Κατασκευη καλωδιων ηχειων...

Browser

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,573
Αφου παρελαβα καποια καλωδια που ειχα παραγγειλει , ηρθε η ωρα της κατασκευης.

Το καθε καλωδιο ηχειου θα αποτελειτε απο 4 των 2.5 καρε. Θα περαστουν απο "καλτσα" αυτη που χρησιμοποιειται στα τελειωματα των συρματων των μετ/των , και μετα θα περαστει σε αλλη, παρομοια "καλτσα" πανινη για να καλυψει και θεματα "αισθητικης". Στα τελειωματα θα χρησιμοποιηθει θερμοσυστελομενο .

Ενα ερωτημα ειναι το αν χρειαζεται η οχι να "πλεξω" τα καλωδια με καποιον τροπο. Σε παλαιοτερο θεμα βρηκα μια αναφορα του Μανωλη Τζ. ( http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=20882&postcount=44 )

Αλλο ερωτημα εχει να κανει με τις ενωσεις στο τελος του καλωδιου και στις δυο πλευρες. Διαβασα και το αλλο θεμα με τις ασημοκολλησεις κτλ, αλλα δεν ξερω αν θα με βολευε τετοια λυση.
Στα ηχεια υπαρχει δυνατοτητα να μπουν και μπανανες , εχω στον τελικο μαλλον οχι . Εκει εχω και θεμα με το μεγεθος της τρυπας που ειμαι σχεδον σιγουρος οτι δεν θα χωρανε τα 2 2.5αρια....θα το ξανατσεκαρω, αλλα πρεπει να βρω μια λυση σε περιπτωση που δεν....

Καλημερα -bye-

Το καθε καλωδιο ηχειου θα αποτελειτε απο 4 των 2.5 καρε....

Συγνώμη να καταλάβω.
Εννοείς 4χ2.5 το συν , και 4χ2.5 το πλην , ή 2χ2.5 το συν και 2 χ 2.5 το πλην;

Και από περιέργεια, τι καλώδιο ακριβώς παρέλαβες ;

Και από ενδιαφέρον, που βρίσκεις την πρώτη κάλτσα και σε τι τιμή ;

Μφχ
Γιώργος

Ενα καλώδιο 4X2.5 που πήρα πριν λίγες ημέρες ειναι πλεγμένο και φαινεται απο την εξωτερική επένδυση του (κάνει σημάδια η πλέξη).
Μη με ρωτήσεις πως ειναι πλεγμένο δε το έχω "σφάξει" ακόμα...

Οπότε αν μπορεις να το κάνεις δεν έχεις να χάσεις και τίποτα!

Απάντηση: Re: Κατασκευη καλωδιων ηχειων...

Συγνώμη να καταλάβω.
Εννοείς 4χ2.5 το συν , και 4χ2.5 το πλην , ή 2χ2.5 το συν και 2 χ 2.5 το πλην;

Και από περιέργεια, τι καλώδιο ακριβώς παρέλαβες ;

Και από ενδιαφέρον, που βρίσκεις την πρώτη κάλτσα και σε τι τιμή ;

Μφχ
Γιώργος

Γιωργο το δευτερο :grinning-smiley-043.

Tα καλωδια ειναι απο τον παππου Μπορμπελι..:grinning-smiley-043, και τα χαρακτηριζει ως "TEFLON INSULATED, LITZE HOOK-UP WIRE"

Τις "καλσες" τις προμηθευτηκα απο καταστημα με βιομηχανικα προιοντα που συνεργαζομαι. Η τιμες παιζουν απο 0.480 /μ εως 0.870 /μ αναλογα τη διαμετρο ! (η μεγαλυτερη που πηρα ηταν φ15 νομιζω)

Καλημερα !

πριν πολλά χρονια ο γνωστός μαγαζατορας έφερνε γνωστά χαιεντάδικα καλώδια
αυτά λοιπόν έγιναν αφορμή για να κατασκευάσει καλώδια αντίγραφα γνωστος ελληνας κατασκευαστής
αλλά απλά αν ο καθένας μπορούσε να αντιγράψει καλώδια δεν θα πουλιόντουσαν πανάκριβα
τόσο απλά είναι τα πράματα

Συμπτωματικά, εχθές "έπλεξα" τα δικά μου καλώδια ηχείων.:music-smiley-005:

Μέχρι προχθές έπαιζα με μονοκαλωδίωση με πολύκλωνο χάλκινο αγωγό 6mm2 και μήκος 1.8m ανά ηχείο.

Επειδή με το νέο στήσιμο στο χώρο χρειάζομαι 3m ανά ηχείο ήταν ευκαιρία να δοκιμάσω το "πλέξιμο"!

Τα ηχεία είναι αυτά που φαίνονται στο avatar και πρόκειται για τα πρώτα Arcos με τα Audax, με τυπική αντίσταση 4Ω.

Το νέο καλώδιο αποτελείται από 2 πολύκλωνους χάλκινους αγωγούς των 4mm2 για το + και άλλους δύο ίδιους για το -. Σύνολο 4 αγωγοί.
Το καλώδιο είναι το Goliath 510 της Ελληνικής Βιοκαλ ( http://www.biokal.gr/cat_13.htm ) με την εξωφρενική τιμή των 2 Ευρώ/μέτρο!

Το πλέξιμο μοιαζει με αυτό που έκανε ο Μανώλης και έγινε ως εξής:
Το πρώτο ζευγάρι μία συστροφή ανά 30cm.
Το δεύτερο ζευγάρι μπήκε κάθετα στο πρώτο (η "τομη" της συναρμογής έχει σχήμα σταυρού) με συστροφή στην ίδια απόσταση.
Ετσι σε κάθε σημείο συστροφής το καλώδιο του + και του - περνούν ενναλάξ πάνω-κάτω από το πρώτο ζευγάρι.
Τα σημεία συστροφής συμπίπτουν.

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι ενθαρυντικές αλλά πρέπει να ζήσω λίγο με το νέο άκουσμα για να πω με σιγουριά τι άλλαξε.
Από τα πρώτα πράγματα που κατάλαβα, είναι ότι το άκουσμα έγινε πολύ πιο live, με περισσότερο τσαμπουκά σε όλες τις περιοχές συχνοτήτων.
Σε κάποια σημεία ίσως να έγινε λίγο επιθετικό-σκληρό, αλλά κρατώ επιφυλάξεις, λόγω νέων επαφών, αλλά και λόγο κούρασης την ώρας που έγιναν οι πρώτες δοκιμές.
Επίσης, τα πιατίνια βελτιώθηκαν αρκετά, με σαφέστερη την χροια του μετάλου που πάλλεται, καθώς και το Hi hat που τώρα ακούς και τα δυό πιατίνια.
Πρέπει να περάσω λίγες ώρες "μη κριτικής ακρόασης" με το νέο άκουσμα για να δω αν είναι σωστό. Δεν μιλάμε βέβαια για τραγικές διαφορές.

Γιαννη, τα συμπερασματα σου , αν καταλαβαινω καλα, αφορουν την ολοκληρωτικη αλλαγη στα καλωδια σου, κι οχι το πλεξιμο.
Εκτος αν τα ακουσες (τα καινουργια) πριν και μετα το πλεξιμο (?)

Re: Απάντηση: Κατασκευη καλωδιων ηχειων...

πριν πολλά χρονια ο γνωστός μαγαζατορας έφερνε γνωστά χαιεντάδικα καλώδια
αυτά λοιπόν έγιναν αφορμή για να κατασκευάσει καλώδια αντίγραφα γνωστος ελληνας κατασκευαστής
αλλά απλά αν ο καθένας μπορούσε να αντιγράψει καλώδια δεν θα πουλιόντουσαν πανάκριβα
τόσο απλά είναι τα πράματα

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν γνωρίζω ούτε για ποιον μαγαζάτορα μιλάς ούτε για ποιον κατασκευαστή μιλάς.
Απλά θέλω να πω πως η τεχνική twisted pair είναι πανάρχαια και σε αυτήν οφείλουμε πολλά, όπως το adsl που έχουμε, ή τα εκατοντάδες μέτρα καλωδίων των studio.
Η αρχή λειτουργίας της είναι πως τα αλληλοαναιρούμενα μαγνητικά πεδία των δύο αγωγών σχεδόν εξαφανίζουν τον θόρυβο τύπου common mode.
Επίσης, μειώνει και την αυτεπαγωγή του αγωγού.
Με παραπλήσια τεχνική, στηριζόμενη στην ίδια ιδέα, κατασκευάζονται και αντιστάσεις σύρματος με πολύ μικρή αυτεπαγωγή.
Το πως θα εφαρμοστεί είναι θέμα επιλογής του καθενός.
Για να έχεις ακριβές αντίγραφο, θα πρέπει να έχεις ίδους αγωγούς, ίδια μονωτικά και ίδια πλέξη.

Κανείς εδώ δεν ισχυρίστηκε πως κατατρόπωσε την π.χ Kimber (τυχαίο παράδειγμα)
Τώρα, αν ένας κατασκευαστής καλωδίων βρήκε μία σχέση διατομής-μονωτικών-πλέξης-γεωμετρίας που ακούγεται καλά, δεν σημαίνει πως ανακάλυψε καμμιά νέα τεχνολογία. Δοκιμές συνδυασμών έκανε.
Τα καλώδια πωλούνται πανάκριβα για πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι το καλό marketing.
Αν θες τη δική μου άποψη, η τιμή κάποιων καλωδίων αγγίζει το όριο της απάτης......

P.S. Είμαστε λίγο off topic.....

η τιμή κάποιων καλωδίων αγγίζει το όριο της απάτης......
so
και λοιπόν
όταν δεν γνωρίζεις μπορεί να την πατήσεις
όταν την πατήσεις ζητάς να ακούσεις
όταν ακούσεις μπορείς πια να ξεχωρίσεις την απάτη απο το καλό

Γιαννη, τα συμπερασματα σου , αν καταλαβαινω καλα, αφορουν την ολοκληρωτικη αλλαγη στα καλωδια σου, κι οχι το πλεξιμο.
Εκτος αν τα ακουσες (τα καινουργια) πριν και μετα το πλεξιμο (?)

Πολύ σωστά κατάλαβες.
Οι εντυπώσεις αφορούν την ολοκληρωτική αλλαγή.

Δεν πήγα σε δοκιμή 4 αγωγών σκέτων/πλεγμένων γιατί:
Όταν τους έχεις σκέτους θα έπρεπε να σταθεροποιήσω την συναρμογή των ζευγαριών αγωγών για να έχω ασφαλές αποτέλεσμα.
Π.χ. Θα ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, ή πλάι στον άλλον(στυλ 4καλωδίωσης) και επίσης
Με ποια πολικότητα θα τα σύνδεα, αφού η πολικότητα σε σχέση με τη γεωμετρία θα άλλαζε τη χωρητικότητα.

Επειδή χρειαζόμουν άμμεσα το μεγαλύτερο μήκος των νέων καλωδίων βαρέθηκα να κάνω τόσες δοκιμές.......

η τιμή κάποιων καλωδίων αγγίζει το όριο της απάτης......
so
και λοιπόν
όταν δεν γνωρίζεις μπορεί να την πατήσεις
όταν την πατήσεις ζητάς να ακούσεις
όταν ακούσεις μπορείς πια να ξεχωρίσεις την απάτη απο το καλό

Μάλλον δεν κατάλαβες τι εννοώ.

Θεωρώ την τιμή τους στα όρια της απάτης, άσχετα από το αν ακούγονται καλά ή όχι.
Γιατί μία τιμή μεγαλύτερη των 500 Ευρώ /μέτρο για καλώδια εμένα περισσότερο για αρπαχτή μου κάνει. Εξαιρούνται περιπτώσεις μασιφ χρυσού ή πλατίνας.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κατασκευη καλωδιων ηχειων...

Μάλλον δεν κατάλαβες τι εννοώ.

Θεωρώ την τιμή τους στα όρια της απάτης, άσχετα από το αν ακούγονται καλά ή όχι.
Γιατί μία τιμή μεγαλύτερη των 500 Ευρώ /μέτρο για καλώδια εμένα περισσότερο για αρπαχτή μου κάνει. Εξαιρούνται περιπτώσεις μασιφ χρυσού ή πλατίνας.
αν σου κάνει αρπαχτή πες μου τον τρόπο να την κάνω και εγω
αν την ψάξεις θα δεις οτι ο χαλκός είναι ακριβότερος απο το χρυσό
μιλάω πάντα για χαλκό εργαστηριακού επιπέδου που πουλιέται με το γραμμάριο
για το ασήμι ούτε κουβέντα ένα ευρώ το γραμμάριο στα κοσμηματοπωλεία
by the way μια ζωνη δερμάτινη joop γιατί είναι τόσο ακριβή?
σε αυτούς που απευθύνεται δεν είναι θέμα απάτης αλλά ατιτιουντ
κάπως ετσι πάει και με τα καλώδια

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κατασκευη καλωδιων ηχειων...

αν σου κάνει αρπαχτή πες μου τον τρόπο να την κάνω και εγω

Δεν στο λέω γιατί σχεδιάζω την αρπαχτή για μένα!

αν την ψάξεις θα δεις οτι ο χαλκός είναι ακριβότερος απο το χρυσό
μιλάω πάντα για χαλκό εργαστηριακού επιπέδου που πουλιέται με το γραμμάριο

Πουθενά σε κατασκευή καλωδίων (από όσο γνωρίζω) δεν χρησιμοποιήται τέτοιος χαλκός. Αυτός είναι για άλλες δουλειές.
Η ποιο συνηθισμένη μέθοδος καθαρισμού του χαλκού αλλά και του χρυσού, είναι με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης. Υπάρχει μια μικρή διαφορα στα πόσα εννιάρια υπάρχουν μετά την υποδιαστολή στο 99% ανάλογα με την μέθοδο/εταιρία παραγωγής.

by the way μια ζωνη δερμάτινη joop γιατί είναι τόσο ακριβή?
σε αυτούς που απευθύνεται δεν είναι θέμα απάτης αλλά ατιτιουντ

Το ρούχο και τα αξεσουάρ ένδυσης τα επιλέγουμε ΚΑΙ γιατί φαίνονται.
Οπότε είναι επιλογή του καθενός τι θα αγοράσει και τι του ταιριάζει. Και στα ρούχα μας πιάνουν Κώτσους, αλλά τα σκάμε εις γνώσην μας γιατί θέλουμε να ταιριάζουν στο attitude, look κλπ.

κάπως ετσι πάει και με τα καλώδια

Οχι, γιατί δεν τα αγοράζουμε επειδή φαίνονται, ή για το χρώμα, ή για το design.

Καλά, chat το κάναμε!

Χωρίς καμμιά διάθεση αντιπαράθεσης, δες τα σχόλια μου.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κατασκευη καλωδιων ηχειων...

Δεν είμαι σίγουρος..

Φίλος που εργάζεται σε εργαστήριο αντίστοιχο, μου 'τράβηξε' 24 μέτρα καθαρό ασήμι 0.8 mm ,και το νούμερο δεν ήταν τραγικό..
Γιά ψάξτο λίγο παραπάνω..

δεν παιζει μονο το μεταλλο παιζουν και αλλα. Αν ηταν τοσο απλα οι εταιριες δεν θα μας εσφαζαν
σιγουρα μπορεις να φτιαξεις ενα καλωδιο το πως θα παιζει ειναι αλλο πραμα.
Αλλά αν εσυ και εγω με τα ιδια υλικα και με αλλες τεχνοτροπιες φτιαχναμε καλωδια το καθε ενα θα ακουγοτανε διαφορετικα

Τελικα , τα εφτιαξα εχθες , χωρις πλεξιμο, και χωρις να εχω καταληξει πως θα κανω τα τελειωματα, τα οποια εμειναν ετσι προς το παρον.

Απ'οτι δειχνει στην περιπτωση μου , μαλλον μπανανες θα μου κανουν δουλεια και στις δυο πλευρες του καλωδιου.....

Καλωδια ασημι-τεφλον , περαστηκαν απο την πρωτη καλτσα που περιεγραψα παραπανω.....

img0360im6.jpg

κι εκλεισαν με μαλακο θερμοσυστελομενο ......

img0361th5.jpg

Στη συνεχεια περαστηκε η δευτερη πανινη καλτσα .......

img0362zo4.jpg

..κι εκλεισε με ποιο παχυ θερμοσυστελομενο.

img0364gq6.jpg

Εφτιαξα και καποια αλλα inerconect (παλι ασημι/τεφλον με neutrik) που ηθελα μιας και ειχα τα εργαλεια εξω , και προς το παρον ειμαι ΟΚ.

img0368mj2.jpg

Αφου εχουν μπει ολα τα μηχανακια στη θεση τους, θα περασω και στην κατασκευη του πολυπριζου.....

Καλημερα !

Last edited: