Κατασκευή cnc Router 900χ700 απο τo 0.

Αμα τορνίρεις ballscrwe θα καταλάβεις.. Εκτός του ότι είναι βαμμένο, είναι σκληρό μέχρι μέσα.

Μόλις τελείωσα την κατεργασία της βάσης του κτήνους, καθότι έρχεται χωρίς τρύπες στήριξης. Αύριο θα βγάλω την πλάκα του Ζ, καθότι θέλει δύο τρύπες επιπλέον να φιλοξενήσει την βάση.
Απο ότι είδα, μάλλον χυτή είναι, αλλά με πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα-φινίρισμα, και ογκώδης.

IMG_20190917_203631.jpg

IMG_20190918_152410.jpg

Ετοιμη...

IMG_20190918_171011.jpg

Λοιπόν το κτήνος......

Μοτεράκι υδρόψυκτο 1.5 kw, διαστάσεων Φ 80χ190, με βάση - inverter - αντλία - αξεσουάρ για το colletάκι και σωληνάκια.
Το μοτέρ είναι όντως κτήνος. Μέσα απο ένα pc το βλέπεις χαλαρά............ αλλά ζωντανό είναι τσιμεντόλιθος. 5,5 κιλά με την βάση του.

IMG_20190918_113928.jpg

Το inverter είναι επίσης τεράστιο.
IMG_20190918_113752.jpg

Που πάμε ρε..... :drool1::drool1:
Με μια πρώτη εκτίμηση, το μηχάνημα πρέπει να έχει φτάσει τα 65-70 κιλά. Και έχει ακόμα να βάλω τις πλάκες αλουμινίου δεξιά - αριστερά, τα αλουμίνια για το ξύλο του τραπεζιού, το ξύλο..... + κάποια πρόσθετα που έχω σχεδιάσει..

Εντάξει......... με βλέπω να κόβω στο σαλόνι...:flipout: Που να μεταφερθεί αυτό..:gossip:

Λοιπόν.... η κατασκευούλα τέλειωσε την πρώτη και πιο βασική φάση της.

IMG_20190922_220918.jpg

Τώρα μένουν τα αλουμίνια για τα πλαϊνά, να τα πάω για κόψιμο, καθότι στο φρεζάκι μου δεν χωράνε, και άγνωστο πότε θα τα πάρω. Στο μεταξύ θα στήσω σιγά σιγά ότι έχω απο ηλεκτρικά - ηλεκτρονικά, γιατί αναμένονται οι driver για τα μοτεράκια.

I'll be back...:ciao:

Ποπό ένα τέρας . Μετά φαντάζομαι με αυτό το cnc θα μπορείς να αναπαράγεις πλάκες και τμήματα για cnc ανάλογων αν όχι και καλύτερων δυνατοτήτων .
Είχα δει κάποτε έναν που έφτιαξε στο cnc που είχε κάνει από mdf όλα τα κομμάτια που αντικατέστησε από αλουμίνιο .

Έχεις ασχοληθεί με μικρά cnc με οδήγηση από Arduino ; Μιλάμε για τύπου 3018.
Θέλω να φτιάξω κάτι μικρό για να κόβω ξύλο και plexiglass αλλά θα ήθελα ένα 30x30 οφελημο . Να ξέρω να σε ρωτήσω κάποια στιγμή.

Ποπό ένα τέρας . Μετά φαντάζομαι με αυτό το cnc θα μπορείς να αναπαράγεις πλάκες και τμήματα για cnc ανάλογων αν όχι και καλύτερων δυνατοτήτων .
Είχα δει κάποτε έναν που έφτιαξε στο cnc που είχε κάνει από mdf όλα τα κομμάτια που αντικατέστησε από αλουμίνιο .

Συνήθως έτσι γίνεται φίλε. Μέ τέτοιες αναλογίες, λογικά φτιάχνω αρκετά πραγματάκια. Αρκετά εξαρτήματα της μεγάλη μου φρέζας τα είχα φτιάξει στην μικρή. Και σχεδόν όλα τα κομμάτια της μετατροπής του τόρνου, τα έφτιαξα στην φρέζα. Μόνο κάνα δυο κυκλικά τα πήγα σε τορναδόρο, καθώς ο δικός μου ήταν εκτός.

Έχεις ασχοληθεί με μικρά cnc με οδήγηση από Arduino ; Μιλάμε για τύπου 3018.
Θέλω να φτιάξω κάτι μικρό για να κόβω ξύλο και plexiglass αλλά θα ήθελα ένα 30x30 οφελημο . Να ξέρω να σε ρωτήσω κάποια στιγμή.

Μέ arduino δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα. Αν και θα ήθελα για τον ίδιο λόγο. Να φτιάξω κάτι μικρό και γρήγορο.
Πάντως άν το σκεφτείς σε λογικά πλαίσια, δεν έχεις και ιδιαίτερο κέρδος οσο αφορά τα ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά. Το μόνο που θα έχεις εχτρα όγκο μεταξύ των δύο, είναι οι drivers. Πάντως ότι θές απο κατασκευή πές μου.

Last edited by a moderator:
Συνήθως έτσι γίνεται φίλε. Μέ τέτοιες αναλογίες, λογικά φτιάχνω αρκετά πραγματάκια. Αρκετά εξαρτήματα της μεγάλη μου φρέζας τα είχα φτιάξει στην μικρή. Και σχεδόν όλα τα κομμάτια της μετατροπής του τόρνου, τα έφτιαξα στην φρέζα. Μόνο κάνα δυο κυκλικά τα πήγα σε τορναδόρο, καθώς ο δικός μου ήταν εκτός.

Μέ arduino δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα. Αν και θα ήθελα για τον ίδιο λόγο. Να φτιάξω κάτι μικρό και γρήγορο.
Πάντως άν το σκεφτείς σε λογικά πλαίσια, δεν έχεις και ιδιαίτερο κέρδος οσο αφορά τα ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά. Το μόνο που θα έχεις εχτρα όγκο μεταξύ των δύο, είναι οι drivers. Πάντως ότι θές απο κατασκευή πές μου.
Έχω κέρδος σε κόστος .... Θα είναι μικρό για να μπορούν να το κινήσουν nema 17 . Κόστος τριών μοτέρ μαζί με Arduino +drivers μιλάμε για 40 . Τόσο δεν αγοράζω ουτε ένα nema 23 με έναν driver ...

Ναι θα είναι αργό και αδύναμο.

Έτσι κι αλλιώς το θέλω για να μάθω και μετά αν υπάρχει λόγος και χρήμα να φτιάξω κάτι μεγάλο .

Αν καταφέρνω να φτιάχνω γρανάζια από Plexiglas για να κάνω κατασκευές με τον μικρό δεν θέλω κάτι άλλο . Άντε και ξύλινες ροζέτες για όργανα . Μιλάμε για 13cm διάμετρο . Τα μεγαλύτερα κομμάτια που έχω στο μυαλ μου έχουν μηκος 20cm.

Αν καταφέρνω να φτιάχνω γρανάζια από Plexiglas για να κάνω κατασκευές με τον μικρό δεν θέλω κάτι άλλο . Άντε και ξύλινες ροζέτες για όργανα . Μιλάμε για 13cm διάμετρο . Τα μεγαλύτερα κομμάτια που έχω στο μυαλ μου έχουν μηκος 20cm.

Aυτα και πολλά άλλα θα τα έχεις για πλάκα. Οταν μιλάμε για Hobby, οι ταχύτητες μπορούν να είναι και σε δεύτερη μοίρα. Ετσι και αλλιώς, για παράδειγμα.......το γρανάζι που θα κόψει το ρούτερ, θα απέχει έτη φωτός απο ένα γρανάζι που θα κόψει ένα συμβατικό εργαλείο. Οπότε και λίγο πιο αργό να είναι, το αποτέλεσμα δικαιώνει.:operator:

Aυτα και πολλά άλλα θα τα έχεις για πλάκα. Οταν μιλάμε για Hobby, οι ταχύτητες μπορούν να είναι και σε δεύτερη μοίρα. Ετσι και αλλιώς, για παράδειγμα.......το γρανάζι που θα κόψει το ρούτερ, θα απέχει έτη φωτός απο ένα γρανάζι που θα κόψει ένα συμβατικό εργαλείο. Οπότε και λίγο πιο αργό να είναι, το αποτέλεσμα δικαιώνει.:operator:
Άσχετο αλλά το nickname κάτι μου θυμιζε και είδα ότι γραφτεί στο κανάλι σου όταν έψαχνα για πριονοκορδέλα και είδα μια μετατροπή στον οδηγό της metabo και μου είχε κάνει εντύπωση που ελληνας είχε ανεβάσει το video .

Eχω ανεβάσει κάποια βιντεάκια. :operator:
Η μετατροπή που λές, ήταν απλά μια αντικατάσταση με ρουλεμάν, στο ράουλο που κρατάει την κορδέλα απο πίσω.

Eχω ανεβάσει κάποια βιντεάκια. :operator:
Η μετατροπή που λές, ήταν απλά μια αντικατάσταση με ρουλεμάν, στο ράουλο που κρατάει την κορδέλα απο πίσω.
Το απλά μου αρέσει .... Θυμάμαι ότι ήθελε δουλειά με τόρνο μεταλλου.
Όλοι φαντάζομαι έχουμε έναν να σκονιζεται στα εργαστήρια μας

Re: Απάντηση: Κατασκευή cnc Router 900χ700 απο τo 0.

Το απλά μου αρέσει .... Θυμάμαι ότι ήθελε δουλειά με τόρνο μεταλλου.
Όλοι φαντάζομαι έχουμε έναν να σκονιζεται στα εργαστήρια μας

Εγώ ξέρω έναν....να τον πω ???