Κατασκευη δωματιου για μουσικη και ταινιες.

sakists

New member
19 October 2013
9
ΛΑΡΙΣΑ
Καταρχήν καλό μήνα σε όλους.

Θα ηθελα μια μικρη βοήθεια σχετικά με τον χωρο που θέλω να κατασκευάσω για μουσική και ταινίες.:guitarist::ernaehrung004:
ο χωρος ειναι ο εξης :
xd32ayeon

http://postimg.org/image/xd32ayeon/
Ο χώρος ειναι ισόγειο χωρίς κατι άλλο απο επάνω.
Θα πρέπει να μειωθεί λιγο ;
Τι πάτωμα πρέπει να βάλω ;
Αν το 5.30 γινει 4 μπορώ να αφήσω ενα μικρο διάδρομο στα δεξιά του δωματίου και να τον χωρίσω με γυψοσανίδα και πετροβαμβακα ;
Τι γυψοσανίδα θα πρέπει να χρησιμοποιήσω διάτρητη ;
Θα ήθελα γνώμες και συμβουλές για να τον διαμορφώσω όσο το δυνατόν καλύτερα.

Πολυ ωραίο project, αν θες Σακη προσδιόρισε ενα budget στο οποιο σκέφτεσαι να κινηθείς.

Επισης αν θες πες μας 2 πραγματα για το ηχοσυστημα, τις στάθμες ακροάσεις, τυχων σκέψεις για αναβάθμιση στο μέλλον κτλ.

Στο calc,οι ιδανικές διαστάσεις με το ύψος προκαθορισμένο,μου βγαίνουν 300χ389.6χ569.5 (σε cm).
Ας το υπολογίσουν κι άλλοι φίλοι κι ας μας πουν.

Re: Απάντηση: Κατασκευη δωματιου για μουσικη και ταινιες.

Πάντως εχεις το πλάτος που θα ακους την καλλίτερη στερεοφονική εικόνα, μην την χαλάς αν δεν ειναι ανάγκη. Αντιμετώπισε μόνο το ότι είναι 4γωνο

ευχαριστώ σε ολους που απαντήσατε.
Το ηχοσυστημα μου ειναι ενας unico P με ηχεία opera seconda και ενα project 9.1. και σκέφτομαι για ενα 5.1 στο μέλλον η 7.1
Το πάτωμα αν γινει ξύλινο θα περαστεί απο εμας μιας και ο πατέρας μου ειναι επιπλοποιός.
Η γυψοσανιδα απο εμενα ειμαι γνωστής.
Η ηλεκτρολογικες εγκατάστασεις απο εμενα εχω τελειώσει ηλεκτρολογία βιομηχανικών χώρων κτιρίων κτλ.
Οπότε το κοστος θα ειναι μονο τα υλικα δεν νομίζω να εχω πρόβλημα.

Ωραια κραταμε το δωματιο ως εχει.
Γυψοσανιδα και πετροβαμβακα χρειάζεται να βαλω καπου για καλύτερη ακουστική ;
Υπαρχει και ενα δοκαρι το οποιο ειναι απο την μια κολονα ως την αλλη και κατεβαινει 40 ποντους περιπου τι κανω σε αυτην την περίπτωση κατεβάζω την οροφη με γυψοσανιδα η βάζω σοβα ;

Πετροβαμβακας και γυψοσανίδα ειναι μια χαρα για ηχομόνωση, η ακουστικη ειναι κατι διαφορετικο.

Ριξε μια ματια στα νηματα της σχετικής κατηγορίας.

Στο δικο μου εχω κανει floating ground. To δρυινο πάτωμα ειναι κολλημένο πανω σε 40μμ τσιμεντοκονίαμα, το οποιο πατάει πανω σε στρώση ελαστικού και δευτερη στρωση ειδικου συνθετικού σφουγγαριού.

Κανα 2 φωτο απο σοβαρα συστηματα για να παρεις μια ιδεα. Διακρινονται διαχυτες, παγιδες κτλ.

1392494192.jpg

1354772360.jpg

Οι τρεις πόρτες είναι απολύτως απαραίτητες;
Γιατί όπως το κοιτάζω,όπου κι αν στήσεις θα έχεις πρόβλημα με κάποια.
Σκέψου πως τα ηχεία σου (τα οποία είχα) δεν γίνεται να κολλήσουν στον τοίχο,τον θέλουν έναν αέρα,μέτρο και βάλε.

πανω σε στρώση ελαστικού και δευτερη στρωση ειδικου συνθετικού σφουγγαριού.
αυτα τα υλικα που θα τα βρω ;
Η αριστερή θα χτιστεί και θα προσπαθήσω να βγάλω ακόμα μια.

Αν ο χώρος είναι ισόγειο και πατάει πάνω στο χώμα δεν χρειάζεται μάλλον το πλωτό πάτωμα. Αν υπάρχει υπόγειο και η πλάκα επεκτείνεται και δίπλα σε χώρο κατοικήσιμο τότε θα μεταφέρονται κραδασμοί. Αν η καλή ηχομόνωση σ αυτή την περίπτωση είναι το ζητούμενο τότε το πλωτό πάτωμα είναι καλή λύση σε συνδιασμό και με άλλα μέτρα.

Αλλά πες μας τι κυρίως θέλεις να κάνεις. Να ηχομονώσεις τον χώρο ώστε να μην ενοχλείς τους έξω ή να τον βελτιώσεις ακουστικά ώστε να απολαμβάνεις καλύτερα εσύ την μουσική; Σε ρωτώ γιατί αυτά τα δύο δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση μεταξύ τους!

Αν ο χώρος είναι ισόγειο και πατάει πάνω στο χώμα δεν χρειάζεται μάλλον το πλωτό πάτωμα. Αν υπάρχει υπόγειο και η πλάκα επεκτείνεται και δίπλα σε χώρο κατοικήσιμο τότε θα μεταφέρονται κραδασμοί. Αν η καλή ηχομόνωση σ αυτή την περίπτωση είναι το ζητούμενο τότε το πλωτό πάτωμα είναι καλή λύση σε συνδιασμό και με άλλα μέτρα.

Αλλά πες μας τι κυρίως θέλεις να κάνεις. Να ηχομονώσεις τον χώρο ώστε να μην ενοχλείς τους έξω ή να τον βελτιώσεις ακουστικά ώστε να απολαμβάνεις καλύτερα εσύ την μουσική; Σε ρωτώ γιατί αυτά τα δύο δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση μεταξύ τους!

Να τον βελτιώσω ακουστικά ώστε να απολαμβάνω καλύτερα την μουσική.
Ο χώρος ειναι ισόγειο χωρις υπόγειο.ειναι μια καινούργια επέκταση της κατοικίας. δυο δωμάτια δηλαδή.και παταει πανω σε χωμα.

Απο τις λίγες γνώσεις που έχω στο θέμα, υπάρχουν κάποιες αρχές-γενικοί κανόνες που όσο πιο πιστά τηρούνται τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχουμε. Τα κυριώτερα από τα οποία ξεκινάμε πάντα είναι:
α. ιδανικές διαστάσεις χώρου.
β. συμμετρία του χώρου.
Μετά πάμε στον έλεγχο του χρόνου αντήχησης. Εδώ να σημειώσουμε πως άλλο χρόνο αντήχησης χρειάζεται μία αίθουσα μουσικής και άλλο μία κινηματογραφική αίθουσα. Γενικά τα home cinema τα φτιάχνουν με μικρότερους χρόνους αντήχησης, δηλαδή πιο "νεκρά" ακουστικά. Η μουσική χρειάζεται λίγο πιο ζωντανούς χώρους.
Τα α και β μπορείς και μόνος σου να τα διασφαλίσεις. Τα παρακάτω βήματα χρειάζονται εξειδικευμένες μετρήσεις-παρεμβάσεις. Αλλά μπορείς και μόνος σου πάλι, σιγά σιγά να εφαρμόσεις κάποιες λύσεις, ακούγοντας και παρεμβαίνοντας μέχρι να φέρεις την ακουστική εκεί που θέλεις. Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να σου πει εξ αποστάσεως τι ακριβώς θα πρέπει να κάνεις. Θα πρέπει να παίξεις με συνδυασμό απόσβεσης και διάχυσης. Η πρώτη είναι σχετικά εύκολη και φτηνή αλλά η δεύτερη δυστυχώς κοστίζει πολύ. Από αρκετές εκατοντάδες έως και χιλιάδες ευρώ στην περίπτωσή που έχεις μεγάλο χώρο. Ο χώρος σου είναι μεγαλούτσικος... Υπάρχει και η λύση του diy που δεν κοστίζει πολύ. Αλλά η κατασκευή διαχυτών θέλει πολύ όρεξη και πολύ δουλειά!