Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

εγώ επειδή δεν μπορώ να πετύχω ποτέ την ίδια απόχρωση σε στόκο, και με ενοχλεί και μένα η στάμπα που φαίνεται στο ξύλο, χρησιμοποιώ ξυλόκολλα με πριονίδι, μπορεί να μην έχει την αντοχή του στόκου, αλλά μετά το τρίψιμο δεν φαίνεται τίποτα.

Παύλο, αυτό είναι σίγουρο.
Τρόπους να το αποφεύγουμε πρέπει να βρούμε.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

εγώ επειδή δεν μπορώ να πετύχω ποτέ την ίδια απόχρωση σε στόκο, και με ενοχλεί και μένα η στάμπα που φαίνεται στο ξύλο, χρησιμοποιώ ξυλόκολλα με πριονίδι, μπορεί να μην έχει την αντοχή του στόκου, αλλά μετά το τρίψιμο δεν φαίνεται τίποτα.

Σε τι δεν έχει αντοχή Σωτήρη; Μπορεί με τον καιρό να φύγει;

Δυστυχως ετσι ειναι.
Γιαυτο εχουν βγαλει στοκους σε αποχρωσεις για να πλησιαζει οσο το δυνατον περισσοτερο την τελικη αποχρωση βαφης χωρις βεβαια να το πετυχαινουν παντα.

Εγω παλι δεν εχω ματαφερει αυτο το κολπο με τη κολλα και το πριονιδι. Ειτε θ γεμισω κολλα παντου ειτε θα γινει χαμος απο πριονιδι και το κενο δεν θα κλεισει.

Σκέφτομαι να βάλω λίγο από το χρώμα που θα χρησιμοποιήσω μέσα στον στόκο σε κάποιο δοκιμή να δω τι αποτέλεσμα θα έχει. Το έχει δοκιμάσει κανείς;

Εγω παλι δεν εχω ματαφερει αυτο το κολπο με τη κολλα και το πριονιδι. Ειτε θ γεμισω κολλα παντου ειτε θα γινει χαμος απο πριονιδι και το κενο δεν θα κλεισει.
κοίτα, εάν σου βγαίνουν μεγάλα και άβολα κομμάτια με το πριονίδι, χρησιμοποίησε σκόνη ξύλου (από το τρίψιμο), αυτό είναι σαν πούδρα, μαζί με κόλλα κάνει ένα εύπλαστο υλικό σαν πλαστελίνη....ε, μετά όπου και όπως θες το βάζεις εκεί που χρειάζεται.
εάν τώρα πρόκειται για λεπτά σχισίματα και ρωγμές το κάνεις πιο αραιό και με ένα ξυλάκι/κατσαβιδάκι/κάτι που να έχει μύτη το χώνεις μέσα....βάζεις πάντα παραπάνω από όσο θες να καλύψεις, να προεξέχει δηλαδή λίγο, γιατί το μείγμα κάθετε κάπως και τέλος ότι προεξέχει στο τελικό φινίρισμα/τρίψιμο εξαφανίζεται.

Έχω 10 αποχρώσεις σε στοκο και έχω δοκιμάσει 3-4 διαφορετικές εταιρίες , κανένας δεν γίνεται αόρατος μετα τα βερνικια για τον λόγο που αναφέρει ο Παύλος . Τους έχω καταργήσει εδω και καιρο (ειδικα στο επιπλο) και χρησιμοποιω πολυ ψιλο πριονιδι με αρκετα νερουλή ξυλοκολλα .

Επίσης αυτο που λέει ο Σωτήρης , αρκετα πανω απο την επιφάνεια .

Επιτοίχιο φωτιστικό (κρεμάμενο!) από ξύλο καρυδιάς, οξιάς και δρυός!

Δώρο στον father γιατί αυτό που είχε τα τίναξε (αν και το επισκεύασα μετέπειτα)!
Αρκετά χρονοβόρα κατασκευής αλλά αξίζει πολύ (αν και εγώ έκανα μερικά λαθάκια).

Υλικά κατασκευής:

1) Χοντρό κλαδί καρυδιάς
2) Πηχάκια οξιάς (εγώ χρησιμοποίησα μαδέρι για να βολευτώ και με τις διαστάσεις)
3) Καπλαμάς Δρυός - κόστος γύρω στα 4 ευρώ
4) Κεραμικό ντουί E27 (προσοχή στα μεταλλικά γιατί δεν έχουν γείωση) με υφασμάτινο καλώδιο και κιτ τοποθέτησης στον τοίχο - κόστος περίπου 5 ευρώ από Κίνα
5) Λάμπα τύπου Edison E27 (ST64) 16 Watt σε ζεστό λευκό - κόστος περίπου 5.5 ευρώ από Κίνα.

Διαδικασία κατασκευής:

Πρώτα κόπηκε και γωνιάστηκε το ξύλο οξιάς (από παλιό μαδέρι που είχα ηλικίας 25+ ετών) στο παγκοπρίονο (οριζόντια τραβέρσα και μικρές κάθετες τραβέρσες) και τρίφτηκαν με 80-100-120-180άρι γυαλόχαρτο.
Έπειτα σημαδεύτηκε το οριζόντιο μόρσο στο κυρίως σώμα και σκάφτηκε με συνδυασμο κολωνάτου δράνου με τρυπάνι fortner και σκαρπέλου.

Μία μικρή παρένθεση εδώ. Αν και η εφαρμογή μου βγήκε πολύ καλή, εντούτοις μου ξέφυγε λίγο από την μία μεριά. Αν και δεν φαίνεται λόγω της τοποθεσίας του φωτιστικού, θέλει προσοχή και πολλά μετρήματα για να βγει η μία μεριά ίδια με την άλλη (και πολύ καλά ακονισμένο σκαρπέλο).

Στην συνέχεια με τρυπάνι forstner 35 mm έγινε η τρύπα στο κυρίως σώμα για την τοποθέτηση του ντουί της λάμπας και τρύπα με 10άρι ξυλοτρύπανο (για να περάσει το υφασμάτινο καλώδιο).

Έπειτα στα άκρα της οριζόντια τραβέρσας και των μικρών κάθετων σχηματίστηκαν μισοχαρακτές και tongue and groove ενώσεις στις οποίες μπήκε κόλλα και μία καβίλια οξιάς για διακοσμητικούς πιο πολύ λόγους.

Πριν την τελική συναρμολόγηση όλα τα κομμάτια τρίφτηκαν με 240-320άρι γυαλόχαρτο.
Στην συνέχεια ενώθηκαν και αφέθηκε να στεγνώσει η κόλλα για 24ώρες.

Το τελικό και δυσκολότερο στάδιο ήταν η κατασκευή του καπέλου η οποία και με ταλαιπώρησε κάμποσο και δεν πέτυχε όπως θα την ήθελα (κυρίως στο κόψιμο και στο δέσιμο) κυρίως γιατί ο καπλαμάς Δρυός είναι πολύ σκληρός και σπάει πολύ πιο εύκολα από άλλους καπλαμάδες.
Το καπέλο έγινε από ένα μόνο κομμάτι καπλαμά το οποίο δέθηκε στα άκρα με ασορτί κόκκινο ράμα και με ένα ακόμα κομμάτι καπλαμά κολλημένο με κόλλα (στο μέλλον ίσως φτιάξω καλύτερο).

Εργαλεία που χρησιμοποιήθηκα: Παγκοπρίονο, φαλτσοπρίονο, κολωνάτο δράπανο, έκκεντρο τριβείο, δραπανοκατσάβιδο, οδηγός καβίλιας, σκαρπέλο.

Στα δια ταύτα: Αν και στο καπέλο δεν τα πήγα καλά, εντούτοις στην οικογένεια άρεσε πολύ σαν σύνολο! Το φως πάνω στα νερά της Δρυός κάνει την διαφορά!

IMG_20170205_185104.jpg

IMG_20170205_185127.jpg

IMG_20170205_185143.jpg

IMG_20170205_185240.jpg

Δυστυχως στο ταμπλετ δεν μου ανοιγει καμια απο τις φωτογραφιες στις αναρτησεις σου Νικ. Θα τα κοιταξω οταν κατσω σε pc, ελπιζω εκει να φαινονται.
Wellcome back!;-)

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ευχαριστώ παίδες.

Και 2 ακόμα κατασκευές από το αγαπημένο μου υλικό για το σπίτι του Θείου μου (μία ανανέωση γιατί τα παλιά έπιπλα δεν...).

1) Τραπεζάκι από ξύλο πεύκου και επιφάνεια από OSB.

IMG_20170212_134307.jpg

IMG_20170212_134313.jpg

Επιφάνεια στρογγυλεμένη με χρήση σέγας και διαβήτη και ρουταρισμένη. Βάση με 4 πόδια κομμένα σε γωνία 15 μοιρών και ενωμένα με μισοχαρακτές.

2) Έπιπλο τηλεόρασης από OSB με μισοχαρακτές και tongue-groove ενώσεις.

Πόδια από κομμάτια OSB ενωμένα με κόλλα και βιδωμένα για πιο industrial design. Ενώσεις tongue-groove σχηματισμένες με παγκοπρίονο και με καβίλιες οξιάς για έξτρα ασφάλεια (+ κόλλα πολυουρεθάνης).
Έξτρα τραβέρσες από σουηδικό στο πίσω μέρος για εξασφαλισμένη αντοχή αλλά και πιο καλή συναρμογή των υλικών.

IMG_20170212_134319.jpg

IMG_20170212_134326.jpg

IMG_20170212_134341.jpg

Πολύ ιδιαίτερες κατασκευές! Μπράβο!! Μ'άρεσε το design και στα δυο. Σ'αυτό της τηλεόρασης πιστεύω θα έδενε περισσότερο με osb στο πίσω μέρος παρά με αυτό που χρησιμοποιήσες. Τα ξύλα στην πάνω επιφάνεια δεν ενοχλούν?

image sharing sites

Πρωτη προσπαθεια για κατασκευη επιπλου με μελαμινη, εξολοκληρου.
Παπουτσοθηκη σε συγκεκριμενο σημειο του σπιτιου.
Συντομα πιστευω.

Πολύ ιδιαίτερες κατασκευές! Μπράβο!! Μ'άρεσε το design και στα δυο. Σ'αυτό της τηλεόρασης πιστεύω θα έδενε περισσότερο με osb στο πίσω μέρος παρά με αυτό που χρησιμοποιήσες. Τα ξύλα στην πάνω επιφάνεια δεν ενοχλούν?

Ευχαριστώ Κυριάκο.
Όχι δεν ενοχλούν καθόλου γιατί η τηλεόραση είναι λεπτή.
Στον θείο μου άρεσε πάντως! ;)

image sharing sites

Πρωτη προσπαθεια για κατασκευη επιπλου με μελαμινη, εξολοκληρου.
Παπουτσοθηκη σε συγκεκριμενο σημειο του σπιτιου.
Συντομα πιστευω.

Καλή επιτυχία! Φρόντισε να κάνεις τυφλές ενώσεις με καβίλιες γιατί μισοχαρακτές στην μελαμίνη δεν...

Απάντηση: Re: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Ευχαριστώ Κυριάκο.
Όχι δεν ενοχλούν καθόλου γιατί η τηλεόραση είναι λεπτή.
Στον θείο μου άρεσε πάντως! ;)

Καλή επιτυχία! Φρόντισε να κάνεις τυφλές ενώσεις με καβίλιες γιατί μισοχαρακτές στην μελαμίνη δεν...
Ρε, κανω εγω τετοια πραγματα? Να σου παρω τη δουλεια?

Βιδες και φεραμια θα ξηγηθω...

Ευχαριστώ παίδες. Και 2 ακόμα κατασκευές από το αγαπημένο μου υλικό για το σπίτι του Θείου μου (μία ανανέωση γιατί τα παλιά έπιπλα δεν...). 1) Τραπεζάκι από ξύλο πεύκου και επιφάνεια από OSB. Επιφάνεια στρογγυλεμένη με χρήση σέγας και διαβήτη και ρουταρισμένη. Βάση με 4 πόδια κομμένα σε γωνία 15 μοιρών και ενωμένα με μισοχαρακτές. 2) Έπιπλο τηλεόρασης από OSB με μισοχαρακτές και tongue-groove ενώσεις. Πόδια από κομμάτια OSB ενωμένα με κόλλα και βιδωμένα για πιο industrial design. Ενώσεις tongue-groove σχηματισμένες με παγκοπρίονο και με καβίλιες οξιάς για έξτρα ασφάλεια (+ κόλλα πολυουρεθάνης). Έξτρα τραβέρσες από σουηδικό στο πίσω μέρος για εξασφαλισμένη αντοχή αλλά και πιο καλή συναρμογή των υλικών.
Ωραιο το επιπλο τηλεορασης, μου εδωσες ιδεα σε κατι που θελω να κανω.
Πρωτη προσπαθεια για κατασκευη επιπλου με μελαμινη, εξολοκληρου. Παπουτσοθηκη σε συγκεκριμενο σημειο του σπιτιου. Συντομα πιστευω.
Ποιο προγραμμα ειναι αυτο που χρησιμοποιεις;

Re: Απάντηση: Re: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Ρε, κανω εγω τετοια πραγματα? Να σου παρω τη δουλεια?

Βιδες και φεραμια θα ξηγηθω...

Σιγά ρε...

Εγώ σκέφτομαι να φτιάξω μία ντουλάπα στον Θείο μου απο OSB για να το δέσω και με τα υπόλοιπα...

Ωραιο το επιπλο τηλεορασης, μου εδωσες ιδεα σε κατι που θελω να κανω. Ποιο προγραμμα ειναι αυτο που χρησιμοποιεις;

Να είσαι καλά Σταύρε!