Κατασκευη πολυπριζου

Browser

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,573
Σκεφτομαι να φτιαξω ενα πολυπριζο που θα τροφοδοτησει το συστημα.

Δεν εχω καταληξει καπου απο πλευρας υλικων και κατασκευης, και θα εκτιμουσα ιδεες και προτασεις.

Τα καλωδια μου ειναι στο "δρομο" , αλλα δεν εχω βρει κατι σε μεση κατηγορια απο πλευρας βυσματων ρευματος,οποτε κι εκει θα ηθελα αν ειναι ευκολο καποιες προτασεις.
Εκτιμω οτι δεν θα ψηθω να πληρωσω furutech και wattgate σε βυσματα , αλλα οχι και του "κιλου" . Θα προτιμουσα κατι στη μεση...

Καλημερα !!

Και'γώ κάπου στα μισά τα παράτησα. Ο λόγος οι ίδιες οι σούκο και οι επαφές τους που δεν γνωρίζω αν πρέπει να είναι νικελένιες ή μπρούτζινες (εγώ αγόρασα Legrand μπρούτζινες), οι νικελένιες παραμένουν ανεπηρέαστες στον χρόνο αλλά είναι δεύτερες ενώ οι άλλες μαυρίζουν και δεύτερον αν πρέπει το καλώδιο να κολληθεί (δύσκολο εκεί που είναι) ή απλά να βιδωθεί.
Πάντως απ'ότι είχα διαβάσει η σύνδεση τους δεν πρέπει να είναι σε σειρά αλλά παράλληλη με ένα και μοναδικό σημείο σύνδεσης (φυσικά μέσα στο κουτί του πολύμπριζου). -bye-

Και'γώ κάπου στα μισά τα παράτησα. Ο λόγος οι ίδιες οι σούκο και οι επαφές τους που δεν γνωρίζω αν πρέπει να είναι νικελένιες ή μπρούτζινες (εγώ αγόρασα Legrand μπρούτζινες), οι νικελένιες παραμένουν ανεπηρέαστες στον χρόνο αλλά είναι δεύτερες ενώ οι άλλες μαυρίζουν και δεύτερον αν πρέπει το καλώδιο να κολληθεί (δύσκολο εκεί που είναι) ή απλά να βιδωθεί.
Πάντως απ'ότι είχα διαβάσει η σύνδεση τους δεν πρέπει να είναι σε σειρά αλλά παράλληλη με ένα και μοναδικό σημείο σύνδεσης (φυσικά μέσα στο κουτί του πολύμπριζου). -bye-

Aυτο γιατι ? Αν η διατομη του καλωδιου ειναι ικανη για το συνολικο φορτιο του πολυπριζου, σε τι διαφερει ?
Εγω συνηθως βαζω στην πλευρα του πολυπριζου που ειναι η εισαγωγη του καλωδιου , τα φορτια που εινα πιο μεγαλα για να εχω το κεφαλι μου ησυχο !

Aυτο γιατι ? Αν η διατομη του καλωδιου ειναι ικανη για το συνολικο φορτιο του πολυπριζου, σε τι διαφερει ?
Εγω συνηθως βαζω στην πλευρα του πολυπριζου που ειναι η εισαγωγη του καλωδιου , τα φορτια που εινα πιο μεγαλα για να εχω το κεφαλι μου ησυχο !

Έλα ντε?

Στα "καλά" πολύμπριζα πάντως, τα χοντρά φορτία τροφοδοτούνται από τις δύο ή μία τελευταίες σούκο! Τρέχα γύρευε :afro:

Έλα ντε?

Στα "καλά" πολύμπριζα πάντως, τα χοντρά φορτία τροφοδοτούνται από τις δύο ή μία τελευταίες σούκο! Τρέχα γύρευε :afro:

Πολυ περιεργο. Ουτε απο πλευρας "θορυβου" η "παρασιτων" μπορω να το καταλαβω, εφοσον και στις δυο περιπτωσεις τα φορτια ειναι παραλληλα στην ταση.....

Anyway. Καμμια ιδεα για τα υλικα?

έχω φτιάξει εδώ και δυό χρόνια ένα χταπόδι.
Το είχα δημοσιεύσει στο παλιό φόρουμ.
Βασικά πρόκειται γιά ένα split box που από τη μιά μπαίνει ένα supra lorad και βγαίνουν 5 με iec φισες.
Μέσα στο ανθυγρό κουτί υπάρχει βιομηχανική κλέμα legrand όπου όλα ενώνονται με σφίξιμο.

Δουλεύει ΑΨΟΓΑ.
Αν βρώ τις φωτό θα τις ξαναβάλω

έχω φτιάξει εδώ και δυό χρόνια ένα χταπόδι.
Το είχα δημοσιεύσει στο παλιό φόρουμ.
Βασικά πρόκειται γιά ένα split box που από τη μιά μπαίνει ένα supra lorad και βγαίνουν 5 με iec φισες.
Μέσα στο ανθυγρό κουτί υπάρχει βιομηχανική κλέμα legrand όπου όλα ενώνονται με σφίξιμο.

Δουλεύει ΑΨΟΓΑ.
Αν βρώ τις φωτό θα τις ξαναβάλω

Τα iec βυσματα, Δημητρη, πιθανον να κανουν ζημια . Προσανατολιζομαι σε καταργηση διακοπτων, κολλημα των καλωδιων απευθειας στο πρωτευων του Μ/Τ τροφοδοσιας και ανοιγμα κλεισιμο ολων των συσκευων μεσω ενος διπλου, βαρεως τυπου διακοπτη απο το πολυμπριζο.

Re: Απάντηση: Κατασκευη πολυπριζου

Πόσο κόστισε συνολικά;

6*1.5*9=81 το καλώδιο.
κάπου 20 το κουτί
2 η κλέμα legrand
2.5 τα iec.
1 το φις legrand
ένα πρωινό. Τα σούπρα ξεγυμνώνονται πανδύσκολα....

τώρα γιά τα iec ισχύει το ίδιο με τις θηλυκές σούκο (πιστεύω).
Το δικό μου ανα πάσα στιγμή αλλάζει τα iec σε κάτι ποιότικό bals ή ανάλογο.
Αλλά υπολογίζουμε κάπου 25*5 επί πλέον

Εδώ όλοι οι hiend ενισχυτές από iec τροφοδοτούνται.
Και ακόμα στο επίπεδο αυτό ΔΕΝ φτάσαμε.
Όταν το ξεπεράσουμε Τζιμ θα κολλάμε κατ ευθείαν σασί...:fahne90:

νομίζω ότι η απάντηση είναι προφανής, αλλά, ορίστε:
όλες μου οι συσκευές (όπως και το 99% που πουλιούνται στο εμπόριο) έχουν υπόδοχή iec.
Κοινώς ευκολία.
Δεν έγινα ακόμα τόσο hiendάς που να ξεριζώνω τα iec από τις συσκευές και να κολλά καλώδια.

Αυτό εδώ είχα φτιάξει πριν 2 χρόνια.Απλά ηλεκτρολογικά πολύκλωνα καλώδια.Κεντρικό 2χ4mm και μέσα 2χ2,5mm.Μπρίζες σουκου βιομηχανικού τύπου για πίνακες.Oi συνέσεις έγιναν όλες σε 3 σημεία.Μήκος καλωδίων εσωτερικά όλα το ίδιο.

Attachments

• P1010425.JPG
    P1010425.JPG
    71.1 KB · Views: 171
  • P1010426.JPG
    P1010426.JPG
    85.2 KB · Views: 207
  • P1010428.JPG
    P1010428.JPG
    60.7 KB · Views: 137
  • P1010429.JPG
    P1010429.JPG
    82.4 KB · Views: 139
  • P1010431.JPG
    P1010431.JPG
    64.3 KB · Views: 131
Μαλιστα. Απλα πραγματα δηλαδη.

Αντι ξυλου , τι αλλο προτεινετε για βαση των πριζων ?

ξυλο ή ΜΔΦ αναγκαστικα.

Παν-μαν, τις σουκο απο που τις πηρες?
Τα ελασματα ειναι μπρουτζος ή νικελομενα ?

Last edited:
Υπάρχουν έτοιμα πλαστικά κανάλια, αλλά δείχνουν (και ίσως είναι) πολύ ψεύτικα.
Ίσως βρείς σε αλουμινά ράγα ορθογώνιου προφίλ, αλλά είναι πολύ μανουργιάρικο το τρύπημά του.
Η καλύτερη λύση είναι μάλλον η ξύλινη.

Απάντηση: Re: Κατασκευη πολυπριζου

ξυλο ή ΜΔΦ αναγκαστικα.

Παν-μαν, οι σουκο απο που?

Υπαρχει εξηγηση γι αυτο ?

Τι μαρκα ειναι οι πριζες που χρησιμοποιησες ? Ρωτω επειδη εχω αμεση προσβαση σε βιομηχανικο υλικο και πρακτικα μπορω να βρω ευκολα !

Υπάρχουν έτοιμα πλαστικά κανάλια, αλλά δείχνουν (και ίσως είναι) πολύ ψεύτικα.
Ίσως βρείς σε αλουμινά ράγα ορθογώνιου προφίλ, αλλά είναι πολύ μανουργιάρικο το τρύπημά του.
Η καλύτερη λύση είναι μάλλον η ξύλινη.

Αν ειναι θεμα και μονον κατασκευης η δυσκολιας , δεν εχω προβλημα.

Ρωτω αν υπαρχουν αλλα "ηχητικα" θεματα !

Re: Απάντηση: Re: Κατασκευη πολυπριζου

Υπαρχει εξηγηση γι αυτο ?

Τι μαρκα ειναι οι πριζες που χρησιμοποιησες ? Ρωτω επειδη εχω αμεση προσβαση σε βιομηχανικο υλικο και πρακτικα μπορω να βρω ευκολα !

.. τι αλλο να βαλεις? Απο μεταλλα το μονο που μπορω να σκεφτω ειναι αλουμινιο του οποιου η ανοδιωμενη επιφανεια δεν αγει το ηλ. ρευμα, αλλα αφ ενος ειναι λιγο ρισκο (η ανοδιωση)και αφ ετερου ειναι πολυ δυσκολο ν ανοιξεις τοσο μεγαλες τρυπες.

Αυτο που λες (βιομηχανικο υλικο), ειναι πολυ ενδιαφερον. Θα τα πουμε με ΠΜ ...