Κατασκευή DIY καλωδίου AES/EBU 8 καναλιών και κολλητήρι

vmusic

New member
16 May 2010
8
Θέλω να φτιάξω 8-κάναλο καλώδιο μεταφοράς ψηφιακού audio σήματος AES/EBU τερματισμένο με βύσματα αρσενικά D-SUB 25 pin. γύρω στα 10μέτρα. Θα συνδέσει κάρτα AES στο PC με εξωτερικό AD/DA μετατροπέα.

Έχω βρει σε διάφορα forums να προτείνουν τα Mogami W3162, Belden 7880A, Belden 1805F. Ξέρετε που μπορώ να τα αγοράσω σε Ελλάδα ή Ευρώπη σε λογικές τιμές; Έχετε κάποιο άλλο που θα μου έκανε την δουλειά καλύτερα;

Τα προηγούμενα είναι καλώδια snake 8 ζευγών. Σε άλλο forum του εξωτερικού προτάθηκε χρήση του Belden 1800b (καλώδιο ενός ζεύγους – θα χρησιμοποιηθούν 8 μήκη του καλωδίου αυτού για την κατασκευή DIY snake).

Ενώ σε ένα interconnect καταλαβαίνω ότι τα χαρακτηριστικά του καλωδίου μπορούν να έχουν κάποια επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα συμβαίνει στον ίδιο βαθμό αυτό στο ψηφιακό καλώδιο; Έχει δηλαδή νόημα να επενδύσω σε καλύτερο καλώδιο και αν ναι τι πρέπει να κοιτάξω.

Ομοίως για τα βύσματα. Ψάχνω για D-SUB 25 με καλή ποιότητα κατασκευής που να μπορεί να κολληθεί σχετικά εύκολα. Δεδομένου ότι τόσα πολλά pins συνωστίζονται σε τόσο λίγο χώρο υπάρχει λόγος να πάω σε πιο ακριβό βύσμα που θα έχει πχ καλύτερο μονωτικό υλικό, ή επίχρυσες επαφές κλπ; Αν υπάρχει λόγος τεκμηριωμένος να τα δώσουμε τα χρήματα, όχι όμως για φιγούρα.

Αν πάω στην λύση του DIY snake θα βρω βύσμα να χωρέσει και τα 8 καλώδια μέσα; Αν τα πιάσω παράλληλα με δεματικό επηρεάζω τα χαρακτηριστικά τους; Πρέπει μήπως να τα πλέξω;

Τέλος θέλω πρόταση για ένα καλό απλό σταθμό εργασίας. Ρύθμιση θερμοκρασίας, βάση στήριξης, δυνατότητα αλλαγής μύτης και κυρίως καλοφτιαγμένο. Προτιμώ δηλαδή ένα με λίγες δυνατότητες και καλή κατασκευή παρά ένα μια μαϊμού με οθόνες και φωτάκια. Προχθές μου έσπασε ένα no name στα χέρια....

Ευχαριστώ.

Από καλώδια υπάρχει και το Klotz ΟΧ08 με εξωτερική διάμετρο 16mm.
Το google είναι φίλος σου....
Το χρησιμοποιώ σε μία σύνδεση 80+μέτρων και πάει σφαίρα.
Θα σου βγει η ψυχή να το κολλήσεις σε D-sub. Δες μήπως οι κατασκευαστές των συσκευών δίνουν break out cable από XLR σε D-SUB (συνήθως τα χρεώνουν ακριβά..).

Για κολλητήρι:
Οι γνωστές μάρκες όπως weller, Antex, Ersa, weller, weller....

Ευχαριστώ Γιάννη. Δεν μπόρεσα να βρω τιμή από κάποια αγγλόφωνη σελίδα για το συγκεκριμένο. Αν θυμάσαι...
Επίσης εννοείς ότι είναι δύσκολο στην κόλληση λόγω του ότι είναι snake η σε σύγκριση με άλλα snakes αυτό είναι δύσκολο για κάποιο άλλο λόγο; Να μην ψάχνω παραπάνω δηλαδή.

Βασικά σου πρότεινα το συγκεκριμένο επειδή το έχουμε ξαναχρησιμοποιήσει και σε μήκος 120 μέτρα και έδωσε πολύ καλό eye diagram παρόλο που η σύνδεση ήταν αρκετά εκτός προδιαγραφών.
Έχει από τις μικρότερες απώλειες που μπορείς να βρεις.
Δεν ξέρω να σου πω από που μπορείς να το πάρεις εμείς είχαμε πάρει 200άρα κουλούρα....
Η δυσκολία στο κόλλημα δεν αναφέρεται στο σύρμα αλλά στη δυσκολία να τα χωρέσεις όλα σε τόσο μικρό βύσμα.

Γιάννη ευχαριστώ για την μέχρι τώρα βοήθεια. Τελικά παράγγειλα και περιμένω το Belden 7880A που το βρήκα σε πολύ καλή τιμή από κατάστημα που ξεστοκάρει.

Έχω μερικές ακόμα ερωτήσεις. Αν μπορείς εσύ ή κάποιος άλλος να μου απαντήσει εδώ ώστε να μην ανοίγω άλλο θέμα.
Βλέπω ότι σε αυτό το καλώδιο που πάω να μιμηθώ υπάρχουν φερρίτες. Είναι καλό βάλω και στο δικό μου; Αν ναι εκτός της εσωτερικής διατομής του φερρίτη που θα πρέπει να ταιριάζει με το πάχος του καλωδίου μου τι άλλο χαρακτηριστικό θα πρέπει να υπολογίσω για τον φερρίτη; Ότι μέγεθος βρω με την ίδια διατομή κάνει;

Επίσης θα φτιάξω και αναλογικό audio καλώδιο που θα φεύγει από το 8 κάναλο AD/DA μετατροπέα με βύσμα D-SUB25 και θα καταλήγει από την άλλη πλευρά σε 8 βύσματα XLR. Κάτι σαν αυτό δηλαδή μόνο που αντί για snake θα χρησιμοποιήσω μία δέσμη από 8 καλώδια (διαφορετικού μήκους) Mogami Neglex 2534. Εδώ πάλι βάζω φερρίτες; Μπορώ να πάρω έναν αρκετά μεγάλο, απ’την μεριά του D-SUB25 και να περάσω την δέσμη των 8 καλωδίων από μέσα; Από την άλλη μεριά τερματίζω κάθε XLR με ένα μικρότερο ή τίποτα;
Αν χρειάζονται φερρίτες ξέρει κανείς που θα βρω ποικιλία σε μεγέθη σε κάποιο κατάστημα Αθήνα ή online;