Κατασκευη αυτοενισχυομενου ηχειου... ;)

Re: Απάντηση: Re: Κατασκευη αυτοενισχυομενου ηχειου... ;)

Τώρα, συγγνώμη κιόλας, στον θεματοθέτη τα απευθύνεις αυτά (φάσεις, μοίρες line level κλπ)? Είναι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο για να τα αξιοποιήσει, πρώτα θα αρχίσει να αναγνωρίζει ότι ένας ενισχυτής θέλει και τροφοδοτικό και μετά βλέπουμε.

τροφο??? πως τ πεσ??? τροφοδοτικο τ ειναι αυτο??? :D.. λες ν μην ξερω οτι χρειαζετε τροφοδοτικο ρε φιλε... κ κοψε τν ειρωνια κωστη... αμα ειμουν expert λες ν ζηταγα τις συμβουλες σας...??

Λοιπον παιδια πηρα αυτο τ πραγματακι http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dl...tQNVE18%3D&viewitem=&sspagename=STRK:MEWNX:IT για 15ε + 10ε εξοδα αποστολης... Μπορει ν φυγω λιγο μπατζετ αλλα δν πειραζει αμα ειναι να φτιαξω κατι καλο... θελει προενισχυτη αυτο νομιζω ετσι..? ρωτησα κ εναν που φτιαχνει μετασχηματιστες στην καλλιθεα και μου ειπε για ενα 26volt και 500VA θελει 50ε+ΦΠΑ... :D

Ε τοτε αν βαλεις:
25 Πλακετα ενισχυτη
62 Μετασχ/της
20 Ψυκτρα/παστα/μικα(λεω τωρα, μπορει πιο πολυ, πιο λιγο)
20 Κουτι (εκτος και αν βιδωθει μεσα στην καμπινα)
10 Βυσματα/καλωδια
Διαφορα αναλωσιμα (αν τα εχεις)

Συνολο 137 και βλεπουμε...μαλλον για 150...και φευγα...
Συν...
Προενισχυτης ή εστω ενα ποτενσιομετρο
Μεγαφωνα
Κροσοβερ ή εστω μονο εναν πυκνωτη
Καμπινα

....

Καλυτερα να επαιρνες ενα ετοιμο...

Με 100 , και πιο λιγα, επαιρνες εναν δικαναλο ολοκληρωμενο ή τελικο ενισχυτη.
Με 150 επαιρνες εναν καλο μαλιστα.
Απλα δεν θα ηταν μεταφερομενο τοσο ευκολα οσο ενα αυτοενισχυομενο ηχειο.

Σημερα ηρθε και ο Helderhifi MKIII TA2020 και ο Sure 2x100W TK2050.
Βεβαια ποιος εχει την ορεξη να βρει που ειναι το τροφοδοτικο, να αποσυνδεσει ηχεια, να συνδεσει και τελικα να τους δοκιμασει...
Αγοραστηκαν για διπλη χρηση. Ειτε για το αυτοκινητο οπου δεν χρειαζεται καν τροφοδοτικο, ειτε για το σπιτι (ειτε για πουθενα). Και πιο πολυ για τον πειραματισμο μιας και πολλα λεγονται για την υποτιθεμενη hi-end αποδοση τους...

Last edited:
Απάντηση: Re: Κατασκευη αυτοενισχυομενου ηχειου... ;)

Ε τοτε αν βαλεις:
25 Πλακετα ενισχυτη
62 Μετασχ/της
20 Ψυκτρα/παστα/μικα(λεω τωρα, μπορει πιο πολυ, πιο λιγο)
20 Κουτι (εκτος και αν βιδωθει μεσα στην καμπινα)
10 Βυσματα/καλωδια
Διαφορα αναλωσιμα (αν τα εχεις)

Συνολο 137 και βλεπουμε...μαλλον για 150...και φευγα...
Συν...
Προενισχυτης ή εστω ενα ποτενσιομετρο
Μεγαφωνα
Κροσοβερ ή εστω μονο εναν πυκνωτη
Καμπινα

....

Καλυτερα να επαιρνες ενα ετοιμο...

Με 100 , και πιο λιγα, επαιρνες εναν δικαναλο ολοκληρωμενο ή τελικο ενισχυτη.
Με 150 επαιρνες εναν καλο μαλιστα.
Απλα δεν θα ηταν μεταφερομενο τοσο ευκολα οσο ενα αυτοενισχυομενο ηχειο.

Σημερα ηρθε και ο Helderhifi MKIII TA2020 και ο Sure 2x100W TK2050.
Βεβαια ποιος εχει την ορεξη να βρει που ειναι το τροφοδοτικο, να αποσυνδεσει ηχεια, να συνδεσει και τελικα να τους δοκιμασει...
Αγοραστηκαν για διπλη χρηση. Ειτε για το αυτοκινητο οπου δεν χρειαζεται καν τροφοδοτικο, ειτε για το σπιτι (ειτε για πουθενα). Και πιο πολυ για τον πειραματισμο μιας και πολλα λεγονται για την υποτιθεμενη hi-end αποδοση τους...
Τ ξερω οτι μπορω να παρω ενα ετοιμο και να δωσω καπου σιγουρα τα λεφτα μου... αλλα επειδη παντα μ αρεσαν τα ηλεκτρονικα και θελω να ασχοληθω επαγγελματικα στ μελλον με αυτα, ηθελα να φτιαξω κατι μονος και να αποκτησω γνωσεις μεσα απ αυτο... η πρωτη μου κατασκευη με ενισχυτες κ ηχεια ειναι γ αυτο...

Καλη επιτυχια τοτε.
Μην ξεχασεις την μικα αναμεσα στα mosfet και στην ψυκτρα. Οπως και μια ασφαλεια 2Α πριν τον μετασχ/τη.
Και φυσικα πριν συνδεσεις καποιο καλο μεγαφωνο δοκιμασε με ενα φθηνο (της πλακας) για να δεις μηπως και εχει προβλημα εξοδου DC.

Εγω θυμηθηκα οτι εχω καποιες Li-Po (ιδιαιτερα επικινδυνες) απο τον μοντελισμο που ασχολουμαι...
Θα δοκιμασω τον μικρο με μια 3S Li-Po και τον μεγαλο με δυο 3S (σε σειρα για 24V).

Καλη επιτυχια τοτε.
Μην ξεχασεις την μικα αναμεσα στα mosfet και στην ψυκτρα. Οπως και μια ασφαλεια 2Α πριν τον μετασχ/τη.
Και φυσικα πριν συνδεσεις καποιο καλο μεγαφωνο δοκιμασε με ενα φθηνο (της πλακας) για να δεις μηπως και εχει προβλημα εξοδου DC.

Εγω θυμηθηκα οτι εχω καποιες Li-Po (ιδιαιτερα επικινδυνες) απο τον μοντελισμο που ασχολουμαι...
Θα δοκιμασω τον μικρο με μια 3S Li-Po και τον μεγαλο με δυο 3S (σε σειρα για 24V).

Ευχαριστω για τις συμβουλες σου φιλε... :grinning-smiley-043

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κατασκευη αυτοενισχυομενου ηχειου... ;)

τροφο??? πως τ πεσ??? τροφοδοτικο τ ειναι αυτο??? :D.. λες ν μην ξερω οτι χρειαζετε τροφοδοτικο ρε φιλε... κ κοψε τν ειρωνια κωστη... αμα ειμουν expert λες ν ζηταγα τις συμβουλες σας...??

Καμμία ειρωνία, μην παρεξηγείσαι. Είχες βρει τον ενισχυτή στο ebay και τον υπολόγιζες 50 ευρώ με 150 συνολικό προϋπολογισμό μαζί με μεγάφωνα, προφανώς αγνοώντας ότι θέλει άλλα τόσα για τροφοδοσία μόνο ο ενισχυτής.

Στο γράφουμε από την αρχή ότι με τους περιορισμούς που βάζεις ΔΕΝ σε συμφέρει, καλύτερα να βρεις κάτι έτοιμο.

Το να σε μπλέξουμε με εξεζητημένους τεχνικούς όρους με το καλημέρα, μάλλον σε μπερδεύει παρά σε βοηθάει. Έχεις καιρό γι αυτά. Πρώτα τα βασικά.

Καμμία ειρωνία, μην παρεξηγείσαι. Είχες βρει τον ενισχυτή στο ebay και τον υπολόγιζες 50 ευρώ με 150 συνολικό προϋπολογισμό μαζί με μεγάφωνα, προφανώς αγνοώντας ότι θέλει άλλα τόσα για τροφοδοσία μόνο ο ενισχυτής.

Στο γράφουμε από την αρχή ότι με τους περιορισμούς που βάζεις ΔΕΝ σε συμφέρει, καλύτερα να βρεις κάτι έτοιμο.

Το να σε μπλέξουμε με εξεζητημένους τεχνικούς όρους με το καλημέρα, μάλλον σε μπερδεύει παρά σε βοηθάει. Έχεις καιρό γι αυτά. Πρώτα τα βασικά.

οκ φιλε σορρυ τοτε... ξεχνα το μπατζετ που εθεσα πιο πριν... τ ξερω οτι θα παει πολυ παραπανω... αλλα αφου μου καρφωθηκε η ιδεα δεν το βαζω κατω... :award:

οκ φιλε σορρυ τοτε... ξεχνα το μπατζετ που εθεσα πιο πριν... τ ξερω οτι θα παει πολυ παραπανω... αλλα αφου μου καρφωθηκε η ιδεα δεν το βαζω κατω... :award:

Μπράβο. Ο επιμένων στο τέλος βρίσκει την άκρη. Αλλά το μπάτζετ δυστυχώς όπως κατάλαβες δεν..

Το φθηνό diy έχει πεθάνει μαζί με την έλευση των Κινέζων. ένα φθηνό diy πρότζεκτ θα είναι καλύτερο από μια έτοιμη "κινεζιά" ίσου κόστους, μόνο αν ούτως ή άλλως έχεις κάποια υλικά και τα αξιοποιήσεις.

Πρόταση: Οι ενισχυτές με τα τσιπ που έχεις βρει είναι αξιοπρεπέστατοι, ένα σωρό κόσμος τους έχει φτιάξει.

Ο υπολογισμός του audiov είναι σωστός "μπούσουλας" για το κόστος που πρέπει να υπολογίσεις.

καλη συνεχεια φιλε..μη μασας..ευκολα ειναι αν προσεχεις λιγακι...
Μια συμβουλη, βρες μεγαλουτσικες ψυκτρες..στο λεω γιατι τα Tda αυτα ζεσταινοντα αρκετα!...αν τους βαλεις καλες ψυκτρες μη φοβασαι τιποτα, αλλιως αμα παρταρεις καμια μερα κ παιζεις ωρα φουλ, ισως σου σβηνει, με το protection..
A δοκιμασε αρχικα με ενα ποτενσιομετρο σκετο, χωρις προενυσχητη..ισως να σαι κομπλε κ να μη χρειαζεσαι προ..παρε για δοκιμη ενα φθηνο με 1-2, 50Κ λογαρυθμικο, και αν σου κανει δουλεια, παιρνεις μετα ενα καλουτσικο,πχ alps Μπλε,

Τελικά τι μεγάφωνα θα βάλεις?

Αν βάλεις το Woofer που έδειξες στην αρχή,φτιάξε 30-32 Λίτρα καμπίνα,με γύρο στα 50x35x27cm εξωτερικές διαστάσεις και 20mm MDF ή Chipboard.

Στην ουσία θα είναι ένας κλώνος φτηνών PA ηχείων JB Systems,Audiophony κτλ,που σε προειδοποιώ ότι είναι καλή λύση μόνο αν θες κάτι με περιορισμένες χαμηλές (σαν Midbass) που να φωνάζει μόνο,γιατί ένα Woofer 5" Peerless,Hi-Vi,Dayton,ασχέτως το μέγεθος του έχει πιο πολλές συχνότητες από τα εν λόγο μεγάφωνα.

Και μην κάνεις το λάθος και βάλεις πιεζοηλεκτρικό γιατί παίζει ξυράφι και δεν γίνεται χωρίς φασαρία να το κάνεις να ακούγεται σαν Tweeter.:bang:
Πάρε Dome Tweeter ή κόρνα με πηνίο μια φτηνή Koda πχ,θα χρειαστείς αρκετές μικρές αντιστάσεις να την κάνεις να ακούγεται σε ίδιο επίπεδο με το Woofer,και στο Crossover κάνε κόψιμο στα 3khz γιατί 5khz το Woofer δεν πάει,αλλά έχει μεγάλες ελείψεις συχνοτικά από 100hz ως τα 3khz,άλλες συχνότητες παίζουν,άλλες δεν παίζουν,τα 2khz που δεν θα παίζουν μικρή ζημιά θα είναι.-bye-

Τελικά τι μεγάφωνα θα βάλεις?

Αν βάλεις το Woofer που έδειξες στην αρχή,φτιάξε 30-32 Λίτρα καμπίνα,με γύρο στα 50x35x27cm εξωτερικές διαστάσεις και 20mm MDF ή Chipboard.

Στην ουσία θα είναι ένας κλώνος φτηνών PA ηχείων JB Systems,Audiophony κτλ,που σε προειδοποιώ ότι είναι καλή λύση μόνο αν θες κάτι με περιορισμένες χαμηλές (σαν Midbass) που να φωνάζει μόνο,γιατί ένα Woofer 5" Peerless,Hi-Vi,Dayton,ασχέτως το μέγεθος του έχει πιο πολλές συχνότητες από τα εν λόγο μεγάφωνα.

Και μην κάνεις το λάθος και βάλεις πιεζοηλεκτρικό γιατί παίζει ξυράφι και δεν γίνεται χωρίς φασαρία να το κάνεις να ακούγεται σαν Tweeter.:bang:
Πάρε Dome Tweeter ή κόρνα με πηνίο μια φτηνή Koda πχ,θα χρειαστείς αρκετές μικρές αντιστάσεις να την κάνεις να ακούγεται σε ίδιο επίπεδο με το Woofer,και στο Crossover κάνε κόψιμο στα 3khz γιατί 5khz το Woofer δεν πάει,αλλά έχει μεγάλες ελείψεις συχνοτικά από 100hz ως τα 3khz,άλλες συχνότητες παίζουν,άλλες δεν παίζουν,τα 2khz που δεν θα παίζουν μικρή ζημιά θα είναι.-bye-
δεν εχω αποφασησει πιο γουφερ να βαλω ακομα... βασικα εχω και καποια δηληματα... σκεφτομαι να μην βαλω τουιτερ και να βαλω δυο γουφερ μιας και ο ενισχυτης εχει 2 εξοδους απο 150βαττ η καθεμια.. επεισης μου εχει περασει και μια σκεψη να φυγω απ την ιδεα του αυτοενισχυομενου ηχειου και να φτιαξω ενα κουτακι για τον ενισχυτη ο οποιος θα ειναι ξεχωριστα και απο εκει να φευγουν 2 καναλια σε δυο διαφορετικα ηχεια.. αλλα δεν εχω αποφασησει ακομα.. αμα εχετε να μου προτεινετε καποιο γουφερ ειμαι ολος αφτια..

δεν εχω αποφασησει πιο γουφερ να βαλω ακομα... βασικα εχω και καποια δηληματα... σκεφτομαι να μην βαλω τουιτερ και να βαλω δυο γουφερ μιας και ο ενισχυτης εχει 2 εξοδους απο 150βαττ η καθεμια.. επεισης μου εχει περασει και μια σκεψη να φυγω απ την ιδεα του αυτοενισχυομενου ηχειου και να φτιαξω ενα κουτακι για τον ενισχυτη ο οποιος θα ειναι ξεχωριστα και απο εκει να φευγουν 2 καναλια σε δυο διαφορετικα ηχεια.. αλλα δεν εχω αποφασησει ακομα.. αμα εχετε να μου προτεινετε καποιο γουφερ ειμαι ολος αφτια..

Καλύτερη ιδέα αυτή του ξεχωριστού ενισχυτή. Είσαι πιο ευέλικτος έτσι. Αν κα´ποτε κάνεις άλλα ηχεία, δεν χρειάζεται να ψάχνεις τότε για κουτιά για να βάλεις τους ενισχυτές.

Εγώ στη θέση σου θα έκανα 4 κανάλια με λιγότερα βαττ στα ίδια χρήματα.. άλλη χάρη έχει το ενεργό κροσάρισμα, στην περίπτωσή σου θα σου λύση τα χέρια:

Αν χρειαστείς π.χ. λίγο eq. σε κάποια περιοχή, το κάνεις ευκολότερα.

Να μη βάλεις τουίτερ? τι θα ακούς μόνο μεσαίες και μπάσο?

Γιατί όχι Tweeter? Το ρεύμα μόνο στο Woofer θα πάνε,μην ανησυχείς αν αυτή είναι η ανησυχία σου και μάντεψα σωστά,εξάλλου με Average 150w ποτέ δεν θα παίξεις με 100αρια μεγάφωνα και ενισχυτή,και αν πάρεις ευαίσθητα μεγάφωνα παίζουν δυνατά και με 50w.

Αν δεν θες Tweeter βάλε Woofer με Whizzer Cone,γιατί χωρίς υψηλές δεν πάει... Το μόνο που θα ακούς είναι θολούρα σαν να ακούς πίσω από έναν τοίχο!

Και από Woofer βάλε όσα θες πάνω...

Αν θες προτάσεις σε σωστό μέρος είσαι.

Το πορτοφόλι σου τι Woofer χωράει?

Oχι οχι φιλε!! Ουτε για πλακα μη σκεφτεις να μη βαλεις τουιτερ!
Να σου δωσω μια συμβουλη φιλε?..σκεψου καταρχας τι θελεις φιλε! Δε μπορεις να τα πετυχεις ολα.. τι ενοω.. θες ηχειο για παρτακια και γενικα ενταση χωρις να σε ενδιαφερει η ποιοτητα? οκ..θες ποιοτητα?..θες να καλυψεις καποιον μεγαλο χωρο?..θες ηχειο για δωματιο?..αυτο ειναι το σημαντικοτερο φιλε!..ολα τα αλλα μετα.. λοιπον για πες!-bye-

Αυτο που ειπα πριν για το τουιτερ το ειπα γιατι εχω δει οτι τα περισσοτερα τουιτερ θελουν λιγα βαττ και σκεφτηκα οτι επειδη ο ενισχυτης μου δινει αρκετα μπορει να τα καψει, αλλα για να λετε εσεις οτι πρεπει να εχω και τουιτερ δεν επιμενω κατι περισσοτερο ξερετε... Αυτο που ειπες να κανω 4 καναλια αν καταλαβα καλα εννοεις τα 2χ150 βαττ να τα κανω 4χ75βαττ..? Γουφερ των 20-30 ευρω χωραει το πορτοφολι μου.. Δεν ξερω τωρα βρησκω αξιοπρεπη γουφερ με 30ευρω το ενα..? Οσο για αυτο που ειπες για το κροσαρισμα καταλαβα τι εννοεις αλλα δεν ξερω πως θα το κανω. Mε λιγο ψαξιμο και βοηθεια θα το βρω... :D

Oχι οχι φιλε!! Ουτε για πλακα μη σκεφτεις να μη βαλεις τουιτερ!
Να σου δωσω μια συμβουλη φιλε?..σκεψου καταρχας τι θελεις φιλε! Δε μπορεις να τα πετυχεις ολα.. τι ενοω.. θες ηχειο για παρτακια και γενικα ενταση χωρις να σε ενδιαφερει η ποιοτητα? οκ..θες ποιοτητα?..θες να καλυψεις καποιον μεγαλο χωρο?..θες ηχειο για δωματιο?..αυτο ειναι το σημαντικοτερο φιλε!..ολα τα αλλα μετα.. λοιπον για πες!-bye-

Για παρτακια το θελω αρα θαλω ενταση... αλλα μην το παρακανουμε με την ενταση και εχουμε χαλια ποιοτητα. Αυτο δεν θελω.. -bye- :D

φιλε ακουσε με.. α) φτιαξε τον ενυσχητη..οσο καλυτερα μπορεις. τι ενοω, να τον φτιαξεις σωστα, οχι προχειρα! γιατι θα τον καψεις στο τσακ πατ αμα δε προσεξεις!..αν φτιαχτει προσεκτικα, ευκολο ειναι ε, δε εχεις κανενα απολυτως προβλημα..
β) κατεληξε οπως σου ειπα ποιο πριν, για το τι ηχειο θες..ποια θα ειναι η ΚΥΡΙΑ χρηση του..αν ειναι δευτερευων ηχειο , αν ειναι κυριο, κτλ κτλ..αυτα που σου πα ποιο πανω..

Οταν καταληξεις στο τι ειδος ηχειο θες, τοτε αποψη μου, να επιλεξεις ενα ηδη ετοιμο σχεδιο και να το φτιαξεις.ΜΗΝ φτιαξεις ηχειο στην τυχη..σου το λεω εγω που χω φτιαξει πανω απο 20 ηχεια χυμα χωρις σωστη μελετη και ΟΛΑ ειναι για πεταμα. Ολα ομως ε.. Με κανενα 100αρικο-150αρι συνολικα κατι καλουτσικο μπορεις να φτιαξεις..
Αλλα στο ξαναλεω φιλε! Σκεψου αρχικα τι ηχειο θες..τι ειδους ηχο..

Για παρτακια το θελω αρα θαλω ενταση... αλλα μην το παρακανουμε με την ενταση και εχουμε χαλια ποιοτητα. Αυτο δεν θελω.. -bye- :D

Οκ..για τι χωρο ας πουμε?..ποσα τετραγωνικα χονδρικως?..