Καταστροφή raid- πρωτοχρονιάτικο δώρο

Φρα.Πε.

Supreme Member
17 June 2006
6,792
Ελευσίνα
Ειναι η 5η φορά που ζώ ξανά το ίδιο όνειρο να χάσω 250+gb προσωπικών & επαγγελματικών δεδομένων.

Χτες λοιπόν ξαφνικά τα πάντα πάγωσαν. reset και με τα χιλια ζόρια μπήκα για τελευταια φορά στα windows. γρηγορα πάλι κόλλησε το PC και επειτα πλεον ηταν ανέφικτη η εισοδος. Μια δεν εβρισκε τον ενα σκληρο raid μια κολλαει και κάνει επανεκκίνηση συνεχώς.

2 σκληροι WD 400gb σε raid 0 με το sil 3114 της μητρικής. Χωρισμένοι σε 2 Partitions 476gb και 300gb.

Δοκμασα κονσόλα αποκατάστασης αλλα μου βγάζει οτι δεν ειναι εγκυρος ο κατάλογος στο c:\

Εβαλα ενα αλλο σκληρό πέρασα winxp pro, εγκατέστησα οδηγούς raid κλτ κλτ αλλα δεν βλέπει τους raid σκληρούς με τίποτα για να τραβήξω τα δεδομένα.

Προσπαθησα για νέα εγκατάσταση win στο raid (δεν φαινονται οι σκληροι να έχουν καποιο μηχανικό πρόβλημα ουτε ακουγοντια περίεργα και το utility της SIL τους δειχνει healthy) και ενω βλέπει τα 2 partitions δεν τους εχει δώσει γράμμα c: d: και τους δειχνει άδειους (ενω δεν ειναι αφου μπορω να εκκινήσω τα xp μεχρι να κολλήσουν)

εχω απελπιστει και μη με ρωτήσει κανεις για backup, το backup ειναι αυτο που έχασα μιας και ειχε καταστραφει άλλος δίσκος backup πριν 2 μήνες και τα ειχα μεταφέρει στο raid για ξεκαθάρισμα ομαδοποίηση κτλ κτλ :rifle:

helllllllllllllllllllp ειμαι απελπισμένος

Ναι δοκιμασα special προγραμματακι raid reconstuctor/ recover Κλτ κτλ αλλα δεν τους βλέπει καν! πολυ περίεργο γιατι επειδη μου εχει ξανατύχει του λάχιστον επρεπε να τους βλέπει. Εδω παιζει κάτι άλλο που δεν το έχω ξανασυναντήσει ισως και με την ταυτοποίηση των σκληρων υποψιάζομαι

Western Digital, και μάλιστα όχι οι απλοι αλλα υποτιθεται επαγγελματικοι WD4000YR.

Ισως φταει και ο controller ομως απ'οτι διαβάζω στα διάφορα fora..

Εγώ θα δοκίμαζα να εγκαταστήσω raid controller ξεχωριστό σε PCI. Και μετά να τους έβαζε εκεί κάτω από ένα fresh winXP installation και να δω τι θα έκαναν. Πολύ πιθανό να φταίει ο controller. Εναλλακτικά, δοκίμασε να του αλλάξεις configuration από Raid-0 σε κάτι άλλο, και μετά επανέφερέ τον σε RAID-0 μήπως και στρώσει. Αν σου διαβάσει τους δίσκους άρχισε να παίρνεις backup σε hardcopy (dvd-rom). Καλή δύναμη και καλή χρονιά.

Θα δοκιμάσω να ξαναστήσω το raid, φοβάμαι μην χαθουν τα δεδομένα με αυτη την κίνηση αλλα απο οτι διαβάζω δεν χανονται

το utility της SIL βγάζει πλεον τον ενα σκληρο σαν orphan!!!
εξακολουθει όμως να bootαρει μεχρι ένα σημειο.

H μητρική εχει και άλλο controller της nvidia λετε να δοκιμάσω και εκει?

Last edited:
Η εγχειριση πέτυχε ο ασθενής απεβίωσε
Εσβησα το raid, και το εκανα απο την αρχη.
Τα win πλέον βλέπουν το raid σαν ενα ενιαίο σκληρό (οχι 2 partitions οπως ήταν) και φυσικά θέλει format για να χρησιμοποιηθεί.

που ειναι τα αρχεια oeo????
ειμαι για κλάματα το 08 ξεκινά from scratch

Δεν εβγαζα ακρη nsamar ηταν το προτελευταιο μου χαρτι αυτο. τουλάχιστον είχαμε πρόοδο δηλαδη βλέπουμε το raid.

Τώρα ρίχνω το τελευταιο "GetDataBack For Ntfs" και οτι γίνει.

Αμα χαλάσεις το array αστα..... Εαν δεν εχεις φορμαρει το νεο array χαλασε το (το νεο) και δοκιμασε να κανεις repair existing array (για περισσοτερες λεπτομερειες διαβασε το μανυουαλ της ΜΒ). Εαν και δυσκολο μου φαινεται γιατι πειραξες το MBR των δισκων.
Υ.Γ. Ποτε δεν βάζουμε WD σε raid. Κρασαρουν που κρασαρουν τουλαχιστον να μην ειναι raid και διπλασιαζουμε τις πιθανοτητες να γινει κατι τετοιο. Βαλλε Seagate.

Δεν το έχω φορμάρει αλλα προσπαθω να κάνω ανάκτηση η οποια ενω πήγαινε "καλά" τώρα αρχίζει να πετάει error reading.... ολη η υπόθεση καμμένο χαρτι μου μυρίζει.

Δε συμπαθώ καθόλου τους WD αλλα οι συγκεκριμένοι που και καλα ειναι ποιο ανθεκτικοί τα ιδια σκ@τ@.

Φραγκίσκο συγνώμη γιά την ερώτηση αλλά πώς επέλεξες το RAID-0 σαν configuration? Από μόνο του το RAID-0 είναι το πιό γρήγορο σε Read/Write αλλά το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ σε ασφάλεια δεδομένων. Το RAID-0 ΔΕΝ έχει σχεδιαστεί γιά ασφάλεια δεδομένων αλλά γιά ταχύτητα. Από μόνο τους είναι χειρότερο στην ασφάλεια από το να έχεις ένα μονό δίσκο. Το RAID-0 (striping) πάντα μαζί με RAID-1 (mirroring). Anyway, αν είναι RAID-0 σκέτο, και φταίει ο controller θα πρέπει να βρείς άλλον controller ίδιο (και με την τύχη ότι δεν έχει χτυπήσει κάποιος από τους δύο δίσκους, αλλιώς αντίο ζωή). Αλλά είσαι σίγουρος? Μην τυχον είναι RAID-1? Τότε τα πράγματα είναι πιό απλά και σίγουρα δεν έχεις χάσει δεδομένα. Απλά συνέδεσε έναν από τους δύο δίσκους κατευθεύαν στην motherboard. ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙΣ configuration στον RAID controller γιατί κατά 99,9999% θα χάσεις τα πάντα !

Τι να σου ευχηθω καλο κουραγιο. Α και ναι υπαρχει μια συνομοσια όπου όλοι κανουν στα κρυφα και μυστκια Backup και οταν την πατας γυρνανε και σου λενε "Μα καλα δεν εκανες Backup?!?" :slapface::slapface::rifle::rifle:
Πιστεψε με σε καταλαβαινω εχω βρεθει σε τετοια θεση.-bye--bye-

Ειναι raid0. Ηθελα ταχύτητα δεν ήταν για μόνιμη αποθήκευση δεδομένων,
Απλα επειδή ο backup σκληρος μου τα φτυσε, ισα ισα πρόλαβα πριν 2 περίπου μήνες να τα μεταφέρω στο raid οπου απο τότε κανω ξεσκαρτάρισμα.
τώρα πριν καλα καλα τελειώσω χτύπησε ο raid και τα πήρε όλα ο έξω απο εδω και τα σήκωσε όπως φαίνεται.

Για την ιστορία 4 ομοιοι σκληροι αγοράστηκαν τέλη '05 απο τους οποιους 1 ειναι νεκρος, 1 στα τελευται του(προβληματικός) και οι 2 δικοι μου οι οποιοι αγνωστο τι γίνονται (μαλλον ο ενας ειναι dead)
Kαι οι 4 WD4000YR φτιαγμένοι για raid και επαγγελματικη (my ass) χρήση με 5ετη εγγύηση