Κατασκευη προενισχυτη με ΟΡΑ 2134

Εγω παντως εδω και εναμιση χρονο τον εχω σκισει.. Εχω δοκιμασει 5-6 τελικους.. Η διαφορα παντα ερχονταν απτους τελικους. Ο προ κυριος παντα! Υσηχος-γρηγορος-καταιγιστικος- τα παντα ολα!

Φτιαχνω αλλους τρεις διαφορετικους με διακριτα για δοκιμη και συγκριση.. Θα δουμε..

Απόστολε εγώ http://www.hlektronika.gr/forum/showthread.php?t=68731 εδώ τον έχω κάνει με OPA134AP.Στο pdf υπάρχει και η αρχική πλακέτα από το elektor.

Νικο το δικο σου σχηματικό εχει διαφορες απο αυτο που επισύναψα εγω. (πχ η R1,R7, R8,R14 δεν υπάρχουν στο δικό μου, οπως επισης ειναι αλλες οι τιμές και οι διάταξη στου πυκνωτες στην τροφοδοσία κ.λ.π.)
Υποθετω οτι το δικό σου είναι το σωστό...
Επίσης τι είδους πυκνωτές να χρησιμοποιήσω στα 100nF & 1000uFκαι τι πηνιάκι;

Απόστολε εγώ http://www.hlektronika.gr/forum/showthread.php?t=68731 εδώ τον έχω κάνει με OPA134AP.Στο pdf υπάρχει και η αρχική πλακέτα από το elektor.

Και μιας και μιλάμε για το συγκεκριμένο κύκλωμα, έχει ένα bug. Το 1994 ήταν λογικό να θέλεις gain 5 ώστε να έχεις μια σοβαρή στάθμη εξόδου με τα λίγα mV που έδιναν τα κασετόφωνα της εποχής. Αλλά τώρα πια τα standards έχουν αλλάξει και το gain του είναι πάρα πολύ. Αυτό μεταφράζεται σε σχετικά μικρή διαδρομή του ποτενσιόμετρου μέχρι την παραμόρφωση του επόμενου σταδίου.

Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί κάπως μειώνοντας το gain στο πρώτο στάδιο, αλλά και πάλι το gain είναι πολύ. Γενικά δεν το συνιστώ για χρήση με σύγχρονες πηγές, εκτός αν ο τελικός μας είναι τελείως αναίσθητος.

Αν κανείς ψάχνει για εξαιρετικό προενισχυτή, συνιστώ να κάνει λίγη υπομονή μέχρι να εξελιχθεί το πολλά υποσχόμενο δίπλα project.

ΥΓ. Τελικά αυτή την εποχή τον δικό μου τον παίζω με AD797 και όχι AD795.

Για να μην παρεξηγηθώ, να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ ότι το συγκεκριμένο κύκλωμα παίζει εξαιρετικά και ως εκ τούτου σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος του το θεωρώ τρομερό value for money.

Αλλά είναι πλέον σχεδόν 20 ετών.. καιρός είναι να δοκιμαστεί και κάτι πιο σύγχρονο.

Και μιας και μιλάμε για το συγκεκριμένο κύκλωμα, έχει ένα bug. Το 1994 ήταν λογικό να θέλεις gain 5 ώστε να έχεις μια σοβαρή στάθμη εξόδου με τα λίγα mV που έδιναν τα κασετόφωνα της εποχής. Αλλά τώρα πια τα standards έχουν αλλάξει και το gain του είναι πάρα πολύ. Αυτό μεταφράζεται σε σχετικά μικρή διαδρομή του ποτενσιόμετρου μέχρι την παραμόρφωση του επόμενου σταδίου.

Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί κάπως μειώνοντας το gain στο πρώτο στάδιο, αλλά και πάλι το gain είναι πολύ. Γενικά δεν το συνιστώ για χρήση με σύγχρονες πηγές, εκτός αν ο τελικός μας είναι τελείως αναίσθητος.

Αν κανείς ψάχνει για εξαιρετικό προενισχυτή, συνιστώ να κάνει λίγη υπομονή μέχρι να εξελιχθεί το πολλά υποσχόμενο δίπλα project.

ΥΓ. Τελικά αυτή την εποχή τον δικό μου τον παίζω με AD797 και όχι AD795.

Το κέρδος δεν χρειάζεται μόνο για τη μικρή πιθανή έξοδο των πηγών αλλά και για τη χαμηλή στάθμη εγγραφής ορισμένων ηχογραφήσεων. Αλλωστε αλλάζοντας το συνδιασμό Ρ2Ρ3 και Ρ5Ρ6 μπορείς να το ρυθμισεις όπως θέλεις.

Τα 23χχ για παράδειγμα που ανέφερες, έχουν μεγαλύτερο κέρδος. (+31.5dB για το pga2311 και 14db για τον ΟΠΑ.

Σε περίπτωση τώρα που κάποιος δε θέλει κέρδος (και άλλες ευκολίες ) ένα Β1 είναι αχτύπητο και από τους όπες και απο τα ΠΓΑ για να μην αναφερθώ βέβαια σε λαμπάτες κατασκευές ...

Το κέρδος δεν χρειάζεται μόνο για τη μικρή πιθανή έξοδο των πηγών αλλά και για τη χαμηλή στάθμη εγγραφής ορισμένων ηχογραφήσεων. Αλλωστε αλλάζοντας το συνδιασμό Ρ2Ρ3 και Ρ5Ρ6 μπορείς να το ρυθμισεις όπως θέλεις.

Τα 23χχ για παράδειγμα που ανέφερες, έχουν μεγαλύτερο κέρδος. (+31.5dB για το pga2311 και 14db για τον ΟΠΑ.

Σε περίπτωση τώρα που κάποιος δε θέλει κέρδος (και άλλες ευκολίες ) ένα Β1 είναι αχτύπητο και από τους όπες και απο τα ΠΓΑ για να μην αναφερθώ βέβαια σε λαμπάτες κατασκευές ...

Εντάξει, λίγο κέρδος πάντα το θέλεις, αλλά όπως έρχεται το κύκλωμα είναι way too much. Όσο και να παίξεις με τις αντιστάσεις το πολύ να μετριάσεις το πρόβλημα.

Το PGA μπορείς να το παίζεις στα 0db ή και λιγότερο, και η υλοποίησή μας απ' ότι φαίνεται θα έχει επιλογή για attenuation στο πρώτο στάδιο εφόσον χρειαστεί.

Τα Β1 και οι λάμπες είναι άλλη κουβέντα..

Εντάξει, λίγο κέρδος πάντα το θέλεις, αλλά όπως έρχεται το κύκλωμα είναι way too much. Όσο και να παίξεις με τις αντιστάσεις το πολύ να μετριάσεις το πρόβλημα.

Το PGA μπορείς να το παίζεις στα 0db ή και λιγότερο, και η υλοποίησή μας απ' ότι φαίνεται θα έχει επιλογή για attenuation στο πρώτο στάδιο εφόσον χρειαστεί.

Τα Β1 και οι λάμπες είναι άλλη κουβέντα..

Σωστά.
Πάντως τα πάντα ( όπως πχ και το Β1) έχουν "περιορισμούς"
Εννοώ οτι αν βάλουμε στην άκρη την παράμετρο "πως ακούγονται" ο ΟΠΑ όπως και κάθε προενισχυτής είναι πιό ολοκληρωμένο κονσεπτ, το Β1 πχ δεν έχει κέρδος, το PGA θέλει μάλλον και ένα στάδιο απομόνωσης μπροστά για να μην εξαρτάσαι από το προηγούμενο στάδιο, ενώ έχει μάξιμουμ έξοδο ρμσ 2 βολτ (το 2311) το οποίο είναι οκ για τις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά απέχει από την απόδωοση ενός "αξιοπρεπούς" προενισχυτή (εννοώ από δυνατότητες να οδηγεί αναίσθητους τελικούς).

Για να μην παρεξηγηθώ, να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ ότι το συγκεκριμένο κύκλωμα παίζει εξαιρετικά και ως εκ τούτου σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος του το θεωρώ τρομερό value for money.

Αλλά είναι πλέον σχεδόν 20 ετών.. καιρός είναι να δοκιμαστεί και κάτι πιο σύγχρονο.

Δημήτρη εγω ξεκινώ με δεδομένο οτι εχω ενα ALPS BLUE VELVET MOTORIZED, και δυο τροφοδοτικα +- 15V (ενα για καθε κανάλι ).
Αυτά θέλω να χρησιμοποιήσω και ειδα οτι το συγκεκριμένο σχηματικο τα συνδυάζει ,ειναι δοκιμασμένο και μου φαινεται απλο να το
φτιάξω σε διάτρητη πλακέτα (ειμαι αρχάριος μην το ξεχνάμε)..
Τωρα αν υπάρχει και αλλη κατασκευή με μικρότερο Gain που θα μπορούσα να φτιάξω, και την ξέρει κάποιος ,Θα παρακαλούσα να μου πεί...
Αυτη τη στιγμη δουλεύω με ένα ποτ 10Κ στην είσοδο και εναν ΟΡΑ2134 σε μη αναστρέφουσα συνδεσμολογια με κέρδος 1,2 να ακολουθει,
και το αποτέλεσμα είναι καλό. Προσδοκώ οτι με τους δυο τελεστικούς και το ποτ ανάμεσα θα είναι ακόμη καλύτερο το αποτέλεσμα.
(Αν κανω λάθος παρακαλώ διορθώστε με).
Τωρα με το κέρδος ενδεχομένως να χρειαστεί μείωση, δεν ξέρω....

Δημήτρη εγω ξεκινώ με δεδομένο οτι εχω ενα ALPS BLUE VELVET MOTORIZED, και δυο τροφοδοτικα +- 15V (ενα για καθε κανάλι ).
Αυτά θέλω να χρησιμοποιήσω και ειδα οτι το συγκεκριμένο σχηματικο τα συνδυάζει ,ειναι δοκιμασμένο και μου φαινεται απλο να το
φτιάξω σε διάτρητη πλακέτα (ειμαι αρχάριος μην το ξεχνάμε)..
Τωρα αν υπάρχει και αλλη κατασκευή με μικρότερο Gain που θα μπορούσα να φτιάξω, και την ξέρει κάποιος ,Θα παρακαλούσα να μου πεί...
Αυτη τη στιγμη δουλεύω με ένα ποτ 10Κ στην είσοδο και εναν ΟΡΑ2134 σε μη αναστρέφουσα συνδεσμολογια με κέρδος 1,2 να ακολουθει,
και το αποτέλεσμα είναι καλό. Προσδοκώ οτι με τους δυο τελεστικούς και το ποτ ανάμεσα θα είναι ακόμη καλύτερο το αποτέλεσμα.
(Αν κανω λάθος παρακαλώ διορθώστε με).
Τωρα με το κέρδος ενδεχομένως να χρειαστεί μείωση, δεν ξέρω....

Εαν το κέρδος είναι καλό, πορεί να μπεί ακόμα ένα στάδιο μπροστά από το ποτ σαν buffer με πολύ εύκολη συνδεσμολογία (η έξοδος του τελεστικού πάει πίσω στην αναστρέφουσα) και είσαι οκ.
Το γκέιν του κάθε σταδίου το ρυθμίζεις ως εξής

noninvrt.gif

Εαν το κέρδος είναι καλό, πορεί να μπεί ακόμα ένα στάδιο μπροστά από το ποτ σαν buffer με πολύ εύκολη συνδεσμολογία (η έξοδος του τελεστικού πάει πίσω στην αναστρέφουσα) και είσαι οκ.
Το γκέιν του κάθε σταδίου το ρυθμίζεις ως εξής

noninvrt.gif

Ακριβώς αυτο ειναι το σχηματικο της συνδεσμολογιας που χρησιμοποιω. Τωρα αν καταλαβαίνω καλα λες να προηγηθει του ποτ ενα στάδιο εισόδου σε αναστρέφουσα συνδεσμολογία;
Μαλλον δεν έχω την εμπειρία να καταλάβω τι μου λες...Μηπως Θα μπορούσε να μπει ένα σχηματικό;...

Ακριβώς αυτο ειναι το σχηματικο της συνδεσμολογιας που χρησιμοποιω. Τωρα αν καταλαβαίνω καλα λες να προηγηθει του ποτ ενα στάδιο εισόδου σε αναστρέφουσα συνδεσμολογία;
Μαλλον δεν έχω την εμπειρία να καταλάβω τι μου λες...Μηπως Θα μπορούσε να μπει ένα σχηματικό;...

Σχηματικό, εύκολα από το σχέδιο του ελέκτορα που μπήκε και σε προηγούμενο ποστ.
Μπορείς να κρατήσεις το κύκλωμα όπως το έχεις και να προσθέσεις ένα στάδιο απομόνωσης μπροστά.
Αλλάζοντας τη Ρ5 και Ρ6 αλλάζεις και το κέρδος (κέρδος = 1+(Ρ6/Ρ5) στο σχέδιο που ανέβασα) του κάθε σταδίου. Με τις τιμές του αρχικού σχηματικού (ποστ 18) έχει 2,24 κάθε στάδιο άρα 5 συνολικά. Επίσης, βάλε στην έξοδο και μία αντίσταση 47 - 100 Ωμ ανάλογα με το είδος των καλωδίων που οδηγείς (μακρυά ή/και καλώδια με μεγάλη χωρ/κότητα)

Θα σου πρότεινα επίσης εφόσον ενδιαφέρεσαι σοβαρά για το προτζεκτ να φτιάξεις (μπορείς να το κάνεις κατεβάζοντας το αρχείο pdf από εδώ http://www.hlektronika.gr/forum/showthread.php?t=68731 ) ή να την βρείς/αγοράσεις. Γενικά στον ελέκτορα έκαναν καλή δουλειά με τις πλακέτες.

Attachments

• 00001.jpg
    00001.jpg
    47.2 KB · Views: 368
Πολυ κατανοητό Δημήτρη Ευχαριστώ. Επι τη ευκαιρία για να μαθαίνω ,τι ρόλο παίζουν οι πυκνωτές C1-C8, τα πηνία L1,L2 και η αντίσταση C4=1M;

Η 1Μ προστατεύει από πιθανή βλάβη του ποτ, εγώ πάντως την παρέλειψα.
Αντιθέτως, οι 100 νάνο πυκνωτές είναι άκρως απαραίτητοι καθώς χρησιμεύουν για το decoupling των γραμμών τροφοδοσίας και θα πρέπει να τοποθετηθούν οπωσδήποτε και ακριβώς πάνω στους ακροδέκτες 4 και 7 (μιλάμε για μονούς τελεστικούς/του σχήματος του ποστ 33, σε περίπτωση διπλού τελεστικού οι αντίστοιχοι ακροδέκτες είναι οι 4 και 8).Τα 47μΗ πηνία επίσης προστατεύουν τα ρειλς από πιθανό ρφ, διάβασε το αρχειο pdf , τα εξηγεί αυτά....

Στο pdf αναφέρει οτι οποιαδήποτε αλλαγή του κέρδους συνιστάται να γίνεται στην δεύτερη βαθμίδα μετά το ποτ, και
η πρώτη βαθμίδα ενίσχυσης καλο είναι να παραμένει ως έχει; Αν καταλαβαίνω καλά....
-Που μπορώ να παραγγείλω ή κατασκευάσω αυτη την πλακέτα; (Η αναζήτησή μου στο Google δεν απέδωσε)....

Ρίξε μια ματιά εδώ ...
http://www.elektor.nl/artikelen-als-pdf/1995/juli/aktieve-potmeter.50905.lynkx
Η άλλη λύση είναι να βρεις κάποιο μαγαζί να στην τυπώσει ( μπορείς και μόνος σου βέβαια, αλλά δεν στο προτείνω, καθώς θα μπλέξεις με χημικά και το αποτέλεσμα είναι πολύ αμφίβολο) - υπήρχε ένα κόντα στο Φανό στη Σολωμού θα το κοιταξω και θα σου πω .....

υπαρχει ακοαμ νομιζω οτι ειναι η project line αλλα δεν εχω τηλ να σου δωσω παντως οι τιμες τους αν μιλαμε για τον ιδιο ηταν καπως τσιμπημενες για μεμονωμενα κομματια

δες και σε αυτον ποιο παλια ειχα φτιαξει αρκετα τυπωμενα και η ποιοτητα ηταν ικανοποιητική

http://filippidispcb.com/

Last edited:
IMG_1953.jpgIMG_2249.jpgIMG_1956.jpgIMG_2246.jpgIMG_2248.jpg

Τελικά κατασκεύασα μόνος μου του κυκλωμα του ελεκτορ, σε διάτρητη πλακέτα με τον τρόπο που βλέπετε, κατασκεύασα κουτιά, κουμπια, ποδαράκια,και το αποτέλεσμα φαίνεται στις φωτο. το κενο δεξιά στο κουτι και τα δυο καλώδια στον αέρα είναι για το phono stage που δεν εχω καταλήξει ακόμη τι θα κάνω.
Χρησιμοποίησα OPA604, ο προ είναι εντελώς ήσυχος, και παρολο που είναι άστρωτος παίζει εξαιρετικά.