Κατασκευή δωματίου αποκλειστικά για HOME CINEMA

corfu

AVClub Addicted Member
20 October 2006
1,383
ΚΕΡΚΥΡΑ
dedicated.jpg

O χωρος ειναι στο υπογειο και ειναι 20 τμ, 5χ4.

Δυστηχως ειναι μικρος και αρκετα περιοριστικος , οπως φανταζομαι θα μου πειτε και εσεις... αλλα αυτον εχουμε με αυτον θα πορευτουμε...

ΘΑ ηθελα γνωμες και συμβουλες για να τον διαμορφωσω οσο το δυνατον καλυτερα.

Με απασχολει αρκετα η αποσταση θεασης , και ισως τελικα να μην με περνει για να βαλω 2 σειρες καθησματα, αλλα μονο μια γιατι φανταζομαι οι μπροστα θεσεις θα ειναι σχεδον στα 2 με 2.5 μετρα αρα η θεαση θα ειναι αδυνατη...

Περισσοτερο ομως απο αυτο με απασχολει το θεμα της σωστης επιλογης χρωματος στους τοιχους , το ταβανι και το δαπεδο, γιατι θελω να εξαλιψω αν ειναι δυνατον εντελος καθε ειδους ανακλαση μπορει να εχω γυρω γυρω ....

Re: κατασκευη δωματιου αποκλειστικα για HOME CINEMA

Ερώτηση:
Θα βλέπουν και άλλοι εκτός από την οικογένεια σου?
Εννοώ φίλοι,φίλοι των φίλων κτλ
Αν ναι να τους πεις να βάλουν λεφτά είναι ξεφτίλα στην εποχή μας να πληρώνει ένας για να απολαμβάνουν 10!

κυριος οικογενειακα....

Τα μηχανηματα ως επι το πλειστον τα εχω ιδη ( προτζεκτορ , bluray , ενισχυτη , ηχεια)

Οποτε το κοστος δεν ειναι τοσο μεγαλο, και με την ευκαιρια που υπαρχει το υπογειο με την κατασκευη του νεου σπιτιου και υπαρχει αυτος ο χωρος διαθεσιμος , ειπα να κανω επιτελους το ονειρο πραγματικοτητα

για να δουμε....

θελω προτασεις για το ποια ειναι η καλυτερη λυση για να μην εχω αντανακλασεις στο γυρω δωματιο...

4 προς 5 είναι καλή αναλογία ακουστικά, και ειδικά αν το ύψος είναι 3 μέτρα πλησιάει το ιδανικό. Αν οι πολυθρόνες δεν είναι ογκώδεις, θα βολευτούν όλοι, αλλά εγώ θα πήγαινα σε καναπέδες, γιατί είναι κρίμα να μην κάθετε κανένας ακριβώς στη μέση.
Για τη θέση των ηχείων ακολούθησε αυστηρά τις προδιαγραφές για τις γωνίες ως προς τη κεντρική θέση ακρόασης. Για την τοποθέτηση ως προς τις γωνίες, δοκίμασε τις αναλογίες του Vandersteen ή του Cardas. Προσθέτεις χοαπορροφητικά υλικά στις πρώτες ανακλάσεις στους πλαϊνους τοίχους και στο ταβάνι για όλα τα ηχεία. Μετά ρυθμίζεις το room correction. Και αν περισσεύουν λεφτά, προσθέτεις διαχύτες στον πίσω τοίχο.

4 προς 5 είναι καλή αναλογία ακουστικά, και ειδικά αν το ύψος είναι 3 μέτρα πλησιάει το ιδανικό. Αν οι πολυθρόνες δεν είναι ογκώδεις, θα βολευτούν όλοι, αλλά εγώ θα πήγαινα σε καναπέδες, γιατί είναι κρίμα να μην κάθετε κανένας ακριβώς στη μέση.
Για τη θέση των ηχείων ακολούθησε αυστηρά τις προδιαγραφές για τις γωνίες ως προς τη κεντρική θέση ακρόασης. Για την τοποθέτηση ως προς τις γωνίες, δοκίμασε τις αναλογίες του Vandersteen ή του Cardas. Προσθέτεις χοαπορροφητικά υλικά στις πρώτες ανακλάσεις στους πλαϊνους τοίχους και στο ταβάνι για όλα τα ηχεία. Μετά ρυθμίζεις το room correction. Και αν περισσεύουν λεφτά, προσθέτεις διαχύτες στον πίσω τοίχο.

Πολυ σωστη η παρατηρηση σου, μαλον καναπεδες ειναι η καλυτερη λυση!

Δυστηχως το ταβανι ειναι 2.80 και οχι 3 αλλα δεν πηραζει μικρο το κακο.

Για το θεμα της τοποθετησης των ηχειων και αυτα οκ...

Στο θεμα μονωσης τοιχου, πετροβαμβακας με 50 πυκνοτητα ειναι ενταξει?

τελικα χρωμα στους τοιχους και ταβανι??? Τι ενδικνιεται σε αυτες τις περιπτωσεις?

Μια καλή ιδέα και κομψή για τους τοίχους, που έχω δει σε καταστήματα ήχου, είναι χοντρή χάρτινη ταπετσαρία που βάφεται από πάνω. Βγαίνει σε διάφορα γεωμετρικά σχήματα. Χρώμα γκρί 30% για να απορροφά το φως. Να φροντίσεις η λάμπες να μην έχουν ηλεκτρικό θόρυβο -πράγμα σχεδόν αδύνατο σήμερα με τις CFL. Μάλλον σε αλογόνου πρέπει να καταφύγεις που ντιμάρονται κιόλας.

Πετροβάμβακας 50άρης είναι ο πιο καλός για ηχομόνωση, οι πιο πυκνοί μπορεί να κόβουν περισσότερο ψηλά, αλλά δεν κόβουν καλά στα χαμηλά που είναι και το σοβαρότερο πρόβλημα. Πρέπει να αφήσεις όμως και κενό (τοίχος - πετροβάμβακας - κενό - τοίχος) για να δουλέψει σωστά. Αλλά έχεις διάθεση να χτίζεις; Μήπως το παρατραβάς; Το υπόγειο από μόνο του δεν είναι αρκετά απομονωμένο; Για το ταβάνι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα χωρίς ψευδοροφή -η οποία μπορεί και να τρίζει στο τέλος... Εγώ έβαλα τη μόνωση κάτω από το πάτωμα του επάνω ορόφου!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ηχομόνωση θα είναι η πόρτα, θα κοστίσει αρκετά μια που να έχει έστω υποφερτή ηχοαπορρόφηση. Φυσικά λάστιχα γύρω-γύρω και κατωκάσι με λάστιχο χωρίς ίχνος κενού στην επαφή. Εγώ μέτρησα στο σπίτι μου 10dB διαφορά μόνο και μόνο από ένα στραβό κατωκάσι!

Last edited:

Μια καλή ιδέα και κομψή για τους τοίχους, που έχω δει σε καταστήματα ήχου, είναι χοντρή χάρτινη ταπετσαρία που βάφεται από πάνω. Βγαίνει σε διάφορα γεωμετρικά σχήματα. Χρώμα γκρί 30% για να απορροφά το φως. Να φροντίσεις η λάμπες να μην έχουν ηλεκτρικό θόρυβο -πράγμα σχεδόν αδύνατο σήμερα με τις CFL. Μάλλον σε αλογόνου πρέπει να καταφύγεις που ντιμάρονται κιόλας.

Πετροβάμβακας 50άρης είναι ο πιο καλός για ηχομόνωση, οι πιο πυκνοί μπορεί να κόβουν περισσότερο ψηλά, αλλά δεν κόβουν καλά στα χαμηλά που είναι και το σοβαρότερο πρόβλημα. Πρέπει να αφήσεις όμως και κενό (τοίχος - πετροβάμβακας - κενό - τοίχος) για να δουλέψει σωστά. Αλλά έχεις διάθεση να χτίζεις; Μήπως το παρατραβάς; Το υπόγειο από μόνο του δεν είναι αρκετά απομονωμένο; Για το ταβάνι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα χωρίς ψευδοροφή -η οποία μπορεί και να τρίζει στο τέλος... Εγώ έβαλα τη μόνωση κάτω από το πάτωμα του επάνω ορόφου!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ηχομόνωση θα είναι η πόρτα, θα κοστίσει αρκετά μια που να έχει έστω υποφερτή ηχοαπορρόφηση. Φυσικά λάστιχα γύρω-γύρω και κατωκάσι με λάστιχο χωρίς ίχνος κενού στην επαφή. Εγώ μέτρησα στο σπίτι μου 10dB διαφορά μόνο και μόνο από ένα στραβό κατωκάσι!

Το υπογειο τωρα ειναι υπο κατασκευη! γιαυτο και ρωταω τωρα τι να κανω απο τωρα που ειναι ευκολα τα πραγματα. Εξωτερικα εχει μπει η μονωση , αλλα εσωτερικα η μονωση για την τοιχοποιια δεν εχει μπει ακομα , γιαυτο ρωταω τι πυκνωτιτας πετροβαμβακας πρεπει να βαλω και για ηχομωνοση αλλα και για θερμομωνοση

Εφόσον είναι dedicated o χώρος θα συμφωνήσω με τον (ιν) για γκρίζο χρώμα όσο το δυνατόν πιο σκούρο.

Ρίξε μια ματιά στη δουλειά του Browser. Έχω δει το αποτέλεσμα και είναι εκπληκτικό λαμβάνοντας υπόψιν το κόστος.

χώρος και κουρτίνες
http://www.avclub.gr/forum/showthre...2-35-1?p=1056776190&viewfull=1#post1056776190

masking
http://www.avclub.gr/forum/showthre...2-35-1?p=1056792030&viewfull=1#post1056792030
(εφόσον χρησιμοποιήσεις πανί, αλλά και στη περίπτωση του τοίχου υπάρχουν καλές οικονομικές λύσεις για masking με μαγνήτες και αντίστοιχες κουρτίνες στα επίμαχα σημεία)

Η μη ανάκλαση του φωτός στο χώρο θα είναι ο παράγοντας επιτυχίας όσον αφορά τη προβολή imo.

+++
Όσον αφορά την απόσταση θέασης εξαρτάται απο τις ίντσες που θα ανοίξεις και τις προτιμήσεις σου.
Imo και μιλώντας για τις μπροστινές θέσεις, αν μιλάμε για 90" στα 2,80μ, το ίδιο καλά και με 120" στα 3,5μ.
Άρα θα σου πρότεινα δύο σειρές θέσεων στη περίπτωση λίγων ιντσών με τη δεύτερη υπερυψωμένη και μία σειρά στη περίπτωση πολλών ιντσών.

+++
Για ηχομόνωση θα έβαζα πάνω από 7-8 πόντους πετροβάμβακα ώστε να κρατήσει τις χαμηλές συχνότητες που είναι συνήθως υπεύθυνες για την ενόχληση των διπλανών (φρόντισε το υλικό που θα πάρεις να μην είναι επικίνδυνο για την υγεία και σωστά καλυμμένο), ενώ για τη φροντίδα του χώρου θα πρέπει να πρώτα να στήσεις το σύστημα και μετά να είτε να πάρεις μετρήσεις είτε να ακούσεις τα προβλήματα και να παρέμβεις στα βασικά (γωνίες, πρώτες ανακλάσεις, ταβάνι και μια καλή χοντρή μοκέτα στο πάτωμα)

(δεν έχω στήσει ποτέ κατί παρόμοιο, η άποψη μου βασίζεται σε εμπειρίες απο φίλους και διάβασμα μέσα απο το φορουμ και τεχνικών άρθρων)

Καλή επιτυχία και μη βιάζεσαι. Μελέτα κάθε κίνηση συνδυαστικά (εικόνα και ήχος) και προσεκτικά!

Re: Απάντηση: Κατασκευή δωματίου αποκλειστικά για HOME CINEMA

πλησιαζουμε σιγα σιγα...

τωρα ειμαι στην φαση πριν μπουν οι γυψοσανιδες και θα ερθει ο ηλεκτρολογος να περασει τα καλωδια....

Εχω καποιες ακομη ερωτησεις...

1. Εκτος απο καλωδιο HDMI και ethernet Cat6 , τι αλλα καλωδια λετε οτι πρεπει να προβλεψω για να περασουν? φανταζομαι και τα καλωδια για τα ηχεια και το sub πρεπει να περασουν και αυτα για να μην φαινοντε. Κατι αλλο?
2. Πια βαση οροφης προτζεκτορ για γυψοσανιδα?
3. Υπαρχει καποιος οδηγος για το πως θα κεντραρω τον προβολεα και το πως θα υπολογισω την σωστη αποσταση που θα πρεπει να τον εχω απο το πανι?
Γιατι τωρα εχω εναν Εpson TW 3600 , αν μελοντικα αλλαξω προβολεα (πχ τον 1070 που σκεφτομαι) θα πρεπει αναγκαστικα να ξεστησω την βαση οροφης και να την ξανα τοποθετησω σε διαφορετικη θεση για να ταιριαζει στον νεο προβολεα? Υπαρχει μηπως καποιο κοινο σημειο που θα μπορουν και οι 2 προβολεις να βγαλουν τις ιδιες ιντσες απο την ιδια αποσταζει παιζοντας μονο με το ζουμ ??

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κατασκευή δωματίου αποκλειστικά για HOME CINEMA

3. Υπαρχει καποιος οδηγος για το πως θα κεντραρω τον προβολεα και το πως θα υπολογισω την σωστη αποσταση που θα πρεπει να τον εχω απο το πανι?

Το έχω ξαναγράψει αλλά δεν θυμάμαι που, οπότε το ξαναγράφω:

1. Βάζεις τον προβολέα σε τραπεζάκι και τον ευθυγραμμίζεις/κεντράρεις τέλεια με την οθόνη αναλόγως όφσετ.
2. Μετράς απόσταση από το μέσο του φακού μέχρι το πάτωμα και από το κάτω μέρος του ενεργού μέρους του πανιού μέχρι το πάτωμα. Έτσι έχεις το όφσετ π.χ. 5 πόντους.
3. Παίρνεις ένα κορδόνι και βάζεις ένα μικρό βαράκι κάνοντάς το εκκρεμές. Το κρεμάς με μια πινέζα ή καρφάκι από το ταβάνι ώστε να πέφτει κατακόρυφα ακριβώς μπροστά από το κέντρο του φακού, ακουμπώντας ίσα ίσα.
4. Μετράς την οθόνη σου από το πάνω μέρος μέχρι το πάτωμα π.χ. 2,35 μέτρα
5. Ανεβαίνεις σε μια σκαλίτσα και κάνεις ένα σημάδι με μαρκαδόρο στο κορδόνι στα 2,40.

Τέλος και τω Θεώ δόξα!!-bye-

Σε ποια απόσταση έχεις τώρα τον 3600 και τι κάδρο ανοίγεις?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κατασκευή δωματίου αποκλειστικά για HOME CINEMA

Ζηλευω το φιλο που ειναι στη φαση του χτισιματος....

(ψιλο)ασχετο: Καλό (και αθόρυβο) εξαερισμό έχεις προβλέψει;

1. Βάζεις τον προβολέα σε τραπεζάκι και τον ευθυγραμμίζεις/κεντράρεις τέλεια με την οθόνη αναλόγως όφσετ.
2. Μετράς απόσταση από το μέσο του φακού μέχρι το πάτωμα και από το κάτω μέρος του ενεργού μέρους του πανιού μέχρι το πάτωμα. Έτσι έχεις το όφσετ π.χ. 5 πόντους.
3. Παίρνεις ένα κορδόνι και βάζεις ένα μικρό βαράκι κάνοντάς το εκκρεμές. Το κρεμάς με μια πινέζα ή καρφάκι από το ταβάνι ώστε να πέφτει κατακόρυφα ακριβώς μπροστά από το κέντρο του φακού, ακουμπώντας ίσα ίσα.
5. Ανεβαίνεις σε μια σκαλίτσα και κάνεις ένα σημάδι με μαρκαδόρο στο κορδόνι στα 2,40.
Ελα, πες την αληθεια τωρα, για κατι τετοια ζεις, ε; :p :p :p

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κατασκευή δωματίου αποκλειστικά για HOME CINEMA

Ελα, πες την αληθεια τωρα, για κατι τετοια ζεις, ε; :p :p :p

Α, ξέχασα...στους JVC για να δουλέψει καλά, βάλτε μερικά χαρτάκια από κάτω φέρνοντας τον προβολέα λίγο όρτσα για να διορθώσει τη σύγκλιση...:aetsch:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κατασκευή δωματίου αποκλειστικά για HOME CINEMA

Το έχω ξαναγράψει αλλά δεν θυμάμαι που, οπότε το ξαναγράφω:

Τέλος και τω Θεώ δόξα!!-bye-

Σε ποια απόσταση έχεις τώρα τον 3600 και τι κάδρο ανοίγεις?

Ευχαριστω για την απαντηση, στα υπολοιπα ερωτηματα τι θα μπορουσατε να με συμβουλευσετε?

1. Εκτος απο καλωδιο HDMI και ethernet Cat6 , τι αλλα καλωδια λετε οτι πρεπει να προβλεψω για να περασουν? φανταζομαι και τα καλωδια για τα ηχεια και το sub πρεπει να περασουν και αυτα για να μην φαινοντε. Κατι αλλο?
2. Πια βαση οροφης προτζεκτορ για γυψοσανιδα?

Δεν μπορώ να ξέρω τι άλλο μπορεί να χρειαστείς (αν π.χ. χρειάζεσαι και κάποιο καλώδιο για αναλογική σύνδεση ή αύριο μεθαύριο αλλάξουν τα πρωτόκολλα και μας ''χώσουν'' να αγοράζουμε HDMI 2,3,4). Το βασικό για μένα είναι να προβλέψεις κάποιο τρόπο ώστε να έχεις εύκολη πρόσβαση στην αλλαγή κάποιου καλωδίου, ακόμα και σε περίπτωση βλάβης που λέει ο λόγος.

Βάση οροφής σε γυψοσανίδα δεν θα έβαζα, δηλαδή, δεν θα τρύπαγα κάτι τόσο ευπαθές για να στηρίξω κάτι βαρύ. Κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε βάση δεν έχω. Με μια universal φαντάζομαι, θα κάνεις τη δουλειά σου.

Ισως μπορείς να κάνεις πατέντα, κάποιο άξονα ο οποίος να βιδώσει στο κανονικό ταβάνι και να κατεβαίνει μέχρι τη γύψοσανίδα η οποία θα καλύπτει το κάτω μέρος του (σάντουιτς άξονας-γυψοσανίδα-προβολέας). Οπότε πρακτικά ενώ δε θα φαίνεται τίποτα, ο προβολέας θα κρέμεται απο το ταβάνι και οχι απο τη γυψοσανίδα (και η γυψοσανίδα απλά θα παρεμβάλεται).

Α, γεια σου!! Πολύ σωστά!!

Απλά θα πρέπει στο ''λαιμό'' να αφήσει κάποιο αβάντζο για την πρόβλεψη μήπως την ξηλώσει και βάλει κάποια άλλη στη θέση της.

Ενας σωληνας φ5 με φλατζες εκατέρωθεν (10Χ10 να βιδωσει στο ταβανι, και 20Χ20 απο την αλλη, λιγο κατω απο την γυψοσανιδα) και ειναι οκ.
Πρεπει να τοποθετηθει ΠΡΙΝ την γυψοσανιδα ομως