Κατασκευή ηχείων με υπάρχοντα κουτιά

bserem

New member
21 June 2008
4
Καλησπέρα και καλώς ήρθα!

Τον τελευταιό καιρό μου έχει μπει η ιδέα να φτιάξω κάτι παλιά ηχεία τα οποία χρειάζονται καινούρια μεγάφωνα.

Από θέματα ήχου δεν ξέρω τίποτα (μόνο να ακούω).
Τις τελευταίες μέρες από κάποιες συζητήσεις που έχω κάνει έχω πάρει κάποιες γνώμες και από σήμερα είπα να μπω λίγο στο ψάξιμο.

Τα κουτιά είναι 3 δρόμων με εσωτερικές διαστάσεις 54*27*40 (Υ*Β*Π)
οι διάμετρος στις τρύπες είναι:
γούφερ 23cm
midrange 11cm
twitter 7.5cm

Μου είπαν ότι θα ήταν σκόπιμο να αλλάξω και τα cross-over αφού αλλάζω όλα τα μεγάφωνα. Μου φαίνεται φοβερά λογικό κάτι τέτοιο, το μόνο πρόβλημα είναι ότι για τα cross-over ξέρω ακόμα λιγότερα από ότι για τα μεγάφωνα.

Ξέρω ότι πρέπει τα μεγάφωνα που θα επιλεχθούν να συνεργάζονται ώστε να καλύψουν ένα εύρος συχνοτήτων. Τον διαχωρισμό τον κάνει το cross-over και όσο ποιο απότομα κόβει ένα cross-over τόσο καλύτερο είναι.

Τι πρέπει να πρόσεξω/διαβάσω για να μπορέσω να καταλάβω ποια μεγάφωνα είναι καλά και ποια όχι? Ποια ταιριάζουν στο κουτί και ποια οχι και γενικότερα ποιος συνδιασμός θα έχει ένα καλό απότελεσμα.

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Το καταλαβαίνω αυτό... αλλά τα κούτια τα έχω..

Τα κουτιά αυτά σχεδιάστηκαν από τον πατέρα μου (καμια 25-30 χρόνια πίσω) με βάση τα ηχεία που είχε επιλέξει τότε.
Όποιος τα είχε ακούσει στην πρώτη τους μορφή λέει ότι ήταν πολύ καλά από πλευράς ήχου (και ο πατέρας μου μέσα σε αυτούς αλλά και πολλοί φίλοι του) και γι'αυτό και μπήκα στον πειρασμό να τα φτιάξω (χώρια ότι μου αρέσει που δεν είναι στυλάτα και λεπτα αλλά μοιάζουν με μπαουλάκια :worshippy:)

Κατα καιρούς έχουν αλλάχτει τα μεγαφωνά τους, πρόχειρα πάντα, και τώρα πήρα την απόφαση να τα φτιάξω όσο καλύτερα μπορώ.

Είναι τόσο ανάποδο που δεν αξίζει τον κόπο?
Δεν νομίζω ότι με ένα budget +-400ευρώ τα έτοιμα ηχεία θα είναι καλύτερα από το να πάρω μεγάφωνα και crossover για τα υπάρχοντα κουτιά (αν διαλεχτούν σωστά)

Attachments

• PICT0002_resize.JPG
    PICT0002_resize.JPG
    138.7 KB · Views: 119
  • PICT0003_resize.jpg
    PICT0003_resize.jpg
    93.7 KB · Views: 138
Last edited:
το ότι εχεις ήδη κουτιά σε περιορίζει σημαντικά στην επιλογή μεγαφώνων και ήδη το να διαλεξεις εξ αρχής μονάδες δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το κόστος για νέα κουτιά δεν είναι μεγάλο (εκτός αν σκοπεύεις σε επαγγελματικό φινίρισμα). Επειτα δεν σε εμποδίζει κανείς να φτιάξεις νέα κουτιά που να είναι οσο μπαουλα γουστάρεις, αρκεί κάτι τετοιο να το επιτρέπει/απαιτεί ο χώρος που θα τοποθετηθούν). Εχει δίκιο ο συνάδελφος που σου λέει ότι ξεκινάς ανάποδα. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ξεκινάς με τις απαιτήσεις του χώρου (και τις δικές σου), μετα διαλέγεις μονάδες (μέγεθος και πλήθος) και κατόπιν σχεδιάζεις το κουτί.

Ασε που τα κουτιά που βλεπω στην φωτο εχουν δυο σοβαρά μειονεκτήματα. Δεν εχουν τις μονάδες τις μονάδες σε κατακόρυφη διάταξη, που σημαίνει προβληματική offaxis ακτινοβολία και είναι και ....τρίδρομα. Τρίδρομο ηχείο για να παίξει σωστά ειναι αδύνατο για κάποιον που κάνει την πρώτη του κατασκευή, και δύσκολο για καποιον με εμπειρία και πολλές κατασκευές. Για να το πώ διακριτικά, ξέχνα το.

Είναι πιό σοφό τα χρήματα που θα γλυτωσεις απο την αγορά δύο midrange μονάδων να τα δώσεις στην κατασκευή νέων κουτιών.

Το κροσόβερ έχεις δίκιο, είναι μεγάλη υπόθεση, πρεπει να σχεδιαστεί για τις συγκεκριμένες μονάδες και θέλει δουλίτσα.

Μη σε τρομάζουν οι δυσκολίες όμως, όλοι έτσι ξεκινήσαμε και εδώ είμαστε να βοηθήσουμε.

Οι σωστές αρχικές επιλογές όμως είναι κρίσιμες για την πορεία του project.

εξαιρετικά threads για διάβασμα (που βάζουν τον αρχάριο στην λογική του σχεδιασμού) είναι αυτά του Μανώλη Τζωρτζάκη & Γιάννη Βαλάκα για τα Mylo, Babybass, Linia κτλ καθώς και υλοποιήσεις του Θεοθάν. Δεν είμαι σίγουρος όμως ότι εχουν σωθεί από το παλιό forum, νομίζω όμως ότι καποιος συμφορουμίτης ήταν αρκετά σοφός ώστε να τα σώσει στο pc του και τα εχει διαθέσιμα (με ενδιαφέρουν κι εμένα αν τα βρούμε). Κάνε ενα search δεν χάνεις τίποτα.

ευχαριστώ για το reply και φυσικά για τα links!

θα συνέχισω την μελέτη, αλλά η ιδέα για τα ηχεία παραμένει
αν ήμουν μόνος μου στο project τότε μάλλον θα άκουγα και θα πήγαινα προς καινούρια κουτιά
αλλά επειδή υπάρχει κάποιος κόσμος που μπορεί να βοηθήσει θέλω να συνεχίσω να το ψάχνω
εξάλλου μένω στο ίδιο σπίτι με αυτόν που τα πρωτοσχεδίασε :)

Αγαπητέ bserem, αν και έχω φτιάξει 5-6 ζευγάρια ηχεία, εκ των οποίων τα τελευταία (με μονάδες της B&C) ήταν αρκετά πετυχημένα, θα σε συμβούλευα να το ξανασκεφτείς.

Όσα κι αν σου πούμε από εδώ, ειδικά μάλιστα με τα έτοιμα κουτιά, πιστεύω πως κανείς από εμάς δε θα μπορέσει να σου εγγυηθεί ότι το αποτέλεσμα που θα πάρεις, διαθέτοντας ακόμη και 400ευρώ, θα είναι πετυχημένο και ικανοποιητικό.

Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην πετύχουν (πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει η σχετική εμπειρία και οι δοκιμές απο προηγούμενες κατασκευές) και στη συνέχεια θα πρέπει να μπεις στη διαδικασία να αντικαταστήσεις τουλάχιστον cross-overs ή και κάποιες μονάδες μέχρι να πετύχεις το επιθυμητό.

Και τι κάνεις στη συνέχεια, έχοντας ήδη ξοδέψει 400ευρώ; Μπορείς να συνεχίσεις να διαθέτεις κι άλλα για διορθώσεις;

Κατά τη γνώμη μου, με 300-400 ευρώ υπάρχουν πολλές και αξιολογότατες επιλογές επώνυμων ηχείων (βάσης ή δαπέδου), με πάρα πολύ καλό ήχο αναλόγως και με τις προτιμήσεις σου στον ήχο και στις μουσικές που θα ακούς. Και εννοείται πολύ καλαίσθητα και κομψά εμφανισιακά. Αν το ψάξεις, θα καταλάβεις γιατί με τόσες επιλογές που υπάρχουν, δεν αξίζει τον κόπο να μπεις σε μια διαδικασία κατασκευής, χωρίς σίγουρο αποτέλεσμα.

Αυτό που ίσως θα μπορούσες να κάνεις πάντως, αν θέλεις να λειτουργήσεις και τα παλιά ηχεία - κουτιά που έχεις διαθέσιμα, είναι να δώσεις καμιά 100αρα ευρώ παίρνοντας κάποιες οικονομικές μονάδες, όπως της TONSIL που επίσης έχω δουλέψει επί χρόνια, με πολύ καλά αποτελέσματα για τα λεφτά τους. Οπότε και να μη σου πετύχουν ακριβώς όπως θα τα περίμενες, δε θα κλαις τα χρήματα και θα έχεις περιθώριο και για αγορά καινούριων, με τα οποία σίγουρα θα ενθουσιαστείς.

Και ίσως κατά προτίμηση, να τα σχεδιάσεις 2 δρόμων, με ένα woofer και ένα tweeter, πιστεύω ότι θα είναι πιο εύκολο να πετύχουν σε ικανοποιητικό βαθμό. Με 3 δρόμων ηχείο, μπλέκεις περισσότερο τα πράγματα. Η επιπλέον τρύπα που υπάρχει στα κουτιά σου, μπορεί να χρησιμεύσει σαν bass-reflex, είτε να την "μπαλώσεις" ανάλογα με το woofer που θα χρησιμοποιήσεις.

Ας σημειωθεί ότι κι εγώ προσωπικά, οικιακά ηχεία έχω σταματήσει προ πολλού να κατασκευάζω, και προτιμώ από κάθε άποψη τα έτοιμα επώνυμα ηχεία. Οι κατασκευές έχουν περιοριστεί τελευταία, σε μεγάλα 12-ιντσα και 15-ιντσα ηχεία κυρίως για επαγγελματική (PA) χρήση, που εκεί ίσως συμφέρουν οριακά οι ιδιοκατασκευές. Αν και για εκεί ακόμη, τώρα μάλλον έτοιμες λύσεις θα προτιμούσα...

i see...

οπότε πιθάνα να κινιθώ έτσι, να τις φτιαξώ οικονομικά (για να έχω και κάτι που να παίζει, βαρέθηκα τα ηχεία του λαπτοπ)
και μελλοντικά ψάχνω για κάτι έτοιμο ή για κάποια ευκολότερη κατασκευή

σας ευχαριστώ για το guidance :a0210:

υγ: πάντως αν κάποιος έχει προτάσεις επι του θέματος είναι πάντα ευπρόσδεκτες