρα
3) Γιά μένα θά έπρεπε νά βάλεις στήν μέση 3 η 4 χοντρά δοκάρια κάθετα καί νά αποφευγες τά διπλά ψαλίδια πού έκανες
4) Τό νάυλον περιμετρικά ξέρεις,σκάψε καί θάψτο μέσα στό χώμα,καί επίσης στα πλαινά οριζόντια μπορείς νά βάλεις αυτά τα στριφώνια μέ γάντζο καί όταν περάσεις το ναυλον και το στερεώσεις,καλού-κακού πέρασε σχοινί απο τό ένα πλαινο οριζόντιο στό απεναντι ανά ένα μέτρο και δέστο κιόλας γιά τόν αέρα νά μήν το σηκώνει καθόλου επάνω τό νάυλον.

Δημήτρη ευχαριστώ για τις συστάσεις.
Όπως βλέπεις τα περισσότερα είναι λάθη λόγω απειρίας. Είναι η πρώτη κατασκευή οπότε όσο να ναι μπορεί να τα τινάξει σύντομα. Η επόμενη θα είναι καλύτερη όπως συμβαίνει άλλωστε με τις περισσότερες φορές.

1) Έχεις δίκιο αλλά την κρατάνε τα σίδερα στην θέση της, οπότε δεν νομίζω να υπάρχει θέμα σε αυτό έτσι δεν είναι?
2) Αυτό ισχύει αλλά από το μαγαζί μου είχαν πει ότι δεν είχαν πιο μεγάλο δοκάρι και μόλις χθες ανακάλυψα ότι έχουν και το διπλάσιο περίπου (εν τω μεταξύ έχει και ένα ακόμα μαγαζί που έχει ότι υπαρχει σχετικά με ξύλο και εγώ ούτε καν το είχα επισκεφτεί μέχρι τώρα).
3) Στην μέση δεν θα έβαζα σε καμία περίπτωση δοκάρια γιατί θα έτρωγα σημαντικό χώρο από το θερμοκήπιο που ήδη όσο να ναι είναι αρκετά περιορισμένος...
4) Το ξέρω αρκετά καλά αυτό, εδώ και 3 χρόνια έχω θερμοκήπιο (έτοιμο με γαλβανιζέ σωλήνες) και έχω αλλάξει 2 φορές νάυλον.

Εννοείται ότι η κατασκευή δεν είναι τοπ. Απλά για πρώτη κατασκευή τέτοιου βελινεκούς νομίζω ότι το προδέγγισα καλά το θέμα έστω και με τις κάμποσες ατέλειες του (δες και κανέναν στραβό μεντεσέ... :p