Κατασκευή δέκτη στο σπίτι!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κατασκευή δέκτη στο σπίτι!

Λοιπόν να πώ αρχικά ότι δεν εννοόυσα καμία προσβολή με την ερώτησή μου...

Ένας άνθρωπος που κάνει μια τέτοια πρόταση ανήκει σε μια από τις παρακάτω 2 κατηγορίες:
Α. Πιτσιρικάς, ενθουσιώδης, με λίγες ή πολλές γνώσεις...
Β. Άνθρωπος του χώρου με εμπειρίες, μεράκι και χρόνο.

Προφανώς ανήκεις στην δεύτερη ανώ εγώ ανηκώ σε μια ενδιάμεση κατάσταση (άσχετος, χωρις μεράκι και με ελάχιστο χρόνο).

Επίσης μέχρι ένα σημείο, κατάλαβα ότι πάμε να δημιουργήσουμε ένα δέκτη Homemade. Σε επίπεδο hardware....

Καλή τύχη λοιπόν και πραγματι εύχομαι να φτιάξετε κάτι καλό. Λυπαμαι μαλιστα που δεν μπορώ να βοηθήσω...

ΟΚ καμμία παρεξήγηση, απλά η φόρτιση της στιγμής βγήκε έτσι.
Τώρα σχετικά με το θέμα μας. Η όλη ιστορία ξεκίνησε όταν σκέφτηκα να βάλω ένα δορυφορικό δέκτη. Ψάχνοντας για το τί θα πάρω β´ρεθηκα μπροστά σε μια κατάσταση πού βρίσκονται όλοι όσοι προσπαθούν να μπούν σε ένα νέο χώρο. Το θετικό ήταν ότι λόγο εμπειρίας στη χρήση διαφόρων λειτουργικών μού άρεσε η ιδέα της προσαρμογής ή ρύθμισης ένος δέκτη όπως ο καθένας θέλει.
Πρέπει να σας πώ ότι το custom rebuild ένος kernel γενικά είναι όχι και τόσο δύσκολη δουλειά. Μάλιστα μπορεί κανείς να διαπιστώσει εκεί ότι τα standard kernels που έρχονται με το πακέτο του κάθε unix είναι παραμετροποιημένα σε γένικές η και default ρυθμίσεις κάποιας κατηγορίας επεξεργαστών ή hardware γενικότερα. Με το optimization που μπορεί να κάνει κανείς μπορεί να πετύχει πολύ καλές επιδώσεις στον Η/Υ του. Δοκιμάστετο όσοι μπορείτε το πολύ πολύ να κολήσει ο Η/Υ. Μια άλλη δυσκολία που συναντά κανείς είναι το "πείραγμα" των drivers. Και αυτό γιατί θέλει καλές γνώσεις του hardware στο οποίο απευθύνεται ο driver και πολλές δοκιμές και κολήματα. Αλλά τα αοπετλέσματα είναι ενθαρυντικά. (πχ δοκιμάστε να παίξετε με τα latency times των καρτών δικτύου και μετά θα δείτε τι ταχύτητες δικτύου πετυχαίνετε).
Ο στόχος αυτού του thread είναι να γίνει κουβέντα ώστε:
  • Ο μέσος χρήστης να μορεί να στήσει εύκολα ένα δέκτη από hardware που κυκλοφορούν.
  • Να ξεφύγει από το νταβαντζιλίκι των εταιρειών που έχουν "κλειστό λογισμικό.
  • Το υπο κατασκευή λογισμικό να είναι ανοιχτό ώστε ο κάθε χρήστης να μπορεί να ενσωματώσει τις δικές του εμπειρίες.
  • Αν για ένα τέτοιο εγχείρημα χρειαστεί να γίνει ειδικός συνδυασμός από γνωστά hardwares τότε να το δούμε πώς.
Σε όλη αυτή την πορεία αναζήτησης αυτών των λύσεων πιστεύω ότι θα λυθούν και πολλά από τα προβλήματα πού τώρα πιθανόν να αντιμετωπίζει κάποιος.
Ευχαριστώ για την ακρόαση!
Χ.

Αν και δεν έχω τόσο προχωρημένες τεχνικές γνώσεις θα έλεγα ότι μπορείς ήδη να πάρεις ένα δέκτη ανοικτού λογισμικού (λίνουξ) και...να του αλλάξεις τα φώτα για αρχή! Πράγματι θέλουμε διάφορα απο τους δέκτες μας και δεν τα κάνουνε (μιλάω για πράγματα εφικτά που αφορούν λογισμικό και τα βρίσκεις σε διάφορους δέκτες, αλλά όχι μαζεμένα σε ένα δέκτη που να τον πούμε έτσι πλήρη σε δυνατότητες). Φυσικά η πρώτη πρόταση είναι κάποιος dreambox αλλά υπάρχουν και άλλοι.

Επειδή το πείραμα με το VDR ....δεν ευδοκίμησε και έχω φάει "πόρτα" με την εγκατάσταση του, θα ρωτήσω ευθεώς...

-Ξέρει κανείς απο VDR, Suse και linux?

xastour και sotos65 ??? Καμμιά ιδέα?

Είχα κάνει μία δοκιμή με το vdr (κάποια αυτόνομη έκδοση που κυκλοφορεί, χωρίς ανάγκη για ιδιαίτερες ρυθμίσεις, έτσι ισχυριζόταν τουλάχιστον ο δημιουργός της) αλλά τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με αυτά που περιγράφεις. Κάποια στιγμή δούλεψε, ούτε που θυμάμαι πως, αλλά μετά από λίγο το έπιασε γαϊδουρινό πείσμα και απ' ό,τι θυμάμαι όχι μόνο δεν ξεκινούσε, αλλά μου έριχνε και τον X-server κάθε φορά. Έφαγε πανηγυρικό σουτ. Πάντως αν έχεις ατσάλινα νεύρα, και μεγάλη υπομονή μπορείς να ψάξεις εδώ μήπως και βρεις άκρη, έχει αρκετά topics που αφορούν και το vdr (ανάμεσα στα άλλα για προγράμματα dvb για linux). Εγώ πάντως πέρα από το kaffeine άλλο δεν δοκιμάζω, μέχρι τουλάχιστον να το φτιάξουν το ίδιο εύχρηστο (αλλά όπως έχω γράψει κιόλας το kaffeine έχει πολύ λιγότερες λειτουργίες από τα άλλα δύο)...

http://dvbn.happysat.org/viewforum.php?f=17

ΥΓ. το forum θέλει πρώτα εγγραφή.

Επειδή το πείραμα με το VDR ....δεν ευδοκίμησε και έχω φάει "πόρτα" με την εγκατάσταση του, θα ρωτήσω ευθεώς...

-Ξέρει κανείς απο VDR, Suse και linux?

xastour και sotos65 ??? Καμμιά ιδέα?

Αν και πιστεύω θα το έχεις δεί ρίξε μιά ματιά εδώ
Επίσης δώσε περισσότερα στοιχεία.... για το πρόβλημα σου.
Χ.

Το πρόβλημα μου, φαίνεται να είναι μεγάλο!
Καταρχάς, για να γίνει δουλειά με το VDR χρειάζεται μια full feature κάρτα, που σημαίνει ότι πρέπει να έχει mpeg2 τσιπάκι πάνω της. Στην δική μου περίπτωση με ενδιαφέρουν τα δορυφορικά αλλά δεν έχω full feature κάρτα DVB-S παρά μια φτηνιάρικη Twinhan.
Αυτό που έχω είναι μια DVB-T full feature κάρτα, Hauppauge WinTV-HVR-1300 η οποία δεν αναγνωρίζεται απο το linux (suse, kubuntu).

Έχει κανείς εμπειρία και διάθεση για βοήθεια ?

Δε νομίζω ότι ισχύει αυτό, τα vdr και mythtv δουλεύουν και σε κάρτες τύπου budget (χωρίς chip mpeg2). Δες για παράδειγμα τον παρακάτω οδηγό (ίσως κάπως παλιός) για το vdr + skystar2 (κάποιες κάρτες όμως μπορεί πολύ απλά να μην υποστηρίζονται, ίσως αυτό να ισχύει για την twinhan που έχεις),

http://www.insomnia.gr/vb3/showthread.php?t=125015

Όσον αφορά την HVR1300 στο linux ρίξε μια ματιά εδώ για ubuntu (ή kubuntu, μια από τα ίδια είναι εκτός του desktop), σχετικά παλιό κι αυτό το topic, αλλά λογικά τα περισσότερα θα ισχύουν και για τις νεώτερες διανομές από την 6.10 που ήταν η αρχική αναφορά...

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=337960&highlight=hvr1300

Το πρόβλημα μου, φαίνεται να είναι μεγάλο!
Καταρχάς, για να γίνει δουλειά με το VDR χρειάζεται μια full feature κάρτα, που σημαίνει ότι πρέπει να έχει mpeg2 τσιπάκι πάνω της. Στην δική μου περίπτωση με ενδιαφέρουν τα δορυφορικά αλλά δεν έχω full feature κάρτα DVB-S παρά μια φτηνιάρικη Twinhan.
Αυτό που έχω είναι μια DVB-T full feature κάρτα, Hauppauge WinTV-HVR-1300 η οποία δεν αναγνωρίζεται απο το linux (suse, kubuntu).
Έχει κανείς εμπειρία και διάθεση για βοήθεια ?
Εγώ σε έναν από τους υπολογιστές μου παίζω το openSUSE 10.3. Αν μπείς σαν root, ανοίξεις το yast control center πας στο hardware και μετά στο TV Card, άν έχεις τα σωστά πακέτα φορτομένα, θα σου βγάλει ένα άλλο παράθυρο μάλλον άδειο, Εκεί πατάς add και θα δείς ότι έχεις να επιλέξεις πάρα πολλές κάρτες μεταξύ των οποίων είναι και αυτές που ζητάς. Ελπίζω να μην επανέλαβα πράγματα που ήδη ξέρεις αλλά μου φαίνεται παράξενο που το openSUSE σου κάνει τέτοια κόλπα.
Επίσης θα πρέπει πρίν να κάνεις online update το σύστημα σου χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα repositories (αυτά μπορώ να σου τα στείλω και εγώ). Για το ubuntu δεν δοκίμασα τίποτε γιατί έκαψα την κάρτα γραφικών και έχω τον υπολογιστή κλειστό.
Ελπίζω να βοήθησα
Χ.

OK, θα δοκιμάσω το 10.3 που κατέβασα και τα λέμε για οδηγο βήμα προς βήμα...

Στο παράθυρο που λές μου έβγαζε το 10.2 τρείς διαφορετικές κάρτες, καμία σχέση όμως με τα ονόματα των καρτών.

OK, θα δοκιμάσω το 10.3 που κατέβασα και τα λέμε για οδηγο βήμα προς βήμα...

Στο παράθυρο που λές μου έβγαζε το 10.2 τρείς διαφορετικές κάρτες, καμία σχέση όμως με τα ονόματα των καρτών.
Τι έγινε βρήκες άκρη ή όχι;
Επί τη ευκαιρία για όσους φίλους χρησιμοποιούν linux (τουλαχιστον στα openSUSE και Ubuntu που το έχω βάλει) υπάρχει ένα νέο γραφικό περιβάλον που κάθεται πάνω σε X windows λεγεται compiz και κάνει το linux λίγο .... τρισδιάστατο. Δοκιμάστε το έχει πλάκα....

Έχω φάει τα κομμάτια μου, δουλειά δεν γίνεται, πήγα και αγόροσα μια skystar2 για περαιτέρω δοκιμές αλλά τζίφος.
Το θέμα είναι ότι δεν μπορώ να είμαι σίγουρος (τελικά) ότι αναγνωρίζει σωστά τις κάρτες (τώρα την skystar2 και την hvr-1300) και το ότι δεν μπορώ να τρέξω το softdevice.
Φυσικά, ούτε το VDR τρέχει αλλά ..έχω καιρό για να σκεφτώ για αυτό.
Βρήκα ένα οδηγό για slackware+skystar+vdr στο isomnia και σκέφτομαι να δοκιμάσω την τύχη μου μαζί του.

Re: Απάντηση: Κατασκευή δέκτη στο σπίτι!

Έχω φάει τα κομμάτια μου, δουλειά δεν γίνεται, πήγα και αγόροσα μια skystar2 για περαιτέρω δοκιμές αλλά τζίφος.
Το θέμα είναι ότι δεν μπορώ να είμαι σίγουρος (τελικά) ότι αναγνωρίζει σωστά τις κάρτες (τώρα την skystar2 και την hvr-1300) και το ότι δεν μπορώ να τρέξω το softdevice.
Φυσικά, ούτε το VDR τρέχει αλλά ..έχω καιρό για να σκεφτώ για αυτό.
Βρήκα ένα οδηγό για slackware+skystar+vdr στο isomnia και σκέφτομαι να δοκιμάσω την τύχη μου μαζί του.

Είδες κάρτες και δεν σου παίζουν ή δεν βλέπεις κάν κάρτες για να τις επιλέξεις;
Θυμίσου ότι πρέπει να φορτώσεις τα αντίστοιχα πακέτα στο software, για να μπορέσεις να τις δείς, εγώ πάντως βλέπω τιες εξής ομάδες:

Other vendors (καμμιά πενηνταριά vendors μαζεμένοι όλοι μαζί)
ATI
AVerMedia
Askey
Asus
Compro
GrandTec
Hauppauge
Intel
Leadtek
LifeView
MATRIX-Vision
MIRO
Osprey
Pinnacle
Prolink
STB
Terratec
Zoltrix
DVB Cards (Technotrend-Budget.Hauppauge .. LThinhan VisioPlus Avermedia ...)

Που αποκλείεται να μην πέζουν με την κάρτα σου. Εσύ κατάφερες να τα δείς όλα αυτά; μήπως δεν έχεις φορτωσει τα κατάλληλα πακέτα;
Χ.
-bye- :grandpa: :FSGSFGS4:

Exw dokimasei oles tis koufes dianomes, se kamia den eimai sigouros gia to an vlepei tis kartes, ypoothetw omvw oti thn skystar2 thn vlepei.
Twra ksagyrisa sto opensuse 10.3 to exw kai kanei on line udate...

YG Dokimasa kai to slackware kai ton odhgo pou vrika sto insomnia alla h douleia kolise sthn egkatastash tou softdevice kai anbte na vrw akrh me to ffmpeg..
YG Opws katalavenete den perasa akoma ellhniko pliktrologio

Loipon exw kolisei sto compile tou softdevice

A) otan dwsw ./configure
sthn konsola vgazei:
Code:
Testing system and cpu type... found Linux on i386 cpu.
Checking for pkg-config... Found.
Checking for ffmpeg...  Not found.
No usable ffmpeg library found in /usr/local/include/ffmpeg.
Specify the path to your ffmpeg installation using --with-ffmpeg-path
or use a more recent (svn) version of ffmpeg and use/install pkg-config.
For details check config.log.
kai sto config.log
Code:
Parameters ''
PKG_CONFIG_PATH '/usr/local/lib/pkgconfig'
Testing system and cpu type.----------------------------
uname -a: Linux g-serv 2.6.22.5-31-default #1 SMP 2007/09/21 22:29:00 UTC i686 athlon i386 GNU/Linux
g++ -dumpmache: i586-suse-linux
Checking for pkg-config.-------------------------------
0.21
Checking for ffmpeg.------------------------------------
try to use pkg-config.
-lpostproc  
In file included from /tmp/softdevice-conf-8911-8974-27165.c:3:
/usr/include/ffmpeg/avcodec.h:2253: warning: ‛ImgReSampleContext’ is deprecated (declared at /usr/include/ffmpeg/avcodec.h:2247)
/usr/include/ffmpeg/avcodec.h:2263: warning: ‛ImgReSampleContext’ is deprecated (declared at /usr/include/ffmpeg/avcodec.h:2247)
/usr/lib/gcc/i586-suse-linux/4.2.1/../../../../i586-suse-linux/bin/ld: cannot find -la52
collect2: ld returned 1 exit status
pkg-config failed, try the default/parameter path.
/tmp/softdevice-conf-8911-8974-27165.c:3:21: error: avcodec.h: No such file or directory
/tmp/softdevice-conf-8911-8974-27165.c:4:22: error: avformat.h: No such file or directory
/tmp/softdevice-conf-8911-8974-27165.c: In function ‛int main()’:
/tmp/softdevice-conf-8911-8974-27165.c:12: error: ‛avcodec_init’ was not declared in this scope
/tmp/softdevice-conf-8911-8974-27165.c:13: error: ‛avcodec_register_all’ was not declared in this scope
Still failed. Maybe avutils is needed?
/tmp/softdevice-conf-8911-8974-27165.c:3:21: error: avcodec.h: No such file or directory
/tmp/softdevice-conf-8911-8974-27165.c:4:22: error: avformat.h: No such file or directory
/tmp/softdevice-conf-8911-8974-27165.c: In function ‛int main()’:
/tmp/softdevice-conf-8911-8974-27165.c:12: error: ‛avcodec_init’ was not declared in this scope
/tmp/softdevice-conf-8911-8974-27165.c:13: error: ‛avcodec_register_all’ was not declared in this scope
No. Sorry giving up.

an dwsw ./configure --with-ffmpeg-path /usr/lib
sthn konsola vgazei:
Code:
ffmpeg path set to: /usr/lib
Testing system and cpu type... found Linux on i386 cpu.
Checking for pkg-config... Found.
Checking for ffmpeg...  Not found.
No usable ffmpeg library found in /usr/lib.
Specify the path to your ffmpeg installation using --with-ffmpeg-path
or use a more recent (svn) version of ffmpeg and use/install pkg-config.
For details check config.log.
kai sto config.log
Code:
Parameters '--with-ffmpeg-path /usr/lib'
PKG_CONFIG_PATH '/usr/local/lib/pkgconfig'
Testing system and cpu type.----------------------------
uname -a: Linux g-serv 2.6.22.5-31-default #1 SMP 2007/09/21 22:29:00 UTC i686 athlon i386 GNU/Linux
g++ -dumpmache: i586-suse-linux
Checking for pkg-config.-------------------------------
0.21
Checking for ffmpeg.------------------------------------
pkg-config failed, try the default/parameter path.
/tmp/softdevice-conf-23091-9019-32304.c:3:21: error: avcodec.h: No such file or directory
/tmp/softdevice-conf-23091-9019-32304.c:4:22: error: avformat.h: No such file or directory
/tmp/softdevice-conf-23091-9019-32304.c: In function ‛int main()’:
/tmp/softdevice-conf-23091-9019-32304.c:12: error: ‛avcodec_init’ was not declared in this scope
/tmp/softdevice-conf-23091-9019-32304.c:13: error: ‛avcodec_register_all’ was not declared in this scope
Still failed. Maybe avutils is needed?
/tmp/softdevice-conf-23091-9019-32304.c:3:21: error: avcodec.h: No such file or directory
/tmp/softdevice-conf-23091-9019-32304.c:4:22: error: avformat.h: No such file or directory
/tmp/softdevice-conf-23091-9019-32304.c: In function ‛int main()’:
/tmp/softdevice-conf-23091-9019-32304.c:12: error: ‛avcodec_init’ was not declared in this scope
/tmp/softdevice-conf-23091-9019-32304.c:13: error: ‛avcodec_register_all’ was not declared in this scope
No. Sorry giving up.

Yparxei kaneis xristianos pou na katalavainei ti thelei na pei o poihths? Ti tou leipei kai me paideyei?

Xastour?

μα ειναι φως φαναρι απορω πως μας βαζεις σε τετοια ευκολη δοκιμασια

λοιπον

XASTOUOUOUOUOUOURRRRRRRR!!!!!!!

ελπιζω να βοηθησα

Μα έχεις εγκατασταστήσει τα dev libraries του ffmpeg; Γιατί γι αυτά βλέπω να παραπονιέται συνεχώς το compile...

Παρεμπιπτόντως, γιατί δεν δοκιμάζεις πρώτα τη skystar2 με το kaffeine που είναι πολύ πιο απλό, και έτοιμο σχεδόν για χρήση; Και είναι σίγουρο ότι δουλεύει με αυτήν, αφού το χρησιμοποιώ ήδη...

(υποθέτω ότι) είναι εγκατεστημένες...αφού για να φτάσω σε αυτό το Error message κατέβασα και εγκατέστησα της Παναγιάς τα μάτια!!!

Άλλο θέμα:

Από την 1300 βλέπει μόνο το αναλογικό της κομμάτι, το οποίο δεν το θεωρώ και τόσο μεγάλο πρόβλημα μιας και έχω βρεί ήδη τα patches που χρειάζονται.
Πιο σημαντικό απο αυτό είναι ότι δεν "βλέπει" τον mpeg-2 decoder που έχει πάνω της.

Για ρίξε μια ματιά αν έχεις βιβλιοθήκες όπως libavcodec-dev, libavformat-dev, libavutil-dev, libpostproc-dev, libswscale-dev (δεν ξέρω στη διανομή σου πως τις έχει, λογικά έχουν το ίδιο όνομα όμως όπως και στο ubuntu). Πιθανό να μην είναι όλες αυτές απαραίτητες για το compile (αλήθεια γιατί κάνεις compile, το vdr υπάρχει και σε rpm για το opensuse), σίγουρα πρέπει να είναι όμως η πρώτη τουλάχιστον...

Για το δεύτερο θέμα δεν ξέρω να σου πω, δεν έχω τη κάρτα και υποθέτω θέλει αρκετό ψάξιμο (με λίγα λόγια βαριέμαι να ψάξω!! :D ).