Κατασκευή ξύλινης ζαρντινιέρας + καφασωτό

jpanou39

AVClub Enthusiast
18 October 2011
1,233
Athens - Greece
Παλικάρια μου καλημέρα.Επειδή εδώ και καιρό ψάχνω για το μπαλκόνι για 2 ξύλινες ζαρντινιέρες + καφασωτό(διαχωριστικό) και βλέπω κάτι τιμές . . .
Αποφάσισα να τα φτιάξω μόνος μου όπως τα θέλω σε διαστάσεις και σχέδιο.
Και βέβαια να πάρω και την χαρά της δημιουργίας.Τώρα αν θα τα καταφέρω. . .Άλλο καπέλο.
Ξέχασα να αναφέρω ότι το ξύλο θα είναι από παλέτες(τάβλες) που είδη έχω προμηθευτεί χωρίς κανένα κόστος.
Σύντομα θα ακολουθήσουν και τα ντοκουμέντα. . .-bye-

Ωραία κατασκεύη,την έχω κάνει παλιότερα (ζαρτινιέρα).

Μια συμβουλή´όταν τελειώσεις την ζαρτινιέρα πριν βάλεις χώμα πέρασε την εσωτερικά 2 χέρια πίσσα για να στεγανοποιηθεί.

Ωραία κατασκεύη,την έχω κάνει παλιότερα (ζαρτινιέρα).
Μια συμβουλή´όταν τελειώσεις την ζαρτινιέρα πριν βάλεις χώμα πέρασε την εσωτερικά 2 χέρια πίσσα για να στεγανοποιηθεί.
Ευχαριστώ Παντελή. . .Μου είπαν ότι υπάρχει και ένα υλικό (γεωύφασμα)για την στεγανοποίηση εσωτερικά.Θα δώ πάντος τι θα κάνω όταν φτάσω μέχρι εκεί.
Έχω δουλίτσα ακόμη. . .τρίψιμο με γυαλόχαρτο στις τάβλες.

Re: Απάντηση: Κατασκευή ξύλινης ζαρντινιέρας + καφασωτό

Ευχαριστώ Παντελή. . .Μου είπαν ότι υπάρχει και ένα υλικό (γεωύφασμα)για την στεγανοποίηση εσωτερικά.Θα δώ πάντος τι θα κάνω όταν φτάσω μέχρι εκεί.
Έχω δουλίτσα ακόμη. . .τρίψιμο με γυαλόχαρτο στις τάβλες.

Το γεωύφασμα είναι για να συγκρατεί το χώμα και να αφήνει το νερό να περνά.

Στις ζαρντινιερα, θα πρεπει να αφησεις και μια τουλαχιστον τρυπα για να στραγγιζει το νερο.

Αν δεν θες να μπλεκεις με πισσες (δεν ειναι μπλεξιμο βεβαια), μπορεις να την ντυσεις εσωτερικα με χονρο ναυλον, αλλα θα εχεις προβλημα στην παραπανω τρυπα

Απάντηση: Re: Κατασκευή ξύλινης ζαρντινιέρας + καφασωτό

Σου στέλνω ενα site που έχει διάφορα που μπορούν να σε βοηθήσουν... αν έχεις κάποια απορία και θέλεις να σου μεταφράσω κάτι, πες μου..
http://palets-con-vida.blogspot.com/
Να είσαι καλά dimitra1967.Πάρα πολύ καλό το site. . . .Αν αν θέλω κάτι θα σου πώ.
Την καλημέρα μου.

Σκέφτομαι τις τάβλες να τις βάλω διπλές για σιγουρια και στο δέσιμο αλλά και για μονωση εσωτερικά.Είναι 2άρες οπότε θα έχω τοίχωμα 4 πόντους.Βέβαια θα μπεί και η κατάλληλη επένδυση μέσα.(γεωύφασμα ή πίσσα)

2πλές ίσως είναι υπερβολή,θα σου προσθέσει πολύ βάρος.
Πόσα λίτρα υπολογίζεις να είναι?
Την μεγάλη την θέλω 1.10Μ Χ 0.40Φ Χ 0.40Υ ενώ την μικρή σκέφτομαι να την κάνω τετράγωνη 0.40 χ 0.40.(εξωτερικές διαστάσεις).Ενώ το καφασωτό θα είναι 1.17Μ Χ 2.10Υ.Όλα αυτά μετά από σχολαστικό μέτρημα στο μπαλκόνι. . .
Τώρα για τα λίτρα καλή ερώτηση. . .
Δέν ξέρω πώς να τα υπολογίσω.Αλλά πρέπει να τα βγάλω γιατί θα μου χρειαστούν αργότερα για την αγορά χώματος.

Last edited:
Την μεγάλη την θέλω 1.10Μ Χ 0.40Φ Χ 0.40Υ ενώ την μικρή σκέφτομαι να την κάνω τετράγωνη 0.40 χ 0.40.(εξωτερικές διαστάσεις).Ενώ το καφασωτό θα είναι 1.17Μ Χ 2.10Υ.Όλα αυτά μετά από σχολαστικό μέτρημα στο μπαλκόνι. . .
Τώρα για τα λίτρα καλή ερώτηση. . .
Δέν ξέρω πώς να τα υπολογίσω.Αλλά πρέπει να τα βγάλω γιατί θα μου χρειαστούν αργότερα για την αγορά χώματος.
Η μεγάλη σου είναι περίπου 170-180 λίτρα,η μικρή 60-70.

Την μεγάλη αν θες κάνε την 2πλή η μικρή ίσως δεν χρειάζεται αλλά αν τα έχεις κόψει κάνε τα 2πλά και τα δυο.

Μιλάμε δηλαδή για καμιά 250αριά λίτρα.Πολύ πράμα. . .Στον πάτο μάλλον θα βάλω γαρμπίλι ή περλίτη(περίπου 2 πόντους στρώση) για καλύτερη αποστράγγιση.Δέν ξέρω ποια πέτρα ακόμη.Και πια θα κάνει αυτή την δουλειά καλύτερα.
Τά ξύλα τα έχω κόψει.Οπότε πάμε για δίπλές.
:plank:

Last edited:
Βάλε περλίτη για να μην προσθέσεις κι άλλο βάρος,παίζουν και κάτι σαν ελαφρόπετρες ή ελαφρόπετρες αλλά δεν τα ξέρω καλά.

Κάτω κάτω για αποστράγγιση πρέπει να βάλεις χαλίκι και όχι περλίτη γιατί κρατάει νερό και θα έχεις πρόβλημα με μύκητες

Περλίτη χονδρό μπορείς να το ανακατέψεις με το χώμα για να βελτιώσεις την σύστασή του

Σου προτείνω να πάρεις χώμα από μάνδρα σε σακούλια και να ανακατέψεις λίγο περλίτη και λίγη τύρφη και έτσι θα σου βγεί ένα πολύ καλό μείγμα πιο οικονομικά από τα συσκευασμένα χώματα που τα λίτρα που γράφουν είναι λίγο εικονικά

Τέλος θα σου πρότεινα να μεγαλώσεις τουλάχιστον την διάσταση του ύψους , αν δεν μπορείς και του πλάτους, γιατί αν αφαιρέσεις το χαλίκι κάτω και το κενό από το χείλος επάνω θα σου μείνει λιγότερο ωφέλιμο για την ρίζα

και όσο μεγαλύτερο υπόγειο μέρος τόσο μεγαλύτερο και το υπέργειο -bye-