Kατασκευή Data Server για το σπίτι

Γιώργος.Χ

Moderator
Staff member
23 June 2006
5,880
Αττική
Παιδιά καλημέρα

Εχοντας κατά καιρους μαζέψει διαφορα περισσευουμενα στο σπίτι από τις διαφορες αναβαθμισεις σκέφτομαι να φτιαξω ενα file server ο οποιος θα συγκεκτρώσει ολο το ψηφιακό περιεχόμενο που εχω σε ενα ανεξάρτητο κουτί συνδεδεμένο βεβαια με το δικτυάκι του σπιτιού (κυριως PC, laptop , HTPC & PS3) και θα αναλαμβάνει να εξυπηρετει τα υπόλοιπα κομμάτια παρέχοντας περιεχόμενο.

Τα υλικά που υπάρχουν ειναι

-- 2 σκληροι δισκοι WD 500Gb
-- 1 καρτα γραφικών nvidia 7600GS (προφανως για τη χρήση που τη θελω ειναι υπερβολή, ισως παρω mobo με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών)
-- 1 DVD RW Pioneer
-- 2 Gb RAM 800MHz
-- Κουτι Chieftec Tower ΒΧ-01 (αρκετά μεγάλο)

Λειπουν

-- Τροφοδοτικο (λογω χρησης σαν data server παμε για κάτι καλο, οχι πολύ μεγάλο αλλά καλο)
-- Mobo (ακουω προτάσεις)
-- CPU Μαλλον ενα φτηνο AMD χαμηλής κατανάλωσης (4850 ;)

Το μηχάνημα θα στηθει μαλλον με Linux (debian ή arch) και μετά το αρχικο setup θα το χειριζομαι remotely. Δεν θα βαλω ποντικοπληκτρολογια για οικονομια χώρου

Αναμένω προτάσεις παρατηρήσεις σχόλια πριν ξεκινήσω :grinning-smiley-043

Σκοπεύω να κλεισω το hardware σχετικά γρήγορα (στις επομενες 3-4 μέρες) ωστε να δω και το θεμα του λειτουργικου. Ειμαι καλος γνώστης UNIX (δουλειά γάρ) αλλά δεν ξερω λεπτομερειες για τις επιμερους διανομες και ποια απο αυτές μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες ενος data server..

Re: Απάντηση: Kατασκευή Data Server για το σπίτι

Γιατι δε βαζεις τους σκληρους σε ενα κουτι NAS να ξεμπερδέυεις?

Μαλλον γιατί μου αρέσει να παιδεύομαι αλλά περισσότερο γιατι ενα ξεχωριστό PC σου δινει αρκετη ευελιξια για updates εαν οι ανάγκες μεταβληθούν...

Την έχω ψάξει κι εγώ για ΝAS αλλά όντως.. είναι ακριβούτσικο.. αλλά κι εδώ που τα λέμε, όπως λέει ο Γιώργος.. "αν δεν παιδευτείς λιγάκι.." .. δε λέει .. χεχεχε...

Ποιο ειναι ακριβο ρε παιδια?
132 + τους σκληρους? αυτο ειναι ποιο ακριβο απο το να στησεις ολόκληρο PC με προδιαγραφες αντιστοιχες?????

τους κοτσάρεις επάνω συνδεεις LAN σετάρεις raid και εισαι έτοιμος! ουτε λειτουργικα ουτε αναγκη απο updates ουτε τίποτα.

Δυστυχώς οι απαιτήσεις μου ειναι για παραπάνω από 2 SATA.. Οι εξωτερικοί δίσκοι δεν μου λενε τίποτα.

Ασε που εχω ερωτηματικά για τις (φτηνές) NAS υλοποιήσεις..

Για λειτουργικό έχε στα υπόψην και το Naslite από serverelements.com.

To έχω σε 2 servers και είναι εξαιρετικό. Τον έναν έχω να τον κάνω reboot εδώ και 6 μήνες (από τις διακοπές της ΔΕΗ).

Υπάρχει δωρεάν έκδοση που για τις βασικές σου ανάγκες κάνει. Με 20 παίρνεις και την έκδοση που υποστηρίζει Hardware RAID κλπ.

Για τροφοδοτικό, ένα 500-600W κάνει για μέχρι 10-12 δίσκους.

Έχω της thermaltake και είναι μια χαρά.

Για CPU οτι πιο οικονομικό αφού δεν παίζει κανένα ρόλο.

Μεγαλύτερη σημασία στην κάρτα δικτύου(Intel chipset προτείνονται) για να έχεις καλές ταχύτητες.

H πιο απλή και εύκολη λύση:

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.303885

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.303883

Η τιμή είναι μαζί με τον δίσκο (όχι μόνο το κουτί) Δεν θέλει καμμία απολύτως ρύθμιση, τα βλέπει όλα μόνο του και εμφανίζεται σαν να ήταν ένα ακόμα PC πάνω στο δίκτυό σου με shared τους σκληρούς δίσκους.
Διαθέτει και USB host οπότε πριζώνοντας έναν USB εξωτερικό σκληρό το μετατρέπει κι αυτόν σε δικτυακό!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Kατασκευή Data Server για το σπίτι

Οποτε δε κανει sreaming σε hd υλικο. Για αυτο το σχολιασα. Οσο για τα προτυπα δεν γνωριζω...:blush:

Αν λόγω ταχύτητας (10/100) λες οτι δεν κάνει streaming σε HD μπορώ να σε διαβεβαιώσω για το αντίθετο. Με 100αρι δίκτυο τρέχω τα πάντα, ανεξαρτήτως μορφής και bandwidth.

@ Γιώργος Χατζηδάκης:

Συνιστώ ελαφρύ HW, με πολλές SATA και διαπιστωμένη συμβατότητα με linux, δηλαδή επώνυμα chipset κάρτας δικτύου, RAID κτλ.

NAS δεν θα έπαιρνα ποτέ, λόγω προβλημάτων με το performance. Ναι, υπάρχουν και γρήγορα, αλλά η τιμή τους τα κάνει ασύμφορα.

Αν το θέλεις μόνο για file server, βάλε πάνω freenas και καθάρισες.. (προσοχή στη συμβατότητα με το HW σου!).

Να θέσω κ εγώ ένα ζήτημα.
Άν το υλικό είναι ήδη στους δίσκους, σε τι filesystem ειναι αυτοι?

Θα υπάρχει ενα σχετικό ζήτημα με το linux, έτσι δεν είναι?
Και σιγουρα με το freenas