Κατασκευή ηχείων 3-δρόμων για σπίτι.

Ασχολούμαι με τέτοια προγράμματα.

Για τις κούτες που φτιάχνω χρησιμοποιώ κυρίως το bass box pro, αλλά και διάφορα calculators μέσω internet, όπως αυτό της re audio.
http://www.reaudio.com/speaker_box/LPort_Box_Calc.html

Όλα όμως έχουν να κάνουν με sub...

Όταν ξεκίνησα να κάνω την κούτα, σκέφτηκα να την κάνω χωρίς πορτ, ώστε να μη βγει τεράστια, αλλά και να παίζει σφικτά.
Φιλε κ γω χρονια ακριβως τετοια εκανα..ακριβως ομως ε!:antlers:
καποιες φορες ειχα σχετικα καλα αποτελεσματα αλλα συνηθως ηταν πατατες...ακου τα τα παιδια ειναι μαγκες με εμπειρια και θα βοηθηθεις παρα πολυ!.εγω ακομα σκραπας ειμαι αλλα τουλαχιστον μαθαινω να ερμηνευω σωστα καποια πραγματα....δυστηχως για σενα αμα η ευαισθησια των μεγαφωνων εχει τεραστιες διαφορες τοτε ειναι πολυ ζορικο να πετυχεις αυτο πυ θελεις..πειραματιζομουνα και γω με 2 focal 12ιντσα που χω να τα δεσω καπως με ενα ετοιμο 2δρομο ηχειο..αγανακτησα..μονο με 2ενυσχηση λυθηκε το προβλημα...:a0210:

Απάντηση: Re: Κατασκευή ηχείων 3-δρόμων για σπίτι.

Ασχολούμαι με τέτοια προγράμματα.

Για τις κούτες που φτιάχνω χρησιμοποιώ κυρίως το bass box pro, αλλά και διάφορα calculators μέσω internet, όπως αυτό της re audio.
http://www.reaudio.com/speaker_box/LPort_Box_Calc.html

Όλα όμως έχουν να κάνουν με sub...

Όταν ξεκίνησα να κάνω την κούτα, σκέφτηκα να την κάνω χωρίς πορτ, ώστε να μη βγει τεράστια, αλλά και να παίζει σφικτά.

Α ωραία, βλέπεις τότε που είναι το πρόβλημα: Όχι μόνο στο sub, αλλά και στο δέσιμο με το mid.

Το αν θα βγει μεγάλο το κουτί εξαρτάται από τις παραμέτρους του μεγαφώνου. Τα κλειστά θεωρείται ότι παίζουν "σφιχτότερα" υστερούν όμως υπερβολικά σε μπάσο.

Το πρόβλημά σου δεν λύνεται χωρίς διενίσχυση. Εκτός αν μπορείς να βάλεις 2 18άρια σε 400 λίτρα ανά κανάλι.

Φίλε Κώστα θα πάρω τώρα τον ενισχυτή να δω πως θα παίζει σε σχέση με τα 30w που έχω τώρα και μετά βλέπω...

Εγώ πάντως είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω ότι με 2 σχετικά καλά 10αρια sub θα είμαι πολύ ικανοποιημένος.... Θα δείξει...

Μετά από 2 χρόνια προχώρησα και πήρα 2 12αρια Peerless XLS.

Οπότε αυτές τις μέρες θα ανοίξω τις τρύπες στα κουτιά για να τα βάλω.

Σε πρώτη φάση λέω να τα δοκιμάσω με το Bi-Amp των πίσω καναλιών που έχει ο Yamaha 661 και αν δεν παίξει καλά θα πάω αργότερα για έναν ξεχωριστό 2καναλο τελικό.

Όπως βλέπεται και στο link τα συγκεκριμένα έχουν πολύ μεγάλη ευαισθησία (95dB), οπότε πιστεύω κάτι θα γίνει.

Το ερώτημα όμως είναι:

Επειδή δεν έχω ξαναδοκιμάσει το Bi-Amp, γίνεται τα μπροστά κανάλια να παίζουν όπως έχω βάλει στο crossover από 120Hz και πάνω και τα πίσω που θα είναι Bi-Amp να παίζουν και κάτω από 120Hz?

Aν δεν γίνεται αυτό τότε θα πρέπει να βάλω το crossover στον ενισχυτή τέρμα κάτω στα 40Hz, αλλά έτσι θα μπασάρουν και τα 18teen κάτι που δε θέλω.

Τί λέτε να κάνω?

Μετά από 2 χρόνια προχώρησα και πήρα 2 12αρια Peerless XLS.

Οπότε αυτές τις μέρες θα ανοίξω τις τρύπες στα κουτιά για να τα βάλω.

Σε πρώτη φάση λέω να τα δοκιμάσω με το Bi-Amp των πίσω καναλιών που έχει ο Yamaha 661 και αν δεν παίξει καλά θα πάω αργότερα για έναν ξεχωριστό 2καναλο τελικό.

Όπως βλέπεται και στο link τα συγκεκριμένα έχουν πολύ μεγάλη ευαισθησία (95dB), οπότε πιστεύω κάτι θα γίνει.

http://www.subwoofer-builder.com/driver-P-830564.htm

95 ή 87.6 dB

Τωρα ποιος εχει δικιο...

Εδω λεει 94.9 , εκτος αν δε διαβασα καλα... (το συνηθιζω τελευταια ετσι κι αλλιως :flipout: )

Τι βλακεια ειναι αυτη με τις προδιαγραφες... ειναι δυνατον να βαζει ο καθενας οτι θελει ρε γμτ...

Για το Bi-Amp που ρωτάω ξέρετε μήπως?

Για την ευαισθησία θα το διαπιστώσω σήμερα :)

http://www.speakerbits.com/peerless-subwoofers/peerless-830564-xls-bass.html

Θα χρειαστείς crossover παθητικό για αρχή, ο Yamaha κόβει τα 120Hz και κάτω σε περίπτωση που έχεις subwoofer ενεργό...
Υπολογισμός εδώ http://www.the12volt.com/caraudio/crosscalc.asp

Έχω subwoofer ενεργό και έχω ρυθμίσει το crossover στον Yamaha στα 120Hz, γιατί τα 18teen είναι midrange και δεν κατεβαίνουν χαμηλά.

Το παθητικό crossover όμως που λες υποθέτω μιλάς για LPF που να κόβει π.χ. από 80-100Hz και πάνω και να το βάλω στα peerless.

Αλλά τί νόημα έχει αυτό, αφού ο Yamaha θα στέλνει μόνο από 120 και πάνω στις εξόδους του.

Νομίζω αυτό που λέω με το Bi-Amp δεν παίζει, γιατί έψαξα τις ρυθμίσεις και δεν έχει να ρυθίσεις το crossover ξεχωριστά για τις Front και τις Surround Back που θα παίζουν Bi-Amp.

Έχω την εντύπωση ότι έχω 2 λύσεις:

1. Φτιάχνω ή αγοράζω crossover 3-δρόμων (αυτό που έγραφα από την αρχή) και στην αρχή τα παίζει με τον Yamaha και αργότερα παίρνω έναν 2κάναλο τελικό.
2. Το αφήνω όπως είναι και παίρνω έναν τελικό π.χ. 2x300wrms @ 8ohm για τα peerless και τον συνδέω στην sub-out για να παίζει μόνο χαμηλές.

Last edited:

Έχω subwoofer ενεργό και έχω ρυθμίσει το crossover στον Yamaha στα 120Hz, γιατί τα 18teen είναι midrange και δεν κατεβαίνουν χαμηλά.

Το παθητικό crossover όμως που λες υποθέτω μιλάς για LPF που να κόβει π.χ. από 80-100Hz και πάνω και να το βάλω στα peerless.

Αλλά τί νόημα έχει αυτό, αφού ο Yamaha θα στέλνει μόνο από 120 και πάνω στις εξόδους του.

Νομίζω αυτό που λέω με το Bi-Amp δεν παίζει, γιατί έψαξα τις ρυθμίσεις και δεν έχει να ρυθίσεις το crossover ξεχωριστά για τις Front και τις Surround Back που θα παίζουν Bi-Amp.

Έχω την εντύπωση ότι έχω 2 λύσεις:

1. Φτιάχνω ή αγοράζω crossover 3-δρόμων (αυτό που έγραφα από την αρχή) και στην αρχή τα παίζει με τον Yamaha και αργότερα παίρνω έναν 2κάναλο τελικό.
2. Το αφήνω όπως είναι και παίρνω έναν τελικό π.χ. 2x300wrms @ 8ohm για τα peerless και τον συνδέω στην για να παίζει μόνο χαμηλές.

To 1. γίνεται και θα απενεργοποιήσεις το κόψιμο των 120Ηζ
Το 2 δεν γίνεται γιατί πάλι θέλεις κροσοβερ, η sub-out αναφέρεται σε ενεργό woofer το οποίο αναλαμβάνει τις συχνότητες δράσης...!

Τέλος έχεις ήδη crossover ανάμεσα στο μιντ και υψηλές άρα σου λείπει το κόψιμο του μιντ και των γουφερ!

Μην σας παραξενεύει η ευαισθησία
ολοι την αλήθεια λένε απλά αναφερονται σε διαφορετική ισχύ.
Φίλε προσεξε γιατι αν συνδεσεις τα δύο πηνία παραλληλα θα κατέβεις στα 2ωμ με Re 1,5ωμ....και προφανώς σε 2,83V σήμα μπορεί να φτάσει τα 95dB
Κάνενας ενισχυτης σπιτιου ή οικονομικός επαγγελματικός δεν θα περάσει καλά με αυτό το φορτίο
Αν συνδεσεις τα πηνία σε σειρά το μεγάφωνο θα ανέβει στα 8ωμ και η ευαισθησία του στα 2,83V (ή 1W σε αυτό το φορτίο) θα ειναι περιπου 90dB
Ο Κώστας σου εχει εχει πει το πιο σωστό, ενεργό κρος θέλεις.

Y.Γ. Συνήθως τις παραμέτρους οι κατασκευαστες των διπλοπηνιακών τις δινουν με παραλληλη συνδεση
διαφοροποιούνται αν συνδεθούν σε σειρά, πρεπει να τα αναφέρει αυτά κάπου η peerless.

τα XLS και ειδικά στις συχνότητες που θες να παίξουν είναι αρκετά κάτω ακόμη και από τα 87,6DB οπότε μόνο ενεργά μπορούν να παίξουν.
τώρα το να τα ανεβάσεις στα 120Hz δεν νομίζω οτι είναι σωστό. ακόμα και στα 60 θα σου φαίνεται βαρύ σε σχέση με τα επαγγελματικά.
το μιντ σου ξέχνα το να παίξει δυνατά κάτω απο τους 120 και μάλιστα με πολύ δραστικό κροσοβερ . Στα 30βατ παίζει άλλα αμα βάλεις κάτι παραπάνω θα το δεις να διαλύεται. Νομίζω οτι με δραστικό ενεργό στα 24DB/οct θα καταλήξεις γύρω στα 80Ηz

Καλώς παιδιά ευχαριστώ, λογικά αυτές τις μέρες θα τα βάλω πάνω, θα κάνω τις δοκιμές μου με ότι έχω και θα γράψω αποτελέσματα.

Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα πάρω 2καναλο τελικό, γιατί πάντα ήθελα να φτιάξω 2 κολώνες 3-δρόμων που να μπορούν να παίξουν πολύ δυνατά.

Βλέπω να καταλήγω να παίζω τα mid & tweeter με τα Front & Surround Back του Yamaha με Bi-Amp, αφού το υποστηρίζει το crossover των MB-Quart που έχω βάλει και τα peerless με τον 2καναλο.

Τελικά δεν άντεξα και έκατσα σήμερα κιόλας και έφτιαξα τα κουτιά:

Με το crossover στα 120Hz, όπως ήταν αναμενόμενο δεν έπαιζαν καθόλου τα peerless, αλλά όσο το κατέβαζα δυνάμωναν πολύ, οπότε το άφησα τέρμα κάτω στα 40Hz.
Από το ελάχιστα που τα άκουσα (γιατί είχε περάσει η ώρα και ήταν αργά) έπαιζαν πολύ δυνατά και μου άρεσαν πολύ.

Για την ώρα τα αφήνω έτσι και αργότερα θα δω τί θα κάνω με την αγορά 2καναλου τελικού και ίσως 3δρομου crossover.

Όντως τα 40Hz είναι πάρα πολύ χαμηλά για τα 18teen.

Τελικά σήμερα το πρωί τα δυνάμωσα και ο Yamaha ίσα που γαργαλάει τα peerless.
Ενώ δηλαδή mid & tweeter δυναμώνουν πολύ αυξάνοντας την ένταση, τα peerless είναι αναίσθητα.

Οπότε θα κοιτάξω σιγά σιγά να πάρω ενισχυτή ξεχωριστό για τα peerless.

Εντωμεταξύ δεν ήξερα ότι το crossover που έχει ο yamaha επηρεάζει και την sub-out.
Όσο χαμήλωνα το crossover, τόσο μειωνόταν η ένταση του sub και ταυτόχρονα αυξανόταν η ένταση από τα peerless (και το αντίστροφο).
Λειτουργεί δηλαδή ταυτόχρονα και σαν HPF για όλα τα κανάλια και σαν LPF για την sub-out.

Οπότε αυτό που λες prooptiki δε νομίζω να ισχύει:

...
Το 2 δεν γίνεται γιατί πάλι θέλεις κροσοβερ, η sub-out αναφέρεται σε ενεργό woofer το οποίο αναλαμβάνει τις συχνότητες δράσης...!

Τέλος έχεις ήδη crossover ανάμεσα στο μιντ και υψηλές άρα σου λείπει το κόψιμο του μιντ και των γουφερ!

Αν πάρω δηλαδή έναν ενισχυτή και τον συνδέσω στην sub-out θα παίζει μόνο χαμηλές και δεν θα χρειαστεί να βάλω crossover στα peerless.

Τα λέω καλά?

Ναι για το κρος
οχι για την ενταση
δοκίμασε αν μπορεις να την ρυθμίσεις στα πλαισία των ρυθμίσεων του γιαμαχα και βλέπεις
δεν ειναι καλό να εισαι π.χ. -10 πάνω + 10 peerless

Δεν κατάλαβα τί ακριβώς εννοείς να ρυθμίσω.

Μόνο με τον Yamaha και χωρίς επιπλέον ενισχυτή για τα peerless δε νομίζω να καταφέρω να τα κάνω να ακολουθήσουν τα 18teen.

Last edited:
H αγορά ενισχυτή ειναι δεδομένη με την συνδεση που αναφερεις
AV δεν ειναι ο yamaha?
Δεν εχει ρυθμιση για τις σταθμες των ηχείων και την εξοδο του σαμπ?